gordi
gordi (üye)
Antalya / Firma

Sanat Ve Toplum İlişkisi!

Mimar sinan acaba yaşasaydı günümüzde kimbilir ne gibi muhteşem eserler yapardı,?Diğer taraftan bakarsak belkide yapamazdı..bu tarihte yaşamış olsaydı belkide kimse adını duymazdı..Sizce sanatçıların ortaya çıkmasında toplumun önemi ne kadardır?Kanuni döneminde yaşamış Mimar sinan,bolluğun en çok olduğu dönem..Yani zengin bir toplumda sanatçıyı ortaya çıkartabilirmiyiz diyeceğiz,Amerikada ve Japonyada var diyorlar dünyanın en iyi mimarları..Zengin devlet oldukları içinmi!!Fotoğrafçılkta bir sanat..neden hep Ara gülerin adını duyarız,sanırım tek yaptığı iş fotoğrafçılık,ailesi zengindi ve onun başka bir iş yapmasına gerek yoktu..ataoplum sanatı ve sanatçıyı etkilermi?

#gordi' tarafından 22.02.2006 11:28:04 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 17 Şubat 2006, 22:27 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

sevgili gordi, bu konuda sevgili thalassa'ya katılıyorum. 3000 alman verdikleri evlerde türk komşu istemiyor demişsiniz. olabilir. almanya'da yerleşik 2.5 milyon türk alman komşu istiyor mu? ayrıca unutmayın ki o yerleşik 3000 alman, alanya ekonomisine de 30.000 türkten daha fazla katkı sağlıyor. bu dar yaklaşımları bir tarafa bırakmalıyız. insanları milliyetlerine göre kategorize eden bir zihniyetin zaten sanatçılıkla da alakası olamaz. kullandığınız kimi kelimeler bilinçaltı kodlarınızı da ele veriyor aslında. örneğin, yurtdışında 6 yılımı VERDİM demişsiniz. oysa yurtdışında geçirdiğiniz o 6 yıl eminimki sizin kişisel donanımınıza çok şey katmıştır. bunu VERMEK olarak ifade etmeniz, kayıpmış gibi gördüğünüzü mü gösteriyor? eğer öyleyse, yukarıdaki söyledikleriniz de dikkate alındığında zenofobik bir durum sözkonusudur ki, açtığınız konuya hiç de uymayan bir nitelik olur...
saygılar...

Tarih: 24 Şubat 2006, 17:11 - İp: 213.***.**4.130
gordi
gordi (üye)
Antalya / Firma

CENTURİON,belkide 6sene yurt dışında gördüğüm birşeylerden dolayı böyle söyledim ne dersin,sanatçıya yakışmayan şey hakkını aramamksa ben sanatçı değilim,açtığım konuyuda iyi bir şekilde okursanız sözün neden buraya geldiğini anlarsınız,millet ayrımı yapmıyorum..standartlarımızı koruyalım derim..alanyaya yabancıların kattıgı seyi ben çok iyi biliyotum,,sizde birkaç sene içinde ogrenırsınız zaten.3000 alman ı da 30 000 turke kıyaslamıssınız davulun sesı uzaktan ne kadar hos gelıyor degılmı,bır turk dunayya bedel sozu bunamı dondu artık..yanılıyorsun,,burda hıcbır alman manavdan alısverıs yapmaz pazardan kırk pazarlıkla alır,market ıhtıyacnıda onlara aıt olan metrodan alır..benım işyerlerım var ve ben bunun bılıncındeyım.bırcok otelcı otelını kapatıyor bu sene burda sebeb 30000 Turke esıt dedıklerı almanlar.herneyse konumuz almanlar değil,konumuz sanatsa once bır vatanımız olacak,o vatan ıyı olacakkı her yonden sanatcıyada ılham olsun sanata..

Tarih: 24 Şubat 2006, 18:10 - İp: 85.***.**9.223
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar sn Gordi,
Ben zaten siz korkuyorsunuz anlamında yazmadım.. Siz ülkeniz ve vatandaşınız adına neden korkuyorsunuz anlamında yazdım.
Bir diğer konu, Almanlar yanlarında Türk komşu istemiyor konusu,hemen fazla değil 15 sene geriye gidiyorum, otellerimizin , pansiyonlarımızın Türkleri almadığını bilir misiniz?Türkün Türke burun kıvırdığını?O nedenle parası olanların bir çoğunun yurt dışında tatil yapmaya gittiklerini? Burada vardır bunları yaşayanlar..
Güneye tatile inip de ailece kalacak çadır bile bulamamış insanlar oldu.
Bence gerçekçi olmak lazım..Ama her konuda.Aynalarımız ayaklarımızın dibinde parçalanana kadar gerçekleri konuşursak, kendi hatalarımızı tependen tırnağa öncelikle kendimiz eleştirirsek, oy verirken iyi düşünüp , irdeleyip, hatta gerekiyorsa boş atarsak, tartışılır her düşünceyi , sağ , sol , din , ırk demeden tartışabilirsek.Düşüncelerimizi tecavüze uğratana karşı koyup, iyi bilmediklerimizi de sorarak, araştırarak, okuyarak konuşursak yarınımızı kurtarırız.

Bu ülkeden başbakanlar geçti, ideolojilere karşı koyup o ideolojinin ne olduğunu ölmeden 2 yıl önce öğrenen.

Bakın uzun etmeyeyim, aslında 11 sayfalık bir yazı yazmıştım , karikatür ilgili forum sayfasına.. sonra vazgeçtim yayınlamaktan.

Eğer Önümüzdeki 10 yıl içersinde Türkiye'nin her bölgesini ,ciddi anlamda ekonomiye katamazsak, eğer adaletli bir gelir dağılımı sağlayamazsak, eğer 70 milyonun tamamı sağlık ve sosyal olarak güvence altına alınmaz ise, eğer bu ülkenin nüfusunun en az %80 ni ekonominin içine bir fiil dahile edemezsek.Ekonomi gelir ve ülkeyi feth eder..
Kapitalizmin genişlediği bir süreç yaşanıyor dünyada , kimsenin dinle, ırkla savaşı yok, Sorun, elindekileri halkına daha adaletli paylaştırmayan ülkelerin çoğunlukla İslam dünyasından olma sorunu olması.Aynı sorunları Amerika kıtasının fakir Hristyan ülkeleri de yaşıyor.Çünkü halk fakir ve alış veriş edemiyor etmeyince de olan ekonomiye oluyor.Bu da gelişimi ve zengin ülkelerin varmaya çalıştıkları yolu zorluyor.Yani, herkes ekonomiye dahil olacak savaşı yaşanıyor , ve ne komiktir ki buna karşı koymak bir işe yaramayacak ,uyum sağlamak yerine karşı koyduğumuz sürece sonsuza dek aynı şeyleri tekrar tekrar yeniden yaşayacağız... Kimse arka bahçesinde domates yetiştirerek yaşayamayacak artık..G8 ler , G40 lar, G 90lar olması gerekiyor anlayacağınız.. Hem batının , hem doğunun uyandığına bizler uykulu gözlerle bakmaktan vazgeçmemiz gerekiyor. Sıkıştırılıyoruz..Irak,Afganistan, sırada İran ve daha ne kadar ekonomik dağılımı dengesiz ülke varsa bundan nasibini alacak..Eğer direnirse, parçalanacak kredilendirilecek ve ekonomiye katılacak.Irak ‘da da
bu oldu, ve oldurulmaya çalışılıyor.. Türkiye’nin de yumuşak karnını bu nedenle acilen düzeltmek gerekiyor..
Şimdi bu dediklerim bir çoğunuza anlamsız gelebilir ama ,eğer bu işleri iyi bilenlerle konuşursanız sanırım bir yere varılabilir..Sanat da bu gerçeklerden payını alacak anlayacağınız..

Neyse bu konu bu kadar kısa değil, kitaplara sığacak açılımlar içeriyor.

sevgiler

Tarih: 24 Şubat 2006, 18:25 - İp: 88.***.**0.77
ertan kaya
ertan kaya (üye)
Samsun / Amatör

Sanat boş vakitlerde yapılacak veya zenginlikle ilintili uğraşılacak meşgale değil bence.Büyük eserlerin veya büyük sanatçıların ortaya çıkışında gerekli bileşenlerin ne olduğu, sanat tarihinde de tam olarak ifade edilmemiştir .Görece bileşenlerle eserlerin oluşturulduğu dönemlerdir.Ancak genel olarak Zenginlikle eşzamanlı gelişmitir diyebiliriz.

Ertan KAYA
Seramik sanatçısı

Tarih: 25 Mart 2006, 19:45 - İp: 85.***.**1.76
0rat0ry0
0rat0ry0 (üye)
Eskişehir / Amatör

garip

Tarih: 3 Nisan 2006, 19:26 - İp: 81.***.**1.166