as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
aequitas
aequitas (üye)
İstanbul / Amatör

As tekrar merhaba.
Ovunmek gibi olacak ama bu fotoyu da tripodsuz cektim bakalim yorumun nasil olacak? Evet haklisin heykel gibiyim soguk ve sakin. Bezgin Bekir mi yapsam nicki mi?

http://www.mydnz.com/upload/images/SoW91235.jpg

Tarih: 17 Mayıs 2006, 21:42 - İp: 160.***.**9.2
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Buna As cevap versin.Cf de extreme iyi.Sony de ise bilemiyorum.As sıra sende...

Tarih: 17 Mayıs 2006, 21:43 - İp: 85.***.**6.11
aequitas
aequitas (üye)
İstanbul / Amatör

Mediart bende 1GB'lik Magic Gate MSX-M1GS var gayet memnunum. H2 ile fine cekim ayarlarinda 400'e yakin (hadi tam sayiyi vereyim 384) cekim imkani veriyor oldukca da hizli yaziyor. CF'yi bilenler anlatsin.

Tarih: 17 Mayıs 2006, 21:50 - İp: 160.***.**9.2
pino_ccio
pino_ccio (üye)
İzmir / Meraklı

Sevgili Gantry,
Şuan benim imzamda ki double close-Up tan jastım zaten ikili close up . Olur neden olmasın. Bilgi aktarımı da oldukça iyi..

Tarih: 17 Mayıs 2006, 22:09 - İp: 85.***.**4.241
mediart
mediart (üye)
Ankara / Amatör

Msx high speed lerin (80x) ile SANDISK 2GB EXTREME 3 COMPACT FLASH CARD (120X)'lerin fiyatları yakın birbirine. Ayni zamanda ikisinide ayni anda kullanma avantajı var. Ben bir 2 gb almayı düşünüyorum. CF mi MSX üzerinde mi durmam lazım.
Bu arada muratsen arkadaşımızda katılırsa buna sevinirim...

Tarih: 17 Mayıs 2006, 22:28 - İp: 81.***.**3.89
as
as (Üye)

Osmanlı ben yıl sonunda R2 çıkacak dendiği zaman en az iki sene geçmeden Sony R1 benzeri bir makinayı çıkartmaz demiştim.

R1 DSLR lere bir alternatif.Nasıl bir alternatif,sadece lensi değiştirilemeyen bir alternatif.Bu gün orta sınıf bir dslr alsan yanına 24-120 aralığına denk gelecek kaliteli bir lens almaya kalksan bu konfigürasyonla R1 e tek üstünlüğün saniyede 3 değil 5-6 fotoğraf çekmek olur.Ama bu konfigürasyona vereceğin para R1 in fiyatının 3-4 katına çıkar.Peki bu kadar verilecek fazla paranın karşılığında alınacak fotoğraf kalitesinde 3-4 katı kalite farkı olacakmı.

Yabancı sitelerde ve bizim burada çekip gösterdiğimiz örnek test fotoğraflarını dikkate alacak olursak bırak 3-4 misli fazla kaliteyi o makinaların R1 kalitesine ulaşması bile photoshop işlemleri olmasa zor görünüyor.Tabii burada konuştuğumuz konu çekilen fotoğrafların kalitesi konusu.Lens değiştirme esnekliğinden bahsetmiyoruz.
Sony kendi çıkartacağı DSLR e rakip olarak sabit lensli R2 benzeri bir makinayı bence kesin çıkartacaktır.Çünkü lens fiyatları böyle anormal seviyelerde seyrettiği sürece R1 gibi makinalar her zaman prim yapmaya devam eder.

Düşünsene kaliteli lenslerin maksimum 300-500 ytl.gibi fiyatlara satıldığını.Eğer lens fiyatları bir gün bu civarlara düşerse işte o zaman R1 gibi makinaları alanlar elbette olmayacaktır.Firmalarda bu tip makinaları o zaman üretmiyeceklerdir.

Kaliteli lens lerin bu fiyatlara satılabilme ihtimali hiç bir zaman olmadığı için R1 gibi makinalar her zaman üretilir ve satılır.

R1 bir önceki versiyonu olan F828 den daha gelişmiş bir sensör ve teknolojik yeniliklerle piyasaya çıktı.R1 den sonraki ürün ise yine bu kalite bir lens ile 12mp.lik D2X sensörlü ve daha hızlı bir makina olacaktır.
Belki bu makinada KM nin geliştirdiği AntiShake özelliği bile olabilir.
Sony nin bu güne kadarki bu tip makinalara uyguladığı fiyat politikasını yeni çıkartacağı makinalarada uyarlayacağını tahmin edersek bu makina kaliteli bir DSLR nin ucuz kit lens li set fiyatından pahalı,aynı makinanın pahalı ve tabii kaliteli bir lensli konfigürasyonundan ucuz bir fiyata satılabileceğini çok rahat tahmin edebiliriz.Bu fiyatı o günün DSLR ve lens fiyatları esas alınarak belirleneceğini az çok bilebiliyoruz.

Fakat bu fiyat bugünkü 6-8mp.lik dslr in fiyatları değil D200 gibi makinaların emsalleri dikkate alınarak olur.
Çünkü bu 6-8 mp.lik DSLR in bir iki seneye kadar belki yeni çıkacak makinalar yüzünden üretilmemesi bile mümkün.

Canon la Nikon bugüne kadar nasıl bir üretim ve satış stratejisi belirliyordu.Her ikiside birbirine denk özellikler içeren birer makina çıkartıp 2-3 yıl boyunca eski de olsa aynı teknolojiyi pazarlıyorlardı.

Peki sony her yıl yeni bir DSLR çıkartırsa yine böyle davranabileceklermi sence.Her ikiside oturup Sony nin DSLR satışlarını izlemeyeceklerine göre onlarda bu ritme ayak uyduracaklardır.

Sony bu DSLR piyasasında yer edinmek istiyorsa böyle saldırgan bir politika izlemek zorunda aksi taktirde Sony ,Canon ve Nikon a uyarsa DSLR piyasasında etkin olamaz.

Bu yazdıklarım her ne kadar kişisel görüşlerim de olsa yabancı forum sitelerinde de benzer şeyler konuşuluyor.

Tabii bu yazdıklarımız içine Fuji yi katmamakla da hata yapıyoruz.Fuji de bu piyasa koşullarına uygun olarak kendini gösterecektir.O da kendi lens ve sensör teknolojisini geliştirebilmiş bir firma.Bu rekabetten en kötü etkilenecek firma Nikon gibi gözüküyor.Çünkü Nikon sensör konusunda dışa bağımlı bir firma.

Canon Sony ve Fuji bu gelişmenin önderliğini yapacak firmalar gibi duruyor şu anda.

Sonuç ta bu gelişmelerden en çok biz kazançlı çıkacağız.Her çıkan yeni makina bir öncekinin fiyatını düşüreceği için Body fiyatları daha makul seviyelerde seyredecektir.

Bu yazdıklarımdan kimse alınmasın bunlar benim kişisel fikirlerim.Ben falcı değilim ama gidişat olayların böyle gelişeceğini gösteriyor.

Buna bir örnek vereyim ,bu güne kadar Nikon a sensör veren Sony KM yi satın alıpta bu piyasaya gireceği kesinleşince Nikon

Tarih: 17 Mayıs 2006, 22:45 - İp: 85.***.**3.14
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

Gantry merhaba,
Close up lesler üstüste vidalanarak takılabiliyorlar. Gül fotoğrafları vardı makro denememde. As topiğe yüklemişti fotoları. Hamanın +1 +2 +4 3 lensi birden takılı bir fotoları var eski sayfalarda.

Tarih: 17 Mayıs 2006, 22:47 - İp: 85.***.**1.184
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

As merhaba, Topiğe nasıl foto koyabilirim anlatabilirmisin

Tarih: 17 Mayıs 2006, 22:52 - İp: 85.***.**1.184
as
as (Üye)

Arkadaşlar hakikaten topiğin maşallahı var.Bir yazıyı yazıp buraya ekleyinceye kadar sayfa değişiyor.

Neyse nasılsa Test bitmişti.

Aequitas sende üç bacaklımısın nesin,titretmeden bunları nasıl çekiyorsun senin ellerinde kesin AntiShake özelliği var.

Arkadaşlar memorystick lerde en hızlısı 80mbsn.
Cf lerde en son ne kadarı çıktı bilmiyorum.

Can fotoğrafları önce http://imageshack.us/ adlı siteye yüklüyorsun.Benim eskiden yüklediğim başka bir site daha vardı ama o şimdi fotoğrafları açmıyor.
Bu siteye fotoğrafı yükleyince en altta yazan satırı kopyalayıp burada üst en sağdaki resimi tıklayıp açılan pencereye o adresi kopyalayıp gönderiyorsun. yalnız fotoları yüklemeden önce küçültmen gerekiyor.800-900 piksel uygun yoksa topic tarumar oluyor.

Gantry close-up lensler Can nında söylediği gibi birbirine vidalanıp büyütme oranı arttırılabiliyor.Fakat bu fotoğrafın kenarlarında bozulmalara yol açıyor.

Tarih: 17 Mayıs 2006, 23:04 - İp: 85.***.**3.14
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

As sana çok zahmet verdim farkındayım,sağol.
Bayağa bilgilendim,ilerisini görmek açısından aydınlatıcıydı.Şimdiden para biriktirmeye başlayayım öyleyse,3 senede ancak birikir.Umarım bende biriktirdiğim paralarla bağlama almam(bu mehmet'e)
Nur içinde okusun.
Allahtan kurtarmış parayı ya,yoksa yazık üzülmüştüm haline...
Bu arada R1'in flaşlı çekim hızı(1/2000sn) beni çok etkiledi.Birde flaşsız çekim hızı da 1/4000 falan olsaydı...
Şelale fotoğrafın zaten herşeyi açıklamaya yetmiş.

Tarih: 17 Mayıs 2006, 23:59 - İp: 85.***.**6.11