Fotoğrafçılık Forumları
Elektrik Faturaları
Elektrik faturalarınıza bundan böyle daha dikkatli bakın. Daha dikkatli inceleyin.
Faturada K/K diye bir bölüm göreceksiniz.
Anlamı Kaçak Kullanım demek.
Siz elektrik borcunuzu düzenli ödüyorsunuz değilmi?
Peki o zaman kaçak kullanım bedelinin sizin faturanızda ne işi var?
Çıplak elektrik bedelinin % 15 ine takabul eden bir tutarı sizden K/K bedeli olarak tahsil ediliyor.
Bunun anlamı şu,
Elektrik parasını ödemeyenler ile kaçak kullananların parasını biz ödeyenlerden tahsil ediyorlar. Yani hem kendi elektrik borcunuzu, hem de ödemeyenlerin borcunu ödüyorsunuz.
Şimdi düşünün bu ülkede elektrik, su parasını hiç ödemeyenler, devlete beş kuruş vergi vermeden bedavadan yaşayanlar kimler?
Konumuz elektrik üzerine olduğundan konuyu dağıtmadan kısaca söyleyeyim. Güneydoğuda kimse elektrik parası ödemiyor. Ama herkes çatır çatır elektrik kullanıyor.
Bunu biliyormuydunuz???...
#ercan43' tarafından 03.09.2011 15:11:15 tarihinde düzenlendi.
#ercan43' tarafından 08.09.2011 11:26:37 tarihinde düzenlendi.
Bayram sonra elektriğe % 40 zam kapıda deniyordu.
Sessiz sedasız uygulanmış.
Faturalarınız bundan böyle % 40 daha kabarık gelecek.
K/K kesintisine de % 40 zamla devam...
demekki doğu ve güneydoğuda yaşayanlar cebimizden %40 daha fazla para çalacak..
Yeterince aldıkları yetmiyor, bir de zam yapıyorlar...
(17.11.2011 Vatan Gazetesi'nden alıntı)
Bu kez Maraşlı tüketici çarptı!
Tüketici Hakem Heyeti, ‘ELEKTRİKTE Kayıp-kaçak bedeli İYİ NİYETLİ ABONEDEN alınamaz’ dedi
Bu kez Maraşlı tüketici çarptı! Kahramanmaraş’ta bir tüketicinin başvurusunu değerlendiren Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti, elektrik faturasına yansıtılan yüzde 15’lik kayıp kaçak bedelinin tüketiciye iadesine karar verdi. Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanı Tanrıverdi, “Kayıp kaçak varsa bunun kaçak kullanmayan iyi niyetle faturasını ödeyen kişilerden tahsil edilmesi yanlış” dedi.
Kahramanmaraş’ta bir tüketicinin başvurusunu değerlendiren Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti, elektrik faturasına yansıtılan yüzde 15 oranındaki kayıp kaçak bedelinin tüketiciye iadesine karar verdi. Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti’ne başvuran Emine Saygılı, Eylül ayında kendisine gönderilen elektrik faturasındaki 11.17 liralık kayıp kaçak bedelinin haksız olduğunu ileri sürerek, şikayetçi oldu. Bunun üzerine toplanan heyet, dağıtım şirketi Akedaş’tan savunma istedi.
İlgili firma bu tahsilatının kendilerinin keyfi bir uygulaması olmadığını Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından alınan kararı uyguladıklarını belirtti.
Heyet, Saygılı’nın müracaatını inceleyerek, elektrik faturasına yansıtılan yüzde 15 oranındaki 11.17’liranın iadesine karar verdi.
Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanı Nesih Tanrıverdi, yaptıkları incelemede alınan bu paranın hukuka uygun olmadığına karar verdiklerini söyledi. Bu uygulamanın bir kaç yönüyle hukuka uygun olmadığını anlatan Tanrıverdi, şöyle konuştu:
Kaçak oranları farklı oluyor
“Bilindiği üzere kayıp kaçak oranı bölgeden bölgeye farklılıklar gösteriyor. Ayrıca her bölgenin de ayrı bir dağıtım şirketi var. Örneğin A bölgesinde yüzde 1 kayıp kaçak oranı varsa yüzde 15 kayıp kaçak bedeli tahsil ediyor. Bir başka bölgede ise kayıp kaçak oranı çok yüksek iken yine yüzde 15 kayıp kaçak bedeli alınıyor. İkinci olarak Türkiye’de kayıp kaçak oranının ne kadar olduğu tamamen tespit edilmiş değil. Yani yüzde 15 gibi bir uygulama var, ama gerçekten kayıp kaçak oranını bilimsel olarak tespit edilmiş durumda değil. Bilimsel bir kritere de dayanmıyor. Bu yönüyle de haksızlık içeriyor. Diğer yandan fatura miktarı arttıkça bu bedelin oranı da artıyor. Bir tüketici 15 lira öderken bir diğeri 45-50 lira ödeyebiliyor. Bizim için en önemli boyutu ise kayıp kaçak oranı varsa bunu kaçak kullananlardan tahsil etmek yerine iyi niyetle faturasını ödeyen, hukuka uygun davranan kişilerden tahsil edilmesi hukuka aykırı görüldü. Hakem heyetimiz bu bedelin tüketiciye iadesine karar verdi.”
Aldıkları kararlardaki 1031 liraya kadar olan miktarın mahkeme niteliğinde karar olduğunu kaydeden Tanrıverdi, “Bu miktarın altındaki kararlarımız tarafları bağlayıcı bir karardır. Bunun itiraz merci tüketici mahkemeleridir. İlgili firma aldığımız bu karara 15 gün içerisinde itiraz edebilir” şeklinde konuştu.
Elektrik faturalarında bizlerden haksız tahsil edilen (K/K) kaçak kullanım bedeli için her abonenin bulunduğu il veya ilçedeki tüketici hakem heyetlerine başvurması gerekiyor. Deneyimlerimi sizlerle paylaşırım.
Ben şahsem bu işle uğraşacağım.
uraşma emmi avkat tut o senin yerine uğraışır.
Ben emekliyim zamanım var. uğraşabildiğim kadar uğraşacağım.
herkeş kendi yerine uraşır ise avkatlar ne yiyecek emmi ?
daş mı !!!
okyanus seninde vaktin yetmeyecek olursa bende sana yardımcı olurum...yani olmak içün bi çırpıda 10 sene okumamam gerekeni.......eh stajı araya bi yere sıkıştırırız.....nasrettin hoca merhumun " peşin parayı görünce " hikayesine az bir şey benzer gibi oldu....buruk tebessümün bu yüzden olsa gerek...
İlgili olabilecek konular
-
Objektif Elektrik Bağlantı Noktaları
29 Eki. 2012, 18:59 aquamarin
2198630 Eki. 2012, 09:54
aquamarin