Fotoğrafçılık Forumları
Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.
Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k
İlker ufak şeylere takılıyoruz yazını okumamışım.
Artık mecburen bunlara takılacağız hocam.
Baksana R1 i giriş seviyede geçecek bir DSLR çıktı.Biz gene eski rakiplerimizle oynamaya devam edelim.
Şimdi R1 Alphadan iyi dersek millet gülmeye başlar dimi.
Arkadaşlar Alpha çıktı çıkalı R1 in pabucunu dama attınız.
İlker Gantry burada size yazılan mesajlar var onları okumuyormusunuz.
Ben R1 Canon5D den daha iyidir desem topic eski havasına girermi acaba.
Malcom DSLR cilerin gene DSLR damarı tuttu.Mesajları bile okumuyorlar.
dogru diyorsun.. en iyisi 350d'ye kafa tutmaya devam..
...
adnan, mutlaka ki 350d veya d70s gibi makinelerin satislari degisecektir, ama kesinlikle bitmez tabii ki.. sonucta konica varken de icinde AS'i olan makine yaptilar, ama millet yine de en fazla 350d'yi d70s'i secti.. tabii bunun en buyuk nedeni, dslr olayinda lensin cok buyuk oneminin olmasi.. nikon ve canon'un yelpazesi cok cok genis..
su anda da mutlaka ki 350d'ye veya d70s'e gore daha gelismis bir makine ile geliyor olmasi sony'nin, bazilarinin aklini celmeye yetecek.. ama yine canon ve nikon uzun sure daha cok satacak gibime geliyor..
ha ama su var ki, artik bir de sony var diyecegiz..
zeiss lensler de var sony'de.. bence bu cok buyuk bir arti..(zeiss lensleri nikon icin de cikaracakti aslinda.. ama ne durumdalar bilemiyorum su anda.. ilk kismet sony'ninmis..)
diger yandan, gozden kacirilmamasi gereken sey, cok yakinda photokina'nin olacagi gercegi.. sony, a200'unu photokina'da tanitacak olabilir.. (7d'nin karsiti olarak isim verdigim makine..) ...ama iste canon ve nikon da ayni sekilde yeni makinelerle gelecekler photokinaya.. yani mutlaka ki, ellerinde d80 veya 400d gibi modeller vardir su anda.. onlar da sanirim 10'ar megapixelli makineler olacaklar.. (bu arada en cok dikkat edilen megapixel oldugu icin bu ornegi veriyorum..) o zaman isler daha da kizisacak.......
baksana ilker benim makinaya niyetlendi.350 de kesmedi vatandaşı şaka bir yana özellikler çok iyi görünüyor A-100 ün.iyi karelerim varda henüz işlemedim fotoları.bir ara ekleme yaparım.teklifine benden ok as.biliyorsun benim mesai olayı kısa.
adnan hangi mesaji okumadim? (gercekten takip edemez duruma geldim.. bir bakjiyorum bir sayfa daha uzamis konu..)
....
dslr damari gercekten tuttu insanlarin artik..
bu arada, sen uzulme diyecegim adnan, ama, photokina'da belki de R2'yi cikartir sony.. diger yeni cikacak dslr'lardan daha iyi olsun diye..
...........
bu arada r1, 5d'den daha iyi desem ne olur diye sormussun.. konica 5d dersen, neden olmasin; sonucta kazanacagi bir cok nokta var r1'in.. ama canon 5d dersen.... hatta uzerine de L lensi.. uh derim o zaman.. sen benim is bankasi ve diger kazmaliklarima bakip aldanma sakin.. millet deli fotograflar cekiyor, sen de biliyorsun..
gantry gezi yi en kısa zamanda yapalım.
İlker söylediğin makinaları bence kimse almaz.Km varken millet Canon ve Nikonu seçti ama artık Sony var.Sony bu makinalarını bakkal dükkanında bile satar.
Yeni DSLR alacakların aklını hep gövdeden titreşim özelliği çelecektir.Aldığın her lens bu özellikli olacak.Hemde CarlZeiss marka.Sony nin pazarlamada ne kadar saldırgan olduğuda düşünülürse.Birde artık MP.savaşlarında öncülüğü ele aldığından Sony bu işi çok rahat götürür.
Artık bu zamanda 6-8mp.lik dslr olurmu hocam cep telefonlarındaki fotoğraf makinaları bile bu çözünürlükte fotoğraf çekmeye başladı (sözün gelişi).
Bu DSLR savaşlarına Canon kesin devam ederde Nikon ne yapar onu bilmiyorum.Artık D50 ve D70S e 5" lik LCd takıp çıkartacak hali yok .Bu kadar hızlı gelişmesi muhtemel DSLR savaşına ne kadar katılabilir.
Tabii elinde Lens seti olanları bu konunun dışında tutuyorum.Benim sözlerim bundan sonra DSLR alacaklara.
Sony nin pazarlamada ne kadar saldırgan olduğuda düşünülürse. bu konu çok ciddi bir durum ve sony tüm pazarı ele gecirmek için tüm gücünü kullanacaktır.kimler dayanabilecek göreceğiz.bu savaş sırasında ucuza da iyi şeyler alınabileceği sonucu ağzımı sulandırmıyor değil hani
adnan, konica 5d'de de vardi body'deki titresim onleme.. ama mutlaka ki, sony daha iyi pazarlamasini yapacak, orasi tartisilmaz..
..
yahu neden 8 megapixel bitti diyorsun? 2 megapixelin aramizda lafi mi var?
bu arada gercekten sozun gelisi olmus diyecegim ama sanirim samsung'un 7 megapixelli cep telefonu vardi..
cep telefonlari dedin de.. nokia'nin yeni cikaracagi N93 modelini bilmiyorum gordun mu? (hemen simdi internetten bir bak gormediysen..) 3.2 megapixel.. ama optik zoom var telefonda.. 3x optik zoom'lu.. ayrica dijital televizyon seyredilecek.. ayrica dvd kalitesinde video cekiyormus telefon..
bu onumuzdeki ay cikacak sanirim.. ben de bu telefon diye kafayi yemekteyim isin gercegi..
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
233029 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0113027 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1213319 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Sony Up Cr-10l Snaplab Termal Fotoğraf Baskı Makinesi
25 Ara. 2021, 20:32 mtuncel06
0292325 Ara. 2021, 20:33
mtuncel06 -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1317214 Şub. 2021, 16:41
mete007 -