as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

maildeki fotoya yorumsuz dedim.başkaları yanlış sonuçlar çıkarmasın.350D ye L sınıfı lensler ağır geliyor baksana foruma bile uğramıyo.insan internet cafeyede mi gitmez.

Tarih: 23 Mayıs 2006, 00:38 - İp: 85.***.**4.178
martinik
martinik (üye)
Ankara / Meraklı

senin fotoları yollamaya çalışıyorum ama devamlı hata veriyo yaa....

Tarih: 23 Mayıs 2006, 00:38 - İp: 85.***.**8.37
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

Benim Cunda'ya birlikte gittiğim arkadaşım Cihan'da da 350D vardı (18-55 + Sigma 70-300 apo)

Cihan'ın kendi ağzından dökülen bazı cümleler...

"döner LCD ekran korkunç faydalı bir özellik"
"Abi portreleri 70-300 le çektik hepsi berbat"
"ya yinemi lens değiştiricez"
"abi olmuyo yaa senin çektiğin bardak gibi net olmuyo"
"abi 15x zoom yapmışsın. makine 1 mp çekmiş ama foto pırıl pırıl"
"Abi Sony olayı bitirmiş!"
"bugün ben senin makineyle çekeyimmi? cevap: olmaz!"

Tarih: 23 Mayıs 2006, 00:39 - İp: 85.***.**0.153
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

ho ho ho ho. sanki ilkeri duyar gibiyim.

Tarih: 23 Mayıs 2006, 00:41 - İp: 85.***.**4.178
as
as (Üye)

Murat fıkra gibi değilmi.
Sen cumartesi günü Dadanagastı görecektin.Tripod üzerinde 350D ye L serisi lensi takıp tripod çevresindeki insanlara yeri sallamayın ya fotoğraflar R1 in çektiği gibi net çıkmıyor diyordu bizi gülmekten yerlere yatırdı.
Bana ya as bu tripod mu bozuk yoksa (elindeki makinayı aşağı yukarı sallayıp) benim makinayamı bir şey oldu.

Hele Uğur un abi senin makinanın çektikleri çok kötü R1 gibi olmuyorlar makinanın arkasındaki düğmelere bas belki o zaman iyi çıkarlar dediğinde ben koptum hocam karnımıza ağrılar girdi gülmekten.

İlker bu siteden herkese optik viewfinder den bakmak yeter diye dslr tavsiyesi yaparken martinik in viewfinderinin siyah bantla tamamen kapatılmış olduğunu görüp fotoğrafları hiç viewfinder kullanmadan çektiğini görünce "yok böyle bir şey ya birisi allahaşkına bana bunun niye bantla kapatıldığını izah etsin yoksa bana kafayı yedirteceksiniz" diye diye bütün gün martinike bunun sebebini sorup durdu.

Sonra bir başka espiride İlker L serisi lens le istediği fotoğrafı çekemeyip"durun arkadaşlar şu 18-55mm.kit lensi takayım belki onunla iyi çıkar "demesiydi.
Daha ne olaylar vardı da şimdilik aklıma gelenler bunlardı,Dada ingiltereye bir dönsün esas siz o zaman bakın muhabbete.

#as' tarafyndan 23.05.2006 13:41:21 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Mayıs 2006, 00:45 - İp: 85.***.**6.166
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

tekrar koptum ya neydi o öyle.şuna bassana belki güzel çeker.of ilker of iyiki geldin sen.

Tarih: 23 Mayıs 2006, 00:48 - İp: 85.***.**4.178
dadasnazim
dadasnazim (üye)
İstanbul / Amatör

ya arkadaşlar izmir gezinizi çok merak ettik

gezi bitti ama kimse çektiği fotoğrafları yayınlamıyor

ayrı bir topic açıp gezide çektiğiniz fotoları,yaşadığınız keyifli dakikaları,o güzel ortamı bizlerle paylaşırsanız bizlerde seviniriz

ne kendiniz pişirip kendiniz yiyorsunuz

biri yer biri bakar kıyamet..............

Tarih: 23 Mayıs 2006, 00:48 - İp: 85.***.**2.115
as
as (Üye)

Martinik hocam ben sana bir foto daha gönderdim.
Sorun hotmailden kaynaklanıyor.Yahoo dan bir mail adresi alsana.

Tarih: 23 Mayıs 2006, 00:49 - İp: 85.***.**6.166
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

R1le çektiğim fotolara baktıktan sonra 350D'nin çektiklerine baktığımda gözlerim bozulmuş gibi oluyor.
ben buraya gönderdiğim fotoları özellikle işlemedim ki makineden çıktığı hali neye benziyor bilsin arkadaşlar... bir de PS ile uğraşsam hepten kopacak olay

Bu gezide en çok işime yarayan özellik döner LCD oldu. şimdiye kadar aldığım tüm makinelerde olan bir özellik ve zor kadrajlara imkan sağlıyor. arkadaşlarımın dikkatine!

#muratsen' tarafyndan 23.05.2006 00:52:40 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Mayıs 2006, 00:50 - İp: 85.***.**0.153
as
as (Üye)

dadasnazim marhaba dostum.
Hocam fotoları yayınlarızda İlker (Dada) bizim fotoğrafları görürse makinasını kırar diye korkuyoruz.Ben bugün İlker le konuştum "sizin fotoğraflarınızı görmeden ben 350D nin çektiklerini kimseye göstermem " diyor.Herhalde Dada nın çektiklerini asla göremiyeceğiz.

#as' tarafyndan 23.05.2006 13:54:58 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Mayıs 2006, 00:54 - İp: 85.***.**6.166