Fotoğrafçılık Forumları
Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.
Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k
madem ki kutlamalara başladık.bende tüm BURSA camiasını kutluyorum.EVİMİZE GERİ DÖNDÜK..
ŞAMPİYON BURSASPOR
Güzelim R1 testi oldu size futbol muhabbeti...
Bu arada As bizi unuttu.Ben böyle olacağını tahmin etmiştim.
Fakat aklımın bir köşesinden de her an bir sürpriz ile karşımıza çıkacakmış gibi geçiyor.
Belki İstanbul'a çagırmışlardır Alpha için.
Merhaba arkadaşlar.
R1 izlenimleri ile başlayıp sonra test e dönüşen topiğimizi R1 ile ilgili sahip olduğum tüm bilgileri sizlere aktardığım için sonuna geldiğimizi söyledim.
Aslında bilginin sonunun olmadığını da bilmemiz gerekiyor.İnsan hergün yeni birşeyler öğreniyor.Bende bundan sonra yeni öğrendiğim şeyleri (Sony DSC-R1 ile ilgili olanları) yine buraya aktaracağım tabii ki.
Sony DSC-R1 hakkında topiğin genelinde anlatmaya çalıştığımız ve test fotoğrafları ile bunu görsel anlatımla da desteklediğimiz yazılarımızın kısa bir özetini çıkartacak olursak,R1 orta seviye DSLR makinaların fotoğraf kalitesi ve noise performansına sahip ,satıldığı fiyat aralığına göre parasının hakkını veren bir makina.
Sınıfında sahip olduğu APS-C sensörü (DSLR de kullanılan sensör) ile ve üst sınıf 24-120 mm. 5X CarlZeıss lensi ile
çok kaliteli fotoğraflar üreten ,kaliteli objektifler ile DSLR rin ulaştığı fotoğraf kalitesini pahalı lens masrafları yapmadan verebilen R1 ,kaliteli lens fiyatları dikkate alındığında (Türkiye de iyi kalite DSLR lenslerinin 1500-2000 ytl. den başladığını düşünürsek ) aslında pahalı olmayan bir makina demek sanırım yanlış olmayacaktır.
Yabancı sitelerdeki testler de ve bizim buraya koyduğumuz örnek karşılaştırma fotoğraflarında varılan sonuçların fiyat performans oranı dikkate alındığında sonucun hep R1 in lehine olduğu açıkça görüldü.O yüzden R1 yeni makina almayı düşünenlere öncelikle önerilmesi gereken bir makina demek herhalde yeterli olacaktır.
Bir fotoğraf makinası testinin fazlaca uzaması bence anlamsız ,bir test başlar ve biter,geriye kalan yorum olayı testlerin dışında olmalıdır.Bundan sonra yüklüyeceğimiz fotoğraflara yorumlarımız elbette devam edecektir ancak bunların test dışında kalmasının daha doğru olacağını düşündüğüm için test bitti dedim. Bu testinde 2 ayda amacına ulaştığını düşünüyorum.
Bir testi sırf makinayı gündemde tutmak için uzatmak bence yanlış.Bilmeyenlere fakat öğrenmek istiyenlere sizlerinde katkısı ile R1 i yeteri kadar tanıttık,testin uzaması bu tanıtımı yeteri kadar becerememiş olduğumuz için uzattığımız anlamına gelmezmi ( Burası testin daha da uzamasını isteyenler içindi).
Bundan sonra bu topiği R1 fotoğrafları ile renklendirmek sanırım daha iyi olacaktır. Artık Sizde R1 ile çekilmiş fotoğraflarınızı veya R1 ile çekilmiş exif değerleri olan başka fotoğrafları buraya aktarırsanız değerlendirmemizi örnek fotoğraflarla da süslemiş oluruz.
Bir fotoğraf sever için makinayı tanımak ne kadar önemli ise satın aldıktan sonra nasıl fotoğraflarla karşılaşacağını bilmekte o kadar önemlidir.Bu sitede büyük heves ve umutlarla alınan fakat daha sonra kullanıcısına istediği kaliteli fotoğrafları sunamadığı için yakınmalarla dolu yazılara sıkça rastlıyoruz.Yükleyeceğimiz örnek fotoğrafların bu yüzden çok faydalı olacağına inanıyorum.
Takdir ve teşekkürlerini paylaşan ayrıca topiğe katkı sağlayan tüm arkadaşlarıma bende teşekkür ediyorum.
R1 ile ilgisi olsun olmasın bilgim kadarı ile sorunuz olduğu zaman gene buradan size yardımcı olmaya elbette devam edeceğim.
Anlayacağınız paylaşmaya devam.Dünyada paylaşıldıkça artan tek şeyin bilgi olduğunu unutmadan.
Bu gün yeni öğrendiğim bir bilgiyi yine buradan size aktaracağım,sizlerde R1 ile ilgili yeni birşey öğrendiğinizde yine buraya aktarın ki topiğin bilgi paşlayma işlevi devam etsin arkadaşlar.
Ben düne kadar siyah beyaz fotoğraflarımı renkli çekip Photoshopta renksiz hale getirirdim.Fakat bunun doğru bir yöntem olmadığını dün gördüğüm bir R1 test fotoğrafı ile anladım.Aşağıdaki fotoğrafın üst yarısı B & W modunda yani S/B çekilmiş,alt yarısı ise renkli olarak çekilip photoshop ta S/B ye çevrilmiş.
Çizgileri dikkatlice incelerseniz siyah beyaz çekilen bölümdeki çizgilerin daha net ve keskin olduğunu alt tarafta ise bu çizgilerde netlik ve keskinlik kaybı olduğunu görüyoruz.Bu fotoğraf R1 ile çekilmiş olduğu için B & W modunu kullanmadan bu fotoğrafları elde etmeye çalışan(photoshop ta) R1 kullanıcılarına (başta b
Arkadaşlar bir yere gitmedim burdayım.Sadece bir testi 2 ayda tamamlayamamak canımı biraz sıkıyordu.Artık rahatladım.
Testi okuyan insanları topic içinde testle alakasız yazışmaları okutmak zorunda bırakmamız beni çok rahatsız etmişti.Topiği takip edenler artık 172.sayfadan sonra test dışındaki bilgi paylaşımlarının ve örnek fotoğrafların olduğunu bilsinler yeter.
NOT: Yukarıdaki fotoğraf 850 piksel ebadında .R1 ile çekilen fotoğrafların ebadı düşünüldüğünde burada azmış gibi görünen deformasyon daha belirgin olacaktır.
#as' tarafyndan 15.05.2006 02:39:06 tarihinde düzenlendi.
Sony DSC-R1 ile RAW formatta çekilmiş bir fotoğrafın Sony nin kendi orijinal yazılımı image data converter de işlenme aşaması.
Not:Bu çekim de herhangi bir close-up lens kullanılmamış R1 in kendi macro modu ile harici flaşla çekimin yapıldığını özellikle belirtmek isterim zaten fotoğrafın orijinal hali küçük navigator penceresinde görülüyor.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1009&message=17628298
#as' tarafyndan 15.05.2006 02:36:43 tarihinde düzenlendi.
Aman TANRIM !
Bu göz fotoğrafı ile ilgili kelimeler yetersiz kalır.
R1------
As daha test bitmemiş demek ki.Çünkü bu son sesajında mesela R1'in bir aşamasını gösteriyorsun.Bu da testi ilgilendiren bir durum.Bende bu incelemenin bittiğini düşünmüştüm fakat dikkatli düşününce daha bakmadığımız yanlar olabilir dedim kendime.
As kardeş,
Belki de sen R1 in bazı özelliklerini normal olarak nitelendirebilirsin.Ama Compakt veya diğer sınıflara göre kıyaslanırsa başkalrı ile paylaşıldıkça farkedilecek çok şeyi olduğuna eminim. Onun için bu topic devamlılığını yitirmemeli demiştim. Bu paylaşımın da haklılığımı kesinlikle ortaya koyuyor. Lütfen elindeki cihazı ne olduğunu paylaşımlarınla ispatlamaya devam et lütfen !...
Birşey dikkatimi çekti.15/03/2006 da çektiğin foto sayısı 8577 ????.
Ya paylaşıp yoruma açtığın foto sayısı ???
[>:D
As selamlar,
Bütün açıklamaların için teşekkür ederim. R1 almamda çok büyük katkın oldu. Çok fazla yazmasamda internete girdiğimde ilk baktığım yer topik sayfası. Bir an sayfa kapanıyor sandım üzüldüm. Bütün çabaların için . İnşallah izmir buluşmanız iyi geçer. İşlerimi ayarlayıp izmire geleyimmi diye düşünmedim değil. Ama bu yaz akraba ziyaretine izmire geleceğim kısmetse. Sana ve diğer arkadaşlara başarılar.
Arkadaşlar Euro aldı başını gidiyor. şu an R1'in hepsiburada.com satışı fiyatı 2200 YTL yi buldu. Spot piyasada ise 1400 civarı satılıyor. yani Garantiye ödenen fark 800 YTL!
Makinesini almış olanlar müthiş karlı çıktılar. almayı düşünenlerin ise ALLAH yardımcısı olsun (mehmetkylr sözüm sana )
Sony DSC-R1
72 mm
F/4,8
1/500
ISO160
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
233029 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0113027 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1213819 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Sony Up Cr-10l Snaplab Termal Fotoğraf Baskı Makinesi
25 Ara. 2021, 20:32 mtuncel06
0292525 Ara. 2021, 20:33
mtuncel06 -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1317214 Şub. 2021, 16:41
mete007 -