Fotoğrafçılık Forumları
Fotoğraf Çekmek Yasakmı???
duyduğuma göre bazı arkadaşlar fotoğraf çekerken engellemelerle karşılaşmışlar.. cami, kilise, bina çekimlerinde bile.. böyle birşey varmıdır siz hiç karşılaştınızmı?? yoksa sadece şehir efsanesimi?
Merak etmeyin, Turkiye'ye has bir durum degil - dunyanin her yerinde boyle ...
Isvicre'deki Avrupa Sampiyonasi Turkiye milli macina DSLRmi sokmama izin vermediler - yasaklar arasinda olmamasina ragmen ( ki o zaman DSLRlerde video yoktu ). Tum DSLRler kapida zorla emanete teslim ettirildi. Yapamazsiniz dedik - kimse dinlemedi. Ama icerde DSLR-like makinasi olanlar catir catir cekti.
Amerika'da 300 metrelik doner kulede tripodumu yukariya cikarmama izin vermediler. Halbuki kule zaten donuyor - tripodun manasi yok.
Burada nedense supermarkette makina gorduler mi cok hassaslar - gelip fotograf cekmeyin diyorlar. Yine buralarda komunal alanlarda, havuzlarda, spor tesislerinde - ozellikle cocuklar varsa - fotograf cekilmesi yasak, aninda uyarilirsiniz. Kendi cocugunuzun fotografini parkta oynarken cekmesine cekersiniz ama uyarilmaya hazir olmaniz lazim - muthis bir paranoya var.
Texas'da ciftlik hayvanlarini/yasam kosullarini fotograflamak/belgelemek kanunen suc.
Kanada'da tum demiryollari ozel, raylarin gectigi yerler kendi arazileri oldugu icin cekim yapamazsiniz. Bir keresinde yanimdan cok yavas gecen tren yanimda durdu - makinist sakayla karisik " cekmemen gerektigini biliyorsun degil mi " dedi.
Yakinlarda cok ama cok guzel fotograflar verecek, terkedilmis bir akil hastanesi var - filmlerde kullaniyorlar. Yine ayni sekilde, fotograf cekmek yasak. Cekim icin kac defa yazismaya girdim - cevap bile vermediler.
Bir kere Bodrum'da esimin bir magazanin onunde fotografini cekiyordum. Icerden elemanlar kosa kosa cikti geldi, cekim yapamazsiniz dedi . Efendim taki magazasilarmis, dizaynlarini caliyormusuz
Diyecegim, her yerde durum ayni ...
Sayın ocaklılar,tripodun geçişi engellemeden ziyade,ticari bir kazanç sağlanabilir düşüncesi var sanırım.Yoksa çok tenha yerlerde bile tripoda izin verilmiyor.
Açıkcası bu tripod yasağını nereden öğrenebiliriz merak ediyorum.
bunun kısa cebaı şu hocam; bilgisiz, görgüsüz ve öküz insanlar çok bizim memlekette. sırf ibnelik olsun diye karışabiliyorlar. biraz böyle bişey biliyormuşsun gibi konuşursanız sizden tıstıklarını ve korktuklarını görebilirsiniz. kendinizi bu tiplere ezdirmeyin derim.
açıkça tabela veya talimat yoksa korkmayın hiçbişey yapamazlar, keyfinizin içine etmekten başka..
özel işyerleri içinde o işyerinin keyfi kuralları geçerlidir. alışveriş yerleri, dükkanları vs.
milli parklarda çekim ücrete tabidir.
gibi gibi..
ama papermanın da dediği gibi elinizde dslr varsa siz po olmuş oluyorsunuz size kafayı daha çok takıyorlar. kompakt tarzı makineleriş çocuk oyuncağı zannedip karışmıyorlar.
birde şu husus var. amatörler fotoğraf çekerken çok belli ediyorlar. bir kadrajı değişik açılardan çok kez çekiyorlar buda çevredekilerin dikkatlerini sizin üzerinize çekiyor. halbuki şöyle gezse tak diye çekse sonra makineyi kapatsa ve yanında göze batmayacak şekilde taşısa kimse ne yapıyorsun demiyor.
avmlerde milli parklarda vs heryerde çok fotoğraf çekmişliğim var bu çaktırmadan çekme olayı tecrübeyle sabittir. öneririm.
işyerlerinde ve açıkça çekmeyin dedikleri yerlerde adam size gelip çekmeyin derse ve o poz önemli değilse ısrarcı olmayın göze batmazsınız. sonra bi ara yine çaktırmadan çekersiniz.
bi keresinde gelnlik fotoğrafını çekelim ablam çalışıyor na göstereyim beğenirse gelsin baksım dedim işyeri sahibi modeli çalıyorsunuz olmaz dedi. demeye hakkı var bişey diyemeyiz. halka açık yerlerde karışanlara sizde höttt karışma sen deyin hiçbişey olmaz.
paperman der ki:
"Tum DSLRler kapida zorla emanete teslim ettirildi. Yapamazsiniz dedik - kimse dinlemedi. Ama icerde DSLR-like makinasi olanlar catir catir cekti."...
iyi de bunlar dslr ile like makinayı nasıl ayırabiliyor, demek ki çok eğitimliler...
şimdi düşünün...sizde nikon d90+18-105vr var, arkadaşınızda fuji x-s1...eleman geliyor ve direkt size "çekemezsin, bu makinalara yasak" diyor...
#bayberti' tarafından 21.01.2013 20:08:13 tarihinde düzenlendi.
Yuvacık Barajı'nın üzerinden arabayla geçerken fotoğraf çekiyordum , güvenlik beni durdurup orada fotoğraf çekmenin yasak olduğunu 100 metre ileride çekebilceğimi söyledi , çekmenin yasak olduğu bölümde baraj kapaklarını açıp kapatan motorlar vardı .
Günümüz teknolojisinde ne o motorları çekmek için ne askeriye , ne orduevi , ne özel bir tesis olsun yakınına gitmeye gerek yok ki . 1500 TL veren herkese 50 optik zoom var artık . Zaten çok önemli bir yerse adam uzaydan bitiriyor işi .
Evimin tam karşısında Büyük Şehir Belediyesinin halka açık piknik alanı var , yıldırımlı bir gece de piknik alanının tepe oluşu ve çevreye hakim oluşu sebebiyle gittim ve tripodu kurdum tam bu sırada güvenlik görevlileri gelip "Buranın fotoğrafını çekmek için belediyeden yazılı izin almanız gerek" dediler , ben de onlara "İyi ama ben buranın fotoğrafını çekmiyorum ki , buradan karşı tepenin fotoğrafını çekiyorum , isterseniz gelin bakın " dedim onlar da bir kaç poz beni izleyince ikna oldular . Tripodun yasakçı zihniyeti tetiklediği kesin ...
" paperman der ki: "Tum DSLRler kapida zorla emanete teslim ettirildi. Yapamazsiniz dedik - kimse dinlemedi. Ama icerde DSLR-like makinasi olanlar catir catir cekti."...
iyi de bunlar dslr ile like makinayı nasıl ayırabiliyor, demek ki çok eğitimliler.. "
Yok be Baberti, ondan degil ... Like makinalari insan cantasina, cebine bir yere sıkıstırabiliyor - gorseler bile kompakttan biraz buyuk oldugu icin ( kompakt serbest )bir sey demiyorlar. Ama D80 + uzerinde zoom oyle degil ki - nerende saklayacaksin
Efendim,Herkez, her tarafta fot.çekemez.
1) Fuarlarda,sergilerde,şahsa ait alış,veriş yerlerinde,bankalar,
kamu emniyetinle ilgili yerler,bilimum devlet dairelerinde,limanlar,hava alanları,tren istasyonları gibiyerlerde fot.video, ses kayıt aletleri kullamak YASAKTIR.
2) Müzelerde kısmen müsade edilir.Eski ve yeni ustaların teşhir
ettiği yağlı,sulu ve buna benzer resimlerin resimlerin fot. çektitir
mezler.hele flaş ile zinhar çektirmezler.
Neden flaş ile çektirmiyorlar? Bu kanun çok eskiden beri var,
100 sene evvel flaş çakmak için magnesium kullanılırdı,
A)yangın çıkabilir b)insan sıhhatına zararlıdır C) insalar geçici olarak görme yeteneğini kaybedebilirVe kimya resime zarar verir
D) bu günün elektronik flaşları yalnız ,görme yeteneği ile ilgili
Yasağın nedenleri herhalde anlaşılmıştır. Müsaade almak yaralıdır
Saygılarımla.
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Arayanın Fotoğrafını Gösterme Tam Ekran Yapma İphone
08 Eki. 2024, 22:19 prodersler
014608 Eki. 2024, 22:20
prodersler -
Arayanın Fotoğrafını Gösterme Tam Ekran Yapma İphone