mustdem
mustdem (üye)
Gaziantep / Amatör

Bu Site Hakkında Bazı Eleştriler

Site gerçekten güzel ve hızlı diğerlerine nazaran. Ancak şu bir gerçek ki siteyi kullananlar sadece kendi tanıdıklarının fotoğraflarını takip edip yorumluyorlar.
Eğer işin içinde eğitim varsa bence daha objektif olunmalı. Yani erevizyon şarkı yarışması gibi.

Tarih: 16 Kasım 2008, 22:59 - İp: 78.***.**6.34
mustdem
mustdem (üye)
Gaziantep / Amatör

Bir de şu photoshop manipülasyonlarını unuttum, resim çizer gibi çekilen bir obje üzerine oturup yep yeni görüntüler elde ediliyor. Benim bildiğim eline fırça kalem aldığın anda adı resim olarak değişir. Ona artık fotoğraf diyemezsiniz. Ve fotoğraf paylaşım sitesinde de yeri olmamalı bence.
Tabiki bir fotoğrafı yayından önce değiştirme hakkına sahibiz ancak bu çekilmiş bir fotoğrafın konusu değiştirilmeden yapılmalı. Çekilen objeyi alıp tamamen anlamını değiştirecek uygulamalar bence onu fotoğraf olmaktan çıkarır.
Bence bu sebeple footğrafın tamamen değiştiği manipulasyonlar için resim paylaşım sitelerine başvurulmalı, o yönde telkinler yapılıp onaylanma esnasında takip edilmelidir.

Tarih: 16 Kasım 2008, 23:15 - İp: 78.***.**6.34
cappadociaman
cappadociaman (üye)
Artvin / Doğa Fotoğrafçısı

güzel konu açmışınız....hatta benzer durumları eleştiridiğim bir konuyu da ben açmıştım...

fakat daha dk 1 gol 1 hesabı konu dışına çıkarak Photoshop kullanımını eleştirmişiniz....

photoshop kullanımı ciddiyet ve uzmanlık isteyen çok zor ve uğraştıran, emek isteyen,ince işçilik gerektiren bir iştir...

sanıldığı kadar kolay ve hokus-pokus olayı değildir...

Tarih: 16 Kasım 2008, 23:39 - İp: 88.***.**5.142
yoksul
yoksul (Objektif)
Adana / Amatör

öncelikle eleştirilecek çok konu var,
ama kim ne kadar dikkate alır bilmem...

bazen öyle anlar geliyor ki;
kendi fotoğraflarıma objektif olarak bakmak zorunda kalıyorum kendi kendimi eleştiriyorum falan...
30 40 yorum almış fotoğraflardan çok daha iyi olduğunu düşündüğüm fotoğraflarım var bence, ama aldığım en fazla yorum sayısı 7 şimdiye kadar...

bunun dışında kapadokyalı arkadaşın dediği gibi,
ps elbetteki çok kolay bir iş değil her işin kolay olmadığı gibi...
ancak farklı bişey işte,
o zaman alalım Dali'nin bir tablosunu ekleyelim siteye,
bu durumda en iyi fotoğraf o Dali'nin tablosu mu olacak...

sonunda işin özü şu sanırım,
eğer sen kendi fotoğraflarına kronolojik olarak bakıp evet galiba daha iyisini yapmaya başladım falan diyebiliyorsan gerisi çok da önemli değil...

herkese iyi çalışmalar,

Tarih: 17 Kasım 2008, 00:05 - İp: 88.***.**9.36
mustdem
mustdem (üye)
Gaziantep / Amatör

Sevgili cappadociaman, benim eleştirdiğim PS kullanımı değil, Ps ile yapılan ve fotoğrafın veya fotoğrafların tamamının değiştirildiği manipülasyonlar. Ben bu durumda onların fotoğraf olmaktan çıktığı kanısındayım, elbette bende PS kullanıyorum fotoğraflarımda. Kontrastlık, açıklık koyuluk, dijital filitrasyon, kadrajlama filan. Bunlar zaten karanlık oda çalışması yapanlar bilir ki, agrandizörlerle de yapılan işlemler. Ben fotoğrafın pek çok müdahale ile fotoğrafın çekildiği andaki konu ifade biçimlerinin tamamen değiştirilip yeni bir boyut katıldığı durumlardan bahsediyorum.

Sevgili Kuras, 20 senedir fotoğraf çekiyorum, okuduğum üniversite de seçmeli güzelsanatlardan tam 8 (4 sene) dönem ders aldım. tabiki eğitimin sınırı yok. Çektiğin her fotoğraf ne kadar biliyorum desende bilmediğinin bir kanıtı. Her fotoğraf yeni bir deneyim ve öğrenme imkanı. Buraya büyük bir hevesle üye olurken kafamda sadece çektiğim fotoğrafları teknik açıdan yorumlayacak kişilerin olduğunu düşünmeme ama, düşük enstantane ve diyaframda çekilmiş bir fotoğrafta, makina sallanmış diye yorum yapanlar var. Benim eleştirim bu yönde. Bence sitede aylık değişecek 15 20 kişilik gruplar oluşturmalı (ustalar açısından) ve onların vericekleri puanlar doğrultusunda üst banttaki fotoğraflar belirlenmeli. Tabi objektif olacak bu kişiler.

Tarih: 17 Kasım 2008, 11:22 - İp: 78.***.**1.217
mengenlix
mengenlix (üye)
Ankara / Amatör

3-4 senedir bu siteyi takip ediyorum. Fotoğrafa yorum yapanların genenllikle tanıdığı insanların fotoğraflarına yorum yaptığı eleştirisine kesinlikle katılıyorum. Hatta bu netfotograf.com'a yönlendirdiğim bir çok fotoğrafçı tanıdığım bu siteyi takip etmekten vazgeçti maalesef.

Tarih: 17 Kasım 2008, 19:45 - İp: 88.***.**9.34
cappadociaman
cappadociaman (üye)
Artvin / Doğa Fotoğrafçısı

sevgili mustdem,

aslında söylediklerin çok doğru...PS kullanımı abartı noktasına varınca elbette fotoğraf fotoğraf olmaktan çıkıyor manüple çalışması oluyor...

yinede yazmak lazımnsa bu da bir sanat akımı veya tarz meselesi bence...ülkemizde hala tam anlaşılmadığını düşünüyorum manüple çalışmalarının...

halbuki ecnebi ülkelerinde bu işi çok ciddiye alıp çok güzel hatta harikalar yaratanlar var...sitemizde "nean" nickli arkadaşımız yine güzel örnekler sunuyor bizlere...

birde şunu söylemek istiyorum...

herhangi bir fotoğrafı(ellenmemiş olsun ) PS ile tonlama,düzeltme vs karanlık oda işlemleri yapmak artık normal sayılıyor her yerde...ama bazen doku transferleriyle silme örtme kapatma ekleme gibi müdahaleler de yapılmıyor değil...bunun da çok fazla yadırganmaması lazım...belki çok iyi hatırlayacaksındır yıllar önce usta abilerimiz negatif fotoğraf üzerine kalemle rötuş yaparlarken bir nevi bu işlemlerin analog biçimini yapmıyorlar mıydı?

Tarih: 17 Kasım 2008, 19:54 - İp: 85.***.**6.148
gurhan.d.
gurhan.d. (üye)
Antalya / Profesyonel Fotoğrafçı

''Bir de şu photoshop manipülasyonlarını unuttum, resim çizer gibi çekilen bir obje üzerine oturup yep yeni görüntüler elde ediliyor. Benim bildiğim eline fırça kalem aldığın anda adı resim olarak değişir. Ona artık fotoğraf diyemezsiniz. Ve fotoğraf paylaşım sitesinde de yeri olmamalı bence. ''

Bu çalışmları ben de yapıyorum. Bu da bir kompozisyon üretme şeklidir. Ha fotoğrafın tonlarıyla oynayıp daha renklere doygun hale getirme olayı hadi neyse diycem. İlk önce dijital sanatlar nedir bir araştırın derim...

Tarih: 17 Kasım 2008, 20:15 - İp: 88.***.**8.23
gurhan.d.
gurhan.d. (üye)
Antalya / Profesyonel Fotoğrafçı

cappadociaman a katılıyorum. eskiden de bunu film yıkama esnasında yapıyorlardı. şimdi de photoshopta. lütfen bu konu hakkında detaylı bir bilgi donanımına sahip olun derim. bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır

Tarih: 17 Kasım 2008, 20:18 - İp: 88.***.**8.23
yoksul
yoksul (Objektif)
Adana / Amatör

Fotoğraf;, Yunanca photo ışık ve Latince graph "iz bırakmak" sözcükleri birleştirilerek türetilmiş bir isimdir. Kelime anlamı, ışık yardımı ile iz bırakmaktır...

Digital Art; sayısal sanat...

artık şu ayrımı yapalım da sonrası gelir illa ki...

karanlık odanın bilgisayara aktarılmış kadarki ps elbette ki kabul edilir ama uçan bir ev kapruz şeklinde bir fil fotoğraf değildir...

Tarih: 17 Kasım 2008, 21:02 - İp: 85.***.**9.121
turnusol
turnusol (üye)
Ordu / Amatör

Bu konu yüzlerce defa tartışıldı.

Tarih: 17 Kasım 2008, 21:02 - İp: 78.***.**9.83