Fotoğrafçılık Forumları
Dslr'den Slr-like Veya Kompakt'a Dönüş.
Herkeze selamlar.
Benim şöyle bir durumum var,yaklaşık 2 sene önce fotoğrafa öncedende olan ilgimden cesaret ederek Canon 350D aldım kit lens ile beraber kısa süre kullandım.
Daha sonra çeşitli yerlerde okuduğum yazılardan gaza gelerek Canon 17-40L objektif daha sonrada amerikadan gelen bir arkadaşımın getirdiği Canon 70-300DO objektifler ile takviye yaptım.
Bir süre sonrada Canon 400D ile makinemi değiştim ve kullanmaya başladım.
Açıkcası benim gibi fotoğraf merakına saplanmış acemi biri için bu cihazlar pahalı birer zevk olmaktan öteye çok fazla geçemedi. Makineninde objektiflerinde haklarını yeterince verebildiğim söylenemez.
Yaşım 43,ve çok fazla gezen tozan biri değilim artık,ve gittiğim yerlerede bir çanta dolusu ekipmanları taşımakta zor gelmeye başladı. Makineydi,geniş açı lensit,tele objektifiydi ıvırı zıvırı derken artık yorulmaya başladığımı düşünüyorum.
kendimce bu cihazlardan kurtulup daha pratik bir çözüm aramaya karar verdim.
Uzaklara bakmayı seven biri olarak,zoom aralığı yüksek,geniş açısıda fena olmayan,çekilen fotoğraflarda çok kalite olmasada amatör birini memnun edecek yeterlilikte iyi bir cihaz araştırmaya başladım.
Okuduğum yorumlarda DSLR-Like makinelerde Panasoniz FZ28 i öven çok insana rastladım.
Kuzenimde FZ18 bir makine vardı onu istedim ve şöyle biraz kurcaladım,bir anda mutsuzluğa düştüm.
Çünki aletin çekim kalitesi falan güzel olabilir ama herşeyden önce elimde bir oyuncak varmış hissi uyandırdı bende. Cihaz çok küçük geldi elime.
Anladığım kadarı ile butür kompakt sınıfına giren hemen çoğu cihazdada aynı duyguyu hissedicem.
450D nin elimdeki duruşu bile çok daha farklı hissettiriyordu bana.
Sizlere sormak istediğim asıl meseleye gelirsek,benim gibi düşünüpte SLR-LİKE makineye dönüş yapacak kişilere hangi makineleri tavsiye edersiniz.
Yani,makine hem DSLR gibi bir yapıda olsun,ama çekim kalitesi tabiiki daha amatörce olabilir,hem geniş açıda hemde zoom ihtiyacımı en yüksek seviyede karşılayabilecek özellikte olsun. Ama FZ18 veya onun sınıfındakiler kadarda ele çok küçük gelen bir cihaz olmasın.
Video çekmesi çok önemli değil,çünki elimde zaten Sony nin HD bir kamerası var ve çok memnunun ondan. Ama tek cihazda hem foto hem video özelliklerinin olmasıda kullanışlı olabilir benim için. Malum ozaman kamerayıda yanımda taşımak zorunda kalmayabilirim.
Benim aklıma ilk gelenlerden biri Canon SX10 veya SX1 mesela. Bu cihazlarıda yakından görmedim sadece özellikleri iyi gibi geldi bana.
Veya başka alternatifler neler olabilir?
Sizlerin bu konudaki düşüncelerinizi,ve yardımlarınızı bekliyor olucam,son kararımı vermeden önce..
Not:
Herkezden bukadar uzun yazdığım için özür diliyorum,fakat benim durumumda olan,benim gibi düşünen insanlarında çok olabileceğini düşünerek durumumu tam olarak anlatmak istedim.
Şimdiden herkeze çok teşekkürler.
merhaba umit34
benim de size nacizane bir önerim olacak
sizin de yazınızda bahsetiğiniz gibi ben de dslr'lerin tek bir lensle yetersiz kaldığını, bakımın ve taşımanın zor olduğunu daha dslr kullanmadan anlamıştım ve bu yüzden kendime slr like bir makine aldım
slr like bir makine alacağım zaman da epey araştırdım. öyle bir makine bulmalıydım ki slrlike olmasına rağmen bana dslr kalitesinde fotoğraflar verebilmeliydi...
bildiğiniz gibi dijital fotoğraf makinelerinde en önemli iki unsur SENSÖR ve LENStir.
araştırmalarım sonucunda apsc tip (21.5x14.4 mm) cmos sensöre sahip SONY DSC R1 makinesini buldum. bu sensör slrlike kategorisinde en büyük sensöre sahip ilk makinedir...
sensör konusunu daha iyi anlatmak için bir görselden faydalanalım
bu resimde mavi çerçeve sony R1'in sensör boyutunu ifade ediyor...
mavi çerçevenin içinde kalan diğer küçük kutucuklar ise yukarıda arkadaşların bahsettiği tüm slrlike'ların kullandığı sensör boyutudur...
sony R1'in sensörü size eski dslr' niz canon 350D kalitesinde fotoğraf verebilmeyi garanti eder
![](https://www.netfotograf.com/assets/images/smiley/smiley1.gif)
gelelim lense
sony R1'in kullandığı lens, 67 mm çapında, 24-120 mm (5 x zoom ), F 2.8 - 4.5 diyaframlı dünyanın en iyi lenselerini üreten CARL ZEISS markadır.
dpeview sitesinin yorumunda bu makine için şöyle denmiş: " bu makine sırf lensi için bile alınabilir"
zoom oranı yüksek bir makine arıyorsanız R1 işinizi görmeyecektir. ama unutmayın ki bir makine de yakın ve tele arasındaki mesafe ne kadar uzarsa kalite o kadar düşer
ayrıca tele çekimlerde her zaman yanınızda bir tripot veya monopod taşımalısınız, zoom arttıkça elde çekim ile istediğiniz netliği yakalamanız çok zorlaşır...
konuyu fiyat/performans oranı olarak da düşünürsek R1 bu konu da da rakiplerini geçecektir
şu anda sony R1'in ikinci eli 800-1000 TL arasıdır...
eğer "sfır" bir slrlike makine almak istiyorsanız size tavsiyem ise fujifilm S100FS olacaktır
sanırım dslr özellikleri gösteren, lens aralığı yüksek ve kaliteli olduğu söylenen en iyi "zamane" slr like makine şimdilik Fujifilm S100FS
#rocktrak' tarafından 31.08.2009 10:52:16 tarihinde düzenlendi.
hafif canon gövde + 18-270OS ve minik bir çanta :
Bence de Kadir Bey'in tavsiye çok yerinde ve ekonomik sayılır. Ama bir makina önerisi istiyorsanız Panasonic FZ-50 veya muadili olan LEICA Vlux-1 olabilir. Eğer biraz daha ergonomik olsun diyorsanız Canon SX10 IS'ini de düşünebilirsiniz.
umit kardeşim,
benimde kullanmakta olduğum Leıca Vlux 1 dslr lıke sınıfı makinemin macro ve tele örneklerini paylaşmak istedim , ben aldığım zaman fiyat peşin 1.200 tl idi ama şu an 1.437 olmuş objektif değişmeden her türlü alan ihtiyacını karşılıyor , fikir olsun diye yolluyorum, bol fotoğraflı günler...
Herkeze tekrar çok teşekkürler.
Gerçekten SLR-LİKE bir makineye geçmek zor olacak sanırım benim için.
Şu hafif canon gövde + 18-270OS ve minik bir çanta olayı yinede en cazip gibi
Sayın rocktrak sizede ayrıca teşekürler,güzel açıklmalarda bulunmuşsunuz,ellerinize sağlık.
Artık slr kullanmış biri olarak like lar sizi asla tatmin etmeyece gibi. Elinizdeki lenslerden kurtulup bir 18-270 almanız evet öncelikli ve en mantıklı olanı. Ama yok illa like diyorsanız ki makro konusunda 18-270 ten daha iyi iş çıkaracakları kesin, Sony R1 olabilir. Yoksa Canon SX10- Sony HX1 - Panosonic FZ28 hepsi güzel makineler. Ama unutmamanız gereken elinizdeki 400D + objektifleri elden çıkardığınızda hangisini tercih ederseniz edin elinizde para kalmalı. Bir like bir dslr den asla pahalı olmamalıdır. Buna dikkat edin.
Ve evet like lar daima ufak ve hafif olacak ve oyuncak hissi verecek. ama bende elime bir canon 300D almıştım ve Sony A300 üme göre çok hafif ve daha küçüktü. Hoşuma gitti benim. Sonuçta oda filmli bir slr. Alışana kadar yadırgarsınız ama sonuçta alışırsınız diyorum. amacınız yanınızda taşıyabileceğiniz güzel fotoğraflar çekecek bir makine değil mi. Canon G10 bile olur.
merhaba Özgür (badboy79tr)
seni gördüğüme sevindim
uzun zamandır görüşemiyoruz FK'de de yoksun...
selamlar...
.....
bu topiği açan arkadaşın başlık yazısını tekrar okudum ki şu sözlerini okuyunca istediği makinenin aslında tam olarak R1 olduğuna kanaat getirdim... tabi R1 onun istediklerinin sadece yüksek zoom ihtiyacını karşılayamaz gerçi akıllı zoom özelliği sayesinde 15X zoom'a çıkabiliyor ama şahsen o özelliği hiç kullanmadım bilmiyorum kararı kendisi verecektir...
sony R1 foto galeri için tıklayınız
Yani,makine hem DSLR gibi bir yapıda olsun,ama çekim kalitesi tabiiki daha amatörce olabilir,hem geniş açıda hemde zoom ihtiyacımı en yüksek seviyede karşılayabilecek özellikte olsun. Ama FZ18 veya onun sınıfındakiler kadarda ele çok küçük gelen bir cihaz olmasın.
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Mest Eden Zurna Havaları Zurnacı Şirnaz Barın
05 Şub. 2025, 14:20 prodersler
05805 Şub. 2025, 14:20
prodersler -
Üretimi Devam Eden Minilab Baskı Makinası Var Mı.
08 Oca. 2025, 00:43 cnyt34
247925 Oca. 2025, 19:03
cnyt34 -
Tapu Senedi Nasıl Alınır Tapu Müdürlüğü'ne Gitmeden 2024
19 Eki. 2024, 17:01 prodersler
030419 Eki. 2024, 17:01
prodersler -
-
Atm'den Şifre Değiştirme Ziraat Bankası Bankkart
02 Eki. 2024, 18:50 prodersler
024902 Eki. 2024, 18:50
prodersler -