ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
dgorkem
dgorkem (üye)
İzmir / Amatör

ellerinize sağlık doyurucu güzel bir yazı . ayrıca güle güle kullanın

 

Tarih: 15 Eylül 2006, 13:49 - İp: 85.***.**4.239
muratcicek
muratcicek (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi ve ilginiz için.

 

Tarih: 15 Eylül 2006, 13:53 - İp: 85.***.**1.75
drtamer
drtamer (üye)
Malatya / Amatör

Cüneyt Bey,
Sigma 70-300'ün mükemmel fotoları var aşağıdaki linkte. Gerçekten çok iyi seçim.

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=20038301

 

Tarih: 15 Eylül 2006, 22:06 - İp: 193.***.**2.10
winnerboy
winnerboy (üye)
Ankara / Amatör

sn. ocaklılar bilgiler için saolun ellerinize sağlık.lensi iyi günlerde kullanmanız dileği ile.
ama lensle ilgili makro calışmanız olursa görmek isterim kolay gelsin..

 

Tarih: 15 Eylül 2006, 23:19 - İp: 81.***.**7.7
heuristic
heuristic (üye)
Ankara / Amatör

Arkadaşlar,
Alpha 100 ile her fırsatta henüz 6 aylık olan bebeğimizin resimlerini çekiyorum. Açık havada çektiğim resimlerde herhangi bir sorun yaşamadan başarılı sonuçlar alıyorum.

Ancak genelde akşamları ev ortamında çektiğim resimlerde bazı sorunlar yaşıyorum:

1- Flaş kullandığımda her şey iyi güzel ancak ne yapsamda kırmızı gözü engelleyemiyorum. Bir yerlerde açık renkli gözlerde bu sorunun daha çok yaşandığını okumuştum.Kızımın gözüde mavi renkli.

2- Bebeğin gözlerine zarar verebilir düşüncesi ile eşim genelde flaş kullanmama izin vermiyor Flaş kullanmadığımda ise renkler çok soluk çıkıyor. Flaş kullanmadan daha canlı ve parlak renklerle çekim yapmayı başaramadım.

Yaşadığım bu sorunları yazarken fotoğraf işinde henüz çok yeni olduğumu da belirtmek isterim. Konuyla ilgili katkınız olursa sevinirim.

 

Tarih: 16 Eylül 2006, 14:50 - İp: 193.***.**8.19
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör


1- A100'ün kırmızı göz engelleyicisi makine geldiğinde kapalıdır, açmadıysanız öncelikle onu açın. (Kayıt menüsü > Red Eye > ON olmalı

2- Flaş kullanılmadığında renkler soluk çıkmaz, oda ışığında çekim yapıyorsanız, ve flaş kullanmıyorsanız, beyaz ayarınızda bir sorun oluşuyor sa renkler biraz kırımızı-sarıya çalabilir, soluk çıkmasından bunu kastediyorsanız, oda içinde flaş kullanmadığınız zaman o ışık ortamına göre beyaz ayarı ile çok iyi sonuçlar alırsınız. Elle beyaz ayarının nasıl yapılacağı kitabında yazar. Elle beyaz ayarı yerine iç mekandaki ampullerin ışığında fotoğraf çekeceksiniz Tungsten beyaz ayarını da deneyebilirsiniz o da iyi sonuç verebilir.

Her iki durumda da işiniz bittikten sonra, beyaz ayarını Auto'ya almayı unutmayın.

Kitabını başından sonuna; sadece resimleine bakıp sayfalarını çevirmeden, iyice bir okumanızı öneriyorum.

#ocaklilar' tarafyndan 16.09.2006 20:28:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Eylül 2006, 17:20 - İp: 85.***.**2.151
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

ışığın az olduğu ortamlarda (ev içi gibi) fotoğraf makinesi içine dafa fazla ışık alabilmek için perdeyi daha yavaş hareket ettirecektir. böyle bir durumda fotoğrafların flu çıkmaması için makineyi iyi sabitlemek gerekir ve aynı zamanda fotoğrafı çekilecek objenin de sabit olması gerekir. Fotoğrafı çekilecek olan bebek olunca sabit durması çok zor.
ISO yu biraz yükseltin 400 veya 800 e getirebilirsiniz, böylece perdeyi biraz olsun hızlandırmış olursunuz.

Daha detaylı bilgi için bu makaleyi okumanızı tavsiye ederim.


http://www.photodigital.com.tr/v2/index.php?id=10&etiket=DOSYALAR

 

Tarih: 16 Eylül 2006, 17:50 - İp: 212.***.**0.50
odogan
odogan (üye)
Balıkesir / Amatör

Merhaba Cüneyt Bey

A100 ile çektiğim resimlerde, resmin özelliklerine baktığımda yatay ve düşey çözünürlük 72 dpi olarak görünüyor. Ancak canon ile çekilmiş bir resimde bu değerlerin 320 dpi olduğunu gördüm. Bu değer resimdeki renklerin doygunluğunu ifade ediyor diye biliyorum.
A100 de çekilen resimlerde yatay ve düşey çözünürlük değerininin 200-300 dpi olması için ne yapmalıyım.

İlginize şimdiden teşekkürler.

 

Tarih: 19 Eylül 2006, 16:58 - İp: 88.***.**5.13
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Lütfen yapmayın!

Birçok yerde bir çok kere dile getirmeye çalıştım. Orada gördüğünüz değerin fotoğraf ham haldeyken hiç bir anlamı yok. Bazı makineler 72 yazar, bazıları 180, yazar bazıları 300 yazar, hiç bir değeri yoktur. Fotoğraf baskıya gireceği zaman anlam kazanır DPI (yani dots per imch) inch başına düşen nokta veya piksel. Önemli olan fotoğrafın boyutu yani en ve boy piksellerin çarpımıdır.

Örnek olarak Nikon 8800 8 MP çekiyor oraya 300 yazıyor, A100 10 MP çekiyor oraya 72 yazıyor. Dediğim gibi hiç bir anlamı yok, gönlünüzü ferah tutun.

 

Tarih: 19 Eylül 2006, 17:12 - İp: 85.***.**5.234
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

odogan Cüneyt olayı açıklamış istersen sana örnek olması için kaç DPİ istiyorsan o kadar DPİ fotoğraf buraya yükleyebilirim (100-200-500 Dpi)bunun hiç bir anlamı yok.

 

Tarih: 19 Eylül 2006, 17:18 - İp: 88.***.**6.4