Fotoğrafçılık Forumları
Renklerle Oynamak
Madem çeşitli programlarla çekilen fotoğraflarla oynayabiliyoruz, o zaman fotoğraf makinesindeki estantane, diyafram ve iso'nun bir yerden sonra pek bir anlamı kalmıyor. Ne düşünüyorsunuz?
ama önemli olan en baştan öyle çekebilmek. makineden orjinal olarak sanki oynanmış gibi çıkması.
örneğin photoshopta, her noktası net olan bir çiçeğin arka planını flulaştırdınız, ama başka bir fotoğraf da var ki çekilirken diyafram açılmış ve çiçeğin arkası çekim yaparken flulaştırılmış, böylece sonradan photoshopta işlem yapmaya da gerek kalmamış. e şimdi hangisi daha değerli, oynanmış mı, orjinalinden öyle çekilmiş mi?
ayrıca enstantanenin yapabildiğini photoshop yapamaz. bir arının kanatlarını uçarken dondurabilirsiniz, 1/1000 enstantaneye alırsınız çekersiniz. ama photoshopta bunu yapamazsınız. e şimdi hangisi daha değerli.
ama şunda haklısınız " bir yerden sonra " . yukarıda verdğim enstantane örneği işte o yer sanırım.
eğer siz sadece renklerden bahsediyorsanız, evet bir çok fotoğrafa photoshop müdahalesi gerekiyor.
#mfaslan' tarafından 13.08.2009 13:23:07 tarihinde düzenlendi.
Bence olaya farklı yönleren bakmak lazım. Fotograf karesinin doğuş noktası fotoğraf makinasıdır. Eğer doğru ayarlarda iyi bir fotoğraf çekememişseniz bunu muhtelif programlarla çok fazla düzenleme şansınız yok. Sonuçta bu programlarla müdahalede bir yere kadar.
Eğer bu programlar olmasa idi, fotoğrafçılık özellikle biz acemiler/hatta ustalar için bile için bu kadar keyifli olurmuydu !
Bir fotograf çektiriyorsunuz, örneğin düğün fotoğrafı ! bir sürü koşuşturmacadan ve telaşdan sonra o ışıkların altında fotoğraf çektiriyorsunuz. Yüzünüzden akan boncuk boncuk terler, koşuşturmacanın ve telaşın vermiş olduğu yüzdeki kızarıklıklar. VS VS...
Şimdi düşünün bu programlar olmasa ne kadar usta fotografçı bile olsanız o fotoğraflarda ki istenmeyen noktaları yok edemezsiniz. Bu da herhalde kimsenin hoşuna gitmez. Ne siz o fotografı anı olarak saklarsınız ne de para ödeyip o fotografı satın alırsınız. Ne de fotografçı bu durumda para kazanabilir.
Amatör olarak doğa manzara fotografı çektiğinizi düşünelim. Ortam şartları müsait değil, havada çok sert güneş, bir yandan aceleniz var ortam kalabalık, makinanızın gücüde çok iyi değil. Ne yapmamız lazım o fotografı o kareyi çekmeyeleim mi hatta elimizde ki makinayı gidip çöpe atıp bütçemizi aşan makinalara küçük bir servet mi ödeyelim yoksa bu hobimizden vazmı geçelim.
Elinizde ki makina ile mevcut ortam şartlarında çekebileceğiniz en iyi kareyi çeker PC'ye yükler ufak tefek düzenlemeler ile karenizi çok daha güzel hale getirir hem bu işden keyif alırsınız hemde sizin çektiğiniz fotografı seyreden insanlarada keyif verirsiniz....
Bence şu anda Programlar ve makina bir elmanın iki yarısı gibi...
Sağlıcakla kalın...
fotografı ne için cekiyorsunuz?
******
amac belgelemekse,evet mudahale olmaması gereken bir durum.haber savas ve belgesel fotograflarda mudahale olmaz..
ama amac estetik bir kare yaratmaksa, photoshopta renk degiştirmenin (renk degiştirme degil canlandırma diyelim buna,yeşili kırmızı yapmıyoruz sonucta) ne gibi bir sakıncası olur anlayamıyorum?
bakın onceden filmler farklılık gosterirdi,her filmin kendine ozgu bir dokusu,agırlıklı verdigi bir renk vardı..
ne yani şimdi fuji kullananlar fotografa ihanet ettide kodak kullananlar dogrusunumu yaptı..
fotograf belgesel fotografcılıgıda dahil olmak uzere gorsel bir sanattır,amac herkesin goremedigini kendi gordugunuz gibi yansıtmaktır..
iyi fotografcıyı kotusunden ayıran kendi gozunden gosterdiklerinin farkıdır.
japon muhendislerin toplanıp yazdıkları yazılımlara gore cıktı veren bir makineye neden baglı kalalımki?
nikon kızıla yakın renk verir, sony canlı renkler pentax yeşil sarı agırlıklı fotograf verir canon soft ve mat..
ne olacak şimdi?
demekki bunların hiçbirisi dogal degil?? cıkan sonuc bumu?
ben pentax kullanıyorsam ve sarı agırlıklı renklerinden sıkayetcıysem bunu duzeltme sansım var photoshopta,bu neden rahatsız edici yanlıs birsey olsunki??
ayrıca makine içinde birkac kademe hue saturation ve contrast ayarları vardır renkleri istediginiz gibi alabiliin diye..bunlar direk fotografın renk yapısıyla ilgilidir.
e hue saturatıon
contrast
levels gibi ayarları makine içinde yapıyoruzda photoshopta yapınca neden yanlıs olsunki????
Renklerle bilgisayar üzerinden oynamaya bende karşıyım
Bence bilgisayar müdahelesi yerine makinemizin renk ayarlarıyla oynayıp ürtettiğimiz fotoğrafları direk kullanmalıyız
Kısacası söylemek istediğim pc müdahelesi yerine makinede kendi yapdığınız renk ayarları kullanılmalı.
fark nedir peki?
Manavdan satın aldığınız meyvayı sebzeyi yıkamak, ayıklamak normal ise makinadan çıkan kareyi de işlemek o kadar normal bence.
Biraz felsefi yaklaşayım ...
Gerçek renkler nedir ?? Görmemiz gereken renklerin " doğrusu " nedir ?
Algılanan renkler relatif/görecelidir ; herkesin gözü farklıdır - renkleri,tonları farklı algılar .Bazıları karanlıkta iyi göremez , bazıları ışığa çok hassastır - rahatsız olur . .Yine herkesin göz merceği , gördüğü açılar/fokal uzunluğu farklıdır . ( Hatta bazılarının fokusu bozuktur - miyoptur,hipermetroptur )
Vücudunun binlerce özelliği milyonlarca insandan farklı olan birinin , renk algılamasının başkalarıyla tamı tamına aynı olması mümkün müdür ?? Unutmayalım ki , bir de gözdeki bu görüntü , herkesin biribirinden çok FARKLI olan beyninde ayrıca "işlem" görüyor ....
----------------------
Insanı bırakıp gelelim fotograftaki gerçek / dogru renklere .....
Hiç dokunulmamış diye RAW fotograftakileri gerçek renk sayabilir miyiz ??
Bizim gördüğümüz renkler o kadar sönük ve donuk değil ki ! !
Film olsun , sensör olsun , organik bir göz ve beyinle aynı şekilse algılama yapması beklenemez . Kimyasal/Elektronik bir alet , ne kadar hassas olursa olsun gözün gördüğünü kaydedemez . ( Mümkün olsa zaten etrafta andreoidler geziyor olurdu )
Makinaların içindeki JPEG dönüşüm programı olsun , PC'de RAW işleme programı olsun - bunlar ELEKTRONIK algılanmış ve İNSAN GÖZÜNÜN GÖRDÜĞÜNE YAKIN OLMAYAN bir görüntüyü mümkün olduğu kadar insanın algıladığına yakın haline getirmeyi sağlar . ( Isteğe göre çok daha fazlasını da sağlar )
Gaijin'in de bahsettiği gibi makinanın içinde yapılan çevirime OK ama PC'dekine HAYIR nasıl denilebilir ki ?? Sonucta makinadan çıkan JPEG'de çektiğiniz dokunulmamış görüntü değil ki ..
Bu filmde de farklı değil ( idi ) - filmi üreten firmanın filme sürdüğü emulsiyon ve baskınızı yapan makinalar , kimyasal görüntüyü , insanın algıladığına yakına çevirme işini üstlenmiş vaziyette ( idi )
Makina içinde RAW'u istediğimiz kontrast,saturation,keskinlik,hue,beyaz balans ayarlarıyla JPEG'e çevirmek doğal sayıldığı halde ( siz bu seçenekleri yapmasanız bile makinanızı programlayan kişi "default" içine ideal seçenekleri koyuyor ) , RAW çıkan bir görüntüyü PC'de işleyip , JPEG'e çevirmek neden "tartışılır " ?
Üstelik ortada "mutlak doğru renk" yok iken ......
-------------------------
Tum bunları yazdıktan sonra , doğallıktan uzak aşırı müdaheleye karşı olduğumu belirteyim . Göze hoş geliyorsa kabuldur , gözü tırmalıyorsa başarısızdır .
#paperman' tarafından 14.08.2009 04:50:40 tarihinde düzenlendi.
Bence önemli olan 'sunmak'tır. Makinemiz/kendimiz fotoğrafı çekerken istediğimiz renkleri yakalayamıyorsa/yakalayamıyorsak sonradan yazılım ile oynamakta ne gibi bir sakınca olabilir ki? Fotoğraf çekilirken gösterilen emek de, Photoshop vb. ile harcanan nedir? O da emektir, o da birikimdir. Peki, neden yapılıyor bu renklerle oynama (daha doğrusu gaijin in de dediği gibi canlandırma) ? Fotoğrafa lezzet katmak için. Kaldı ki bunu makine de yapıyor kendisini beğendirmek için. Ayrıca bazen zorunluluk bu iş, mesela polarize filtre yanımızda yoksa ya da hiç yoksa. Filtre yok diye heder mi olsun fotoğraf?
Hiçbir sakınca göremiyorum ben renklerin canlandırılmasında...
aradaki fark biri foto oluyor diğeri ise fotoşop
"Makina içinde RAW'u istediğimiz kontrast,saturation,keskinlik,hue,beyaz balans ayarlarıyla JPEG'e çevirmek doğal sayıldığı halde ( siz bu seçenekleri yapmasanız bile makinanızı programlayan kişi "default" içine ideal seçenekleri koyuyor ) , RAW çıkan bir görüntüyü PC'de işleyip , JPEG'e çevirmek neden "tartışılır " ?
Üstelik ortada "mutlak doğru renk" yok iken ...... "
----------------------
Paperman arkadaşıma fazlasıyla katılıyorum, hatta ipin ucunu kaçırıp az söylemiş RAW işleme programları yetersiz diyorum.Zaten RAW hiçbir şekilde photoshop yerine konulamaz çünkü makinadaki mevcut ayarlara müdahele ediliyor (Beyaz ayarı, Kontrast, Saturasyon vs).Yani tamam marifet fotoğrafı çekmekte buna kimse itiraz edemez ama benim olduğu kadar sizinde gözünüz var bir tarafa işlenmemiş bir resmi bir tarafa photoshoplu resmi koyun; burdaki tercih bellidir.Hele bu devirde, bilgisayar ortamı üzerinden yapılan 3D resimlerin fotoğrafları gölgede bıraktığı bir devirde bırakında fotoğrafla ilgilenenlerde photoshop yapsın.
- 1
- 2