Fotoğrafçılık Forumları
Sanat Mı Sahtekarlık Mı?
Ben amatörce - sergiye koyacakmış gibi- fotoğraflar çekiyorum. Günümüz de fotoğraflar bilgisayarda adeta yeniden şekillendiriliyor. Bana göre fotoğrafın sanatsal değerini orjinal hali belirler. Üzerinde çalışılmış fotoğraflarla aynı kefeye konulmasını siz meraklısı olsaydınız nasıl değerlendirirdiniz?...
#elvan' tarafından 04.01.2005 17:14:42 tarihinde düzenlendi.
Adapro Merhaba,
Fotoğrafı herkes çekiyor ama, eskiden olduğu gibi çok az sayıda kişi fotoğraf sanatçısı olabiliyor. Hiç kaygıya gerek yok. Fotoğraf sektörünün daha fazla gelişmesi için fotoğraf çeken kişilerin sayısının artması gerekiyor. Bir sektör ne kadar yaygınlaşırsa o işten para kazanan daha fazla artacak, servis, yedek parça , bu sektör ile ilgili yansanayi daha fazla artacaktır.
Merhaba sayın thalassa.Cevaplarınızda benim isteyipte anlatmayı beceremediğim çok şey var.Ben sosyal fobisi olan bir insanım.İnsan konuşarak iletişim kurmaktan aciz olunca kendini ifade etmek için farklı ifadelere başvuruyor. Ben çocukluğumdan beri kağıt kesiyorum.Bir nevi korkularımı ifade eden ve keserek yaptığım bir çalışmam mansiyon ödülüne layık görüldü.Ama ödül törenine katılamadım! İnsanların bakışlarını düşünmek bile beni ürkütüyor. Çalıştığım kurumda ki sosyal etkinlikler arasında fotoğrafta yer alıyor. Abimden ödünç aldığım zenit 122 makinayla çektiğim fotoğraflardan birini kulüp başkanımız beni hayal kırıklığına uğratan bir tasarım haline getirmişti. Utana sıkıla hocam bu olmamış diyebildim.Uzun uzun fotoğraf sanatı hakkında açıklamalar yaptı. O tanınmış bir fotoğraf sanatçısı; bense amatörüm demekten bile utanan biri olarak karşısında fikirlerimi nasıl savunabilirdim ki.SErgiye koyacakmış gibi demekten kastım kurum içinde düzenlenen sergilere koymak için çektiğim fotoğraflardı.Yakın zamana kadar Artvin'in bir köyünde yaşıyordum.Şimdi sosyal etkinliklere katılabileceğim bir ortamdayım ama bu görüş ayrılığı nedeniyle sadece fotoğraftan değil kat'ı çalışmalarım dan bile uzaklaştım.
Bir bilene sormalıydım. Ama yazarken bile kendimi ifade edememiş olmalıyımki konu çok farklı yönlere çekildi. Sonunda sayın flassv 12:04 te sorduğum soruda aradığım asıl cevabı verdi.ve siz daha detaylı açıkladınız.Teşekkür ederim.
Cevap yazan bütün dostlara minnettarım.Şimdi daha bilinçli bir şekilde konuyu araştırabileceğim.
FOTOĞRAFLA GRAFİĞİ KARIŞTIRMADAN!
Selamlar Elvan hanım,
Öncelikle yaşadığınız sarsıcı olaylar nedeni ile üzüldüğümü belirtirim.Forumda yazdığınız yazıya gelince , onu okuyan herhangi bir insan, sizin bir sergiye gidip , o sergide sergilenen fotoğrafları eleştirdiğiniz ve sizi çok rahatsız ettiğini bir anlamda da bunu son derece haksızca karşıladığınız anlaşılmaktadır. ‘’Sanat mı, sahtekarlık mı’’ başlığı ise bunu daha derin ifade etmektedir..
Benim ise sizinle o fotoğrafçı arasında yaşadıklarınızı bilmediğimden ve hatta kim olduğundan haberim bile olmadığından , yazınızda gördüğüm çelişkiyi size hatırlatmak istedim.Bunun da yanında neden çelişki olduğunu anlatmaya çalıştım. Yoksa sizi küçük düşürmek gibi bir art niyet beslemiş değilim.Zaten böyle bir nedenim de olamaz.
Sanat kavramının Platon’dan beri gelişmekte ve değişmekte olan bir kavram olduğunu düşünecek olursak , gün geçtikçe yaratıcılık, kopyacılık, ve önce düşününen arasındaki farkın yok edilebilmesi gerekliliğinden dolayı sanıyorum ki daha da uç noktalara ve ayrıcalıklara taşınacaktır; sanat ve sanatçı.O nedenle de başlangıçta zanaatla sanatçının aynı kefeye konulduğu devirlerden bugünlere gelindi.. Ve sanıyorum daha da açılacaktır, birilerinin hiç işine gelmese de.Ama birkaç bin yıldır değişmektedir ne yazık ki..
Devam>>Size yazımda anlatmaya çalıştığım eğer sanat üretmeye aday iseniz, sınırlar koymadan uğraşı vermenizdir. Siz en iyiyi vermeye çalışırken, ya da aklınızdakini hayata geçirmeye, çabalarken, rastladığınız tüm görüntüler , tüm objeler, bir stüdyonun içindeki tüm yardımcı elemanlar yetmeyebilir, hatta garfikde kullanılan tüm programlar da…İnsan beyninin ütopik düşüncelerine hiçbir şeyin yetemediğini düşünmek, bu anlattığımı doğrular sanırım…
Fakat yine de son kararı kendiniz vereceksiniz. Umarım bir gün ‘’hodri meydan’’ diyenlerden olursunuz.
Sevgilerimle..
Günaydın Elvan Hanım,
Öncelikle anlattığınız olaylardan üzüntü duydum. Amatör olmak utanılacak bir şey değil. Amatör olmakla gurur duyuyorum. Sanatçı olsaydım kimseye bir şey soramazdım gururdan. Bak ne güzel, arkadaşlarla tartışıyoruz, paylaşıyoruz. Harika bir platformdayız. Sanatçıda erişilmez bir varlık değil. Sanatçı doğulmaz, sanatçı herşeyi sonradan öğrenir. Her ustanın, her sanatçının geçtiği yol amatörlük. Kendimizi geliştirmek için sanatçıların fotoğraflarına bakıp ,inceleyip , yorum dahi yapmalıyız. İşin teknik kısmını çok iyi hazmettikten sonra sanat için bol bol vakit ayırılabilir (ben hariç ) . Kendinizi ifade etmek için çok güzel bir hobi seçmişsiniz. Sanatçılarda kendini ifade etmek için sanatçı olmuşlardır.
Yaşasın amatörlük, yaşasın hayat boyu öğrenme...
Dijitali çıkardılar,icat ettiler,mertlik bozuldu...
Desteğiniz için sağolun. Hayvanlar kategorisinde 13 mayıs tarihinde gönderdiğim bir fotoğraf var.Adı zorba. Sizce onun bilgisayar müdahalesine ihtiyacı varmı? Bence yok. Ama çekmek için erkenden uyanıp sabah güneşini yakalamam gerekti. [email protected] - adresim. İtiraf etmeliyim, öss sınavı öncesi moralim düzeldi.
Tekrar Merhaba Elvan Hanım,
Fotoğrafın altına düşüncelerimi yazdım. Önceki açıklamalarımda sizi ben üzdüysem çok özür dilerim. Başlık çok iddialı gelmişti bana.
Elimden gelen her türlü manevi desteği sağlamak isterim.
Dostça ...
arkadaşlar konuyu biraz geç yakalamışım. genel olarak secgili thalassa'nın görüşleriyle mutabık olmakla birlikte, ekleyeceğim bazı hususlar var.
sanatta kullanılan malzeme, yöntem, araç-gereç çok da önemli değildir. dolayısıyla fotoğrafçılık özelinde ister analog makineyle ister dijital makineyle çekilsin ve isterse çekilen fotoğrafa bilgisayarda müdahale edilsin, bu o resmin bir sanat eseri sayılması ya da sayılmaması için herhangi bir koşul oluşturmaz. eğer gerekli ve yeterli koşul ve niteliklere sahipse, salt bilgisayar programlarıyla oluşturulmuş bir resim dahi sanat eseri olabilir. velev ki bunu yapan kişi o resmi analog makineyle çektiğini iddia ederek başkalarını aldatmaya çalışmasın. o durumda dahi bu yalanı en kısa zamanda ortaya çıkar. zaten öyle bir kişi de sanatçı olamaz.
(devam) diğer taraftan, elvan hanımın yaşadığı bir takım olumsuzluklar onun sanatla ilgili düşüncelerinin desteklenmesini de gerektirmez. bahsettiği olaydaki ünlü fotoğrafçı her kim ise bir takım müdahaleler yapmayı gerekli görmüş olabilir. resmi asıl çeken kişi olarak elvan hanımın gönlü buna elvermeyebilir de. buraya kadar tamam, ama biz yine de bahsettiği kişinin müdahalesinin haklı veya haksız olduğunu bilemeyiz. yapmak istediği müdahale fotoğrafı belki gerçekten de sanatsal bir objeye dönüştürecekti. bunu bilemiyouz. fakat elvan hanımın yapması gereken şey, kendine ait bir eserin o şekilde düzenlenmesini istemiyorsa bunu açık ve kesin bir şekilde karşısındaki kişiye ifade etmesi olacaktı.
İlgili olabilecek konular
-
Hüseyin Ceyhan - Erol Çöke Sarı Yazma Yakışmazmı Güzele
04 Ara. 2024, 19:43 prodersler
07104 Ara. 2024, 19:44
prodersler -
Kendi Telefon Numaramızı Öğrenme Imeı Kodu Öğrenme
02 Eki. 2024, 18:48 prodersler
019302 Eki. 2024, 18:49
prodersler -
-
İup İşgücü Uyum Programı (typ) Başvurusu Nasıl Yapılır
05 Eyl. 2024, 22:47 prodersler
021405 Eyl. 2024, 22:48
prodersler -
Fotoğrafın Geleceği: Bugünüm Var mı Ki, Yarınım Olsun!
04 Ara. 2023, 21:07 miratcenk
077404 Ara. 2023, 21:08
miratcenk -
Fotoğraflarımıza Bokeh Ve Havai Fişek Efektleri
02 Kas. 2017, 15:26 prodersler
1493409 Haz. 2023, 19:01
havaifisek -
Filmi Düzgün Çıkaramadım Direkt Çıkardım Sarmadan Yıkanır Mı
27 May. 2023, 19:48 nuref
1124828 May. 2023, 14:11
fdiker -
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sözleşmeli Personel Alımı
20 Şub. 2023, 23:36 prodersler
057520 Şub. 2023, 23:36
prodersler -