cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma

Dostca Bir Hatirlatma

Sevgili arkadaslar,dostlar,fotografa ilgi duyan veya duymaya basliyanlar.

Dijital makinalardan once bir SLR makina almak icin ya bu isin icinde olmak, ya da uzun zamandir fotograf ile ugrasiyor olmamiz gerekirdi.Fotografciligin temel kurallarini,ozunu kavramadan once,SLR makinalari tam olarak tanimadan , bir SLR makina almak olagan disi bir seydi.

Bugun DSLR makinalarda cektigimizi gorebiliyoruz,istemedigimizi siliyoruz diye bu tur makinalari kullanmak kolaylasmadi.Bu ugras icinde belli seneler gecirmeden paranizi DSLR makinalara verip yazik ediyorsunuz.

Benim nacizane tavsiyem bu ugrasa baslama seviyeniz kompak makinalar ile olsun.

Forum icerisinde enstantane,diyafram veya buna benzer bilinmesi gereken temel fotograf terimlerini bilmeyen ama profesyonel makina sahibi olmus arkadaslara cok rastliyorum.Onlara demek istedigim okuma yazmaya yeni baslayan birisi Yasar Kemal'in bir romanini okumaya kaltiginda ne hissederse sizlerde bu makinalarla ayni duyguyu yasar ve daha baslamadan bu ugrastan sogursunuz.

Sonuc olarak soylemek istedigim,para kolay kazanilmiyor bu nedenle yazik olmasin paraniza.

Basarilar

Tarih: 5 Mart 2007, 00:21 - İp: 195.***.**2.39
vozgur
vozgur (üye)
İstanbul / Amatör

O aşamaları yaşayan biri olarak sana katılmamak elde değil @cancaner.
Bende kompact ile başlayıp sonrasında slr-like ve şimdi DSLR ile devam ediyorum. Düşününce zaten bir insan eğer DSLR'de sürekli auto mod vb modlarda kullanacaksa, o makineyi almasının pek bir anlamı kalmıyor.

Tarih: 5 Mart 2007, 00:59 - İp: 88.***.**3.100
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Katılmıyorum.

Herkesin reçetesi farklı.

İnsanlar daha ilk başladıklarında bilgi seviyeleri aynı olsa bile, yani "sıfır", gidecekleri yerler açısından istikametleri farklıdır. Bence insanlara bilgi seviyelerine göre değil, niyet ettikleri istikamete göre tavsiyede bulunmalı.

Yani mesela, yeni başlayan ve kuş fotografı çekmek isteyen birine ben kesinlikle kompakt tavsiye etmezdim. Aynı şekilde, iç mekanda hareketsiz mobilya çekecek birine de Sony R1'den başkasını tavsiye etmezdim.

Ve keşke bu kafayla yola çıkıp kendime kompakt bir makina aldığım zaman biri bana gelip "koçum bu seni tatmin etmez, akacak kan damarda durmaz, sen en iyisi hiç vakit kaybetmeden yekten DSLR al" deseydi. O kompaktın senesine kalmadan ben DSLR sahibi olmuştum, kompakta giden paraya yazık oldu.

Bir diğer yanlış inanış ise "kompakt makinaların daha eğitici olduğu" palavrasıdır.

Allahaşkına DSLR almamızın en birinci sebebi hızlı ve seri olması ise, ikincisi mutlaka diaframı, perde hızını,WByi, ISOyu, fokusu ve zoomu kolayca ayarlayabilme imkanıdır.

Şimdi siz söyleyin bana bu hayati ayarları menünün bilmem kaçıncı seçeneğine gizleyen kompaktlarda mı öğrenilir bu iş DSLRda mı? Ben kendi adıma söyleyeim, kompaktta böyle şeyler öğrenilesi gibi değildi.

#antika' tarafından 05.03.2007 01:43:43 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Mart 2007, 01:40 - İp: 85.***.**1.75
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma

Kusura bakma antika ben senin kadar zeki degilmisim ki diyafram, enstantane,ISO (ASA),AF yi.... iki sene ciraklik,dort sene kalfaliktan sonra iyice kafama oturtabildim.Yoksa ne kadar basitmis fotograf cekmeyi ogrenmek.

Dogru, forum yazarken belirtmemisim,sozum cok zeki insanlara degil.

Yeni baslayan arkadaslar benim burada anlatmak istedigim,SLR veya DSLR makinalar ile baslamadan fotograf ile ilgili en az bir sene bilgi toplayin,ogrenmeye calisin,bol bol okuyun ve alistirma yapin.Ama bu donem icinde paranizi ziyan etmeyin,o parayi daha sonra cok iyi bir objektife yatirirsiniz.Yoksa inatla BU makinalar ile baslamayin demek istemedim,ama bu alisma doneminde ufak bir kompak makina dahi sizin isigi anlamaniza ve cozmenize yardimci olacaktir.

En onemli konu isigi anlayip cozebilmek,daha sonrada iyi bir objektiftir.

Basarilar

Tarih: 5 Mart 2007, 02:08 - İp: 172.***.**3.74
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

compact makinede bazen SLR makinenin çantasında yer alır bende,; amacı cebime giren ufak ,hızlı,açılıp kapanan incecik bir cihaz.gerçekten seven biriyse iyi bir cihaz alıp ,kendini geşitirerek tek atışta güzel şeyler yapabilir.

Tarih: 5 Mart 2007, 02:17 - İp: 85.***.**9.213
caganen
caganen (üye)
İstanbul / Amatör

cancaner'e katılmadığım noktalar var.

Bende sırası ile compact>slr-like ve SLR ile devam ettim. Ancak alım-satımda ettiğim zarar ile 2.bir SLR makina alırdım.

SLR makinaların bu denli ucuzladığı bir dönemde, Nikon D40 gibi hesaplı bir makina ile başlamanın çok mantıksız olmadığını düşünüyorum.

Tarih: 5 Mart 2007, 09:15 - İp: 213.***.**8.2
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

selam dostum.. (fransa ya selamlar diye başılycaktım )

T90 ımın shutteri geçende bozuldu.. ( arıza tespiti yapabiliyoruz çok şükür) 86 üretimi olduğu, hepimizin malumu.. son 20 senedir elimizde olan bu makineyi, kullandığımız diğer makinelerin arasında, ne sıklıkla elimize aldığımızı hatırladıkça.. O, "her zaman" lık bir makine değil.. ( özel kullanımımı kastettiğimi anlarsınız)

yani; haklısın..

#mete007' tarafından 05.03.2007 09:34:53 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Mart 2007, 09:32 - İp: 81.***.**7.122
mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

antikada haklı başka bir fikir karşı çıkmayıp dinleyelim sony t9 u 750 e satarken 350d nın 1000 ytl oldugu ortamda neden olmasınki....

Tarih: 5 Mart 2007, 09:39 - İp: 85.***.**7.124
levobjk
levobjk (üye)
İzmir / Meraklı

Cancaner bey bende size hiçmi hiç katılamıyorum.

Tabiiki fotoğraf bilginiz ve tecrübenize saygım var o ayrı ama fotoğrafçılığa amatörcede olsa ilgi duyan biri kesinlikle kompakt makine ile başlamamalı. Ben ixus 65 ile başladım ve 3 ay içinde sattım. Çünkü en ufak bir ayar yapma şansım yoktu. Bence kompakt makineler insana sadece uygun ışık koşullarında güzel resim verebilir, fotoğrafçılığı öğretmek konusunda en ufak bir katkısını görmedim.

Mantıklı olan DSLR-like bir makine almamdı ama ben doğrudan A100 almayı tercih ettim. Daha doğrusu yurtdışından getirtme imkanım olduğu için neredeyse buradaki S3 fiyatına sony A100 aldım.

Bence bu olay bir insanın fotoğrafçılığa ne kadar ilgi duyduğuyla ilgili. Eğer tatilden tatile fotoğraf çekecekse kompakt alsın tabii ama benim gibi her yürüyüşe çıktığında fotoğraflamak istediği kareler ile karşılaşıyorsa bende DSLR ile başlanması gerek.

Yoksa al-sat ile zaman + para kaybı yaşanması kaçınılmaz.

saygılar,

bir atasözü : UCUZ MAL ALACAK KADAR ZENGİN DEĞİLİM

Tarih: 5 Mart 2007, 09:52 - İp: 213.***.**8.2
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

İki sene önce olsa katılırdım, şimdi katılmıyorum. 2004 Nisan ayında Pentax optio555 kompakt makineyi 1 milyar TL'ye almıştım. Şimdi kit lensli K100d 1200 lira. Kompaktlarla giriş seviyesi Dslr'ler arasındaki fiyat farkı bu kadar azalmışken Dslr ile başlamak daha mantıklı. Benim üzüldüğüm konu, bahsettiğin durumdaki yani enstantane-diyafram ilişkisini henüz öğrenmemiş bazı arkadaşlar ilk hevesle burada makine tavsiyesi istediği zaman forumda bazı tecrübeli arkadaşlarımız dahi kendilerine hemen en pahalı modelleri öneriyorlar. Para başkasının olunca harcamak çok kolay oluyor. Bu durumdaki arkadaşlar için fotoğrafçılığın geçici bir heves mi olacağı yoksa devam mı edeceklerini kendileri dahil hiç kimse bilmiyor henüz. Giriş seviyesi Dslr'ler birçok ileri amatörü bile tatmin edecek donanımlara sahipken bu arkadaşları K10d, D200, 30d gibi modeller yerine K100d, d50, 400d, A100 gibi makinelerle başlamalarını teşvik etmeliyiz. Bu makinelerin hakkını vererek kullanabilecek seviyeye geldiklerinde ilk almış oldukları makine K100d' de olsa D200 de olsa tarihe karışmış olacak zaten. Bırakalım, üst modele geçip geçmeme kararını verebilme yeterliliğine geldiklerinde bu kararı kendileri versinler.

Tarih: 5 Mart 2007, 11:21 - İp: 213.***.**5.242
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Bilgisayar almadan kalvye öğrenmek için daktilo mu almalı?
Bence çok kesin öğüt vermemeli.
Bilgisayarda işlemesini bilmeyen zaten dijital teknikten tam sonuç alamaz.

#merson' tarafından 05.03.2007 11:56:10 tarihinde düzenlendi.

#merson' tarafından 05.03.2007 11:58:32 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Mart 2007, 11:52 - İp: 88.***.**5.253