cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma

Dostca Bir Hatirlatma

Sevgili arkadaslar,dostlar,fotografa ilgi duyan veya duymaya basliyanlar.

Dijital makinalardan once bir SLR makina almak icin ya bu isin icinde olmak, ya da uzun zamandir fotograf ile ugrasiyor olmamiz gerekirdi.Fotografciligin temel kurallarini,ozunu kavramadan once,SLR makinalari tam olarak tanimadan , bir SLR makina almak olagan disi bir seydi.

Bugun DSLR makinalarda cektigimizi gorebiliyoruz,istemedigimizi siliyoruz diye bu tur makinalari kullanmak kolaylasmadi.Bu ugras icinde belli seneler gecirmeden paranizi DSLR makinalara verip yazik ediyorsunuz.

Benim nacizane tavsiyem bu ugrasa baslama seviyeniz kompak makinalar ile olsun.

Forum icerisinde enstantane,diyafram veya buna benzer bilinmesi gereken temel fotograf terimlerini bilmeyen ama profesyonel makina sahibi olmus arkadaslara cok rastliyorum.Onlara demek istedigim okuma yazmaya yeni baslayan birisi Yasar Kemal'in bir romanini okumaya kaltiginda ne hissederse sizlerde bu makinalarla ayni duyguyu yasar ve daha baslamadan bu ugrastan sogursunuz.

Sonuc olarak soylemek istedigim,para kolay kazanilmiyor bu nedenle yazik olmasin paraniza.

Basarilar

Tarih: 5 Mart 2007, 00:21 - İp: 195.***.**2.39
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

ahh fotografı ogrenmek o kadar kolay olsa..

Fotograf yolculugu 1000 ise.. dslr ile baslama 0002 dir. Compactla basşalamak ise 0001 dir. Geriye kalan 999 dur. O kadar da abartamaya gerek yok. Bir kşi fotografcılgı dslr ile de başlayabilir compact ile de.. Bu cok kısa mesafedir.

Cunku fotografa başlayan kişi elindeki compactı alıp kafasını kuma sokmayacaktır. Okuyup gezip araştıracaktır. Kısıtlı teknik ozellikleri o aşamada kısıtlı kullansa da olur. Hatta aç kalmalı. Acıkmalı. Compactın kendisine yetmiceni anlamalı. Dslr yi özlemeli. Ulaşmaya çalışmalıdır.

(burdaki dslr den kastım sadece makina değil asgari 5000 ytl civarındaki ekipmandır)

Ayrıca R1 kullanıcısıyım diye bunları yazmam yanlış anlaşılmasın

Tarih: 5 Mart 2007, 19:39 - İp: 88.***.**5.150
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

ömer haklısın aslında, insanların büyük kısmı kit lensle başlıyor. büyük kısmı da kit lensle devam ediyor

ben ilk makinesini almasına rağmen bir günde 3-4 tane objektif sipariş edenleri kast ediyorum aslında...bilemiyorum, o kadar şeye ihtiyaçları olur mu?

aslında bu çok çetrefil konu...

galiba en iyisi herkesi özgür bırakmak...

kontrast, cidden o kadar zor mu?

biraz hukuka benziyor bu iş...birinci sınıfta ilk başta hiç bir şey anlamazsın, sonra kavramaya başlarsın. son sınıfta her şeyi ildiğini sanırsın. ama okul bitince hiç bir şey bilmediğini anlarsın. 2-3 sene de meslekte pişmek gerekir.o zaman işte acemi olursun ancak...

sana kırmızı çoook yakışıyor diye bir şarkı var ya, sana r1 çok yakışıyor demek geldi içimden

Tarih: 5 Mart 2007, 20:43 - İp: 88.***.**3.173
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

"""ahh fotografı ogrenmek o kadar kolay olsa.. """

teknik kısmı abicim konumuz diyafram, enstantane falan..

Tarih: 5 Mart 2007, 20:59 - İp: 88.***.**8.8
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Kompozisyonu filan bir kenara bırakın, kimileri fotograf makinesine dokunmadan kompozisyon yapmayı bilir, kimileri 30 yıldır fotograf çeker, güzel bir komposizyonu beceremez. Bu çok kişisel bir şey.
teknik olarak, fotograf makinesi çok basit bir şeydır, giren ışığın gücü açıklık ve süre ile ayarlanır. Bunu öğrenmek vasat bir kişinin kısa bir süresini alır. Bir kitap okuyarak ögrenebilir.
Ayrıca yeni her DSLR makinede bas-çek modu var, kullanma klavuzunu okur okumaz fotograf çekebilirsiniz. İlerlemek isterseniz ilerlersiniz. Makineniz compact bir makineyse sizi sınırlar, lens değiştremezsiniz. Fiyatları bu kadar yakınken kit lens ve DSLR ile başlamak son derece mantıklı, diğerinden daha zor hiç bir tarafı yok, ilerleme olanağı var. Bence, eş dost hatıra fotografların dışında, fotografa ilgi duyan biri için ancak küçük boyutları nedeniyle compact tercih edilebilir.

Tarih: 5 Mart 2007, 21:11 - İp: 88.***.**8.155
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

bana r1 yakışıyor R1 le cekim yapmak cok keyifli. Dslr de bu keyfi bulamadım. Acaba ne cıkacagına dair bir guven mi acaba.

Neyse compact yada dslr. O halde ben filmi makinalrı tavsiyeedeyim. Hatta filmli makinalarda siyah beyaz film kullanark öğrenilmesini tavsiye edeyim..

O zaman ak koyun karakoyun belli olur.

Tarih: 5 Mart 2007, 21:20 - İp: 88.***.**5.150
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

valla bir tane m6 olursa neden olmasın kontrast sağda solda hava atardım...

film demişken, demin eski fotoğraflarıma bakıyordum, bir tane askerden kalma var, büyük baskı almıştık o zaman arkadaşlarla.A4 boyutunda.
dijital çok gelişti filan diyoruz ama bir yandan da o resme bakıyorum,, dijitalin o kaliteye ulaşıp ulaşmadığını bilemeyeceğim, stüdyo fotoğrafçısısın, sen daha iyi bilirsin, benim kompakt o kadarına müsade etmiyor zaten.

ama o askerlik fotoğrafı 40 milyonluk bir makineden çıkmıştı.

işin bir de bu yanı var, şu an 40 milyona pil alamıyoruz valla.....

Tarih: 5 Mart 2007, 21:34 - İp: 88.***.**3.173
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

tabiki ben değil ama bazı stuyocu arkadaşlar. Orta forma filmli makinalarla cekim yapıp guzel bi sekilde tarıyorlar. sonuclar mukemmel tabi.

Forumlar cok zararlı cookkk.

Tarih: 5 Mart 2007, 21:51 - İp: 81.***.**7.230
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Selamlar.Ben tüm görüşlere saygı duyuyorum.Cancaner arkadaşımız iyi niyetle bir uyarı yazmış.
Kendi fikrim ise,DSLR makina ile bir amatörün çok rahat anlaşacağı yönünde.Yeterki içinde öğrenme hevesi olsun.
Ama böyle dediysem de,parası olanın gidip 5D yada D2X almasını savunuyor değilim.
Zaten şu an piyasadaki giriş seviyesi DSLR makinalarda auto ve hazır çekim modları da var.O halde maddi sıkıntısı olmayan bir fotoğraf sevdalısının illaki DSLR alması,onun lehine olacaktır,hem maddi hem de manevi açıdan.

Bu iş ile uğraşmak istemeyen,arada sırada özel günlerini fotoğraflamak isteyenlere göredir kompakt makinalar.

Dediğim yanlış anlaşılmasın diye açıklıyorum,yani bu iş ile uzun bir arkadaşlık kuracak kişilerin ya Sony R1 gibi kaliteli ve manuel ayarlara sahip bir makina alması yada işi kökünden çözüp DSLR ile bu yol'a baş koymaları bana daha doğru geliyor.

Tarih: 5 Mart 2007, 22:49 - İp: 85.***.**4.109
vardakosta
vardakosta (üye)
İstanbul / Amatör

Spor aletlerinde de müzik enstrümanlarında da fotograf makinelerinde de daha iyi makineyi almak iyi bir başlangıçtır.Alt model makine veya alet almak kişinin birşeyler yapabilme arzusunun ortaya çıkıp çıkmaması ile ilgili bir motivasyon süreci olabilir. Yinede ne istediğini bilen yetişmiş bir insan için model sınırlaması olamaz.

Ancak yinede cancanerin yazısı le titredik ve kendimize geldik. teşekkürler can saygı ve sevgilerimle

Tarih: 6 Mart 2007, 11:18 - İp: 85.***.**7.196