Fotoğrafçılık Forumları
Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.
Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k
rastlayan çıkmıştır mutlaka ...
#martinik' tarafyndan 12.06.2006 02:18:01 tarihinde düzenlendi.
Çok teşekkür ederim as. Bu arada Türkçe kullım klavuzunu nasıl temin edebilirim ? ansiklopedi gibi değilse birinizden fotokopi çektirsem olur mu ? ya da allahın sevgili bir kulu şunu .pdf formatında internete atmış mıdır? şimdiden teşekkürler...
cevabın ıcın saol as !ben msx 1gs 1gb memory stıck pro aldım bır sony bayısınden .makinadan cok memnunum bazı seylerı hıc kullanma kılavuzuna bakmadan yapınca daha da cok hosuma gıttı ben kullanıma rahat ve guzel hıc pısman degılım.ben sımdı canta alıcam baska bıseye gerek yok dımı
Ulaşcan topic ten bir arkadaşımız ( Nilsera ) Sony Eurasıa ya ya mail atıp TR kataloğu talebinde bulundu,Sony 10-15 gün sonra ona ücretsiz bir katalog gönderdi.Sende öyle temin edebilirsin..
goldiem şu an sadece bir çanta bir de makinenin en kıymetli parçası olan lensini çizilmelere karşı koruyacak bir UV filtre almalısın.Lensini filtre alıncaya kadar iyi koru.Çünkü R1 i R1 yapan CarlZeiss lensi ona göre.
as bu uv filtre hangı marka olucak ıyıkı soledın fıyatları ne bırde onu merak ettım sen hangısını kullanıyosun
martinik ben bir fuarda hasselblad kullanma sansini bulmustum.. H2D.. 15 bin poundluk makine.. ama ne makine valla..
hani burada keskinlik falan diyoruz; hasselblad'in fotografcisi bir sov yapti orada.. macro lensle kizin yuzunu cekti.. sonra bilgisayarda kizin goz bebeklerinin iclerindeki atardamarlari falan saydik kalabalikla.. inanilmaz bir netlik ve keskinlikteydi.. ama guc mu yeter oyle makineye.. insallah lotto ciktiktan sonra..
....
adnan merak etme o fotograflarin bulundugu sayfayi da not ettim.. allah sahibine bagislasin valla ne diyeyim..
siz de ne alemsiniz valla.. yok fotografda gariplik var, adam isi bilmiyor falan.. baksaniza kiza.. hicbir kusuru yok masallah.. neyse..
adnan buradaki fiyatlar soyle;
R1: 516 pound.. 1466 ytl..
d70s body: 489 pound.. 1389 ytl..
d70s kit: 604 pound.. 1716 ytl..
350d body: 438 pound.. 1244 ytl..
350d kit: 470 pound.. 1335 ytl..
d50 body: 325 pound.. 923 ytl..
d50 kit: 383 pound.. 1088 ytl..
sony a100: 599 pound.. 1702 ytl.. (yalniz bu fiyat 500 pound'un altina dusecektir.. su anda cok yeni oldugu icin oyle.. cok satan oldugu zaman fiyat cok dusuyor..)
yani gordugun gibi burasi daha ucuz turkiyeye gore..
bu arada canon'un fiyati gercekten komik.. d70s'den daha pahaliya satiliyor demek ki 350d body.. komik..
İlker yazdığın rakamlara göre orada R1, D70S ve 350D den daha pahalı bunda bir hata yok değilmi.
Burada ithalatçı yani garantili satış fiyatlarına göre R1 400-500 ytl. daha ucuz.
Ayrıca orada A100 ün çıkış fiyatı D70S ten daha ucuz öylemi.
Aynı koşullar bura da olursa A100 demek ki 2200-2300 civarına satılacak demektir.
Bu arada F1 e gitmemişsin.sana mesafe olarak uzakmı.
Gönderdiğim fotoğrafları aldınmı.
Arkadaslar siz onu bırakında dpreview da alpha 100'ün fotoğrafları yayınlandı.Beklediğim kadar başarılı değiller.Belki Adnan abi'nin dediği gibi DSLR'lerin genel özelliği olan photoshop da uğraşmadan olmuyordur ve benim baktıklarım işlemden geçmemiş halleri olabilir.Fakat benim tercihim işlemle uğraşmadan,makinanın ham verilerinin başarılı olmasından yana.Bu sebeple cebimde çok para bile olsa o parayı Alpha 100'e vermem.Paşalar gibi R1 alırım.Yanına da 2 adet 2GB lık süper hızlı memory stick.Birde lensler ve tripod ile maharetli ellere bıraktınmı koyver gitsin.Başka ne isteriz ki.
dikkat dikkat sony ra fiyatı 925 $ dogubank da 2 yılda garanti vriyorlar. sadece 1 yerde f 828 buldum 725 euro yaklasık 1250 ytl ediyor. yani r1 1450 ytl digeride 1250 ytl. almayi dusunen arkadsların bilgisi olsun . haa bilgi vermisken ekleyeyeim teknosa larda s 9500 fuji nin fiyatı 1450 ytl .. saygılar
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
233029 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0113027 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1212919 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Sony Up Cr-10l Snaplab Termal Fotoğraf Baskı Makinesi
25 Ara. 2021, 20:32 mtuncel06
0292025 Ara. 2021, 20:33
mtuncel06 -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1317014 Şub. 2021, 16:41
mete007 -