Fotoğrafçılık Forumları
Fotoğraf Çekmek Yasakmı???
duyduğuma göre bazı arkadaşlar fotoğraf çekerken engellemelerle karşılaşmışlar.. cami, kilise, bina çekimlerinde bile.. böyle birşey varmıdır siz hiç karşılaştınızmı?? yoksa sadece şehir efsanesimi?
Sen çekerken karşılaştın mı böyle birşeyle?
kiliselerde engelleme vardı ama snt. antuan bunu yumuşattı, beyoğlundaki diğer katolik kilisesi ile ermeni kilisesinde yasak devam ediyor...
bazı özel şirket binalarında da sorun olabiliyor(başıma geldi)...
camilerde karışan yok hatta fazla serbestlik var kontrol çok az, parmak arası terlikle akşama kadar gezen ve ayakları leş gibi olan turistler bile çıplak ayakla giriyor camiye, fazla tolerans var batılıya karşı klasik aşağılık kompleksi...
Bazı yerler çok kasıyor bazı yerlerse fazla serbest.
Ben kendi üniversitemde fotoğrafçılık kulüp toplantısına biraz erken gitmiştim. Yolun değişik açılarla fotoğrafını çekiyordum. Pazar günüydü. Güvenlik görevlisi senin örgütün mü var eylem mi yapacaksın çekme sil o fotoğrafı... bildiğiniz gibi değil. Adam laf dinlemiyor. Türlü türlü sorunlar çoğu yerde. Dikkatli olmakta fayda var.
Sultanahmet'te arkadaşıma izin vermediler, İngilizce birşeyler söyleyince bana izin verdiler. Böyle deli saçması uygulamalar var. Ayasofya'da da sözde flaşlı çekim yasak ama bütün turistler şakada şukada çekiyor görevliler birşey demiyor.
Bugün çekim için çıktım.. önce anıtkabire gittim sadece müze icerisinde yasak var onun dışında serbest.. sonra tren garına gittim dışardan çekim yaptım bişey diyen olmadı.. sonra ulusta tarihi binaları çekmeye gittim güvenlik görevli olanlara sordum izin verdiler. Ilk meclis binasına gittim dışardan çekim için izin aldım ancak tripod kullanmama izin vermediler :D
#akifyzb' tarafından 20.01.2013 19:56:00 tarihinde düzenlendi.
"ancak tripod kullanmama izin vermediler"...
minyatürkte de herşey serbest tripoda izin yok, tripodun kerameti ne ola ki onunla çekince "ticari"ye mi giriyor anlamadım?..
askerliğimi orduevinde (istanbul) nizamiye çavuşu olarak yapan biri olarak kesin emir var dı, askeriye çevresinde fotoğraf çekmek yasak. suikast için bilgi toplamak amaçlı çevreyi fotoğraflayabilirsiniz. aynı zaman da cumhurbaşkanın köşküde buna dahildi.
ayrıca fotoğraf çeken kişiye derhal müdahale edilir ve fotoğraflar sildirilirdi.
topkapı sarayında fotoğrafın flaşlı değil , hepsi yasak. güvenlik hemen tepende. gizli çekebilyorsan ne ala.
anıtkabirinde müze bölümünde yasak fakat gizlice çekebilirsin. (şahsen çektim ama kaçak olunca pek kaliteli fotolar ortaya çıkmıyor.)
ankarada 2. mecliste serbest. 1. meclis tamamıyle yasak. 2 niye serbest 1 niye yasak anlamadım.
Dediğim gibi askeri bölgelere dikkat
Efsane değil bunlar gerçekler.
Bundan birkaç ay önce Ankara'da bir resim galerisini geziyordum baktım bir kaç kişi fotoğraf çekmeye başladı tabi bende hemen makinamı çıkardım çekime başladım.Hemen görevli geldi,sorduğu ilk soru beyefendi gazetecimisiniz dedi, hayır dedim,tabi hemen beyefendi çekim yapamazsınız dedi.Diğer insanlar çekiyor ben neden çekemiyorum dedim sizin makina profesyonel onlarınki değil dedi.Ben ne alaka arkadaşım ne ilgisi var ne profesyoneli ne amatörü oda çekiyor bende çekiyorum dedim.
Siz diyor ticari amaçla kullanabilirsiniz,ama onlar kullanamaz diyor.Neden diyorum hala diyorki sizin makina prof.Baktım eleman laftan anlayacak bir tip değil topladım makinamı çıktım.
İşin açıkcası bu konuda Türkiye'da tam anlamıyla oturmuş bir kural yok.Kurumlar veya belediyeler kafasına göre belirleyebiliyor. O yüzden bazı şeyler şansınıza kalmış diyebilirim.
Ankara'da metro istasyonunda tripodla çekim yasak.tripodsuz çekim serbest bizzat başıma geldi.Güvenliğe sordum neden diyorum,bize verilen emirler böyle diyorlar.Gelde çık işin içinden.
Tripod ile çekime izin verilmemesinin nedeni, diğer kişilerin geçişlerini engellemesi olabilir, aklıma başka mantıklı bir neden gelmiyor.
Kuru laf kalabalığından başka bişey değil tüm yasaklar.
Bürokrasi tabularını yıkacakta biz görecez.
Mimari, obje çekimlerinde flaşlı çekimi anladıkta gerisi neden yasak. ? Özel hayata da müdehale etmiyoruz.
Bazı yerlerde ise; 7-70'ine bayanlar fotoğraf çeker. 70'lik amcalar fotoğraf çeker ama genç baylar fotoğraf çekemez.
Keser dönecek, sap dönecek gün gelecek hesap dönecek.
Çok mağdur oldugum bir konudur.
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Arayanın Fotoğrafını Gösterme Tam Ekran Yapma İphone
08 Eki. 2024, 22:19 prodersler
013908 Eki. 2024, 22:20
prodersler -
Arayanın Fotoğrafını Gösterme Tam Ekran Yapma İphone
02 Eki. 2024, 18:47 prodersler
015602 Eki. 2024, 18:47