Fotoğrafçılık Forumları
Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.
Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k
Uydurmaya çalışıyorum.
Ama artık yarın bakarım. Dün geceye borcum vardı..
Kıymalı sade bana müsaade dostum
Selam As ve Pino...
As ben şaka olsun diye söyledim.Yanlış anlama sakın.Murat'ın şakasına cevaben yaptım.
Kullandığın çanta güzelmiş.Bende bugün teknosada lowepro marka 2 adet çanta beğendim.Bir tanesi senin gösterdiğin çantaya benziyordu.Biri nova 126 idi sanırım.Dieride nova rw olabilir.Attım kafadan...
As bugün yine teknosada vitrinde bir D70S birde E500 gördüm.
İkisini de elime alıp kurcaladım.Ancak sana da tavsiyem odur ki E500'ün elde tutuşuna,ekranına ve düğmelerinin dizilişine hayran kalacaksın.R1'i satmasan bile bir E500 almalısın.Sence nasıldır bu E500?2 adet objektif halinde verilen kit paketi de var.Ve ben bu paketi çankayada 2.5 ay önce 1600 ytl ye bulmuştum.2x fokal çarpan var.Bu geniş açı için dezavantaj ancak tele için iyi haber.14-45mm ve ?-150mm olmak üzere 2 adet.İkiside yaklaşık 3xoptik zoom'a karşılık geliyor.Sen optik zoom miktarı fazla olan makinalarda görüntü kaybından bahsetmiştin.Şimdi R1 de 5x zoom olduğuna göre,bu 3x optik zoom lu olympusun görüntü kalitesi daha iyidir denebilirmi?Sensör boyutu büyük olan bu DSLR modeli ve ili adet lensi ile bu fiyata alınması mantıklı mı?
Osmanlı Olympus E500 için hiç kullanmadığım için bir şey söyliyemem.Belkide çok iyi bir makinadır.Bilemem.
Benim DSLR içindeki görüşüm Canon tarafında.Fakat Sony Alphayı da bir görmek lazım.DSLR içinde Nikon D200 ü kullandım ve çok beğendim.Tabii ki beğenmemin ana sebebi üzerinde takılı olan lens ti.Olympus lar Türkiye de nedense pek tutmadı.KonicaMinoltalar da öyle .Kötü makinalar olduklarından değil ithalatcılarının tavırlarından olabilir.
KM nin ithalatçısı Eftaş la bir sorunum oldu bana günlerce cevap vermediler.Ben de Japonya merkezlerine mail attım ertesi gün buradaki ithalatçı hem mail yoluyla hem de telefonla bana hemen ulaştı.Ve sorgusuz sualsiz makinamı yenisi ile değiştirdi.Halbuki sorun SD karttan kaynaklanıyordu.
Diyeceğim ürünü yaygın olarak kullanılmayan firmaların makinalarından ben o yüzden biraz uzak duruyorum.
Sen bu aralar pek makina bakma daha öncede dediğim gibi DSLR piyasasındaki firmalar artık yeni bir atılım yapma noktasındalar 1 yıl içinde çok şey değişebilir.
Şuan yapılacak tek şey beklemek ve yeni çıkacak ürünlerin özelliklerini görmek.Artık 2-3 yılda bir yeni model çıkartma zamanı geçti.Gör bak 1 yıl içinde ne makinalar çıkacak.
Osmanlı sana bir şey soracağım.Senin çektiğin fotoğraflardaki netsizlik sorunu taktığın UV filitreden olmasın.Filitresiz çekim yaptınmı hiç.Bence aynı yeri hem filitreli hemde filitresiz çekimler yaparak bir test yap.Filitrenin fotoğrafa etkisini bir gör.Kullandığın filitrenin kalitesi çok önemli bunu bir dene derim.
As yeni eklediğim fotolarda mı net çıkmamış?
Halbuki onları 1.5 ay önce çekip siteye koydum.Haklı olabilirsin,hem filtreli hemde filtresiz çekeceğim.Bu Hama UV'nin kalitesi nasıl acaba?
Bu arada E500'ü merak eden arkadaşlar okusun diye yazdım.Hayalimdeki makinalardan biri ama nerde bende o para.
Olsaydı hemen alırdım.Beğenmessem de satardım.Bu arada Canon'un 20D/30D modellerini pek beğeniyorum.Evet belki 8MP ler ancak özellik ve kibar gövdeleri beni hemen etkisi altına alıyor.
As dün fuji marka pillerimi tamire verdim.Bana 10 gün civarında cevap geleceğini söylediler.İstanbul'a gönderilecekmiş.Bende hemen Mustafa Hoşbakan'ın dikkatine diye bir not düşün dedim.Umarım bu 20 Mayıs gezimize yetişir piller.
Gitmişken fuji ege dağıtımda çalışan bir bayana vitrindeki S3 PRO modelinin fiyatını sordum ve hemen kendimi bir adım geri attım.Bana verdiği fiyat 3299 ytl idi.Sence bu makina R1'in keskinliğini veriyormudur?
Bu Nikon D200'ü beğendiğine eminmisin As?
Ben aynı fotoğrafın iso 1600 de hem D200 ile hem de 20D/30D ile çekilmiş halini inceledim.Canonlar kirlenme konusunda neredeyse hiç bir zaaf göstermemişler.Hatta D200'ün 800 iso'da gösterdiği kirlenmeyi,onlar 1600 iso'da göstermiş.Karıştırmış olabilirim.D200 ün 3200 isosu da olabilir ancak kesin bildiğim Canon 30D'nin D200 den bir üst iso değerinde aynı kirlenmeyi gösterdiği...
Bu karşılaştırmaya dpreview'daki müzede çekilmiş eski ve kaba bir aracın fotoğrafına bakarak karar verebilirsin.Bu çekimi hem nikon hem de canon modelleri yapmış.
Sony fotoğraf yazıcısı çıkarmış.Yavaş yavaş etkisini göstermeye,piyasaya baskısını arttırmaya başlamış.
Alpha serisini de merak ediyorum...
Malcom, öncelikle cevap yazdığın için teşekkür ederim. Makinam gelince seri numarasını belirterek sony.com.tr den Türkçe kullanma klavuzu isteyeceğim. Kargo ücretini tabiki karşılarım hiç önemli değil. Sağol.
Osmanlı merhaba
Hocam ben D200 ile çekimler yaptığımda üzerinde 3000ytl.lik bir lens vardı.O lens le D200 ü beğendim.Ama EOS5D nin de L serisi bir lens ile neler yapabileceğini tahmin ettiğim için artı fullframe olduğu için Canon bana daha cazip geliyor.Birde D200 ile düşük ışık koşullarında çekim yapmadım,yaptığım çekimler hep normal ışık koşullarında oldu.O yüzden noise konusuna girmem.
Ben zaten elime alıp çekim yapmadığım veya bilgi sahibi olmadığım makinalar konusunda insanları yanıltmamak için birşeyler söylemekten her zaman kaçındım.Sen benim compact sınıf veya Olympus Pentax DSLR gibi makinalar konusunda bir şey söylediğimi duydunmu.
Yok valla duymadım.Sana birşey soracağım.Bir inceleme sitesi 8MP ile 10MP arasında o kadar fark yok diyor.Bu site lets go dijital'in türk sitesi.Yani D200'ün,30D ye olan megapixel üstünlüğünü sorun etmeyin diyor.Çünkü iki makina arasında 300dpi de alınan çıktılar arasında birkaç cm oynadığını yazıyor.Önemli olan kullanılan lensmiş.Yani makinanın potansiyeli varsa tabiki megapixel önemli de bu zamanda artık pixel yeterli diyor site.Artık DSLR nin rekabeti görüntü kalitesini geliştirmek üzerine olan bir rekabetmiş.
Bu arada 30D ile 18-70mm USM lens nasıl bir bilgin var mı?
Osmanlı bu baskı konusu bir yerde daha tartışılmıştı ama hatırlayamadım.Sana tekrar açıklamaya çalışayım,hem bu yöntemle mp.ile baskı boyutu arasındaki hesaplamayı sende istediğin makina için yapabilirsin.
Bir makinanın yapabileceği maksimum baskı boyutu, her inçte olması istenen piksel sayısının yatay ve dikey piksel sayısına bölünmesiyle bulunur. Her inçte olması istenen çözünürlük ise gözümüzün algılama limitiyle belirlenir. Gözümüzün çözünürlüğü 300 dpi dir, bu çözünürlükten düşük olarak basılan fotoğraflarda kalite düşüklüğü belirmeye baslar.
Bu hesaplamayı bir örnek ile açıklayacak olursak, 6 mega piksel (3072x2048) çözünürlüğe sahip bir fotoğraf makinasını ele alalım ve her inçte olmasını istediğimiz piksel sayısı gözümüzün algı sınırı olan 300 olsun.
3702 / 300 = 10.24
2048 / 300 = 6.8
Buradan rakamları yuvarlayacak olursak, bu makinanın çektiği fotoğraflardan profesyonel kaliteye sahip yapabilecek maksimum baskı boyutu 10x8 inch (yaklaşık A4 kağıdı) olarak görülür.
Sonuçta o sitede amatör kullanıcılara genelde bu ebat baskı yeteceği için öyle demiş.Baskı boyutu A3 kağıdı ve daha yukarıya çıkıldığında mp.lin önemi o zaman daha iyi anlaşılır.
Ben bahsettiğin 18-70 lik lens konusunda bilgi sahibi değilim.Ama bir gün EOS5D gibi bir makina alırsam o makinaya zoom aralıkları benim için çok uygun ve L serisi olduğu için bu lensten ( Canon EF 24-105mm f/4L IS USM ) alırdım.TR fiyatı 2500-3000ytl.civarı.
Zaten böyle bir lensle birlikte alamazsam DSLR de almam.
Gerçi böyle bir lens aldıktan sonra bana EOS30D de yeterli gelir,(yani EOS5D o kadar da gerekli değil)fakat toplamda bu konfigürasyon ( EOS30D + Canon EF 24-105mm f/4L IS USM) 5000-6000 ytl.yi bulduğu için ben bu konfigürasyondan elde edeceğim kalitedeki fotoğraflara en yakın sonucu veren R1 i tercih ettim.
Zaten şu an için fazlasına gerek te yok.R1 i sadece hafta sonları elime alabiliyorum,makinayı aldığımdan beri geçen 7 hafta sonunda da toplam 700 kadar foto çekmişim.Yani bir tatil gününde 50-60 civarı.Bunların yarıya yakını da makinayı tanımak, hangi çekim konumunda nasıl tepki verdiğini öğrenmek içindi.
Efes te çektiğim fotolar makinamı tanıdıktan sonra çektiklerim.Sanıyorum 20 sinde İzmir deki turumuzda da iyi işler çıkartırım diye düşünüyorum.
Bende senin iyi işler çıkaracağına inanıyorum.As ben 6 ay içinde kişisel sergimi açmayı planlıyorum.5-6 adet sergi açabileceğim uygun yer ile görüştüm.Birkaç da sergi gezdim.
Şunu sana sormak istiyorum.Ben fotoğraflarımı bir anlamda otomatik mod sayılan P modu ile çekiyorum.Tamam fotoğraf makinasını manuel ayarlar ile kullanamıyorum fakat mesela bu otomatik mod ile harika fotoğraflar çekersem(yaklaşık 50 adet fotoğraf ortaya koymam gerekiyor),sergi açmam doğru olur mu?Önemli olan manuel olarak çekmek değil sonuçta,çekimlerin göze hitap etmesi ve estetik,sıradışı ve insanların kafasında ilginç çağrışımlar yapması....
Sergi salonları için genelde ücret istemiyorlar(1-2 yer hariç).Bir CD içinde eserleri götürüyorum ve onlar seçiyor.
Satılan fotoğraflardan yüzde alıyorlar yada bir veya iki eseri oraya bağışlamak gerekebiliyor.
Senin fikrini de almak istedim.Sonuçta olursa amatör bir sergi olacak...
Merhabalar arkadaşlar,
Bugün nihayet bir R1 i elime alıp test etme imkanı buldum.
Normal modda 30-40 cm olan minimum odaklanma mesafesi oldukça iyi. (Fakat laptop yanımda olmadığından PC de gçrme imkanım olmadı.)
Fakat dikkatimi çeken bir olay var. MACRO MODU na alsanız dahi yüksek çözünürlüğe mi yoksa büyük CCD sine mi güvendiğinden anlayamadım minimum 35-40 cmlik mesafenin altına inmiyor.
As yanlışım varsa düzelt PLS...
#pino_ccio' tarafyndan 09.05.2006 22:21:39 tarihinde düzenlendi.
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
233029 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0113027 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1213619 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Sony Up Cr-10l Snaplab Termal Fotoğraf Baskı Makinesi
25 Ara. 2021, 20:32 mtuncel06
0292525 Ara. 2021, 20:33
mtuncel06 -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1317214 Şub. 2021, 16:41
mete007 -