Fotoğrafçılık Forumları
"histogrami Saga Daya" Teknigi
Selam,
Siteden uzun zaman ayri kaldim, hem trafigi cogalmis, hem de bilgi veren bir suru fotografci arkadas var, hepsinin eline saglik.
Bir tane de ben yazayim, bilmiyorum daha once yazildi mi ama, yazilmamissa isinize yarayabilir.
Fotograf makinasinin sensorleri elektronik bir bilesendir ve bu bilesenin tabiati geregi, her kontrast araliginda ayni hassasiyetle calismaz. KOntrast araligi diyince, histogramdan ornek vereyim. Eger makinanizda goruntulenen histogrami boyuna bes parcaya bolerseniz (yani soldan saga), o zaman ilk bolum, en koyu tonlarin oldugu bolumdur. Ve bu bolumun en basindan (yani tam siyahtan), en sonuna kadar (yani oldukca koyu griye kadar) 128 tonla ifade edilir. bir sonraki bolum, koyu tonlardir, bunlar da 256 tonla ifade edilir. Yani bolumun basindan sonuna kadar olan aralik 256 tonla ifade edilir. Orta tonlarin oldugu ucuncu bolum 512, aydinlik tonlarin bulundugu dorduncu bolum 1024 ve en acik tonlarin oldugu son bolum de 2048 tonla ifade edilir.
Bu nedenle, histogramda, tonlari ne kadar saga dogru yaslarsaniz, fotografta o kadar cok ton zengiligi elde edersiniz. Peki nasil kullanilacak bu teknik?
Bir fotograf cektiniz, dogru pozlanmis, tam sizin istediginiz gibi, histogramda bakiyorsunuz, grafik solda, yani fotografiniz koyu tonlardan olusuyor. Sag tarafta ise bosluk var. O zaman (tabii raw modunda), arti pozlmaya basliyorsunuz, ta ki, grafik en saga gidene kadar (ama patlamadan, yani tam saga yaslanmadan).. Sonra bilgisayarda, fotografi eksi pozluyorsunuz, yani koyultuyorsunuz. ISte bu fotograf, sizin ilk cektiginiz, makinada dogru pozlanip histogrami solda olan fotograftan daha zengin tonlar barindiriyor. Bu teknik, cok yumusak renk gecisleri olan fotograflarda ozellikle baski alacaksaniz fark yaratir.. Eger duz bir duvari cekiyorsaniz, tabii ki cok buyuk bir fark beklememek lazim
Eger histogramlar konusunda (ve daha baska konularda) daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz,
Histogramlar sayfama bakabilirsiniz..
Selamlar,
Melih
tartısma olsunda, soyle tartısmalar olsun, ellerinize saglık
Gaijin , seni de alsaydik abicim bu tartismanin icine ... .
Malum senin ne yazdigina bakmadan direk karsi cikanlar olacagi icin şenlenirdi biraz ortalik ...
Selam,
"üzerinde vakit ve emek harcanmis yazi" lafi gecmisken.. www.dijitalakademi.com adresinde soldaki menuden "faydali bilgiler" linkine bir gozativerin. Bir ogrencim bastirmis, 44 sayfaymis Internetten arastirip bu foruma yazarsiniz hangi sitelerden direk tercume yapilmis diye.
Bracketing yapmakla histogramdan geri bildirim alarak pozlamanin farki sudur:
Bracketing'de ust ve alt sinirlari bilmez, anca tahmin edebilirsiniz. Kararlama +1 ya da baska bir degeri verirsiniz. Ama histograma bakinca ne kadar fazla pozladiginizda ne kadar patlar ya da ne kadar dusuk pozladiginizda detayi kaybedersiniz gorebilirsiniz.
Bu arada neden "tek bir fotograf" icin konusuyormsuz gibi geciyor yazisma bunu anlamadim. Isik kosullari benzer oldugu surece histogram size sonraki pozlarda neler yapmanizi soyleyebilir. Buna guzel bir ornek, kar fotograflaridir. Once arti eksi pozlamadan cekersiniz manzaranizi, sonra histograma bakarsiniz, kar zaten bir tepe olarak gosterecektir kendini histogramda, ve karlarin istediginiz tonda cikmasi icin kac durak fazla pozlamaniz gerektigini histogramdan hemen gorebilirsiniz. Bundan sonra o pozlamayi yapar diger fotograflarinizi o sekilde cekersiniz.. histograma da sadece bir saniye 'goz atarak' hala ilk cektiginiz fotograftaki ayariniz gecerli mi degil mi kontrol edersiniz. Gunesin onune bulut gelince histogram degisecektir, ona gore pozlamanizi tekrar degistirir devam edersiniz.. Tekrar gunes cikinca, zaten ilk bastan biliyorsunuzdur ne kadar pozlamak gerektigini.. Iste bakin, 100 fotograf cektik, iki kere histogrami inceledik.. Diger 98 inde soyle bir goz attik.. Nitekim en yaygin kullanimi bu sekildedir. Yoksa her fotografta 20 saniye histogrami incele, ondan sonra biraz dusun, sonra ne yapacagina karar ver.. Oyle bir sey yok. Tabii siz kayaga gittiginizde butun fotograflari bracketing yaparak 3er tane cekmek isteyebilirsiniz. O da olabilir neden olmasin.
Gaijin, hosgeldin, malum kendi ne yazdigini hatirlamayanlar oldugu surece eglence bitmez bu konuda ))
Alinti:
"Yeni icatlara karsi biri degilim ama bir bana pratik gelmeyen ve yararini gormedigim bir ürünü yeni teknolojinin geregi diye kullanamam. Cok okuyan,arastiran , teknik konulari seven biri olmama ragmen ve kullanimini denememe ragmen histogramlarin pratikte bir yararini gormedim."
ve daha sonra:
"" Ise yaramaz " demedim ,( bir daha okuyun) " yararlidir " dedim . "
:D
Ben mesajlarda kisileri degil, fikirleri tartismayi tercih ederim, ancak yazili bir tartisma yapiyorsak, cevap vermeden ve karsinizdaki insani mesajiniza konu etmeden daha onceki yazdiklariniza bakmaniz gerekir..
Neyse, sonuc olarak histogram, hakkinda 'negatif' ya da 'onyargili' olunacak bir ozellik degil. Histogramsiz yasanir mi, yasanir... Kullansak hayatimizi kolaylastirir mi, kolaylastirir.. Ama ayni flaslar gibi, kullanmayi bilmezseniz, bir fayda elde edemezsiniz. biraz reklama girecek ama, "kontrolsuz guc guc degildir" . Uzerinde emek harcayip tecrube kazanmak gerekli ki, rahat ve ise yarar bir sekilde kullanin.. Zaten her konuda bu boyledir.. Ayrica cektiginiz her fotografta makinadaki butun ozellikleri kullanacaksiniz diye bir kural yok. Sanki histograma bakmadan fotograf cekilmez gibi bir hava olustu, oyle bir sey yok.
Selamlar,
Melih
http://www.dijitalakademi.com
"Yararli degildir " demek kesin yargidir ....
"pratikte bir yararini gormedim" demek BENIM yararini gormedigimi belirtir .
Turkce aciklamasi bu kadar ......
Sitenizi inceleme konusuna girmeyelim isterseniz ....Yazilari okumadim ama daha ilk actigim sayfada , baska yabanci internet sitelerindeki GRAFIKLERIN BIREBIR AYNISINI gördüm ... Nasil bir calisma ile karsilasacagimin fikrini veriyor . Normalde Turkiye sartlarinda daha iyisi zor ve buna da sükür derdim ama siz özellikle "inceleyin bakalim - ne bulacaksiniz " deyince iş buraya geliyor...
------------------------.
Uzattikca sizin bana , benim size yazacaklarimi sonu gelmez ....
Sundugunuz bilgileri körü körüne dogru kabul etmek yerine degisik tecrübelerini/ fikirlerini belirten kisilere , egitim ve bilgilendirme konusunda gosterdiginiz sabri göstermenizi tavsiye ederim .
Böyle bir tartişma icine girdigim ve uzattigim icin de gercekten üzgünüm ... Forumdaki diger kisilere biraz saygisizlik oldu ...
''önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan daha zordur''
Einstein..
opps bu da birebir tercüme oldu hay allah..
Merhaba,
digital ile bir sürü yenilik geldi, en azından benim için yenilik. Bir bölümünü kullanma ihtiyacı hissetmedim, mesela histogram. Neler kaçırdığımı bilmiyorum açıkçası.
O yüzden bu türlü bilgilendirmeleri yararlı buluyorum ve Melih beye teşekkür ediyorum. Benim için can alıcı bir şey yok, ama herkesin tarzı ve kullanım amacı farklı, eminim oldukça yararlı bulanlarda olur.
Bir örnek vereyim, fotografı çektiklen sonra, makinenin ekranında bakmam bile, enerji tüketmesin, belki bir iki poz daha çekebilrim diye, ekranı kapalı tutuyorum. 1 inç ekran da olsa 3 inch te olsa farketmez, anlamsız bir şey diyordum. Ancak live view çıkınca işler birden değişti. Keşke 3 değil 4 inch ekran olsa diyorum, hatta, çekim yaparken yanıma 10 inch ekranlı ufak bilgisayarımı bile almayı ciddi ciddi düşünüyorum. Agırlıklı olarak mimari fotograflar çekerim, ve TS lens kullanıyorum, net alan düzlemi tutturmak çok basit değildir, ne kadar tecrübeli olursanız olun. Hiperfokal hesapları da tutmaz. Live view bir nimet benim gibiler için. Bakın, bir çok kişi için anlamsız olan şeyler ve bu konudaki bilgi destekleri, başkaları için ne kadar faydalı olabiliyor.
Selamlarımla,
M.Fatih Demirhan
Fatih Bey , Liveview kullanma sebeplerini kendinden örnek vererek gayet güzel ifade etmiş .
Benim yaptigim da , yine kendi örneklerimle neden histogram kullanmadigimi anlatmakti . Bunu yaparken kimseye de " siz de kullanmayin" dememeye gayret ettim ...
Her nedense yanlis anlasildi ve konu gereksiz uzadi ...
Fatih Bey,
TS lensiniz hangisi acaba, kullanimini cok merak ettigim bir lens turu. Cekimlerinizden gosterebileceginiz ornekler var midir acaba?
Selamlar,
Melih
Melih bey,
kullandığım lens TSE-24.
Galeride iki kullanıcı adım var. fdemirhan ve mfdemirhan.
Her iki galeride de örnekler var, mesela mfdemirhan'da son fotograf, sultanahmet avlusu, o lens ile çekildi. Az bir yatay tilt ve epeyce düzlem yükseltmesi kullanmıştım.
Vizör yerine iki kez büyütülmüş ekranda gezinerek netlik kontrolu son derece yararlı oluyor.
Bu yaz piyasaya çıkacak TSE-17 lensi bekliyorum. Iyı ki Canon'a geçmişim, o lensi çok kıskanırdım
İlgili olabilecek konular
-
Aşık İmami [ Hikayeli ] Gayri Dayanamam Ben Bu Hasrete
11 Tem. 2021, 12:37 prodersler
0109611 Tem. 2021, 12:38
prodersler -
18 Saniye Dayanirsaniz Zekisiniz
15 Eyl. 2008, 16:05 acemkızı
61858003 Nis. 2013, 21:47
serkan_kara -
-
Live View Modunda Histogram Görüntüleme
16 Eyl. 2012, 23:22 m.levent
2270222 Eki. 2012, 20:44
mert1996 -
Nıkon D3 Ün Gövde Dayanıklık Testi
04 May. 2008, 01:59 kartal53
39464806 May. 2008, 20:23
kartal53 -