_pesimist_
_pesimist_ (üye)
İstanbul / Amatör

Mezuniyet Çekmyle İlgili Tecrübeler

merhabalar...ben meslek yüksek okulu 2. sınıf öğrencisiyim yani son senem okulumuzda mezuniyet törenimiz olucak ve fotograf çekme işini müdür yardımcına giderek başkalarına değilde bana vermesini istedim o da kabul etti dışardan biri gelceğine kendi öğrencimiz çeksin dedi tabi ücretini okulla pay ederk .şimdi bu çekim tarzı normal çektiğim tarzdan çok farklı (siyah beyaz çekerim çoğunlukla)bana bu konuda ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz.Nasıl fotoğraflar çekmeliyim,arka planlarım nasıl olmalı.makinamım markası canon S5 IS teşekkürler....

Tarih: 24 Mayıs 2008, 04:17 - İp: 88.***.**4.64
fotoaktuel
fotoaktuel (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

KARDEŞ BİZ BU İŞE YILLARIMIZI VERDİK. BİR SÜRÜ MEZUNİYET FOTOLARI ÇEKİYORUZ.SENDE İİ FOTO ÇEKMEYLE VEYA TARİFLE BU İŞİ YAPACAĞINIMI SANIYORSUN? KUSURA BAKMA AMA BULUNDUĞUN YERDE TECRÜBELİ BİR SÜRÜ FOTOĞRAFÇI MESLEKTAŞLARIM VAR.ONLARA DANIŞ. GELSİN GÜZELCE ÇEKSİNLER.BU İŞ BU KADAR KOLAY DEĞİL.BİZİM ÇEKTİĞİMİZ FOTOLARI GÖRSEN ZATEN DİREK VAZGEÇERSİN. BİZ OKULA GİDİP STÜDYO KURUP BİNBİR ZAHMETLE 4 KİŞİ OLARAK ÇALIŞIYORUZ. NETİCELERİMİZ SÜPER. İKİ TARİFLE BU TECRÜBELERİ KAZANIP ÇEKİM YAPACAKSAN KUSURA BAKMA O FOTOLARDAN BİŞEY OLMAZ.ÖĞRENCİLER BİR KEZ MEZUN OLACAK. İYİ ÇALIŞMALAR.(DERSLERİNE)

 

Tarih: 24 Mayıs 2008, 09:14 - İp: 88.***.**7.124
xlife
xlife (üye)
Bursa / Amatör

merhabalar,

Ben bu işte amatörüm. "Fotoaktuel" arkadaşımızın dediğine sonuna kadar katılıyorum. Profesyonel fotoğraf işini bırakalımda profesyoneller yapsın. Biz sadece kendi makinalarımızla bu tip törenler de arkadaşlarımızı dostlarımızı çekmeliyiz.

" Fotoaktuel" in dediği gibi insanlar bu işten ekmek yiyiyorlar ve bu işe yıllarını verdiler. Eline her makina alan bu işten para kazanmayı düşünecekse herkes fotoğrafçı olur bu sefer gerçek fotoğrafçıların işine ket koymuş oluruz.

Bunlar tamamen şahsi fikrimdir. Katılmayabilirsiniz.

Hoşça kalın, dostça kalın..

 

Tarih: 24 Mayıs 2008, 11:41 - İp: 88.***.**7.216
_pesimist_
_pesimist_ (üye)
İstanbul / Amatör

tavsiyeleriniz için eyw. saolun ,bu benm için kazançtan çok bi ispattır kendime.oraya gideriz tecrübesiz diye iş vermezler,staj yerleri bulamayız,her yerde gençsin,yenisin diye 2. planda kalırsın,sonrada gençler geleceğimiz.ben buralarda tecrübe edinmiceksem bi gün profosonelliye adım atamicaksam bırakim fotograf çekmeyi ozamn. Çünkü bu benm geleceğimin mesleği,ben bilgisayar okudum ve grafikerlik yapıcam bu yeteneğimide işimle birleştircem.bi benm için yaptığım işle sizin ekmek yemeniz engellencekse hatırlatim altı üstü 5 metre kumaş cebi bile olmaz yada şöyle de yapabilirim aldığım paranın hepsini hesap adresinize yollayabilirim hiç problem deil bnm için.Profosyonellikten çok karşı taraftakileride düşünmek lazım nasılsa bir kez mezun olcak daya bunlara fiyatı nasılsa alcaklar dimi öğrenci bunlar.Valla kusura bakmayın bu işi ben yapıcam.... biraz sert oldu fakat güvenin bizlere her ne kadar şimdi amatörde olsam bu işim üstesinden gelicem ciddi işlere girmekdikçe hedefim geri planda kalacaktır çünkü... müdür yardımcımın bana yaptığı gibi tek şey güvenmek yoksa o da biliyor stüdyo fotoğrafçılarının yanında benm lafımın bile edilmeyeceğini....

 

Tarih: 24 Mayıs 2008, 14:49 - İp: 88.***.**4.64
fotoaktuel
fotoaktuel (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

tecrübe kazanmak istiyorsanız bir foto ile anlaşın. gece çekimlerine , aktüalitelere çıkın ve böylece gerçek arenada tecrübe kazanın. benim bu şekilde mesleğe kazandırdığım birçok arkadaş var. işine sarılan tutundu, işi boşlayan bıraktı ve amatör olarak kaldı.

 

Tarih: 24 Mayıs 2008, 20:21 - İp: 88.***.**7.124
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

pesimist hevesini anlayabiliyorum..
ama birde su yonden dusun..
ya beceremezsen?
arkadasların kac kere mezun olacak sence?
tabiki bir..
ve beceremezsen,gercekten iyi mezunıyet fotografları yerıne belkide ancak vasat fotografları olacak..
tecrube kazanmak istemeni anlıyorum ve destekliyorumda,ancak tek seferlik ve hata kabul etmeyecek bir yerde tecrube edinmektense mesela bir fotografcı calısırken onun yanında cekim yapsan, ve arkadaslarının anılarınıda tehlikeye atmasan daha iyi olmazmı???

hocanınki guvenden cok tasarruf gibi geldi bana acıkcası..
ben studyo fotografcısı degilim, yanı olaya ekmegime mani oluyorsun eksenınden bakmıyorum,acıkcası cokda umrumda olmaz senın cekmen yada bir studyocuyla anlasılması..
ama sen tecrube kazanmak istiyorsun diye, yaklasık 60 kişinin ileride bakıp hatırlayacagı fotografların kotu olma ihtimalini ve hayalkırıklıgını hesaba katsan iyi olur...ve tabiki o mezuniyet fotograflarında kendini cekemeyecek olmanıda hesaba kat...

işin teknik kısmına gelirsek,

elindeki makine malesef bu iş için yetersiz, ayrıca siyah beyaz mezuniyet fotograflarında bence cokda tercih etmemen gereken bir tarz..buradan aldıgın alacagın tavsıyelerle bu işi yapma bence...
-------------------------------------------------------
heves iyidir, tecrube kazanmak istemende iyidir , belki arkadaslarının ekonomisini dusunuyor olmanda iyi, ancak her işi erbabına bırakmak gerek..bu her konuda boyle..
ileride fotografcı yada grafiker oldugunda bunu dahada ıyı anlayacagını dusunuyorum...
iyi geceler diliyorum..

#gaijin' tarafından 25.05.2008 02:52:47 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Mayıs 2008, 02:51 - İp: 78.***.**6.197
xlife
xlife (üye)
Bursa / Amatör

merhaba,

İşte tam demek istediğimiz şeyde bu aslında. Kimse kimsenin hevesini kırmıyor. Kimse kimseye sen yapamazsın yada sana güvenmiyorum demiyor. Sadece yapacağın şeyin geri dönüşü yok. İyi fotoğraflar çekemezsen işte arkadaşlarını düşün geri dönüşu yok. Bu yüzden tekrar düşünmen dileğimle.

Hoşlukla, dostlukla...

 

Tarih: 25 Mayıs 2008, 20:50 - İp: 88.***.**8.212
cocomo
cocomo (üye)
Ankara / Meraklı

_pesimist_ ;

nickinden çok tezat yönde olumlu düşüncelerin var gelecekle ilgili. bu harika bir şey. mesleğinde en üst yerlere gelen insanlar da genelde hep bu hırs sayesinde şu an bulundukları yere gelmişlerdir.
ama bencil düşünülecek bir durum değil bence. çünkü söz konusu öğrenciler var.
sanırım geri dönüşün yok. işi almışsın bir kere. bence çok kaygı besleme.
müdürün bence her halükarda çekimleri beğencektir şâyet fotoğraftan anlamayan birisiyse. (ve tabi anormal sonuçlar çıkmazsa)
müdür için; şip şak çekim, talebenin yüzü gözüksün yeter. fazla para da ödemiyo. içi rahat...mahçub olmazsın müdürüne karşı.

hadi öğrenciler de mevzuya ayıkmayabilirler.

ama sen fotoğraf işinin şöyle veya böyle içinde olan bir insansan eğer senin için nasıl rahat edecek???
bizler amatör çekimlerde bile bir fotoğrafı çektikten sonra 10 kere gözlemlemiyor muyuz? günler sonra o fotoğrafı keşke başka türlü çekseymişim dediğin olmuyo mu?

araba kullanmayı otobanda son sürat giderek mi öğreniyor insanlar?

her şeyden mühimi başkaları hayatını adıyor bu mesleğe. mesleğin her türlü sıkınıtısını bire bir çekiyor. e hal böyleyken sen bu mesleğe hayatını verenlerin olduğu bir platforma böyle bi konuyla girersen tabi ki tepki görürsün... umarım kendin tatmin olursun çekimlerden. umarım iyi iş çıkarırsın. ne diyelim =)



 

Tarih: 26 Mayıs 2008, 04:23 - İp: 85.***.**9.244
obafoto
obafoto (üye)
İstanbul / Firma

arkadaşım öncelikle diğer arkadaşların bahsettiği gibi bir sıradan çekim değil bu iş. bizler bile yeri geldiği zaman tereddütte kalıyoruz. öncelikle profesyonellik, tecrube ister bu işler ole perdeciden fon alayımda olur deme olmaz bizler yıllardır bu tarz işler yapıyoruz ve arkadaşın ddiği gibi yeri geliyor studyo kuruyoruz. ben genelde elit lüks mekanlarda gece işleri yapıyorum ve ole zaman oluyorki insanlar birazdaha uygun olsun veya fotoğraf işini önemsemedikeri için eş dosta elinde makina olan kişilere bu işi yaptırıyorlar ve ben bir çok kişinin düğününden sonra çekim yaptım? daha önceden eline makina alıp ben fotoğrafcıyım diyen insanların hatalarını bir nevi telafi ettik. o yüzden bu işten maddiyattan önce maneviyatı düşün insanlar o fotoğraflara bakınca kulaklarını çınlatmasınlar. Bu tarz işlerdede okullar herzaman maddi düşünüyorlar belki okula kalıyor belki hocalara ama çok riskli ????

 

Tarih: 26 Mayıs 2008, 15:44 - İp: 88.***.**9.167
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Yukarıda söylenenler doğru bende katılıyorum ama illa tavsiye derseniz size şu tavsiyede bulanabilirim sadece;

Makinanızda RAW format özelliği varmı bilmiyorum ama varsa RAW çekin en azından düzelte bilme veya düzelliterebilme imkanınız olur.

 

Tarih: 26 Mayıs 2008, 16:01 - İp: 88.***.**5.233
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör

Geçen yıl profesyonel olarak değil ama abimin düğününde eşin dostun fotoğraflarını çektim (ayrıca profesyonel de vardı). Elimdeki makine de Sony-H5'ti. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki SLR-like makinelerle hele de para karşılığı yapıyorsanız bu işi kaldıramazsınız bence. Birincisi bu makinelerin hızı yeterli değil. İkincisi dahili flaşları dolana kadar yıl geçiyor. Yani birini çektiniz, sonra diğer poz hemen oluşunca "bir saniye bekleticem flaş daha dolmadı" derseniz hoş olmuyor. Hele siz bu işi para karşılığı yapacaksınız, hiç hoş olmaz.
Ayrıca pilini yetiştiremeyebilirsiniz mutlaka yedek piliniz olsun.
Ben Canon-S5 kullanmadım ama benim makinemde olan sorunların sizinkinde de az veya çok olacağını zannediyorum.

Bu iş söylendiği gibi ciddi bir iş ve bana kalırsa bırakın SLR-like'ın dahili flaşını, tek bir profesyonel flaşla bile çekilmemeli. Biri master, ikisi de slave olmak üzere üç flaş kullanılmalı ki gölgeler vs olmasın.

 

Tarih: 27 Mayıs 2008, 14:55 - İp: 192.***.**4.219