ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
vozgur
vozgur (üye)
İstanbul / Amatör

Hız dersen 9500'e göre çok hızlı. Beytullah abi.
Keskinlik olarakda yukardaki fotolar standart keskinlikte çekildi. Daha keskin olsun derseniz, makineden keskinlik artırılabilir. Lens olarak bence hiç fena bir lens değil. Baya fotoğraf çektim 18-200 ile zamanla ekleyeceğim. Hatta 75-300'ü nadir kullanıyorum.

Tarih: 26 Mart 2007, 17:32 - İp: 81.***.**6.121
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

vozgur,
İmza bölümünde gördüğüm kadarıyla 18-70 gibi geniş lensin yok sanırım. 18-200 geniş açı bakımından yetiyor mu?

Tarih: 26 Mart 2007, 17:50 - İp: 88.***.**6.61
vozgur
vozgur (üye)
İstanbul / Amatör

18-70'in geniş açısı 18. 18-200'ünde geniş açısı 18. Yani ikisinin geniş açı değerleri aynı.Sorunu bu nedenle anlayamadım. :D Açıkcası 18-200'den memnunum ve yeterince beni tatmin ediyor şu an için.Fiyat olarak biraz tuzlu ama tak çıkar derdi yok ve kaliteside iyi. Bir kaç gün içinde yeni fotolarda yayınlayacağım.

Tarih: 26 Mart 2007, 18:14 - İp: 81.***.**6.121
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

fotoğraflarını gördüğüm kadariyle 18-200'ü bende beğeniyorum.Tam benim gibi tembel fotocuya göre... bazen lens değiştirmek ölüm geliyor çünkü

olsa şöyle bir 10-800 dimi ama

Tarih: 26 Mart 2007, 18:18 - İp: 85.***.**1.239
vozgur
vozgur (üye)
İstanbul / Amatör

Murat abi, benim 18-200 kalitesinde 10-800 olsa tadından yenmezdi sanırım.Bir gün oda olur insallah. :D

Tarih: 26 Mart 2007, 18:26 - İp: 81.***.**6.121
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

muratsen,
vozgur'ün üstünde çok durmadığı konuyu tekrar ele alalım:
18-200 aralığının kaliteyi düşürdüğü kabul, buradaki 18-70 aralığı ile 18-70 lensin kalitesi çok farkediyor mu?
Ben de 18-200 ile başlamak istiyorum, kit parasına ekleyip body+18-200 işimi görür diyorum. Ama gönlüm 16-80 gibi lensten yana o bile yeter, ne dersiniz?

Tarih: 26 Mart 2007, 19:17 - İp: 88.***.**6.151
vozgur
vozgur (üye)
İstanbul / Amatör

Üzerinde durmama gibi bir durum yok. Ben sorunuzu anlamamıştım. Sizin istediğiniz kalite açısından bir karşılaştırma ise bu konuda yardımcı olamam çünkü 18-70 lensi hiç kullanmadım.

Tarih: 26 Mart 2007, 19:27 - İp: 81.***.**6.121
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

muratsen,
"60 Günlük Sony A-100 Macerası" bölümündeki 18-70 ile çektiğin bayan portresindeki kaliteyi 18-200 lensin ayni aralığında yaratabilir miyiz? Bunun değerlendirmesini yapabilir misin?
Önce yazdığım gibi Alfa100'ü body olarak alıp kit lensleri yerine 18-200 almak ne derecede anlamlı olur?
(200-300 aralığını kullanmayı düşünmüyorum zaten)

#merson' tarafından 26.03.2007 20:45:12 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 26 Mart 2007, 20:37 - İp: 88.***.**7.245
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

Benim gördüğüm Sony 18-200 fotoğrafları gerçekten tatmin edici idi. hatta bence Sony 18-70'den bir parça daha iyi...

Lens değiştirmeyi zahmetli bulan (kimi zamanda öyledir gerçekten) insanların kesinlikle düşünmesi gerekir. Eğer fotoğraf kalitesini çok önemsiyorsanız o zaman Sigma 17-70 yada çıkacak Zeiss 16-80 daha iyi sonuç verecektir.

Tarih: 26 Mart 2007, 21:14 - İp: 85.***.**1.239
mirsat
mirsat (üye)
İstanbul / Amatör

Murat sen hocam, Bende aynı senin ekipman gibi bir set sipariş verdim. 18-70 ve 75-300 lü bunun yerine 18-200 ü önerirmisin yoksa takıp çıkarma işini geçersen iki lens daha mı iyidir.

Tarih: 27 Mart 2007, 11:37 - İp: 88.***.**5.13