Fotoğrafçılık Forumları
Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.
Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k
Tayylan merhaba
Dostum bu siteye yüklediğim R1 fotoğraflarından gündüz çekilenlerin hepsi orijinal olarak yüklendi.Yani hiçbirisinde bir oynama yok.
Buraya fotoğraf yükleyen diğer arkadaşımız Muratsen de belirtmişti onunda fotoğraflarının tamamı orijinal.
Kendi çektiğim fotoğraflardan gece çekilmiş olanlar ise RAW formatlı çekildiler.Dolayısı ile o fotoğrafları raw dan jpeg e dönüştürebilmek için Sony nin R1 ile yanında verdiği SR2 raw dönüştürücü programı kullanıldı.
Raw formatlı fotoğraflar ham oldukları için jpeg e çevrilirken SR2 yazılımındaki ayarlar kullanılıp düzeltmeler yapıldı.Çünkü o fotoğrafları Raw (ham) olarak burada kullanmak imkansız.Raw ı jpeg e dönüştüren orijinal Sony yazılımı olan bu programın ekran görüntüsünüde aşağıya koydum.
Siteye yüklediğim fotoğraflar içinde sadece mor renkle ışıklandırılmış cami fotoğrafında PhotoShop ta oynama yapıldı.O fotoğrafta caminin sağında ve solunda kadraja giren sarı ışıkla aydınlatılmış iki binanın görüntüsü fotoğraftaki bütünlüğü bozduğu için photoshop ta çıkartıldı.
Birde bazı fotoğraflarda çekim den kaynaklanan ufuk çizgisi eğikliği sorunu cropla düzeltildi.Anlıyacağın fotoğrafların içerdiği ana temalar da herhangi bir müdahele hiç bir fotoğrafta yok hepsi orijinal haldeler.Zaten böyle bir şey yapmış olsaydım bu topiği takip ederek ve R1 alan arkadaşlarımı çok yanıltmış olurdum.Böyle bir şeyide asla yapmam.
Sony R1 de Raw formatta çekim yapılıyorsa fotoğraflar hem raw hemde jpeg olarak kaydedilebiliyor.Bu iki format arasında ki görüntü farkını görebilmen için aynı fotğrafın hem Raw dan dönüştürülmüş halini hemde orijinal Jpeg halini aşağıya yükledim.Sanırım bu sana daha iyi fikir verebilir.
Eğer R1 almayı düşünüyorsan ,ekstra olarak alacağın tek şey hafıza kartı olmalı.Buda raw formatlı çekimlerde yapmak istiyorsan en az 1gb. olarak seçmelisin.Mesala bende 2gp.lık MemoryStıck var.Pil konusunda ise ayrıca pile ihtiyacın olmaz .R1 in üzerindeki pil ile 500 e yakın fotoğraf çekebiliyorsun.
Çekim anında eğer pilin biterse herhangi bir yerde vereceğin 1 saatlik çay molası sırasında pilini 100/90 doluluk oranına ulaşacak şekilde 1 saatte şarj edip tekrar 400-450 fotoğraf çekebilirsin.Yani pil konusunda hiç bir sorunun olmaz.
R1 tercihi konusunda ise çok iyi bir karar vermişsin.Bu topicte yer alan R1 ile çekilmiş fotoğraflar bu makinanın ne kadar kusursuz bir cihaz olduğunu,verdiği fotoğraf kalitesi ise profesyonel fotoğraf makinalarının çektikleri ile yarışabilecek seviyede olduğunu açıkça gösteriyor.
Şunu açıkça söyliyebilirim ki toplam maliyeti esas alacak olursak şu an dünyada R1 in fiyatına bu kadar kaliteli fotoğraf alabileceğin başka bir makina daha yok.
Evet biraz iddialı oldu biliyorum ama R1 in çektiği bu fotoğraflardan daha iyisini ancak 4-5 milyarlık yatırımla oluşturabilecek ekipmanlar başarabilir onunda garantisi olurmu bilmiyorum.
Aşağıdaki fotoğraflardan 1.si Sony nin orijinal yazılımı olan Image Data Converter SR yazılımının ekran görüntüsü.
2. fotoğraf R1 in çektiği orijinal Jpeg hali.
3. Fotoğraf aynı fotoğrafın Raw da çekilip Sony Sr yazılımı ile işlenmiş hali.
4. fotoğraf ta Raw da işlendikten sonra Crop la alt ve üst taraftan kesilip kullanılan son hali.
Sanırım bundan daha iyi bir açıklama olamazdı.
Sony DSC-R1 Image Data Converter SR2 yazılımı ekran görüntüsü.
Sony DSC-R1 orijinal Jpeg çekilmiş fotoğraf.
Sony DSC-R1 Raw formatta çekilmiş SR2 ile işlenmiş fotoğraf.
Sony DSC-R1 Raw formatta çekilen yukarıdaki fotoğrafın alttan ve üstten croplanmış(kesilmiş) son hali.
Arkadaşlar merhaba
Okyanus sorduğun sorunun yanıtını Murat vermiş ben bir ilave yapayım,R1 in arka tarafında bir anahtar ile görüntüyü LCD veya Viewfinder den izlemek için seçim yapabiliyorsun ayrıca bu anahtar auto konumuna alınırsa Sony R1 in viewfinderinin içinde bir sensör vasıtası ile göz viewfindere yaklaştırıldığında viewfinder aktif hale göz uzaklaştığında da LCD aktif hale geliyor,bu yukarıda da belirttiğim gibi viewfinderin içinde yer alan bir sensörün algılaması ile yapılıyor.
Sevgili Osmanlı yukarıda bahsettiğim Sony raw işleme programı Image Data Converter yazılımı sadece R1 de kullanılabiliyor.Sony bu yazılımı bu makina için geliştirmiş.Başka makinalarda bu yazılım kullanılamaz.
Arkadaşlar Murat ve Dtcan nında gelebileceklerini söylemeleri ile İstanbul gezisi sanırım şekillenmeye başladı.Bu şekilde İstanbul harici katılımın artması olayı daha zevkli hale getireceğe benziyor.Anladığım kadarı ile de rehber sıkıntımızda olmayacak.
Tarih işi tamamen Sony Eurasıa ya bağlı biliyorsunuz.Bana oradan heber geldiğinde bende bunun tarihini sizlere iletir,güzel bir organizasyon yaparız.
Konudan haberdar olan başka arkadaşlarında bu olaya katılması bizi çok memnun eder.Tarih henüz belli olmamakla beraber biz şimdiden davetimizi yapalım.
Not:İnşallah Sony bu işten caymaz veya yeni makinayı bana kargo ile göndermez.
Murat Arkadaşının DSLR si ile çekilmiş fotoğrafları gördüm.Sonuçta arkadaşın daha çok lens masrafı yapacak gibi.Onun adına üzüldüm.
Bizim cumaretesi günü yaptığımız gezi de de çeşitli DSLR ile çekilmiş fotoğraflar bende var.Fakat o fotoğrafları burada göstermek için izin almamış olmam sebebi ile buraya koyamıyorum.Senin koyduğunu örnekler bu yüzden iyi olmuş.R1 ile diğer makinaların çektiği fotoğraflar arasındaki fark çok bariz.Bu geziden sonra bende makinamı daha fazla sevmeye başladım.
#as' tarafyndan 25.05.2006 04:42:49 tarihinde düzenlendi.
Herkese Selam
BU R1 topıgını hergun okuyorum, cıddı anlamda bu topık yenı makıne alımımda karar verıcı olacak.Ozellikle As bize sundugun butun bu bılgıler ıcın tesekkurler.Gecen Muratsen nın 15 optık zoom la cektıgı resmın orjınalını ıstemıstım sagolsun gonderdı. Gercekten 1 megapıxeselde olsa resım gercekten kalıtelı.
Artık baska makıne yok yanlız Sony var .Sony Alfa modelı cıktıktan sonra artık bırıne karar verıyor olacagım. Bu arada Istanbula gelınce mutlaka bende sıze katılmak ıstıyorum.Sıze maıl bılgılerımı gonderecegım.Her sey ıcın tekrar tesekkurler.
Merhaba makulmurat
Bu topiği her ne kadar ben başlatsam da artık diğer R1 kullanıcılarınında katkısıyla devam ettiğini belirterek gerek bilgi olsun gerekse çektikleri örnek fotoğraflar olsun katkıda bulunan tüm arkadaşlarıma ben de teşekkür ediyorum.Artık kendi açtığım topicte bile diğer katkı sağlıyan arkadaşlar sayesinde bende yeni şeyler öğrenmeye başladım.
Dediğin gibi bu topiğin yeni makina almayı düşünenlere bilgi yönünden katkı sağlamak ve Sony nin yeni çıkardığı bir ürünü sizlere anlatmak gibi bir amacı vardı.Bunu ben ve diğer arkadaşlarımın katkısı ile başarabildik ise topic amacına ulaşmış demektir.
İstanbul buluşması eğer gerçekleşirse elbette senide aramız da görmek isteriz.
#as' tarafyndan 25.05.2006 09:48:21 tarihinde düzenlendi.
Arkadaşlar taleplere gore istanbul potansiyelimiz
-----------------
ati2001
dtcan
muratsen
makulmurat
zyilmaz
-----------------
(İsmini atladığım varsa kusura bakmasın. Hatırlatırsa sevinirim.)
Msn Adresim [email protected]
Arkadaşlar Siz de özelden MSn adresinizi verir veya beni eklerseniz sevinirim..
Saygılar..
Arkadaşlar d70s e geniş açı lens almaktansa doğrudan doğruya bir r1 almayı düşünüyorum. Size sormak istediğim birkaç şey var :
Makina üzerindeki lensin minumum diyaframı ne kadar. EN kısık diyafram yani, 24 mm de ve 120 mm de olmak üzere ne kadar ?
Daha önce yaptınızmı bilmiyorum ancak ben forumda göremedim, belkide vardı bulamadım. R1 sahibi arkadaşlardan birisi yapabilirse makro konusunda bayağı aydınlanmış olacağım:
İstediğim şu :
Bir cetvelin makrosunu çekebilirmisiniz ? Cetvele mümkün olan en yakın mesafeden netleme yaparak ( 24 mm de ve 120 mm de ayrı ayrı olmak üzere ) çekerseniz makro konusunda kesin ve matematiksel bir ölçü elde etmiş oluruz. Kadrajın solu ya da sağı cetvelin 0'ı gösteren çizgisine dayanmış olursa daha iyi. Cetvel kadrajda sol sağ doğrultusunda ve düz bir şekilde bulunursa iyi olur. Yani kısacası makro modunda soldan sağa doğru cetvelde kaç cm lik bir alanın kadraja sığacağını merak ediyorum. Kadraja sığan minimum mesafeyi 3.5 bölersek objektifin magnifikasyon oranını elde etmiş oluruz.
Sende buldun da bunadın kardeşim demezseniz sevinirim arkadaşlar.
OKYANUS İYİ BİR ÖNERİYE BENZİYOR İSTEDİĞİN.BU PROFOSYONEL BİR TESTMİ YOKSA KENDİ GELİŞTİRDİĞİN BİR YAKLAŞIMMI?
Gantry kendi geliştirdiğim bir yaklaşım. Bende bir 28-135 sigma makro lens vardı. Büyütme oranı 1/2. Bir gün merak etmiştim gerçekten büyütme oranı 1/2 mi diye ve aklıma cetvelin fotoğrafını çektim ( Analog makina ile yani crop faktörsüz ). Filmin uzun kenari 3,5 cm olduğuna göre, 1/2 oranına sahip bir objektif bu durumda soldan sağa tam 7 cm lik bir alanı kadraja alması gerekiyordu ve yaptığım denemede aynen 7 cm yi kadraja sığdırabildim.
Makro da genelde yanlış bilinen bir şey var. Ne kadar yakından çekerse o kadar iyi makro çeker gibi. Ama kesinlikle ilgisi yok. Makro da önemli olan büyütme oranıdır.
okyanus merhaba
R1 in F değerleri 2.8-16 aralığında.
İstediğin bilgiler aşağıdaki linkte.
Hemde istediğin gibi macro çekimleri (cetvel fotoğrafı)24mm geniş açı,120mm.tele olarak aşağıdaki linkten,inceliyebilirsin.Üstelik fotoğrafları tıklarsan tam boy olarak.
Not:Örnek fotoğraflar 22cm. den çekilmiş.
buraya tıkla
#as' tarafyndan 25.05.2006 20:42:51 tarihinde düzenlendi.
As verdiğin link için teşekkür ederim ama, tam olarak ne istediğimi açıklayamadım galiba.
Benim demek istediğim şu; kadrajın sol kenarı cetvelin sıfır noktasında olmak üzere, cetvele netlik yapabileceğimiz en son noktaya kadar yaklaşarak bir fotoğraf çekmek. En az kaç cm ile kadraj dolacak onu merak ediyorum. Cetvele en yaklaşabileceğimiz minumum mesafeye kadar yaklaşıp cetvelin makrosunu çekmek yani.
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
233029 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0113027 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1214019 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Sony Up Cr-10l Snaplab Termal Fotoğraf Baskı Makinesi
25 Ara. 2021, 20:32 mtuncel06
0292725 Ara. 2021, 20:33
mtuncel06 -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1317214 Şub. 2021, 16:41
mete007 -