panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Sony Alpha Kulübü

Kulübümüz tüm Sony DSLR modellerini kullanan arkadaşlara açıktır. Tüm Sony DSLR modellerini, örnek fotoğraflarla ve teknik detaylarla tanıtalım.

Sony A100 - A200 - A300 - A330 - A350 - A380- A500 - A550 - A700 - A800 - A900.. Ve yeni çıkan sony modelleri.. Herkesi bekliyoruz.

*İlk ricamız, bu topiğe ekleyeceğimiz Sony fotoğraflarında özenli olalım arkadaşlarım.. Özensiz çekilmiş, hatalı pozlanmış, kullanıcı hatası olup ta netliği bozuk fotoğrafları lütfen eklemeyelim.

*Yaşanan bazı mağduriyetler nedeniyle, SPOT alışverişi tasvip etmiyorum şahsen..
Türkiye garantili ürünleri öneririm mümkünse..

*Amacımız, bir zamanlar bu sitedeki Sony topicleri altındaki havayı tekrar yakalayabilmek ve teknik paylaşımlar yapmaktır. Ve forumumuza biraz hareket, renk katmaktır.

*LÜTFEN, yazacağınız her cevap başına en fazla 3 fotoğraf ekleyiniz. fotoğrafların uzun kenarı en fazla 1024 piksel olsun. Yoksa sayfamız bozuluyor.

*Fotoğraflarınızı bilgisayarda küçültünce MUTLAKA bir detay ve netlik kaybı oluyor. Bu yüzden küçülttükten sonra çok az ve tadında bir keskinlik ilavesi yapmanızı öneririm.

*Fotoğraflarımıza kontrast, renk tonlama gibi müdaheleler yapabiliriz. Ancak bunu belirtirsek çok iyi olur. Ayrıca fotoğrafınızı HANGİ MAKİNE ve HANGİ LENS ile çektiğinizi mutlaka her fotoğraf için yazınız.

*Sony markasını her ne kadar sevsek te, yazılarımızda OBJEKTİF olmalı, bizi okuyan arkadaşlara doğru fikir vermeliyiz. asla yanıltıcı olmadan.. Memnun olmadığınız birşeyler olursa, paylaşmaktan çekinmeyin, beraber tartışalım burada..

*Sadece fotoğraf değil, zaman zaman teknik bilgiler paylaşacağız ve sorularımıza cevap arayacağız.

Ayrıca, bu topicteki fotoğrafları büyütmek için tıkladığınızda, ikinci bir kez daha tıklayıp, tekrar büyütünüz. Yoksa fotoğraf net görünmeyecektir.

Markamı seviyorum, Sony dostluğunu canlandıralım tekrar.. kulübümüz hayırlı olsun

---------------------------------------------

Bir sony A300 fotoğrafı..

12 yıllık canyoldaşım Panç.. bir yarışmada ona 1.lik onurunun verildiği fotoğrafı:

Tarih: 6 Mayıs 2009, 03:26 - İp: 88.***.**2.91
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Makinede çekime ayarlıyorsun fakat mevcut ışığı ve sen konumunu (yani daha iyi bir ışık ortamını yaratamıyorsun, yerini değiştiremiyorsun) değişteremiyorsan bu durumda ışığa +/- olarak müdahale ediyorsun. Bunu nerelerde daha çok kullanırız ışık istediğimiz tarzda değilse veya koşullar örneğin kar, plaj (yansımalar çok fazla olur) bu durumda makinelerin pozometresi ışık yönünden yanlış ölçümler yapabilir gözümüzün gördünden farklı olarak. Sen vizorden bakıp fotoğrafı çektiğinde farklı bir fotoğraflar karşılaşabilirsin. Bu durumda +/- ayarlarla istediğin sonucu elde edebilirsin. Yani pozlamaya müdahale edersin bunu bazende farklı fotoğraflar çekmek içinde uygulayabilirsin. İnşallah anlatabildim...

Fotokritikten bu konu ile ilgili bilgiler

Pozlama telafisi özelliği, otomatik pozlamada kameranın belirlediği değerleri artırıp azaltma işine yarar. Özellikle konu ile çevresi arasında zıtlık (aydınlık/karanlık) olduğu durumlarda kullanışlıdır. Örneğin deniz kenarında, karda ya da gölge de ışık kaynağı pozometreyi yanıltarak çekilen fotoğrafın istenenden daha koyu veya aydınlık çıkmasına sebeb olabilir. Bu gibi durumlarda EV değerleri değiştirilerek pozometre yanılma payı düzeltebilir, çekilen karenin biraz daha aydınlık ya da koyu çıkması sağlanabilir. Örneğin karda çekimde +pozlama yapılarak beyaza beyaz katılır ve kar örtüsünün koyu tonlarda çıkması önlenir. Çünkü fotoğraf makinelerinin pozometreleri %18 gri tonlara göre üretilmişlerdir. Neyse bu uzun konu..

Pozlama telafisi makinenin önerdiği poz değerini + yönde (daha parlak, yüksek pozlama) veya - yönde (daha karanlık, eksik pozlama) değiştirmenizi sağlar. Bunu yaparken bulunduğunuz çekim moduna göre diyaframı, obtüratör hızını veya her ikisini birden değiştirir. Ancak burada tüm kombinasyonlarda aynı pozlama elde edilir. Manuel olarak ayarlanamayan makinelerde dahi bu özellik bulunabilmektedir ve fotoğrafçının ISO-diyafram-enstantane ilişkisini bilmese bile optimum pozlamayı elde etmesine olanak sağlar.

Verdiğiniz örnekte eğer ışık yeterliyse portreyi daha aydınlık çekmek için diyaframı açacaktır. Tabii bunu yaparken sınır objektifin maksimum diyafram açıklığı olacaktır.

Pozlama telafisi makinelerin teknik özelliklerine göre +2 ila -2, +3 ila -3 veya +5 ila -5 arasında gibi EV (Exposure Value= Poz Değeri) değeri arasında pozu değiştirmenizi sağlar. Makine sınırlarına gelip de pozu telafi edemediği koşulda yanıp sönen rakamlar veya değerleri kırmızı göstermek gibi uyarılar verir. Sadece siyah beyaz değil renkli çekimde de kullanabilirsiniz.

Ama bana göre en iyisi ISO-diyafram-enstantene değeri arasında optimum pozlamayı sağlayacak şekilde kullanmaktır. Aşağıda pozlamayı anlamak için kısa bir özet var;

http://www.microsoft.com/turkiye/WindowsXP/digitalphotography/learnmore/takeit/exposure.asp

Birde forumda bu konuda yazılmış yazılar var.

http://www.fotokritik.com/forum/forum.php?konu_id=7203&sort=ASC

Saygılar

#muratreis' tarafından 19.07.2009 22:13:10 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Temmuz 2009, 22:10 - İp: 85.***.**7.84
08ankara37
08ankara37 (üye)
Artvin / Amatör

muratreis teşekkürler cevapladığın için deneme yapacağım, daha çok şunun için sormuştum, macroda çekerken sürekli arka alanlar yeşil + - pozlamada ışıka etki edebilirmiyim diye, bu pozlama telefisi anladığım kadarıyla ışıkla ilgili ve makinenin gördüğü alanda telefiyle bir nevi kandırmış oluyoruz gibi düşünüyorum, bakalım denedikçe çıkar herhalde,

genede ilgilendiğin ce cevapladığın için çok teşekkür ederim sağolasın.

Tarih: 19 Temmuz 2009, 23:17 - İp: 85.***.**1.153
xarax77
xarax77 (üye)
Yalova / Amatör

pendik viaport kit lens oldugundan tam kadraj alamadım ama uygun kadraj oluşturmaya çalıştım...

Tarih: 20 Temmuz 2009, 22:15 - İp: 85.***.**5.135
rebelemo
rebelemo (üye)
İzmir / Meraklı

bunlardan bende bi kaç deneme...
saygılarımla...

Tarih: 21 Temmuz 2009, 11:04 - İp: 78.***.**5.112
xarax77
xarax77 (üye)
Yalova / Amatör

Tarih: 21 Temmuz 2009, 11:31 - İp: 85.***.**5.135
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Arkadaşlarım, Sonydaşlarım selamlar..

ÖNEMLİ şeyler paylaşacağım sizlerle..
Ve uzun zaman ihmal ettim biliyorum. Ama yoğunluğumun yanı sıra bir bezginlik hakim üzerimde son zamanlar..

Bütün son sayfaları tek tek inceledim. Herkeslerin emeğine, gönlüne sağlık..
Ama gördüğüm en önemli farkedilirlik, NETLİK sorunu..

Arkadaşlarım, başta MİNOLTA 50mm gibi bir lensle nasıl netlik eksikliği yaşıyoruz, özellikle buna hayret ediyorum.
Tabi diğer lens fotolarında da bu sorun mevcut bazılarında..
Ben özellikle minolta 50mm ile fotoğraf çekerken, istesem de NETSİZLİK olamıyor.

Bilsem hata nerde, fikir vereyim, paylaşayım ama bir yerlerde hata yaptığınıza eminim. sorun ekipmanda değil..
İçinizde eğer İZMİR'e gelecek olan olursa haber edin. Beraber bakalım, konuşalım, deneyelim. Elimden gelenleri sizlerle paylaşayım. Tabii o tarihte çalışmıyorsam yada zaruri engelim yoksa..
Yani nerde hata yapıyorsunuz, nereyi eksik uyguluyorsunuz anlamadım

Bir sonraki cevabımda, sizler için NETLİK SORUNU ile ilgili uzun bir yazı hazırlayacağım.
Ukalalık olarak anlamayın lütfen, hepimiz sonydaşız.

dostlukla..

Tarih: 23 Temmuz 2009, 02:36 - İp: 88.***.**5.117
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

VE İŞTE NETLİK İÇİN TAVSİYELERİM.. Uzun oldu dikkatlice okuyun lütfen..

1- EN ÖNEMLİSİ:
Elinizi titretmeyin, deklanşöre makineyi sarsmadan ve usulca basın..

2- ODAKLAMA OLAYI:
Bu çok önemli.. Ve eminim odaklamada minik hatalar yapıyorsunuz. Ve minicik hata, fotoğrafa netsizlik olarak yansıyor.
Size yeni ve farklı odaklama taktikleri vereceğim.

Makinenin üzerindeki FN tuşuna basın. AF AREA menüsüne girin. 3 adet secenek çıkacak.
En alttaki çoklu odak seçeneğini seçin. Şimdi bu nedir?
Artık fotoğraf çekerken, 9 tane AF noktasından dilediğinizi kendiniz seçeceksiniz.
Peki nasıl seçeceksiniz? FN tuşunun altındaki halka işaretinin sağına-soluna, yukarı-aşağı bastıkça, AF noktanız o yöne doğru gidecektir.
Ama mesela, sol üst köşedeki AF noktasını seçecekseniz, HALKAnın üst çarpraz köşesine basın.
Tekrar ikinci bir yere taşımadıkça AF noktanız, seçtiğiniz yerde kalır.

BU SECENEK NEYE YARAR?
Çok şeye yarar!
Mesela bir kedi çekiyorsunuz. Kediyi kadrajın sol üst köşesine koymak istediniz.
Hemen HALKA üzerinden sol üst AF noktasını seçin. Sonra o noktayı kediye nişanlayın ve hafifçe deklanşöre basın.
Şimdi diyeceksiniz ki:
Ortadaki AF noktasını seçip kediye nişanlasam.. Ve sonra deklanşöre yarım basıp odağı kilitlesem..
Ve elimi kaldırmadan makineyi çevirip, kediyi yine sol üst köşede bıraksam..

MAALESEF OLMAZ!

Çünkü siz makineyi çevirdiğinizde farklı durumlar oluşabiliyor bazen..
Mesela otomatik netleme (AF-A) kullanıyorsanız, makineyi çevirdiğinizde eliniz basılı olsa bile MAKİNE FARKLI BİR YERE NETLEYEBİLİR.
BU DETAY ÇOK ÖNEMLİ.. SAKIN UNUTMAYIN!
Bu durumda netlediğinizi sandığınız kedi bulanık çıkabilir. Ancak (AF-S) seçeneğinde, odak yaptığınız nokta sabit kalır.
Ancak ben yine de AF-S kullansanız bile, çoklu odakla çalışmanızı ve buna alışmanızı öneririm.
Çekeceğiniz model veya obje kadrajın neresinde olacak ise, ordaki AF noktasını seçin.
Seçtiğiniz AF noktasıyla netleme yapın ve hemen deklanşöre usulca basıp, çekin.

3- FN tuşuna basın. Açılan sayfadan AUTOFOCUS menüsüne girin. Burada genelde AF-A kullanmanızı öneririm.
Ama netlik sorunu çok yaşayan arkadaşlar mutlaka AF-S kullansın.
Bu seçenekte, netleme yaptığınız zaman, makineyi sağa sola çevirseniz de netleme yaptığınız yerde kalır makine..
Ama bu seceneği kullanırken çok önemli bir detay var: Hareketli bir model veya obje çekeceksiniz mesela..
Netleme yapar yapmaz beklemeden hemen çekin.
Çünkü modeliniz hareket edince, sizin netlediğiniz nokta arkada veya önde kalacaktır. Model ise flu çıkacaktır.

4- Genelde A modunu kullanmanızı öneririm. Yani diyafram öncelikli mod..
Siz diyaframı seciyorsunuz, makine enstantaneyi kendi ayarlıyor.
Mesela arka alan veya ön kısım fazla flu olsun istemiyorsunuz. Ve çekeceğiniz objelerde net bölge fazla olsun istiyorsunuz.
Bu durumda diyafram kısık olmalıdır. Ne kadar kısarsanız, net bölge o kadar artar.
Ama ben şahsen f:10 üzerine pek çıkmıyorum. (istisna durumlar hariç)

İşte ÖNEMLİ NOKTA BURDA.. Diyaframı kısınca enstantane düşecektir. Ve netlik şansınız azalacaktır.
İşte bu durumda İSO değerini yükseltin yavas yavas.. Ne zaman enstantane değeri iyi bir seviyeye geldi, orda bırakın İSOyu..
Eliniz çok titrek ise, enstantane 1/100'ün altına düşmesin.
Ama yüksek zoomlu fotolarda, enstantane en az 1/250 olsun. 1/500 ve üstü enstantanelerde netlik şansınız daha da artar.

*Objenin etrafı flu olsun istiyorsanız, diyaframı açın. Bu durumda muhtemelen düşük iso da kurtaracaktır.
İsoyu sadece, enstantane düşerse kademe kademe yükseltin.
Gün ışığında, 100 veya 200 iso kurtarıyor genelde..
Ama diyaframı kısmamız gereken bir fotoğrafta, gündüz bile isoyu 400 hatta 800 seçmemiz gerekebilir.
İso değerini yükseltmekten çekinmeyin. Her fotoğraf iso100'de çekilmez.
Zayıf ışıkta özellikle, İso 800 hatta 1600'e kadar yolu var.
Azcık noise olsa da takmayın.. noise de fotoğrafın içinde olan ve hatta bazen yakışan bir olay..
İSOYU YÜKSELTMEKTEN ASLA KORKMAYIN!

5- Mesela uçan kuşları çekeceksiniz. İşte şimdi taktik değiştirmeliyiz.
FN tuşuna basın. AF AREA menüsüne girin yine.. Ve bu defa en üstteki WİDE seçeneğini seçin.
Bu secenekte makine, odak noktasını otomatik kendisi seçer. Kuş hareket ettikçe, makine farklı noktalardan onu yakalayacaktır.
İşiniz bittiğinde yine, en alttaki LOCAL seceneğine dönmeyi unutmayın.

6- Manzara veya geniş alan çekeceksiniz. Şimdi, diyaframı kısın. En az f:8 olsun.
En ortadaki AF noktasını seçin. Çekeceğiniz alanın içindeki en ortalama konumdaki noktaya nişanlayın, deklanşöre yarım basın.
Kadraj dengenizi makineyi çevirerek ayarlayın ve çekin.
Enstantane düşük ise mutlaka yine isoyu yükseltin.

7- ZAYIF IŞIK:
Mutlaka yüksek iso ister (flaşsız çekimlerde).. Pozlama telafisi -0.3 veya -0.7 öneririm.
Zayıf ışıkta bazen, modelin veya objenin sadece bir kısmı az ışık alıyorsa bile, iyi bir tasarımla, estetik bir fotoğraf almanız mümkündür.
Burada pozlama noktanız, uygun beyaz dengesi ve doğru pozlama ayarları önemli faktördür.

8- Işığı kullanmak.. Bu konu forumda çok var aslında.. Ama gördüğüm bazı fotolarda, ışık çok uygunsuz.
Eğer modelin veya objenin ön kısmı ışık almıyorsa, bir şekilde almasını sağlayın.
Eğer alamıyorsa ve çok önemli bir fotoğraf değilse, çekmeyin gitsin

Tabii burada ışık alması demek, illa güneş ışığı vs. modelin yüzüne vuracak demek değildir.
Uygun ışık demek, makinemizin işini zorlaştırmayacak derecede ışık demektir.
Mesela, modelin arka tarafında ışık parlıyor, ön yüzü ise karanlık.. Burada iyi doğal fotoğraf alamazsınız.

KISACA:

*El titremeyecek, makine sarsılmayacak.
*Çoklu odak seçilecek.
*Netlik sıkıntısı yasayanlar AF-S kullanacak.
*Enstantane düşük olursa, iso mutlaka yükseltilecek.
*her zaman net olmasını istediğiniz noktaya dikkatli şekilde netleme yapılacak.
*IŞIĞA ÇOOOOK DİKKAT EDİLECEK.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Başarılar dostlarım..

#panctom' tarafından 23.07.2009 18:03:54 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Temmuz 2009, 03:25 - İp: 88.***.**5.117
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Ne güzel derleyip başarıyla anlatmışsın. Kutluyorum.

Tarih: 23 Temmuz 2009, 07:10 - İp: 81.***.**3.187
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Eskiden ben de pek kurcalamazdım poz düğmesini. Oysa makinadaki her düğme kullanmak için konmuş, bir işlevi var.Rahatlıkla denemeler yapabilirsiniz, aradaki farkı görmek kendiliğinden öğretici olacaktır.
Poz ayarlarını sonradan fotoğraf işlerken de değiştirip farkları görebiliyorsunuz. RAW çekmeye alışkınsanız seçenekleriniz daha zengin oluyor.
Camera RAW eklentisi yüklüyse Photoshopta poz ayarını değiştirebiliyorsunuz.
Lightroom programı da oldukça başarılı bu işler için.
Fotoğraf çekerken aklınıza gelmezse bu yollarla sonradan telafi olnağınız var.
Kolay gelsin.

#merson' tarafından 23.07.2009 08:41:17 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Temmuz 2009, 07:30 - İp: 81.***.**3.187
rebelemo
rebelemo (üye)
İzmir / Meraklı

@panctom tşkler okur okumaz denedim özellikleri...
çoklu af olayını tam olrak bilmiyodum öğrenmiş oldum(:

Tarih: 23 Temmuz 2009, 11:09 - İp: 78.***.**1.27