panatel
panatel (üye)
İstanbul / Firma

Leica İle İlgili Tüm Sorularınız...

Arkadaşlar merhaba,

Leica Türkiye'de kısa bir süredir Panatel tarafından temsil edilmeye başlamıştır. Bu forum çatısı altında Leica hakkındaki sorularınızı elimden geldiğince ve memnuniyetle yanıtlamaya çalışacağım.

Ayrıca Leica talepleriniz için direkt olarak bana [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.

Işığınız Bol olsun,

Saygı ve sevgiler,

Tarih: 7 Kasım 2006, 15:24 - İp: 193.***.**5.250
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

panatel merhaba..
bu konuyu tuketici sorunlari bolumune tasiyacagim, orayi daha cok ilgilendirdigini dusunuyorum.. bilgin olmasi acisindan..

Tarih: 17 Kasım 2006, 21:15 - İp: 86.***.**0.120
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

İlker, Cihan bey benim yakın bir dostum ve çok başarılı bir amatör fotoğrafcıdır aynı zamanda...
Bu ne demek karşımızda ki firma yetkilisinin fotoğrafa salt makine satma gözüyle bakmayan bu sanatı gerçekten seven ve katkıda bulunan biri olduğunu gösterir ki bu da kıymetli bi şeydir

Tarih: 17 Kasım 2006, 21:37 - İp: 85.***.**6.244
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

murat yanlis anlasildi sanirim.. ben bir onceki mesajimda konuyu dslr'lar ile arasindaki farka getirmeye calismistim, ama cevaplar ve mesajlar musteri memnuniyetiyle alakali gorundugunden, tuketici sorunlari bolumunde olmasi daha dogru olur diye dusundum.. yanlis yapiyorsam hemen duzeltirim tabii ki..

Tarih: 17 Kasım 2006, 22:26 - İp: 86.***.**0.120
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

İlker ben o mesajı senin taşıma mesajına ithafen yazmadım dostum... Genel bir açıklama yaptım o kadar Cihanı biraz tanıtmak istedim forumumuza, dediğim gibi kendisi benim 15 yıllık kadim dostumdur ve habersiz geçen 13 yıldan sonra da bizi biraraya getiren şey fotoğraf olmuştur. İşte fotoğrafın gücü

Tarih: 17 Kasım 2006, 23:08 - İp: 85.***.**6.244
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

Tarih: 18 Kasım 2006, 03:05 - İp: 86.***.**0.120
panatel
panatel (üye)
İstanbul / Firma

Sevgili İlker,

Başlığa ilgine öncelikle teşekkür ederim. Başlığı açma amacım tamamen Leica kullanıcılarını bilgilendirmek, kullanamayıp ilgi duyanlara ve Leica ile ilgili bir şeyler öğrenmek isteyenlere de verebileceğim tüm bilgiyi vermektir. Bu dönemdeki yoğunluğum nedeniyle çok hızlı cevap veremiyorum çünkü mail adresime de forum vesilesi ile pek çok soru geliyor ve fırsat buldukça onları da yanıtlamaya çalışıyorum. Burada bulunma nedenim kesinlikle reklam değildir ki zaten reklam kokan hiç bir şey yazmadım forumda bulunduğum kısa süre zarfında.
Zafer Bey'in bizden bir talebi olmuş, kendisine dönülmüş ancak mail eline ulaşmamış. Bu yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmak için doğal olarak cevap verme gereği duydum kendisine.
Gelelim senin soruna, yani Panasonic ile Leica arasındaki benzerlik ve farklara; Bu soru bizim de her gittiğimiz yerde karşılaştığımız bir soru ve cevabı da tamamen Leica'nın stratejisiyle ilintili. Leica'nın tarihini biliyorsan bugüne dek hep analog makinalar ve üstün kalite lensler ürettiğini bilirsin. Zaten Leica'nın analog taraftaki üstünlüğüne hiç değinmeyeceğim, bunu bilmeyen yoktur sanırım. Pazarın digitale doğru kaymasından sonra Leica kendisine Panasonic i stratejik partner olarak seçti. Panasonic i kendi optik teknolojisinden yararlandırdı ve Leica da Panasonic in elektronik uzmanlığından yararlandı.Ben işim gereği hem Leica'nın hem de Panasonic'in digital modellerini aynı koşullarda test etme şansı buldum.Herşeyden önce iki makinanın da çektiği fotoğrafların kesinlikle aynı olmadığını söylemeliyim.Hem üretim bandında hem de üretim sonrası kalite kontrol aşamasındaki üretim ve test standartları çok farklı her iki firmanın. Leica çok ince eleyip sık dokuyor ve bu farkı da çektiği fotoğraflarda net olarak görebiliyoruz.Asyalılar daha çok saturasyonu yüksek renkler seviyorlar.Bu nedenle uzakdoğulu üreticiler renk standartlarını buna göre oluşturmuşlar. Leica'da ise tamamen doğal renkler tercih ediliyor. Satış sonrası Leica üç yıl GLOBAL garanti veriyor, Panasonic de ise bu süre lokal 2 yıl ile sınırlı. Örneğin Leica'nın Digilux 3 modeli 6 ay boyunca kullanıcı kusurlarını da içeren (çarpma, düşürme vb.)global garanti altına alınıyor. Leica'nın beraberinde lisanslı önemli yazılımlar geliyor. Panasonic makinelerin tasarımı Asya, Leica'nın ise klasik Alman Leica tasarımı. Leica ile Panasonic 'in stratejik iş ortaklığını da gözeterek kısaca bunları söyleyebilirim ancak bir başka başlık altında da yazdığın gibi aradaki fark psikolojik farktan çok öte Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sevgi ve Saygılarımla,

Tarih: 18 Kasım 2006, 09:35 - İp: 85.***.**8.249
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

panatel merhaba..
oncelikle soylemek isterim ki, cok yanlis anlasilmisim..
amacim kesinlikle, burada reklam yapiyorsunuz falan demek degildi.. sadece konu icerisinde, tuketici sorunlari tartisildigini gordum ve konuyu tasimayi dusundum..
zaman bulup da sorumu cevaplandirdiginiz icin de tesekkur ediyorum..
zaten, leica'nin nasil bir reklama ihtiyaci olabilir ki.. (aslinda tabii ki reklama ihtiyaci var leica'nin da.. ama soylemek istedigim, leica'nin kendini ispatlamaya ihtiyacinin olmamasi.. neyse.. konustukca batiyorum..)

".Asyalılar daha çok saturasyonu yüksek renkler seviyorlar.Bu nedenle uzakdoğulu üreticiler renk standartlarını buna göre oluşturmuşlar. Leica'da ise tamamen doğal renkler tercih ediliyor."

buna pek katilmiyorum dogrusu.. canon'da da renkler fazla saturation'a sahip degil.. bir nikon veya sony gibi degil..
..
diger yandan, kaliteli uretim konusunda leica'ya sonuna kadar guvenilir..
pahali mi? pahali leica'lar.. ama bugun piyangodan para ciksa ilk alacagim makine de M8 ile 50mm noctilux..

...........

Tarih: 19 Kasım 2006, 05:45 - İp: 86.***.**0.120
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Leica'nin basi dertte:

http://www.leica-camera.us/news/news/1/3682.html

Yeni M8 makinalarda 2 sorun var:

1. Banding (yuksek kontrastli goruntude alakasiz cizgiler olusmasi) ve hayalet/yansima goruntuler. Bunlar dijital islem sirasinda olusan bu kusurlari "bedeva" firmware yenileme ile cozuyormus Leica. HAlledilebilir bir sorun, zaten firmware upgrade ettirmeyen uretici cikmadi daha.

2. IR filtresinin zayifligi yuzunden renklerde kayma. Bu durum ozellikle koyu renkli sentetik kumaslarin goruntulenmesi asamasinda renk kirmiziya veya mora caliyormus. Leica cozum olarak musterilerine lens uzerine takilmak uzere 2 adet filtre saglayacakmis. Iste burada zurnanin "cirt" dedigi yere geldik. Ya musteri baska filtre kullanmak istiyorsa, yada 2'den fazla lensi varsa veya hic filtre kullanmak istemiyorsa vs... Leica bence burada feci sekilde cuvallamis.

Daha oncede belirttigim gibi kizilotesi isik (InfraRed),renk tutturmak, goruntuyu islemek, bunlarin hicbirisi Leica'nin isi degildi. Bunlar film ve labaratuar aletleri ureticilerinin isiydi.

Leica 70-80 yil boyunca en iyi perdeleri, en iyi lensleri, en iyi fokuslama mekanizmalarini uretti, ama sensor, IR filter, anti-alias filter, digital processing vs. Leica'nin isi degildi. Leica bu islere girdiginde ati alan Uskidar'i gecmisti, simdi cekilen sancilar bu durumun sonucu.

Tarih: 29 Kasım 2006, 12:29 - İp: 85.***.**3.254
panatel
panatel (üye)
İstanbul / Firma

Sayın antika,

Öncelikle sorunuz için teşekkür ederiz. Bu konu uzun süredir gündemi meşgul ediyor ve biz de elimizden geldiğince yanıtlamaya çalışıyoruz. Ancak takdir edersiniz ki bizler Leica'nın Türkiye distribütörüyüz ve sorduğunuz soru tamamen üretici firmanın yani Leica Almanya'nın insiyatifinde. Bugüne kadar üretilen bazı M8 modellerinde IR sorunu ile karşılaşıldığı doğru. Leica'da sorunu kabullenip bir süredir bu konu üzerinde çalışıyordu. M8 çok kısa süredir piyasada ve çok az adette satıldı. Sorunun bulunarak çözülmesinden sonra üretilen M8 ler sorunsuz olarak üretilecek. Leica problemin çözümünden ve giderilmesinden önce alım yapmış olan kullanıcıları mağdur etmemek amacıyla bedelsiz olarak 2 adet filtre ve alınacak bir lens için %30 indirim uygulaması başlattı. Üretilen düzeltilmiş M8 ler için ise zaten filtre kullanmak gibi bir zorunluluk söz konusu olmayacak. Leica Camera AG'nin yayınlamış olduğu deklarasyonu Türkçe'ye çevirerek sizin nezdinizde tüm kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Vesile olduğunuz için tekrar teşekkür ederiz.

Sn. Leica M8 Kullanıcısı,
Leica M8’i size sunan Leica Camera AG çalışan herkes adına , ürünlerimize duyduğunuz güven ve çalışmalarınız için size teşekkür ederiz.
M8’in gelişim süreci boyunca makinenin kaliteli görüntü üretmesi, kullanıcıya uygun olması ve doğru hissi vermesi için tasarımıyla ilgili Leica kullanıcısının bizden beklediğini bildiğimiz önemli seçenekler sunduk ve makineyi kullanmakta olan müşterilerimizden çok olumlu tepkiler aldık.
Mutlu kullanıcılarımızdan, profösyonel ve ileri amatörler, internet ortamı da dahil olmak üzere güçlü yayıncılar, makineyi onayladılar. Bu durum Leica Camera’da çalışan bizler için hem büyük bir tatmin oldu hem de sizlere daha iyi ve yeni makineler sunmak için daha sıkı çalışmak yönünde cesaret verdi.
Size doğrudan yazıyorum çünkü M8 sevkiyatlarının başlamasından sonra çok seyrek olmakla beraber ilk sevkiyatlara dahil olmuş kimi makinelerin Leica standartlarında olmadığını farkettik. Bu durum tüm kullanıcıları etkilemediyse de kimilerini etkiledi ve bunun sorumluluğu bize ait. Sorunlar küçük çaplı olsa ve nadir görülse bile, sizin için sıkıntı verici olabilir ve yeni M8’inizden alacağınız kefi azaltabilir.
Bu durum için içtenlikle özür dileriz…
Mühendislerimiz bildirilen sorunların kaynağını araştırdılar ve tekrarlanmaması için sağlıklı bir çözüm üreterek testlerini yaptılar. Hem sorunun yeniden ortaya çıkmayacağından emin olmak hem de üretilmiş her M8’in Leica standartlarını aşmasını sağlamak için gereken tüm önlemleri aldık. 27 Kasım 2006 tarihinde sevkiyatını yaptığımız tüm makinelerin hatasız olduğundan eminiz.
1 Aralık 2006’dan önce bir Leica M8 satın aldıysanız, Leica yatırımınız güvenilir durumda ve M8’iniz emin ellerde olduğunu bilin. Müşteri Servis Bölümümüz sizinle bağlantı kuracak ve kameranızdaki problem Solms’daki fabrikamıza uygun bulduğunuz tarihde ücretsiz olarak çözülecektir.
İşlem sevkiyattan sonra yaklaşık 10 gün içinde kusursuz olarak tamamlanacaktır. Makinenin nasıl paketleneceği ve bize gönderileceği konusunda Müşteri Servisimiz sizleri bilgilendirecektir.
Bu durumun sizin için büyük bir sıkıntı olduğunu biliyor ve emsali görülmemiş bir jest yapmak istiyoruz.
Eğer yetkili bir Leica satıcısından 31 Aralık 2006 tarihi öncesinde bir M8 aldıysanız. Bir adet Leica-M Objektifi %30 indirimle doğrudan Leica Camera AG’den almak için hazırlanabilirsiniz.
Buna ek olarak, tüm yeni Leica M8 sahipleri 7 uygun ebatlı filltreden, 2 adet infrared filtre alma hakkına sahiptir. Eğer İnternet Sitemize kayıt yaptırırken filtre seçmediyseniz lütfen Müşteri Servis Departmanımızla bağlantı kurun.
Biliyoruz ki hiçbir karşılık bu uygunsuz durumun neden olduğu sıkıntıyı telafi etmeye yetmeyecektir ancak etkilerini azaltmamız için bizlere izin vermenizi umuyoruz.
Leica olarak gelecekte de sizlere en iyi şekilde hizmet etmeyi umuyoruz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.
İçten Saygıl

Tarih: 29 Kasım 2006, 16:30 - İp: 193.***.**5.250
panatel
panatel (üye)
İstanbul / Firma

Konuyu biraz daha teknik olarak ele alabilmek için sizlerle "Sıkça Sorulan Sorular ve Yanıtlarını" da paylaşmak istiyoruz.

Soru - Cevap

Leica M8- Infrared Etkileri

- Leica M8 ile Neden UV/IR filtre kullanmalıyım?

CCD sensör üzerinde ince bir IR filtre kullanılarak, diğer yapılanlarla birlikte, yüksek görüntü kalitesine ulaşıldı. Bu aynı zamanda uzun dalgaboyuna sahip Infrared ışınına yüksek duyarlılığında nedeni, Uygulamaların çoğunda sonuç görüntüsüne bir etkisi görülmedi. Özel durumlarda: Akkor ışıkla aydınlatılmış siyah sentetik kumaş, siyah olarak değil de mor ya da koyu kırmızı sonuç verebiliyor.

Objektife takılacak bir Leica infrared filtre ile bu sorun basit şekilde ve M8’in görüntü kalitesini düşürmeden çözüyor. Dahası kıymetli lensleriniz mekanik hasardan etkin şekilde korunmuş oluyor.

- Bu filtreyi kullanmak ışık yoğunluğunun azalmasına neden olur mu? ( Bu UV/IR filtre kullanılırken hangi filtre faktörü hesaba katılmalı ?)

Leica UV/IR filtre yalnız İnfrared ve Ultraviole ışınları engeller. Filtre faktörü 1.0’dır. Poz süresini arttırmayı gerektirmez.

- Sözkonusu UV/IR filtreyi kullanmak için objektifin mutlaka “6 bit coded” tipi bir objektif mi olması gerekiyor?

16’dan 35mm’ye geniş açı objektiflerle kullanıldığında Leica UV/IR fotoğraf karesinin köşelerinde cansıkıcı renk kaymalarına neden olabilmekte.Bu nedenle, Leica bu odak uzunlukları aralığında “6 bit coded” lens kullanılmasını tavsiye ediyor. Leica M8 “6 bit coded” lensi algılar ve dijital görüntü bilgisi işleme sürecini kullanarak durumu telafi eder. 35mm’nin üzerindeki objektiflerde renk kayması göz ardı edilebilecek düzeydedir.

Renk kayması telafisi için, UV/IR filtre takılmış tüm “6 bit kodlamali” lensler 1.10 versiyonlu yazılımlarını içermektedir.

Analog M sistem makineleri kullanırken UV/IR filtreyi Objektifde takılı halde ırakabilir miyim?

Analog fotoğrafta da UV/IR filtre kullanmak fotoğrafın köşelerinde renk kaymalarına neden olabilmekte. Buyüzden Leica’nın önerisi, Analog filmle çalışılacağı zaman 16’dan 50mm’ye kadarki odak uzunluğunda objektiflerle analog film kullanılacağı zaman da, önce takılı olan filtrenin çıkarılmasıdır.

- Filtreler neden makinenin içine yerleştirilemiyor.

Leica M8’de korumayı iki kat arttıran ince bir cam kapak ve infrared filtre kullanılır. Sadece olabilecek en ince cam kapağı sensörün üzerine yerleştirmek üstün keskinlik ve kontrast gücüyle saygın Leica lenslerin tüm potansiyellerinin kullanılmasını olanaklı kılar. Bu özelliklede kompakt Leica M sistem’de ışığın sensörün kenarlarına nispeten eğik açılarla gelmesinden dolayıdır.

Öte yandan, ince koruyucu cam infrared ışının az bir kısmını filtre eder. Bu nedenle Leica M8 infrared ışına ortalamanın üzerinde bir duyarlılık gösterir.

Bu filtrelerin kalınlığını arttırmak, görüntü kalitesinde kayba neden olabilir, özellikle de resmin köşelerinde. UV/IR filtrenin Optik Sistemin önünde bulunması sayesinde görüntü kalitesinde kayıp olmaz.

- Filtre geçici bir çözüm mü, ileride sensör ya da kamera modifiye edilebilir mi?

Leica’nın kompakt yapısına sadık kalarak sensör üzerine yerleştirilen ince bir emici filtre ile objektife takılan engelleyici filtrenin birleşimi M sistem objektiflerin tüm potansiyeliyle çalışmasına imkan veren olabilecek en iyi teknik çözümdür.

IR hassasiyetini arttırmadan resim kalitesini arttırmayı sağlayan teknolojik gelişim piyasaya çıkar çıkmaz, Leica bunu kullanıcılarına sunacaktır. Şimdilik, böyle bir teknoloji için tanıtım tarihi verilemediği gibi hangi modelde uygulanacağına dair bir bilgi de verilememektedir.

Leica’dan neden sadece 2 bedelsiz filtre temin edebiliyorum?

İnfrared etkisi yalnız belli ışık koşullarında ortaya çıkar, bu nedenle her koşulda UV/IR filtre kullanmak gerkmez. Pek çok lensin filtre çapları aynı olmaya başladığından beri, filtreler

Tarih: 29 Kasım 2006, 16:49 - İp: 193.***.**5.250