Fotoğrafçılık Forumları
Gözlem Gecesi
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürkün ölümünün 70. yılında kendisini saygı ve sevgiyle anarken bugünonun öğrencileri ile çağdaş bilim adına farklı bir gece yaşadık.. Gerek matematikte çok büyük ve çok küçük sayılar konusu işlenirken ve gerek Fen ve teknoloji dersinde mutlaka değinilen uzay ve uzaydakigökcisimlerini bir nebze olsun yakından görme fırsatı yakalayan 8-C sınıfı öğrencilerim bugün değişik ve güzel bir akşam yaşadılar..
JÜPİTER (Foto alıntı)
VENÜS(Foto alıntı)
AY
Bugün öğrencilik hayatımda Rus pazarından aldığım aynalı teleskop ile gökyüzüne baktık.Hava oldukça net ve gözleme uygundu.Gerçi okulumuzun aydınlatma sistemi buna biraz engeldi ancak biz de uygun bir köşeye gittik.Akşam soğuyu da fazlaydı.Yere kurduğumuz teleskop ile önce batı ufkunda kaybolmakta olan venüse baktık..Dünyaya en yakın ve ona en çok benzeyen bu güzel ve sıcak gezegen dolunay evresinde olduğu için gayet parlaktı.Ancak ufka yakın olduğu için pek net göremedik onu.Ancak yine de hakkında az çok fikir sahibi olduk
Onun ardına teleskopu ufka daha yüksekte olan ve gözlemlenmesi daha kolay olan jüpitere çevirdik.Güneş sisteminin bu en büyük gezegeni tam güneyde ufuktan yaklaşık 50 derece yükseklite idi.Teleskop ile bir bilye büyüklüğünde görünen jüpiterin etrafındaki dört büyük uydusunu da görebildik.Öğrencilerim elbette büyük hayal krıklığı ve hayranlık duydular.Dünyaya uzaklığı yaklaşık 600 milyon km olan bu nokta ışığın aslında bir gezegen olduğuna inanmnak güçtü onlar için..Ama bir yıldız gibi duran o parlak cisim aslında bir gezegendi.
Ve son olarak ta aya baktık.İlk dördün evresini geçmiş olan ayın görüntüsü diğer gezegenlere göre çok daha fazla ilgi çekti.Çünkü ay bize onlara göre çok çok daha yakındı..Bu nedenle neredeyse ayın yüzeyindekien küçük dağları bile görebiliyorduk.
Öğrencilerim ders kitaplarında dergilerde sadece fotoğraflarını gördükleri bu cisme şimdi canlı canlı bakabiliyorlardı. Bu onlar için gerçekten çok farklı bir deneyimdi.Bir çok öğrenciden çok daha fazla şanslı olduklarını biliyorlardı.Şu an tamamen sır olan bir bilim dalına elleriyle dokunabilmenin sevincini yaşıyordular..Ve söyledikleri şey "bir daha ki gözlem ne zaman hocam?" idi..
İnşallah elimizde daha güzel ve daha büyük bir teleskop olursa bu tür etkinliği tüm Durağanlı öğrencilere yöneltmek arzusundayım..
#lazut' tarafından 10.11.2008 23:58:28 tarihinde düzenlendi.
pazarbey başlamış demekki siteden attırma operasyonuna.. ifadeler falan.. yakında bize de sıçrar... iddanamede adımız geçiyor...
ben kaç numarayım acaba...
mgirgin 1 numara, o belli...
hayırdır lazut hocam?
1 numara okaynus
2 numara mgirgin
3 numara sen
4 numara harmancı.
asit forumlarında eritirim hepinizi.
lazut yandas astronom.
Tayin tercihini İst yap bari,yanlız kalmaz kalabalık şehirde sıkılmazsın,madem kirada ödemeyeceksin zati,dedin ya @lazut..
-pazaremmi gördünmü aragürerin S/B buz taşıyan adam fotuğraflarını..Günümüzde kaybolan mesleklerden biridir..
İlgili olabilecek konular
-
Ay Tutulması (3-4 Mart 2007 Gecesi)
03 Mar. 2007, 21:02 oguz orhan
17196506 Mar. 2007, 04:43
oguz orhan -
-
Ay Tutulması (3-4 Mart 2007 Gecesi)
03 Mar. 2007, 06:37 oguz orhan
6129506 Mar. 2007, 03:36
oguz orhan