Fotoğrafçılık Forumları
Sanat Mı Sahtekarlık Mı?
Ben amatörce - sergiye koyacakmış gibi- fotoğraflar çekiyorum. Günümüz de fotoğraflar bilgisayarda adeta yeniden şekillendiriliyor. Bana göre fotoğrafın sanatsal değerini orjinal hali belirler. Üzerinde çalışılmış fotoğraflarla aynı kefeye konulmasını siz meraklısı olsaydınız nasıl değerlendirirdiniz?...
#elvan' tarafından 04.01.2005 17:14:42 tarihinde düzenlendi.
Çok büyük boy baskı almak isteyenler için dedeğiniz doğrudur. Ama istikamet dijital. Geliştirilen, üzerine yatırım yapılan dijital. Fotoraf akanında gelişimenin yönü dijital. Dijital = Kolaylık, Senelerce film ile tecrübe kazanıp öğreneceğiniz şeyi 3-5 ay içinde öğrenmek, Resmi işlemede kolaylık, Sonuç almada kolaylık , pratik ...
Madem ki böye bir tartışma var. Dijital fotoğraf sanatı , Filim ile üretilmiş sanat diye katagorilere ayırmak daha doğru. Dijital'i de Orjinali ile sanat ve İşlenmişi ile sanat diye katagorilere ayırmalı.
Biz ne nersek diyelim gelecekte bir çok şey 1 ve 0 'ın kombinasyonlarını kullanan teknolojiler damgasını vuracak.
Arkadaşlar siz zenit 122 makinayı öğrenmeye çalışırken acemi şansıyla bir kelebeği arkasında bir çocuğun eli varken kaçırmadan yakından çekmeyi başarsaydınız;sonra bir fotograf sanatçısı fonda ki her şeyi çıkarıp yerine yakından çekilmiş taş fotoğrafı yerleştirip " kelebek kayaya çarpmasın diye çocuk elini siper etmiş"yorumu yaparsa isyan ve itiraz etmezmisiniz.
EVET ELVAN Bİ YÖNDEN DEDİKLERİN COK VE COK DOGRU AMA GELDE GÖR Kİ İNSANLARIMIZI ETKİLEME AYRICA COGU FOTOGRAFLAR OLSUN GENELLİKLE VESİKALIK GBİ BAZI ÖZEL ALANLARDA KULLANILACAK VEYA NİSAN DÜGÜN GBİ CESİTLİ ALANLAR...BUNLAR VE İNSANLARIMIZ HARİKALR YARATTIGI MONTAJLARLA VE RÜTUSLARLA GERCEKLER SAKLANIYOR BENDE YAPIYORUM MONTAJ RÜTUS AMA HER ZMN ORJİNALİNİN YERİ AYRİDİR BENM İCN YAPTGM Bİ FOTONUN ORJİNALİNİ VE OYNANMIS HALİNİ CIKARTIRIM İKİSİ ARASINDA COK FARK VARDIR ÖNEMLİ OLAN ONU ANLAMAK
gercek soylemek gerekirse ben hicbirinizi anlamiyorum (digital karsitlari)Ben 6 senelik profesyonel fotografcilik hayatim boyunca canon ve nikon markalarinin tamamini kullandim (film kullananlari),yaklasik 1 yildir digital kullaniyorum.Ben bu bir sene icerisinde hic bir fark gormedim,hatta dijitali daha kullanisli buldum.Yok kaliteymis,yok sanatmis,yok falan filan diyenler galiba daha dijital makina eline almamis kisiler tahminimce.Digitalin sanatmi degilmi oldugunu bir kac internet sitesi gezerek anlayabilirsiniz.
Arkadaşlar bence tartışma biraz ters yöne doğru gidiyor. ben senelerce dijital makinelerle mesleki açıdan içli dışlıyım ancak bu aralar körüklü ve 1938 model bir makineyle siyah beyaz çekmekten son derece keyif alıyorum. Fotoğrafı çekerken ve sonra bakarken yaşıyor / hissediyorsanız sorun yok bence. - Birde elbette teknik insanlar var bunlar yok pikseliydi yok lamicimiydi...onlarda makinelerin tekniği ile ilgilenmeyi daha çok severler... saygı duymak gerekir.
Sahtekarlikmi? ben hic öyle düsünmüyorum! O zaman Dijital fotografi niye buldular?
Yüzmesini bilenler nicin gemiyle seyahat yapiyorlar???
Mesela heh heh
Hepinize Gecilmez Canakkale'den Selamlar
Ahmet Akansu
http://www.qsl.net/ta3ax/
Merhaba! Sanat mı sahtekarlık mı başlığı altında ki cümlelerimi tekrar tekrar okudum.Teknolojiyi özelliklede dijital makine kullanımını eleştirdiğimi nereden çıkardınız anlayamadım.Dijital veya filmli makina farketmez. Orjinal fotograf objektiften süzülen ışığın oluşturduğu görüntü değilmidir. Yoksa bu deniz çok sade bir yelkenli yerleştireyim, birde martılar uçuşsun demek daha mı sanatsal oluyor. Bence sadece başarılı bir fotomontaj olur.Orjinallikten uzak görsel bir güzellik oluşur sadece.
Eğer aynı sonuç elde ediliyorsa ne fark eder? Temeli, kazma kürekle açılmış bir bina, grayderle açılan binaya göre daha değerli olmuyor. Kazma,kürek sallayanlar yorulduklarıyla kalıyorlar sadece. Eğer teknoloji, artık çok güzel fotoğraflar için saatlerce emek harcamayı gereksiz kılıyorsa hala ben sanat yapmak istiyorum, emek harcamak istiyorum diye direnmenin bir anlamı yok.
Tamamen hak veriyoruz... Görüntünün naturel hali her zaman daha iyidir.. Tabii ki çekenin gördüğü de çok önemli.... Özellikle doğa fotoğrafçılığında analog bir çekimin dijital işleme tabii tutulması bence de çok anlamsız...
Elvan hanım,
sorunuz epey kafa karıştırıcı ve yazan dostların tamamını okudum..Sanat mı sahtekarlık mı ^^ sorusuyla alt tarafta yazdığınız açıklama, birbiri ile deli bir çelişki içinde.
Hem amatörsünüz, hem sergilenecek fotoğraflar çekme uğraşısındasınız..Buraya kadar tamam..
İlk olarak ; her sergisi açılan fotoğraflar dizisi sanat değildir.her iyi fotoğraf da sanat olma zorunluluğu taşımadığı gibi. Siz çok teknik , çok da iyi kompozisyonlu fotoğraflar çekme uğraşısında olabilirsiniz, hatta bu fotoğraflarınızı tüm dünya çok beğenebilir.Ama fotoğraflarınız sanat mıdır, işte bu soru sizi düşündürmeli.Eğer sanatsal yapıtlar sunmaksa niyetiniz, köklü değişikliklere kapılarınızı sonuna kadar açmalısınız. İlk başta da koyduğunuz sınırları yok etmeniz gerekiyor.Sınırlı düşüncelerden sanat çıkmaz çünkü! Sanatın doğasına aykırıdır.Bahsettiğiniz fotoğrafçı sanat yaptığını idda edebilir , belki de yapıtları sanattır bilemem.Ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde sanırım bir çok padişah, kral, astronot bulabilirsiniz..Ama oraya kapatılmalarına karar doktorlar tarafından veriliyor ..Yani şimdi ben desem ki , ben deliyim kapatın beni kapatmazlar; masraf olurum çünkü Anladığım kadarıyla sanat yapmak gibi bir niyetiniz var , her sanat yapmaya kalkışan diğerlerinden daha iyisini daha ilerici, daha vurucu, daha sarsıcı, daha düşündürücü, vs vs yapmaya adaydır.Sanat yapanın ilk iddiası ;
İlgili olabilecek konular
-
Hüseyin Ceyhan - Erol Çöke Sarı Yazma Yakışmazmı Güzele
04 Ara. 2024, 19:43 prodersler
07104 Ara. 2024, 19:44
prodersler -
Kendi Telefon Numaramızı Öğrenme Imeı Kodu Öğrenme
02 Eki. 2024, 18:48 prodersler
019302 Eki. 2024, 18:49
prodersler -
-
İup İşgücü Uyum Programı (typ) Başvurusu Nasıl Yapılır
05 Eyl. 2024, 22:47 prodersler
021405 Eyl. 2024, 22:48
prodersler -
Fotoğrafın Geleceği: Bugünüm Var mı Ki, Yarınım Olsun!
04 Ara. 2023, 21:07 miratcenk
077404 Ara. 2023, 21:08
miratcenk -
Fotoğraflarımıza Bokeh Ve Havai Fişek Efektleri
02 Kas. 2017, 15:26 prodersler
1493409 Haz. 2023, 19:01
havaifisek -
Filmi Düzgün Çıkaramadım Direkt Çıkardım Sarmadan Yıkanır Mı
27 May. 2023, 19:48 nuref
1124828 May. 2023, 14:11
fdiker -
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sözleşmeli Personel Alımı