Fotoğrafçılık Forumları
Olympus E 30 Neyin Nesi.
Valla ben birşey anlamadım. Nİye hala 12 mp makina yapıyo bi firma.
http://www.dcresource.com/news/index.php?date=2008-11
echoes durumu iyi analiz etmiş
Mgirgin sanada teşekkür ederim.Yakında ziyaretinize giliciim.
Echeos baharatı severim ben.
Deparius : Mesela sigma SD14 bu konuda çok başarılıdır çünkü AA filtre kullanmaz (ihtiyacı yok)
Selamlar, güzel yazmışsınız Deparius, keyifle okudum, bilgilendim.
Ancak bunu anlamadım.. herhangi bir sistemin nasıl AA filtreye ihtiyacı olmuyor.. sıklaşan aralıklarla tekrarlanan uzaysal bi hadisenin frekansı illa ki bir yerde sistemin Nyquist frekasını aşacaktır.. Bunun için sensörün Modülasyon transfer fonksiyonunun frekans arttıkça düşmemesi gerek ki mümkün değil.. Şu veya bu şekilde eğer Moire'den kurtulmak istiyorsanız AA filtresi koymak gerekiyor.. Belki bir kazak dokumasını 3 metreden çekerken yüksek megapixel daha düşük çözünürlüklü modellere kıyasla daha iyi kurtarır ama uzaklaştıkça bi yerde artık frekansı aşacak Nyquist'i..
Aklıma profosyonel makinada çözünürlükten feragat etmemek için bu işin insiyatifini kullanıcıya bırakmış olabilecekleri geliyor.. Yani "biz AA koymadık, çözünürlükten kayıp yok.. ama eğer AA gereken bi iş yaparsanız onu da bi şekilde post-process ise halledin" gibisinden..
Ama siz ihtiyacı yok diyorsunuz? Ne tip bir teknoloji bu ihtiyacı gideriyor acaba? Bana fiziğe aykırı geliyor çünkü..
Çok teşekkürler
larmor ağır bir soru olmuş. Ben oralar a çalışmamıştım.
Çok güzel soru.
Öncelikle sensörlerin yapısı pixellerin birbirinden ayrık durması nedeniyle moire'e neden olmaz ne zaman ki üzerine bayer pattern yada micro mercek yada her ikisi birden gelirse o zaman moire sıkıntısı ortaya çıkar. Nitekim siyah beyaz çekim yapan sensörlerde AA filtresi yoktur en yakın örnek de CCD barcode okuyucularıdır. Bu sensörlerde de bir filtre yapısı vardır fakat bildiğimiz AA filtreden çok uzak ve onun kadar görüntüye dokunmayan bir filtre yapısı nitekim hiç kullanılmadığı ürün sayısı daha çoktur. Sigma da kullanılan faveon sensor 3 adet siyah beyaz sensörün arka arkaya konmuş hali gibi, her pixel görüntüdeki pixel alanı kadar yer kaplıyor dolayısıyla da moire olmuyor.
Aliasing dediğimiz durum moire'den farklı bir olay nyquist frekansı burada devreye giriyor eğerki alınacak görüntünün çözünürlüğü(spatial frekansı) algaç çözünürlüğü/2'yi geçerse netlik kaybı başlar. Bu durum AA filtre olsa da olur olmasa da olur. Moire ise daha çözünürlük aşılmadan çizgisel geçişlerde bayer pattern içindeki renk filtrelerinin ve bağlı tek nokta algacın komşu pixele kendi pixeli kadar yakın olmasının verdiği girişim nedeniyle oluşan bozulmadır.
bugünlerde en merak ettiğim makinelerden biri sigma SD14,özellikleri yazılanlara göre çok güzel.fiyatı nefis..
ama kullanan çok çok az.sitede ise örnek göremedim.
Bu makinenin filtre sistemi ile ilgili kızılötesi fotograf çekebilirsiniz gibi bir şeyler okumuştum.
YAzılanlardan fazla bişey anlamadım.Ama sanırım iyi bu e30.
Kadir SD14 ü burkay kullanıyordu diye hatırlıyorum ben
Deparius :Çok güzel soru. Öncelikle sensörlerin yapısı pixellerin birbirinden ayrık durması nedeniyle moire'e neden olmaz ne zaman ki üzerine bayer pattern yada micro mercek yada her ikisi birden gelirse o zaman moire sıkıntısı ortaya çıkar.
Mikromercek Moire'in olmamasına yardımcı olan bir özellik. Şimdi cevabınızı okuyunca tekrar kontrol ettim bildiğim birkaç yerden. Oralarda da benzer yazıyor. Çok da önemli değil. Geçelim, aşağısı önemli.
Deparius :Nitekim siyah beyaz çekim yapan sensörlerde AA filtresi yoktur en yakın örnek de CCD barcode okuyucularıdır. Bu sensörlerde de bir filtre yapısı vardır fakat bildiğimiz AA filtreden çok uzak ve onun kadar görüntüye dokunmayan bir filtre yapısı nitekim hiç kullanılmadığı ürün sayısı daha çoktur.
Ben bu cihazların çoğunda kullanılmadığını bilmiyordum. Ama barkod cihazları optik olarak çok da performanslı cihazlar değiller. Şöyle bir baktım, komplike ve iddialı barkod okuyucularında AA filtresi var. Düşük kalite olanlarda zaten çözünürlüğü düşük kaliteli optik elemanlarda kısıtlanacağı için pek gerek olacağını sanmıyorum. Ayrıca Barkod okuyucular spesifik cihazlar. Optik elemanlar kısa fokal mesafeli. Sensöre daha çok Makrovari görüntü düşeceği için barkodlar sensöre Nyquist'i geçmeyecek kadar büyütülmüş olarak düşüyordur.
Deparius Sigma da kullanılan faveon sensor 3 adet siyah beyaz sensörün arka arkaya konmuş hali gibi, her pixel görüntüdeki pixel alanı kadar yer kaplıyor dolayısıyla da moire olmuyor. Aliasing dediğimiz durum moire'den farklı bir olay nyquist frekansı burada devreye giriyor eğerki alınacak görüntünün çözünürlüğü(spatial frekansı) algaç çözünürlüğü/2'yi geçerse netlik kaybı başlar. Bu durum AA filtre olsa da olur olmasa da olur. Moire ise daha çözünürlük aşılmadan çizgisel geçişlerde bayer pattern içindeki renk filtrelerinin ve bağlı tek nokta algacın komşu pixele kendi pixeli kadar yakın olmasının verdiği girişim nedeniyle oluşan bozulmadır.
Aliasing moire'den farklı birşey demişsiniz ama değil. Belki de fikirlerimiz arasında bir kavram sıkıntısı var. Önce onu açıklayayım; "Moire" uzaysal aliasing etkisinin görünür hali. Yani Moire varsa Aliasing'den kaynaklanıyordur. Bu bağlamda Aliasing Moire'den pek farklı bir durum değil. Ama kastettiğinizi de anlıyorum sanırım. Siz "Moire" derken "Color Moire" demek istiyorsunuz. Nitekim Moire eğer renkler ayrı ayrı sistemler tarafından algılanıyorsa her renk katmanında diğer katmandan bağımsız olarak olabilir. Bayer grid en güyük örneği tabi. Demozaicing/Interpolasyon işlemlerini işin dışında tutarsak, Bayer gridlerde görüntü birbiri içerisinde geçmiş 3 ayrı grid tarafından oluşturuluyor sayabiliriz. Tabi böyle olunca her bir renk alıcısının çözünürlüğü toplam sensör çözünürlüğünün bir fraksiyonu oluyor. 4 megapixel bir sensör aslında 2 megapixellik yeşil duyarlı,1'er megapixellik kırmızı ve mavi sensörlerden oluşuyor (klasik RGB filtreleme yapılmışsa tabi).
Sonuçta görüntünün bir detay çözünürlüğü var; renklerden bağımsız olarak sensörler üzerine düşen foton sayısı ile oluşan. Bir de bir renk çözünürlüğü var. Tabi yukarı da da belirttiğim gibi renk çözünürlüğü daha düşük olduğu için daha düşük frekanslarda Nyquist'i aşıp "color moire" ile karşılaşılıyor. Bu zaten tamam. Foveon X3'de renk çözümleme sensörün bildiğimiz yapısına bağlı aynı çözünürlükteki bir bayer grid sensörden daha yüksek ve "color moire" sıkıntısı yok veya çok çok daha az.
Ancak görüntü detayından kaynaklanan Moire yine var. Benim kastettiğim Moire budur. "aliasing dediğimiz durum moire'den farklı bir olay nyquist frekansı burada devreye giriyor eğerki alınacak görüntünün çözünürlüğü(spatial frekansı) algaç çözünürlüğü/2'yi geçerse netlik kaybı başlar. Bu durum AA filtre olsa da olur olmasa da olur. " demişsiniz ki bu, söylediğim sebeplerden dolayı yanlış. Bizim klasik dijital sensörler de çok sık kendi sensörünün Nyquist'ini aşan imajlarla karşılaşır. Ancak Aliasing olmaz, yani Moire görülmez. Bunun sebebi AA filtresinin sönsör'ün Nyquisti üzerindeki frekansları dağıtır. Aşağıdaki linkte görülen fotoğrafdaki Moire AA filtresi olan makinelerde olmaz. Bu klasik Moire'dir. Sebebi yeterli aliasing filtrasyonu olmamasıdır.
Bu resim wikipedia commons a bağlı ortak kullanıma açık resimdir
Sonuç olarak; İlk sorumu tekrar ediyorum. Bu Foveon X3'de eğer AA filtresi yoksa kendi Nyquist frekansını aşan detaylar ile nasıl başediyor? Nasıl Moire görülmüyor? (Color Moire değil)..
Ömer
Not : Deparius, hemen baştan söyleyeyim. Bazen bilgilerinizin bana yanlış gelen kısımlarını belirttim, tamamen bilgi alışverişinin doğal akışına bağlı düzeltmelerdir. Kesinlikle şahsınıza yönelik birşey değil. Kırkyılda bir karşılıklı bilgi değiştokuşu yapabileceğim birini bulmuşken üzmek istemem ,)
#larmor' tarafından 10.11.2008 14:13:23 tarihinde düzenlendi.
İlgili olabilecek konular
-
Capcut'ta Videonun Bir Kısmı Nasıl Bulanık Yapılır
10 Oca. 2025, 20:17 prodersler
03710 Oca. 2025, 20:17
prodersler -
Adsense Vergi Bilgilerini Girme Eksik Belge Uyarısı
09 Oca. 2025, 19:35 prodersler
02909 Oca. 2025, 19:35
prodersler -
Huzur Veren En Güzel Müziksiz İlahiler
09 Oca. 2025, 14:53 prodersler
03409 Oca. 2025, 14:53
prodersler -
-
İos 18 Güncellemesi İphone Hesap Makinesi Özellikleri
09 Oca. 2025, 14:50 prodersler
02109 Oca. 2025, 14:50
prodersler -
Capcut Mobil Dil Değiştirme Türkçe Yapma
09 Oca. 2025, 14:44 prodersler
02709 Oca. 2025, 14:44
prodersler -
Üretimi Devam Eden Minilab Baskı Makinası Var Mı.
08 Oca. 2025, 00:43 cnyt34
09208 Oca. 2025, 00:44
cnyt34 -
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 03
06 Oca. 2025, 11:41 miratcenk
016206 Oca. 2025, 11:42
miratcenk -
Hiti 525l Termal Baskı Hakkında Yardım
04 Oca. 2025, 13:30 megavision
014704 Oca. 2025, 13:30
megavision -