ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Aslında ben de hiç auto iso kullanmıyorum, bundan emin de değilim. Sonuçta makine bir değer biçiyor, ben bunu 400 iso ve şu enstantane ile çekerim diyor, ben makineye sen yine de 100 iso da çek diyorum. Makroda en iyisi 100 ama diğerleri için emin değilim.

Ben genelde iso 100 kullanıyorum.
Enstantane 1/100 ün altına indiyse iso200 e çıkıp dengelemeye çalışıyorum, olmadıysa 400. 800 e nadiren, 1600 e çok çok ender çıkıyorum.

Acaba en iyisi auto kullanmak mı ?
Sonuçta hep A modunda çektiğim için zaten enstantane makineye emanet, bir de iso yu emanet etmenin faydası mı olur zararı mı karar veremedim bir türlü...

Bu iso 320 ilginç aslında. Daha önceki makinem H2 de auto modunda en fazla 320 ye çıkardı ve temiz fotoğraf veriridi.
Neden iso 300 değil de 320 diye uzun uzun düşünmştüm o zaman

Tarih: 29 Ağustos 2007, 13:35 - İp: 81.***.**7.49
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Bir de DSLR almanın ek maliyetleriyle karşı karşıyayım

320 GB hdd var bilgisayarımda, 50Gb fotoğraf olmuş. Yıllardır birike birike bu boyuta ulaşmış. Her geçen gün de katlanarak büyüyor. DVD ye yazıp yedeklemek iyi bir fikir gibi dursa da dvd medyalara hiç güvenmiyorum, ne zaman ve nerede bozulacakları hiç belli olmuyor.

Kapladıkları alan bir yana bir de yedekleme sorunu var, ofis belgelerini Google nin mail adresimde yedekliyorum ama fotoğraflar için bir hdd daha almayı düşünüyorum.

Şimdi fiyatlara bakıyorum da, 320 GB segate 16mm SATA2 hdd 130 lira. Valla CF kart, memorystick filan diye iyi kazıklıyor firmalar bizi.
Koskoca hdd 130 lira, 2gb hafıza kartı 100 lira

Philips in 400 GB harici hdd si var, 220 lira, usb den bağlanıyormuş. Bana yedekleme için iyi bir çözümmüş gibi geldi....

#buffalo' tarafından 29.08.2007 13:49:24 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Ağustos 2007, 13:45 - İp: 81.***.**7.49
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Teorik olarak A100'ün ISO aralığı 100-1600 olsa da, pratikte ISO Auto'da ise A100 400'ün üzerine çıkmıyor. Buna tek istisna Sport modu. Sport modunda perde hızını yüksek seçtiğinden, 640 ISO seçtiğine de rastladım.

Auto'da sabit değerler dışında seçtiği değerler de ilginç, 160, 320, 640, hepsi birbirinin katları.

Tarih: 29 Ağustos 2007, 13:49 - İp: 195.***.**1.17
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Evet ben de o 320 gibi değerlere şaşırıyorum, bir mantığı var mı acaba?
Daha önceki cybershot h2 makinem de 320 isoya çıkardı ve dediğim gibi hep merak ederdim 320 nin esprisi ne diye...
Ama tuhaf bir şekilde ben kendim iso 200 de çekersem noise oluşuordu bazen, ama makine kendi belirlediği 320 iso da noise oluşturmuyordu....

Sony nin ilginç bir formülü mü acaba

Tarih: 29 Ağustos 2007, 14:03 - İp: 81.***.**7.49
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Dediğin gibi, değerler ilginç. Ben de mesela Lo80'deki 80'i merak etmişimdir hep, neden 80 diye? Şimdi biraz anlam kazandı (80*2=160 *2 =320)

Bence bunu bize ancak antika açıklayabilir.

Tarih: 29 Ağustos 2007, 14:15 - İp: 195.***.**1.17
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

buffalo,

durup dururken sardırdın şimdi beni bu konuya.

şimdi şöyle bir durum var(mış)

A100'ün ISO hassasiyeti, açıklanan değerlerden %25 fazlaymış. (Canon'da da böyle olduğu söyleniyor)

Yani 100 ISO=125 ISO, 1600 ISO=2000 ISO gibi.

Burada da açıklanmış:

http://www.dpreview.com/reviews/SonyDSLRA100/page20.asp

Bu durumda, 80, 160, 320 gibi değerler anlam kazanıyor.

80*1.25=100
160*1.25=200
320*1.25=400
640*1.25=800

gibi.

Tarih: 29 Ağustos 2007, 14:55 - İp: 195.***.**1.17
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

ben şu mevzuyu da merak ediyorum, hatta daha önce de sormuştum ama yine de cevabını ya alamadım ya da kavrayamadım:
şimdi bir A modu var,tamam bunu biliyoruz;
bir de P modunda A öncelikli bir parogram mevcut.
peki ne fark var ikisi arsında?
menüye girip P modunun A veya S öncelikli çalışmasını sağlayabiliyoruz. O zaman A veya S modu niye konuldu veya aynı şeyi P modu için soralım: ne gerek var?
Var muhakkak bir incelik ama doğrusu ben anlayamadım.
Bilse bilse bunu Cüneyk Bey bilir dedim nihayet

Tarih: 29 Ağustos 2007, 15:07 - İp: 85.***.**9.72
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Cüney Abi, çok ilginç bir durum bu. Yani bizim 1600 asada çektiğimiz fotoğraflar aslında 2000 asaya mı denk geliyor
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD80/page18.asp

adresinde aslında her şeyi ortaya döken bir tablo var. Nikon un 100 asası ve 400d nin 100asası aynı. Ama sony onların 125 asası gibi....

O halde o kadar yazdık çizdik, makinenin günahını mı aldık Yani A100 1600 de o kadar da kötü değil çünkü diğerlerinin 2000 asasına denk gibi bir sonuca ulaşabilir miyiz?
Peki o zaman diyorum, bu Sony hangi akla hizmet iso seçeneklerini 100-200-400-800-1600 fiye sıralaydı da mesela 600 iso, 1200 iso gibi seçenekler koymadı?

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk10d/page14.asp
http://www.dpreview.com/reviews/nikond200/page21.asp

Bu adreslerden de anlaşılıyor, sony a100 sadece eos 30d ve eos 5d ile aynı...
İyi de sensör d200 ile aynı, neden 30d ile aynı karakter?

Tarih: 29 Ağustos 2007, 15:12 - İp: 81.***.**7.49
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Aynen öyle Hakan, A100 ile 1600 ISO ile çekilen bir fotoğraf aslında 2000 ISO ile çekilmiş gibi oluyor. Sensör karakteristiği böyle, aynı durum sözünü ettiğin Canon modellerinde de var ama onlarda daha az noise olması doğal çünkü onlar CMOS.

fipar,

bir de P modunda A öncelikli bir parogram mevcut.

derken Pa modundan mı bahsediyoruz? Eğer öyleyse bu konuyu sevgili merson'un da katıldığı bir başlıkta açıklamıştım, bulmaya çalışayım.

Tarih: 29 Ağustos 2007, 15:17 - İp: 195.***.**1.17
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

fipar,

Eğer, Ps Pa modlarından bahsediyorsan, burada aynı soruyu yine sen yöneltmişsin, ben de cevaplamışım.

http://forum.netfotograf.com/dslr_slrlike_reviews.asp?msg_id=21103&syf=6

Tarih: 29 Ağustos 2007, 15:43 - İp: 195.***.**1.17