as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
as
as (Üye)

Osmanlı merhaba

Gördün tabi R1 in fotoğraflarını dönüp 350D ye bakmıyorsun artık.

Uv filtresi için sana şuan idefix de satılan Sigma nın yeni çıkan EX DG multıcoated filtrelerini öneririm.Fiyatları objektifin çapına göre 50 ile 70 ytl arasında değişiyor.Ben 67mm. olanını 67ytl. ye aldım.
Aynı filtrenin yurt dışında ABD de 45usd.ye Almanyada 45avroya İlkerinde söylediğine göre İngiltere de 30 sterline satıldığını belirteyim.Bu fiyatların tümü bizdekinden daha fazla.
Senin aldığın filtre fiyat olarak ucuz ama işte alalı 2 ay olmadan bozulmaya başlamış.Kaliteli filtrelerde böyle sorunlar olmaz yıllarca kullanırsın.Ayrıca çekeceğin fotoğrafta bu ucuz filtrelerden dolayı bozulmaz.

Gantry nin fotoğrafındaki o reklam panosu bence 30-50 metre boyutlarında vardı.Ben o reklam panosunu yakından da incelediğimde ( senin önceki yazından sonra ) onun fotoğraf makinası ile çekilmiş bir reklam değil dijital 3D Max yani masa başında hazırlanmış bir reklam olduğunu gördüm.En azından bana öyle geldi.
O boyda baskı alınabilme işini sana İlker daha güzel izah eder.Tam emin olmadığım bir konuda seni yanıltmak istemem.

Otomobil fotoğrafçılığı işi ise bize düşmez Osmanlı o köşeler reklam ajanslarınca çoktan kapılmıştır.Firmanın çalıştığı reklam ajansı ile bir tanışıklık olursa belki sana deneme amaçlı çekim yapma imkanı sunulabilir.Çekimlerin beğenilirse de bu işi sürdürürsün.
Birde profesyonel anlamda reklam çekimleri yapan fotoğrafçılar var.Onlarla tanışırsan hem çekim tekniklerini öğrenirsin hemde onlar sayesinde piyasayı tanımış olursun.Benim bu konuda tanıdığım bir kaç kişi var ama onlar İstanbul da yaşıyor sadece çekim işi olduğu zamanlar izmir e geliyorlar.

Osmanlı iş güç o kadar yoğun ki çoğu zaman R1 i arabamda taşımama rağmen fotoğraf çekmeğe ne fırsatım oluyor ne de aklıma geliyor.Makinayı öylesine taşıyoruz yanımızda İlker in yaptığı gibi.Süs niyetine yani.

İlker de eminim evden her çıkışında makinasını yanına alıyordur aksesuar niyetine.
Dediğin gibi uzak diyarlardan bize güzel fotoğraflar göstermediğine göre onun da fotoğraf çekmek aklına gelmiyordur.

Zaten İzmir de de makinenin pili biter 350D ye bir sürü laf ederler diye 40-50 çekimden sonra makinasını kapattı.Sanki R1 de nükleer reaktör varmış gibi sabahtan akşama kadar benim makinayı kurcaladı durdu.Ben onun niyetinin R1 in pilini bir an önce bitip benimle dalga geçmek olduğunu anladım ama R1 o gün sabahtan akşama kadar pilini bitirmediği gibi ben o pili şarj etmeden 2 gün daha makinemi kullandım.
İlker maalesef R1 in pilinin 350D nin ki gibi caart diye biteceğini sandı.

Tarih: 16 Haziran 2006, 11:26 - İp: 85.***.**4.53
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Abi sen ne olur ne olmaz arabada makinanı taşı ama arabada bırakma.Sonra bir gün bir bakmışsın arabayı değil,içindeki makinyı çalmışlar
İlker'in başına ise böyle birşey gelmez,o şanslı.Onun arabayı çalarlar,350D'yi kaldırımın üzerine koyarlar,ağırlık yapmasın diye
Canım fena halde fotoğraf çekmek istedi bak şimdi.Ben bir gidsem mi acaba şu konağa.Oradanda vapurla ver elini karşıyaka.Hem bu sefer tüm fotoğrafları 2MP ile çekerim,Hem 9500 fun club'ı hemde R1 sayfasını bunlarla süslerim.
Abi bir bakmışsın,senin R1 alma ihtimali olan potansiyel müşterilerden de birkaçını çalmışım.

Tarih: 16 Haziran 2006, 11:38 - İp: 85.***.**7.102
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

siz beni gulmekten oldurursunuz valla..
herseye cevap vermeye baslamadan once , adnan senin araba fotografin gercekten de cok guzel, dayanamadim hemen photoshop'da bir de ben isleyeyim dedim..
iste size degisik bir sephia..

....
pekala.. nerede kalmistik..

oncelikle malcom, gonderdigin fotografda, adnan'in dedigi gibi sol tarafi gormek isterdim.. asil olarak sephia yapiminda bir hata yok, ama pozlama ve kontrast ile oynasaydin eger daha etkileyici birsey cikardi ortaya sanirim..
sephia icin sizlere onerecegim programlar arasinda; convert to BW pro v3.0 plug-in'i ve 55mm digital film tools v6.0 geliyor.. her ikisi de photoshop plug-in'i ve harikalar.. kesinlikle tavsiye ederim..

osmanli, gercekten de eger ki o 115 bin dolarlik lensi 350d'ye takarsan gulunc olur.. tabii takabilirsen.. cunku 350d bir canon ve 115 bin dolarlik lens bir nikon..
neyse.. sonucta 1200mm'lik lensim olsa, kordon'dan is bankasinin isiklarini degil, binadaki bekcinin odalarin birinde uyukladigini bile cekebilirim osmanli.. veya penceredeki telden gecmeye calisan kac tane sivrisinek var onu sayardik burada.. tabii pencerede tel varsa..

intrboy foruma hosgeldin.. R1'ini gule gule kullan..

adnan, 350d'yi denize atmayacagim, sana r1'i attiracagim goreceksin.. gelirken bir tane 400mm f/2.8 L IS alip da geleyim de gor gununu sen..

adnan haklisin valla.. serbest kursuye girdim mi buraya giremiyorum.. orada sadece geyik var.. yok merak etme, burayi unutmam..

......

demek uv filtresi aldin darbelerden korusun diye osmanli.. neyse.. osmanli, o halelerden korunmak icin hood kullanman gerekiyor.. kalitesiz optiklerde daha da belirginlesir o izler.. yanlis anlama..
UV filtresi ile alakasi yok yani..

bu arada makinende sephia modu olmamasina uzuldum.. benimkin de var.. ama kullanmaya gerek yok isin gerci.. cunku daha sonra photoshop'da zaten sephia'aya cevirebilirsin fotografi.. o yuzden cok takma..
osmanli ferrrari gibi luks arabalarin cekimlerinde, fotografcilar dslr kullaniyorlar.. hizli araba yarislarinda kesinlikle dslr kullanmalisin..
o isi yapmaya baslamak biraz girisimcilik istiyor tabii ki.. kendini kanitlaman, kanitlayincaya kadar ugrasman ve beklemen.. bircok insan, sadece internetteki forumlarda (tabii netfotograf degil de dpreview gibi..) fotograflariyla meshur oluyor.. buyuk ajanslarla calismaya basliyor..

bu arada ben sus diye de tasimiyorum makineyi.. birsey yakalarsam hemen cekeyim diye..
bu arada benim o gun 40-50 fotograf cekmemin nedeni, sizlerle muhabbet edeyim fotograf cekmeyeyim diyeydi adnan.. yoksa 350d ile gunlerce martinik gibi cekim yapabilirsin ustelik tek bir sarj ile..
sanirim sendeki r1'in pili bitmisti aksam.. pek dayanamadi yavrucak.. ustelik is bankasini bile cekemedi..

osmanli, benim makineyi de calarlar tabii.. bendeki sadece lensin fiyati r1 fiyatina.. oyle agirliga can kurban..
senin su 2 megapixelde cekerim 9 yerine konusunu da bir turlu anlayamadim dogrusu.. 9 megapixelde cektiysen 2 megapixel yapiver bilgisayarda..

Tarih: 16 Haziran 2006, 15:32 - İp: 62.***.**2.10
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

İlker selam.Senin photoshop çıkışlı sephia,olmuş bir adet kırma Cins değil anlayacağın.
Adnan abinin w-b ile sephia karışımını yapmışsın,fenada olmamış hani.Biraz eskitilmiş bir görüntüsü var.
Bende ilker gibi oldum vallahi.Her cümleden sonra bir sarı kafa
Evet ya hood kullanmaya başlamalıyım.
İlker ben 9MP'i,2M e çevirmeyi bilmiyorum maalesef.
Senin bol bol fotonu bekliyoruz foruma.
Hoşçakalın.

Tarih: 16 Haziran 2006, 15:51 - İp: 85.***.**7.102
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

İlker galiba senin sepia Adnanınkine nazaran daha nostaljik durmuş.Ama biraz gözü yoruyo gibi

Tarih: 16 Haziran 2006, 18:16 - İp: 81.***.**2.162
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

İlginç.İlk kez akşam eve geldiğimde bu topiğin sayfalarca öteye gitmemiş olduğuna şahit oluyorum.İlker ve Adnan abi neredesiniz?

Tarih: 16 Haziran 2006, 21:48 - İp: 85.***.**3.86
as
as (Üye)

Osmanlı demek kırma olmuş ha
350D yi kaldırıma bırakma da güzel di
Osmanlı 9500 ün yanında lens hood verilmiyormu,neyi alacaksın anlamadım.

İlker gel hocam 400mm.le değil 1200mm. ile gel sen yeterki gel.Ne fotoğraflar çekeriz seninle tabii muhabbetten fırsat bulursak.Uğur da gelir o arkadaşında bayağı bir espirili. Ne diyordu sana "ya İlker şurda bir düğme var ona bassana belki o zaman iyi çıkar"Bazen aklıma geliyor kendi kendime gülmeye başlıyorum.Uğur farkında olmadan ne laf etmiş ama.
İlker arabaya uyguladığın filtre aslında güzel ama ışık miktarı biraz artmış,senin mönitör den dolayı bunu farketmemiş olabilirsin,önceki fotoğraflarında da ışık miktarı biraz fazla idi.Biliyorsun fotoğrafların farklı moniterlerde görüntüsü farklı olabiliyor.Can a da böyle göründüğüne göre sen monitörünün ışık ve kontrast ayarlarını gözden geçir derim.
Arabanın beyaz yerlerinde ışık patlama noktasına gelmiş.

Tarih: 16 Haziran 2006, 21:53 - İp: 85.***.**5.175
as
as (Üye)

Osmanlı syfalar çok ilerleyince okuması zor oluyor diye bugün sayfaları fazla ilerletmedik.

Tarih: 16 Haziran 2006, 22:03 - İp: 85.***.**5.175
as
as (Üye)

Osmanlı benden fotoğraf istemiştin,zamanım olmasada bugün yolda durup arabanın camından bu yaban çiçeğini çektim.Sırf sen istedin diye haberin olsun.

Sony DSC-R1

sRGB
72mm.
F/8
1/400sn.
ISO-160

Tarih: 16 Haziran 2006, 22:04 - İp: 85.***.**5.175
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

arabanin camindan mi cektin adnan gercekten?.. bravo valla.. soylenebilecek tek kelime..

osmanli sen de sari kafalari kaptin ha sonunda.. iyidir sari kafalar..
osmanli hemen sana 9 megapixellik fotografi 2 megapixele cevirmeyi ogretelim o halde.. photoshop'un var mi? veya hangi programi kullaniyorsun?

dtcan ve adnan..
fotografin uzerinde sadece sephia effecti yok.. oncelikle infrared ve glow effectlerini kullandim, o yuzden beyazlari cok parlak goruyorsunuz.. merak etmeyin kagit uzerinde kotu cikmaz, ekranda gorundugu gibi de gozleri yormaz..

adnan gercekten oyle mi demisti ugur?.. ben hic hatirlamiyorum valla.. ama demistir.. zaten soyle yap boyle et diyordu bana.. ama dikkatini cekti mi bilmiyorum, fotograf cekmeye o gun basladi.. basladi denirse tabii..
ugur iyi espri yapar.. ve isin komik yani da ben cok iyi esprileri kaciririm..

Tarih: 16 Haziran 2006, 23:02 - İp: 62.***.**2.10