Fotoğrafçılık Forumları
Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.
Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k
Sevgili as anladım.O halde 6mp'lik D70S bile benimkinden iyi baskı alır.İstediğim yanıtları verdin bana as.Son olarak sormak istediğim,kaliteli panoramik çekim programları ile 360 dereceyi yani etrafımdaki manzarayı birleştirsem,birleşim yerlerinde yada herhangi bir durumda gözü rahatsız edici bir şey hissedermiyiz?
Sevgili osmanlı
Profesyonel anlamda Panoramik fotoğraflar çekmek için özel bir donanıma ihtiyaç var (dijital fotoğraf makinası, balıkgözü lens, ayaklık, 360x180 derece çekimler için geliştirilmiş panoramik ayaklık kafası). Kullanılan lensin açısına göre birden fazla resim çekmek gerekiyor. Özellikle 360 derecelik panoramik çekimlerde yatay altı, bir üst ve iki alt olmak üzere dokuz açıdan resim çekmek gerekiyor. Her açıda'da, değişik aydınlatma süresi kullanılarak, üç adet resim çekiliyor. Yani bir panoramik fotoğraf için toplam 27 resim çekmek gerekiyor. Bu resimleri çekerken fotoğraf makinasının odak noktası etrafında dönmesi şart! Ayaklık ve panoramik kafa işte burada devreye giriyor. Resim çekerken makinayı titretmemek için uzaktan kumanda kullanılıyor. Değişen gölgeler, hareket halindeki bulutlar vs. çekim işlemini zorlaştıran unsurlar. Resim çekme işlemi bittikten sonra sıra bunları bilgisayarda birleştirmeye geliyor. Çeşitli programlar kullanılarak lens hataları, ton farklılıkları gideriliyor ve resimler üst üste gelecek bir şekilde konuşlandırılıyor.Buradaki problem resimleri ek yerleri belli olmayacak şekilde hazırlamak, çok zor bir iştir... her fotoğraf için birkaç saat uğraşmak gerekebilir..
Bizim gibi amatörler ise bu işi fotoğraf makinasını dik konuma getirerek çekilen manzaranın kareye giren kısımlarının birbirlerinin alanını kapsıyacak şekilde açı seviyesi sabit tutularak fotoğraf makinasının her kareyi aynı odak ve ışık değerlerinde çekmesi ile yapabiliriz.Fotoğrafların birbirine bindirilmesinde ışık ayarlarının tutturulabilmesi için Raw fotmatının kullanılması Birleştirmeden önce ayarların burada yapılması daha iyi sonuç verecektir.
Birleştirme yerlerinde objelerin birleştirilmesinde bu işi yapan programlar yardımı ile sorun yaşamasanda ışık ve ton farklılıkları epey zorluk yaşatır.
Sony R1 e bu panoramik fotoğraf çekimlerinde kullanılabilmesi için ayrı bir tuş koymuş.
Sony DSC-R1 i olanlar makinanın üzerindeki poz değerlerini sabitleme butonuna çekim öncesi basarlarsa makina bir sonraki çekimi aynı değerlerle yapacağı için böyle bir sıkıntıyı yaşamazlar uygulaması R1 de her fotoğraftan önce bu butona basarak defalarca aynı ışık,renk,odak noktasında istedikleri kadar çekim yapabilirler.Bu şekilde birleştirmenin ne kadar kolay olacağını göreceklerdir.
Fotoğrafları birleştirmeye yarıyan bir çok programlar mevcuttur.Birleştirme işi aşağı yukarı herkeste bulunan photoshop la da kolaylıkla yapabilir.Eğer bu birleştirme işini photoshop ta nasıl yapılacağını bilmeyipte öğrenmek istiyen arkadaşlar varsa isterseniz daha sonra onuda anlatabilirim.
#as' tarafyndan 26.03.2006 01:29:17 tarihinde düzenlendi.
Allah razı olsun sana.Pek bilgilendirici oldu anlattıkların.
Yakın zamanda İzmirliler olarak toplanıp,bir günümüzü fotoğraf çekmeye ayırırsak çok iyi olur.En başta da seni aramızda görmek isterim.Kendine iyi bak as.
Osmanlı ben teşekkür ederim,ne demişler "Dünyada paylaştıkça çoğalan tek şey bilgidir".
Dediğim gibi panoramik fotoğraf çekimini bir dene birleştirme işini photoshop tan rahatlıkla yaparsın,özellikle açmış olduğum için bu forumu takip ediyorum yine soracağın bir şeyler olursa seve seve yardımcı olurum tabii bildiğim kadarı ile.
merhabalar...,,,
Bana görew önemli birkaç şey sormak istiyorum...
1- R1 saniyede kaç foto çeker...3 deniyor ama , bu arka , arkaya olmalı galiba...yani deklanşöre basıldığında seri çekim varmı...
2- Flaş balantısı varmı...kablolu flaş gibi bir şey takılıyormu...yada Paraflaş kablosu ile kullanabilirmiyiz...Bu bilgileri çoğu site vermiyor...yada ben bulamadım...bilmiyorum...
Ampül flaşlarla kullanılabilir onu biliyorum....
3- Zoom yapısı olarak 5.0 MP de 7x yapıyor denmiş...24-120 bir objektif bunu nasıl yapar....yani 3.0 MP çeksek 10 x zoom'mu yapmış olacak....öyle yazmış incelemeler , o yüzden sormak istedim.....
saygılar.....teşekkürler....
Atl Web Tasarım & Dijital Ürün Fotografları Hİzmeti...
www.atlwebtasarim.com
herkese selamlar..
ben de birkac sey ilave etmek istiyorum..
sensor ve megapixel konusunda;
daha buyuk sensor, daha kaliteli pixel; daha fazla megapixel de daha buyuk print demektir..
soyle ki, fuji s9500 ile daha buyuk cikti alabilecektir kisi 350d'ye veya d70s'e gore.. ama sensor farkliligindan dolayi, pixelleri, bir dslr'in pixelleri kadar kaliteli olmayacaktir..
bu ne demek?
her bir pixeli olusturan sensor uzerindeki birimler daha buyuk olacaklarindan, isik cok daha iyi bir sekilde islenecek ve her bir pixel, cok daha iyi tonal ve renksel anlamda doyurulacaktir..
canon 1d gibi bir makine ile de a4 boyutunda cikti alabilirsiniz.. a3 de.. tabii interpolasyon teknigi kullanarak..
ama iste interpolasyon uygulandiginda, canon 1d'nin pixellerini cok iyi taklit edebilecekler yalanci pixeller..
ama bir s9500'deki pixeller, fazla bilgi icermediklerinden taklit edilmeleri de zorlasacak ve interpolasyon uygulandiginda, sonuclar cok daha fenalasacaktir..
tabii s9500'in de yuksek megapixeli var.. yani interpolasyona ihtiyac duymadan yuksek boyutta baski alinabilecegi..
raw ile daha buyuk olcekte baski almak kolaylasacaktir.. neden? cunku, print alabilmek icin ya jpeg ya da tiff'e ihtiyaciniz var.. raw'dan direk tiff'e cevirip de cikti almakla, goruntu bilgileri kaybolmaz..
soyle ki; her raw dosyasi 12 bit'lik bilgiyi icerir.. jpeg ise 8 bit'tir yaratilis olarak..
yani her bir pixeli olusturmak icin cok daha genis bir renk spektrumu kullanilir raw icin..
daha gercekci renkler.. daha iyi tonlar elde edilmesi demektir..
tabii sadece bununla da kalmaz.. pc'de sonradan islemeniz icin sinirsiz boz-yap hakki da verir..
oysaki jpeg ile bir kere degistirip, kaydet yaptiginizda kalite duser..
.....
gerekli degisimleri, raw programlari ile yaptiktan sonra ; en iyisi 16 bit'lik tiff'e cevirmek.. yine gerekliyse photoshop'da oynamak ve daha sonra da photoshop yardimiyla direk print almak..
ati merhaba..
sordugun sorularin cevaplari:
1) R1 ile seri cekim yapabilirsin.. 3 fps'de (yani saniyede 3 kare) 3 kare cekebiliyorsun..
yalniz bazi kacar noktalari da var..
soyle ki; surekli raw cekim modu yok mesela.. sadece jpeg olarak 3 fps'de cekim yapabiliyor..
surekli cekim modunda, 3 kareyi bir saniyede kaydettikten sonra ne yazik ki 4 ila 8 saniye kadar beklemek gerekiyormus buffer'in temizlenip bir sonraki burst moduna hazirlanabilmesi icin.. (luminous-landscape'de 6 saniye denilmis.. dpreview'de ise 4'le 8 saniye arasi)
raw modunda, daha dogrusu raw+jpeg modunda (cunku sadece raw modu yok) ilk cekimden sonra 2 saniye, ucuncu raw icin de 2.ci raw'dan sonra 7 saniye daha beklemek gerekiyormus..
acikcasi bu rakamlara bakilacak olursa, hiz konusunda kesinlikle, R1 bir dslr ile yarisamaz..
shutter lag konusunda sorunu yok R1'in.. hatta; pre-fokus yapilmissa cogu dslr'dan cok daha hizli shutter lag konusunda.. neredeyse 0 saniye imis..
ama ki shutter, yarim basilip fokus saglanmamissa; dslr'lar biraz daha hizlilarmis..
acilis suresi olarak da yaklasik 1 saniye.. sonucta canon ve nikon dslr'lar neredeyse 0 saniyede acilabiliyorlar; ama ha bir saniye ha 0 bilmem kac.. sonucta sen makineyi gozune goturunceye kadar acilmis olacaklar.. 1 saniye de yeterince hizli..
.......................................
2) flash baglantisi var evet.. hemen sag tarafinda makinenin.. istendigi takdirde harici flash ile kullanilabiliyor.. ayrica wireless baglantiyi da destekliyormus R1..
........................................
3) optik zoom olarak R1, sadece 5x zoom yapabiliyor ati..
R1'da iki cesit dijital zoom opsiyonu varmis; biri precision biri de smart..
smart opsiyonu yani akilli olani; en fazla 3x dijital zoom yapabiliyor.. optik zoom ile beraber kullanildiginda toplam 15x'lik zoom ortaya cikiyor.. fakat megapixel sayisi da azaliyormus bunun yaninda.. 15x zoom oldugunda 1 megapixellik cekim yapabiliyor R1..
precision digital zoom ile de 2x dijital zoom saglanabiliyor.. ayrica optik zoom ile bile harmanlandiginda 10x zoom'da da 10 megapixellik cekim yapmayi saglatiyor..
fakat smart dijital zoom, cok daha kaliteliymis.. zaten o yuzden de megapixel orani dusuyor..
Ati merhaba
Sorduğun sorulara İlker yanıt vermiş.
Flaş konusunda harici flaş bağlanabiliyor,ayrica wireless baglantiyi da destekliyor.
Seri çekim modunda dadanında söylediği gibi 1 saniyede 3 çekim yapabiliyor,sadece raw çekmiyor,Raw + Jpeg fine çekebiliyor, ve bu işlem sonrasında MSX serisi memory stick kart kullanıyorsan (yazım hızı en fazla olanlar) buffer ın boşaltılması için 2-2.5 saniye beklemen gerekiyor bir sonraki seri yada tek çekim için.Fakat burada şöyle bir opsiyonu daha var R1 in,seri çekim sırasında her bir RAW+Jpeg fine fotoğrafın kayıt aralığı 0.32 saniye iken buffer ın boşaltılması sırasında lcd ekranda RECORDİNG (2.5sn.)diye bir mesaj çıkıyor,bu mesaj kaybolmadan (yani buffer 2.5sn.bekleyip boşalmadan) tekrar seri çekim için deklanşöre basarsan ilk seri çekimde 2 RAW+jpegfine nın üzerine 3 raw+jpegfine daha çekebiliyorsun.
Sonuçta seri çekimde istersen 3raw+jpeg i buffer ın boşaltılması dahil 3.5 saniye veya 5x Raw+jpeg fine ı 4.5 sn. yede çekebiliyorsun.Umarım karıştırmadan anlatabilmişimdir.
Bu özelliği katologda şöyle yazmış "Seri çekimde recording yazısı kaybolduğunda (erişim lambası söndüğünde)sonraki fotoğrafı çekebilirsiniz.Fakat erişim lambası sönmeden deklanşöre tekrar basılırsa çekilecek görüntü sayısı 2 olur
Kayıt aralığı yaklaşık 0.32sn.dir.Flaşsız konuma ayarlıdır."
Şeklinde anlatmış.
Bu değerler kullandığın hafıza kartına göre değişiyor eğer MSH serisi memorystick kullanırsan Dadanın verdiği değerlere yakın çıkıyor o yüzden mutlaka MSX serisi kartlardan al.MSX serisi kartların yazım hızı diğerlerinden iki kat daha hızlı.
Smart Zoom olayı ise katalogda şöyle açıklanmış.
10mp. de 5x
7mp. de 6x
5mp. de 7x
3mp. de 9x
1mp. de 15x
Bildiğimiz dijital zoom u ayrıca kullanabiliyorsun.
Arkadaşlar Sony DSC-R1 ile çektiğim ilk fotoğraf yorumlarınızı beklerim. Galeriyede yükledim.
http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=4267229&size=lg
Adresinde büyük boyutlu halini bulabilirsiniz.
#as' tarafyndan 28.03.2006 18:47:59 tarihinde düzenlendi.
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
232129 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0111727 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1209019 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Sony Up Cr-10l Snaplab Termal Fotoğraf Baskı Makinesi
25 Ara. 2021, 20:32 mtuncel06
0291225 Ara. 2021, 20:33
mtuncel06 -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1315614 Şub. 2021, 16:41
mete007 -