Fotoğrafçılık Forumları
Gözümüz
fotoğraf makinalarının minimum netleme mesafelerini biliyoruz da peki gözümüzün netleme mesafesi nedir bilen varmıı
Sevgili kardeşim gözün netleme mesafesi insandan insana ve göz sağlığı ile değişen bir özellik senin asıl merak ettiğin böyle bir özellik ne bir fotoğraf makinesinde var nede olacak hiç bir zaman insan oğlu o mükemmelliği bulamayacak o yüce tanrının bir lütfü bence ERTAN PAKYÜREK
slm ertan
öncelikle dediklerinde haklısın gözün mükemmelliğine hiç birşey yaklaşamaz.
ancak benim merak ettiğim konu farklı.
mesela şu durumda aklıma bi soru daha geldi örneğin video kamerada 30 fps görüntü yakalıyo sn de peki gözümüzz
yaklaşık 10 cm dir.gözümüzün tarama hızıda saniyede yaklaşık 24 karedir.yani 24 fsb.tabi yanlış hatırlıyor olabilirimde.
24 müüü
hiçbir bilgim yok ama bence daha fazla olmalı
sanırım sağlıklı bir gözün netleme mesafesi 10 cm.
Ama Gözün tarama hızı 24 fps olsaydı Hızlı hareket ettiğimizde karelenmeler görürdük.Su an standart bir webcam bile 30 fps hızdadır.Gözün yapısı bu kadar basit değildir.
İnsan göme esnasında her baktığı nesne için sn de 10000 fotoğraf çekme ve bunu elektirik sinyalleri olarak beyine gönderme özelliğine sahiptir.
dediğim gibi emin değilim ancak sinema filmleri saniyede 24 kare ve bizim gözümüz kareliri ayıramayıp hareketliymiş gibi görüyor.
selamlar..
guzel bir soru portigo..
ben de hemen merak ettim ve baktim... gordum ki:
http://www.100fps.com/how_many_frames_can_humans_see.htm
ekranda, surekli gorebilmek icin 70-100fps'de olmasi gerekirmis; diger yandan mukemmel bir goruntu icin 500 fps'den az olmamasi gerekirmis..
ama kesin birsey soylemek zormus..
en iyisi verdigim adresi okumaniz bu konuda..
ayrica dynamic range konusunda su bilgiyle karsilastim..
Dynamic range
At any given instant, the retina can resolve a contrast ratio of around 100:1 (about 6 1/2 stops). As soon as your eye moves (saccades) it re-adjusts its exposure both chemically and by adjusting the iris. Hence, over time, a contrast ratio of about 1,000,000:1 (about 20 stops) can be resolved.
(http://en.wikipedia.org/wiki/Eye)
ayrica, goz'de 28000 taneye varan sensorler bulunuyormus.. bu sensorler sayesinde 360 derecelik goruntuyu farkedebiliyormusuz..
bu arada; 1 metre otedeki 0.73mm'lik ayrintiyi farkedebilirmis insan gozu.. bir atin gozu ise 0.62mm.. yani atlarin gozu bizlerinkinden daha iyi lense sahip..
ayni sekilde fare'lerde ise 8.7mm'mis.. (allahtan farelerden daha iyi goruyoruz..)
...
http://www.tedmontgomery.com/the_eye/lens.html
insan gozu 6.3 cm'ye focus yapabilirmis,. ama tabii ki bu gozun sagligi ve yasla alakaliymis..
aslinda bu konuda goz doktoru olan arkadaslar bilgi verebilirler bizlere..
#dadanagast' tarafyndan 10.12.2005 12:54:10 tarihinde düzenlendi.
vay be tabiat gözümüzü ne güzel yapmış(!)
haklisin ahmet..
güzümüzle ilgili daha detaylı bir bilgiyi gözümüz kaç megapiksel? başlıklı yazıda bulabilirsiniz arkadaşlar
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Gözümüz Kaç Megapiksel?cevab Burada
30 Tem. 2006, 15:51 yilmaz47
73074207 Ağu. 2006, 11:59
profiterol -