Fotoğrafçılık Forumları
Yüksek Keskinlik Ve Kalite İçin
Merhaba, bir süredir tamron 11-16 2.4 lens kullanmaktayım fakat aldığım fotoğraflar 50 mm 1.8 kadar kesin ve doygun çıkmamakta. Muhtemelen lensin kalitesi ile alakalı bir durum olsa gerek, haliyle bütçe de kısıtlı olunca ucuz lenslerle biraz daha iyi fotoğraf nasıl alınabilir diye merak ediyor insan.
Aklıma takılan bir kaç soru var ki bunları cevaplamayı arzu edenler için paylaşmak istedim:
öncelikle büyük çözünürlükte bir fotoğrafı tamron 11-16 ile aldığımda 50 mm 1.8 nikon olan lensimden daha kötü kareler almaktayım. bunun için alternatif bir şekilde geniş açılıymış gibi fotoğraflayacağım kareyi 6 veya 8 e bölüyorum ufak bölümler arasında kontrast dengesi daha düşük ve tek kareden ziyade 8 kare içerisinde bölgesel tonlama farkı /enstane hızı/ açıklık/iso değeri gibi ölçümlerde değiştiğinden, aldığım 7-8 fotoğrafı daha sonra fotoşop ile birleştiriyorum.
Merak ettiğim nokta ise, geçenlerde bir dubrovnik fotoğrafı gördüm, fotoğraf geniş açı ile çekilmiş, değerlerini çok hatırlayamama rağmen, high dynamic range ile tüm kontrast yumuşatılmış, netlik hat safhada sunulmuştu. benzer yöntem ile aynı kalitede fotoğraflar alıram ne gibi dezavantajı olur merak ediyorm.
İkinci kafama takılan konu ise HDR fotoğrafları daha sonra fotoşop yardımı ile birleştirmek. Fotoşop kullanırken ayarlar oldukça fazla olduğu için makinedeki BKT basamaklama ayarlarını kullanarak simultane 2-3 fotoğraf alıp daha sonra nef olan dosyaları nikon'un kendi düzenleyici içerisinde ışık ayarları ile oynayarak daha farklılaştırıp birleşiriyorum. Ama yine aldığım sonuçlar çok tatmin edici olmuyor, photomatix denilen programı denedim, aldığım sonuçlar daha tatmin edici fakat doğallıktan da bir o kadar uzak.
Yapmak istediğim şey ise, panaroma fotoğrafları lens tarafından oluşan distortion ve fisheye özelliğini sıfıra indirerek HDR fotoğrafları birleştirmek, bir kaç tane örnek yaptım çok çok iyi oldukları söylenemez. ama bu konuda lens tarafından oluşan bombeleşmeyi nasıl düzeltebileceğime önerisi olan var mı? mevcut resmin ortasından kesmek çok hoş olmuyor
Uploaded with ImageShack.us
Geniş açıda otomatik olarak istediğiniz şekilde birleştirmeniz çok zor. Birleştirdikten sonra düzeltebilirsiniz belki..
CS6 da filtre bölümünde adaptive wide angle diye bir bölüm var. Burada eğimi seçip düzeltebiliyorsunuz. Bekli işnize yarayabilir.
İki fotoğraf arasında bence keskinlik açısından pek fark yok. Diğeri daha keskin görünüyor, çünkü buna müsait ve yakın yapılar çekmişsiniz.
Ama ağaçlara, suyun kenarındaki taşlara baktığınızda detay kaybı var. Bu da normal bence.
Çekim açınız genişledikçe kadrajınızdaki ışık farkı artıyor, genellikle. Bu da dinamil aralık konusunda sıkıntıya sokuyor sizi anladığım kadarıyla.. O zaman uygun ışık koşullarını beklemeniz lazım. HDR yapmanıza da gerek kalmayacaktır fikrimce. ACR7 ve sonrası koyu bölgeleri açmakta eskilere göre daha başarılı sanıyorum.
Tavsiye edecek kitap bilmiyorum. Uzun suredir yurtdisindayim - yerli fotografcilardan uzagim, Ama her kitapta hemen hemen ayni bilgiler var ; baskalari tavsiyde bulunur belki.
Ken Rockwell demissiniz ...Su an bir cok yeni fotografcinin fotograflarinda had safhada gurultu/ bozulma/ renklerde detaylarda dagilma goruyorsak sebebi Ken Rockwell'dir diyecegim . Biraz abartmis olsam da sagolsun herkese oyle makina ici ayarlar tavsiye ediyor ki ( keskinlik, vivid, saturasyon onerileri hep maximumda ) , o degerlerle iyi sonuc almak mumkun degil.
" başka fotoğrafları incelediğimde aynı bozulmaların olmadığını görüyorum "
Buyuk ihtimalle o fotograflar dogru pozlanmis ve ideal ayarlarda cekildiginden minimum mudahele gormus. Siz ise cekimde yakalayamadiklarinizi PC'de duzeltmeye calisiyorsunuz. 11mm gibi detaylarin miniskul oldugu fotograflara HDR yapiyorsunuz - hem de ileri seviyede . Islem arttikca, detay kalitesiniz azalacagini, gurultunun artacagini bilmeniz lazim.
#paperman' tarafından 22.08.2013 06:28:16 tarihinde düzenlendi.
her iki yorum için de teşekkür ederim. turnusol dediğin programa bakacağım, distortion correction olayına da biraz daha vakit ayıracağım. asıl problem sanırım renk ayarları kelvin ve paperman'ın dediği gibi genel anlamda renk tonları ve pozlamada. saturasyon ve vivid benim de ken rockwell gibi hat safhada olmasını istediğim detaylar ama bunları fazla açınca da ister istemez gürültülü fotoğraflar ortaya çıkıyor.
çekim açısının genişlemesi turnusol'un dediği gibi daha geniş bir açı ile açıldığı için sahneler arasındaki contrast değerleri de yükseliyor. daha küçük fotoğrafları kendi içlerinde ayarlayıp daha sonra birleştirerek bunu parçadan bütüne doğru denemek daha mantıklı olacak gibi görülüyor.
mümkün olduğu kadar standart ayarlarda fotoğraf alıp daha sonra CS yardımı ile filtre kullanıp yoğunlaştırıcı ve sıcak tonlar kullanmak sanırım daha rahat olacak.
tekrar teşekkürler her iki değerli yorum için de.
@lightingturkey sen kimsin ki forumdaki bir kişiye "mal ya" diyebiliyosun öğrenebilir miyim? Bu kadar rahat saygısızlık yapmak nasıl bir seviyedir...
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
En Yüksek Emekli Maaş Promosyonu Veren Bankalar Pr
27 Ağu. 2022, 00:05 prodersler
0109227 Ağu. 2022, 00:05
prodersler -
Photoshopta Kullanılabilecek Kaliteli Png Psd Resi
01 Ara. 2019, 12:32 prodersler
0259001 Ara. 2019, 12:33
prodersler -
-
Titreşim Önleme mi Yüksek Iso Mu?
10 Oca. 2007, 16:24 ocaklilar
464823216 May. 2019, 10:26
tanersargin -
Yüksek Çözünürlükte Karışık Resimler
09 Ağu. 2018, 15:50 prodersler
0537909 Ağu. 2018, 15:50
prodersler -
Analog Makinalardaki Gövde Kalitesi
22 Ağu. 2017, 21:11 alpermundo
1497529 Haz. 2018, 14:10
recepok -
Kaliteli Wallpaper Ve Arkaplan Resimleri
03 Şub. 2018, 11:44 prodersler
0281903 Şub. 2018, 11:44
zbkdygn -