wien79
wien79 (üye)
Yurtdışı / Amatör

Fim Ve Digital...

Forumunuza yeni üye oldum, nerden baslasam nasil baslasam derken buraya birseyler paylasmak istedim. Canon 500D kullanicisiyim tabiki yeni baslamis biri olarak burayi sürekli takip edip birseyler ögrenmeye calisiyorum. Aslinda bu dijital fotografcilik Türkiyede yayilmaya basladiginda hatta yayilmaya baslamadan bir renk ayrim operatörü olarak hic bir zaman dijitalin film den iyi sonuc verecegine inanmamis biriydim. Yaklasik olarak 6 yil renk ayrim operatörlügüm sirasinda binlerde dia taramasi yaptim, kimisi dergilerde cikti kimisi kocaman afislerle caddelerde kimiside bir takvimin sayfalarinda. O dönemler duyuyorduk yada görüyorduk. Dijital fotograf makinasi söyle makina böyle derlerdi acikcasi cok ciddiye almazken meslegimizi o degerli meslegimizi bitirdi Binlerce dolarlik renk ayrim makinalari su an bir cok film atölsesinde bir kösede cürümeye birakiliyor, yada kullanilmiyor. Gerci dia taramasi yaptiranlar tabikide onun kalitesine guvenenler bunu biliyor ama gittikce azalmis hatta bitmis durumda. Bu gercegi kabullenmek zor olsada o kocaman makinalarin yaptigi isleri su an avuca sigan o kücücük fotograf makinalari yapiyor ve her gecen gün dahada iyisi cikiyor, tekneloji ile basa cikmak gercekten cok zor..

Tarih: 30 Ekim 2010, 00:16 - İp: 84.***.**3.34
wien79
wien79 (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bu Konu öyle cokta anlasilmayacak bir konu degil aslinda herkes fikrini beyan etmekte özgürdür, kaldiki konu ne analoga karsi birsey nede dijitale ben kisa sürede icinde bulunup onu yasadigim icin paylasmak istedim. Herhalde bu konu böyle uzar gider düsünceleri birbine kabul etttirmek yerine herkes görüslere daha acik olsa ne guzel olur.

Tarih: 30 Ekim 2010, 21:47 - İp: 84.***.**3.34
elcezeri
elcezeri (üye)
İstanbul / Amatör

-bir itirafta bulunayım...
-yıllar önce ilk SLR'mi almak istediğimde Erkayalara gitmiştim...Canon EOS 1000FN çok popülerdi ve onu istiyordum...yarısını peşin, kalanını 2 ay taksitle istedim, vermediler..."hepsi peşin" diye tutturdular...ne dediysem olmadı...o zamandır hiç hazzetmem Erkayalardan...
-kısacası alamamıştım...ve bu, bizim gibilerin dramasıydı...pahalıydı, zengin çocuklarının oyuncağıydı makina...
-bütün mesele bu...ulaşılması zor olunca kıymetli de oluyordu...
-şimdi bakıyorum da, herkesin elinde/boynunda makina,hem de çoğu DSLR...
-biz galiba buna bozulduk biraz...travma...
-büyükler hep yapar ya hani..."biz neler çektik, ne zorluklar yaşadık, bizim zamanımızda..."...diye uzayan yakınmalar...
-tabii ki yalan değil...ama eski de pek matah değildi aslında...
-iyi ki doğdun dijital...keşke benim zamanımda da olsaydın...

Tarih: 30 Ekim 2010, 22:29 - İp: 78.***.**6.32
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Şimdide bir rant çıktı,foto kursları,ama daireli binalarda, ama yemekhane gibi alanlarda..

Yani gel gel diye milleti kursa teşvik etmektedirler ücret karşılığı, gençleri ve birilerini,dikkat edildi ise, ama vergili ama vergisiz yoldan..
Sürücü kursları bile milli eğtm bağlı idi..

Tarih: 30 Ekim 2010, 22:35 - İp: 78.***.**6.123
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

gaijin,

Yanlış anlamanı istemem. Lafım sana değil. Ben bu tartışmanın kendisini anlamıyorum.

Öncelikle fotoğrafçı değilim. Sanatçısı hiç değilim. Babam da değildi. Babam matbaacı idi ben de mühendisim. Fotoğraf sadece bizim ailede çok değerli bir hobidir. Hep öyleydi. Ötesinde bir iddiamız da yok zaten.

Çektiği filmleri kendi banyo etmek yerine başkasına yaptıranların oranı sanırım çektiği dijital fotoğrafları olduğu gibi hard diskinde tutan insan sayısı ile aynıdır herhalde. Bilmiyorum..

Demek istediğim şu; bırakalım isteyen filmle çeksin kendi uğraşsın, ya da gitsin dışarıda yaptırsın; isteyen dijital çeksin photoshop ile düzenlesin ya da gidip sadece facebook'ta profil "resmi" yapsın. Sonuçta bu bir keyif meselesi.

Dediklerine katılıyorum, pek çok forum konusunda da insalara söylemeye çalıştığımız şey farklı değil zaten. Bir şeyi yapmış olmak için yapmayın, bilerek yapın. Yapmak istediği şeyin gerçekten iphone ile fotoğraf çekmek olduğunu bilen adama diyecek hiç bir lafım yok. O şekilde zevk alıyorsa yapsın zaten. Ya da adam 5D Mark II'yi neden aldığını biliyorsa ve gerçekten ihtiyacı varsa ona da lafım yok. Sadece "filmin tadını dijital vermiyor, yaşasın film" ya da "film öldü, karanlık oda karanlık çağda kaldı" söylemleri bana anlamsız geliyor o kadar.

Elektro gitar varken akustik gitara ne gerek var? Çünkü o başka bir enstrüman. Hangi müziği yapmak, hangi tonu vermek, hangi duyguyu yansıtmak istiyorsak o enstrümanı kullanmalıyız. Yoksa akustik gitar elektro gitardan daha iyidir değil. Farklıdır sadece.

Dediğim gibi elbette dijital fotoğrafa karşı değilim ama "fotoğraf" bence tehlikeli bir eşiğe yaklaşıyor. Nicelik her şekilde artarken nitelik dramatik bir şekilde düşüyor. Eskiden kaliteli fotoğrafı bulmak kolaydı. İzlemesi zevkti. Şimdi internette kaliteli bir fotoğrafa ulaşabilmek için en az 50 tane "görüntüyü" geçmem gerekiyor. İşte beni asıl düşündüren şey bu. Bir süre sonra gerçek "fotoğrafların" milyarlarca görüntü çöplüğünün arasında kaybolacağından korkuyorum.

Herkes karanlık oda ile uğraşmak zorunda değil. Uğraşmak istemeyebilir. Malzemelerden rahatsız olabilir, pahalı gelir... Ama sonuçta film ile fotoğraf çekmenin, geçtim her şeyi, bir tane güzel tarafı var; düşünerek fotoğraf çekmeye zorluyor. Çünkü o filmi alırken para veriyorsun, banyo ettirmek için para veriyorsun, taratmak ya da bastırmak için bir daha para veriyorsun. Böyle olunca da çekerken düşünüyorsun. Güzel fotoğrafı çekebilmek için biraz daha fazla emek harcıyorsun. En en en amatörü, nostalji kraliçesi için bile bu böyle. Dijitalde bu bilince ulaşmak için yaklaşık 30 bin kare afedersin otu ...u çekmen gerekiyor önce.

Neyse.. Yaşlanıyorum ya, çok konuşuyorum.. İnsanlar güzel fotoğraf çeksin de bırakalım isterlerse kibrit kutusu ile çeksinler. Yeter ki o emeği harcasınlar önce..

Sevgiler

Tarih: 31 Ekim 2010, 00:35 - İp: 92.***.**5.46
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Dediğim gibi elbette dijital fotoğrafa karşı değilim ama "fotoğraf" bence tehlikeli bir eşiğe yaklaşıyor. Nicelik her şekilde artarken nitelik dramatik bir şekilde düşüyor. Eskiden kaliteli fotoğrafı bulmak kolaydı. İzlemesi zevkti. Şimdi internette kaliteli bir fotoğrafa ulaşabilmek için en az 50 tane "görüntüyü" geçmem gerekiyor. İşte beni asıl düşündüren şey bu. Bir süre sonra gerçek "fotoğrafların" milyarlarca görüntü çöplüğünün arasında kaybolacağından korkuyorum.

bu olayın tamamen farklı ve cokda uzerınde dusunulmesi konusulması gereken bir yonu.
tabi konusmak bişeyi degiştirmeyecek.

ama bak birde teselli sana: dusunerek fotograf cekmek ugrasmak gerekiyordu diyorsun analogda. dijitaldede iyi fotograf izlemek için ugrasmak gerekiyor :D
onu ona ikame edelim gitsin

Tarih: 31 Ekim 2010, 01:09 - İp: 88.***.**8.140
tesfiyeci
tesfiyeci (üye)
Manisa / Amatör

Emmiler benim analog kullanmam Analog makineleri çok sevdimden değil. Motorsiklet ilen çok gezilere bilem gidiyoz Moturun dümenine asıp gidiyom makineyi. Heç kimsede ellemiyo Çalınmıyo Hem çalsalar bilem hemen 1 tane daha alırım keza 20 liraya rus malı Reflex makinalar bulunuyo. Yalınız bu FED 3, fed5 ler çok eyi fotoğraf çekmekde. yada ben bu makinelere alışdım heral. Lensleride çok eyi Diyafram ayarını bilem diyaframa bakıp göz kararı yapıyom 2 bin liralık digitali alıpda omakinayi çaldırmıcem deyyi rahatsız olmucem gali

Uploaded with ImageShack.us

#tesfiyeci' tarafından 31.10.2010 23:47:46 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 31 Ekim 2010, 23:47 - İp: 78.***.**2.19
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Artık pek ne analokçu kaldı ne de film yıkayan uğraşan,ellerinde alerjik vaka olanlarda gitti iyi bir DSLR aldı, öyle takılıyor hayatına..

İlaçlarda da sorun var sanırım biraz..

Tarih: 1 Kasım 2010, 00:14 - İp: 88.***.**3.169