darius129
darius129 (üye)
Ankara / Amatör

Güneşi Çekerken Fotoğrafta Leke

Merhaba. Fuji HS10'umla güneşin veya parlak bir nesnenin fotoğrafını çekerken fotoğrafta bir bölgede mor ve yeşil lekeler oluşuyor. Bu neden kaynaklanıyor olabilir? Örnek fotoğrafı aşağıya koydum.

Tarih: 29 Temmuz 2010, 19:56 - İp: 78.***.**9.202
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Buna "flare" deniyor. Parlak ışığın lens içindeki farklı yüzeylerde yansımalarından kaynaklanıyor.
Her lens bunu az çok yapar. Bunun az olması "flare resistance" lens için kalite ölçülerinden biridir.
Lenin önünde fltre varsa çıkarın, yansıyacak yüzey sayısı azalır.

Tarih: 29 Temmuz 2010, 20:28 - İp: 78.***.**1.20
darius129
darius129 (üye)
Ankara / Amatör

Cevabınız için teşekkür ederim. Filtre yoktu. Peki lensi değiştirmeden flare'i azaltmak için yapılabilecek birşey var mı? Lensi değiştirme imkanım yok, makine DSLR-like

#Darius129' tarafından 29.07.2010 20:40:58 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Temmuz 2010, 20:40 - İp: 78.***.**9.202
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Yüksek diyafram seçin ve eğer şartlar imkan veriyorsa herhangi bir şeyle gölge yapın ve lense direk ışık gelmemesini sağlayın.
Kadraja girmeden elinizi siper etseniz bile olur.

Tarih: 29 Temmuz 2010, 20:49 - İp: 78.***.**1.20
darius129
darius129 (üye)
Ankara / Amatör

Sağolun. Şimdi konuyu internette araştırdım ve parasoley diye birşey buldum. Araştırıp almaya karar verdim. Yalnız parasoley doğrudan güneşi çekerken bir işe yaramaz değil mi?

#Darius129' tarafından 29.07.2010 20:53:12 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Temmuz 2010, 20:51 - İp: 78.***.**9.202
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Parasoley işe yarar tabii, el ile gölge yapmaktan iyidir.
Dikkat edilecek konular var
- lensinizin ön bölümünde parasoley takmaya uygun yiv olması, ve uygun çapta parasoley almak.
- geniş açıda çekerken parasoleyin kadraja girmrmesi için lense uygun parasoley bulmak.
- çantaya koyarken parasoleyi sökmek zorunda kalabileceğinizi bilmek.
- ışığı emen koyu renkte parasoley seçmek, parlak metal parasoley güzel görünebilir ama kaş yaparken göz çıkarır.

Dogrudan ışık gelen durumlarda çok işe yaramaz tabii

Tarih: 29 Temmuz 2010, 21:31 - İp: 78.***.**1.20
istanbul_f
istanbul_f (üye)
İstanbul / Meraklı

Uyarı

1. Forumda yazılan mesajlardan tamamen üye sorumludur.
  2. T.C. yasalarını ya da uluslararası kanunları, anlaşmaları, tüzükleri çiğneyen mesajlar foruma gönderilemez.
  3. Konu açmadan önce forumu aramanız önerilir. Bir birinin benzeri konular silinecektir.
  4. Konunuzu, ilgili ve sadece tek bir bölüme açın.
  5. Konunuzun başlığını, sorunuzla ilgili özet bir cümle olarak belirtin. "Acil..., yardım.., buraya bakın..., makine alacam kararsız kaldım..." şeklindeki konular silinecektir.
  6. Topluluklar hakkında tahrik edici ve küçük düşürücü yazılar yazılamaz.
  7. Site tanıtımı, reklam, satış ve satın alma ilanı şeklindeki mesajlar silinecektir.
  8. Özel mesaj sistemi ya da mail üzerinden dosya ve bilgi paylaşımı talebi içeren mesajlar silinecektir.
  9. Programların crack ve seriallerini dağıtmak, crack, warez, hack benzeri sitelerin tanitimi kesinlikle yasaktır.
  10. Telif hakları kanunu kapsamında; kullanma klavuzu, görüntülü belge veya dökümanların yayınlanması, bu belge ve dökümanları barındıran sitelere link verilmesi kesinlikle yasaktır.
  11. Herhangi bir kullanıcının kişisel bilgilerini yayınlamak ve özel mesaj sistemindeki bir konunun foruma taşınması kesinlikle yasaktır. Rahatsız edici mesajları olduğunu düşündüğünüz üyeyi site yönetimine bildirin.
  12. Foruma konu açan ve cevap yazan her üye yukardaki kuralları kabul etmiş sayılır, aksi davranışlar üyelik iptaline neden olur.

Tarih: 29 Temmuz 2010, 21:55 - İp: 94.***.**3.52
darius129
darius129 (üye)
Ankara / Amatör

Evet, makine CMOS. Zaten en yakın zamanda yansımaları yok etmek, canlı renkler elde etmek ve gökyüzünü koyulaştırmak için en yakın zamanda polarize filtre almayı planlıyordum. Demek flare'i de engelliyormuş. Cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim.

#Darius129' tarafından 29.07.2010 22:20:50 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Temmuz 2010, 22:19 - İp: 78.***.**9.202
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

istanbul-f ; polarize filtre ile ilgili yanıltıcı bilgi vermeyin lütfen . Nerede görülmüş güneşe karşı çekimde polarize filtrenin flare önlediği .

Sensör tipi ile ne alakası olabilir flare'in - aynı şey filmli makinalrda da olduğu ve bir OBJEKTIF kusuru olduğu düşünülürse.

Aynı şekilde , güneşe karşı çekimlerde de polarizasyon görevi yapmaz polarize filtre ( veya güneş tam arkanızdaysa ) .

Polarize filtrenin , çalıştığı ideal açılar vardır ( gökyüzü 90 derece ) , su yansımaları ( 37 / 53 gibi ) . İşe çok yaradığı durumlar tabi ki var - ben de sıklıkla kullanırım - ama günün büyük çoğunluğunda size 2 stop kaybettirmekten başka bir işe yaramaz eğer devamlı takılı tutarsanız ...

edit : 200,000 üyeli , 400,000 fotoğrafın ve forumlarında 10,000'e yakın topiğin bulunduğu NF sitesinde , toplam konu ve üye sayısı 30-40 olan bir siteyi örnek göstermek komik oluyor - orada polarize filtre ile çekilmiş örnekler var diye

Tüm çabalarıma rağmen fotoğraf da bulamadım sitenizde ( bir tane buradaki forumdan tahminimce izinsiz alınarak kullanılan dışında )

#paperman' tarafından 29.07.2010 23:43:31 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Temmuz 2010, 23:17 - İp: 96.***.**4.180
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

papermana katılıyorum. aynı şekilde yapmaya devam ederseniz reklam yapıyor diye site yönetimine şikayet edeceğimden emin olabilirsiniz. ben bir üye olarak sizin bu yaptığınızı doğru bulmuyorum. verdiğiniz link gerçekten işe yarar bilgilerin verildiği bir yer olsaydı başımın üstünde yeriniz vardı ama malesef durum böyle değil. aynı şeyi birden fazla yapmanız apaçık reklam yaptığınızın göstergesidir.

lütfen bu hususlara dikkat edin!

@darius129 eğer tam güneşi hedef alarak çekim yaparsanız yada kadrajınıza güneşi dahil ederseniz mutlaka flare olacaktır. flare nasıl giderilir konusunda arkadaşlar yeterli bilgi vermişler zaten bende ilave yapma gereği duymuyorum.

Tarih: 29 Temmuz 2010, 23:39 - İp: 88.***.**7.245
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

paperman,

üye sayısı 30-40 olan bir siteyi...

Sıfırlar fazla gibi görünüyor.

Tarih: 29 Temmuz 2010, 23:52 - İp: 95.***.**5.51