querorz
querorz (üye)
Gaziantep / Amatör

Aceminin Problemleri.

Merhaba;
Ben dün Canon EOS 450D bir makina aldım kendime.Fotoğraflarımda istediğim sonuçları alamıyorum çünkü daha pek bişey bilmiyorum fotoğrafçılık teknikleri ile ilgili.Bu başlıkta hem sorularımı soracağım,hem de fotoğraflarımı yayınlayacağım ve neyi yanlış yaptığımı söylerseniz memnun olurum.

Bu fotoğraf aslında otomatik modda çekildi fakat siz yine de neyin yanlış olduğunu söyleyin lütfen.Netliğin kötü olduğunun farkındayım.Başka ne problem var?

Bu pozu 20-30 kere çektim.Kadrajı değiştirdim,isoyu değiştirdim fakat yine de bir türlü hoşuma gitmedi fotoğraf.Burda başka neyi düzeltmem gerekiyor?

Ayrıca sorularım:

1-Önümde bir tane ağaç duruyor mesela.Ben bu ağacın net çıkmasını istiyorum ve arka planı önemsemiyorum.Ozaman F değerini artırmam mı gerekiyor azaltmam mı gerekiyor?F değerini artırdığım zaman fotoğraf karanlıklaşıyor.Bunu iso yu artırarak telafi etsem olur mu?
2-Önümde bir tane ağaç duruyor mesela.Ben bu ağacı kadrajın sol tarafına almak istiyorum.Fakat sol tarafına alınca kamera otomatik olarak arka plana focuslanıyor.Çünkü ibre arka planda kalıyor.
Önce ağacı ortaya almam,focuslama yapıldıktan sonra elimi tuştan kaldırmadan ağacı sol tarafa almam gerekiyor bir arkadaşın dediğine göre.Başka nasıl yapabilirim?Bu yöntem yeterli mi?
3-Makinanın kaç saniyelik bir zaman dilimini çekeceğini ayarlıyorum ve eğer bu saniye dilimini uzun tutarsam(örneğin yarım ya da 1 saniye) fotoğraf çok aydınlık çıkıyor.Sıradan bir fotoğraf çekerken bunun ideali 1/125 saniye mi?Peki koşan bir köpeği hangi saniye moduyla çekmeliyim?

Sabırla okuyup cevaplayanlara teşekkürler ediyorum.

#QuErorZ' tarafından 28.11.2008 03:53:31 tarihinde düzenlendi.

#QuErorZ' tarafından 28.11.2008 04:03:14 tarihinde düzenlendi.

#QuErorZ' tarafından 28.11.2008 04:06:07 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 28 Kasım 2008, 03:52 - İp: 68.***.**6.189
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Sanırım ilk SLR makinenizi aldınız ve hayatında ilk defa SLR makine sahibi olan kullanıcıların yaşadığı tipik sorunu yaşıyorsunuz..

Sitemizin müdavimlerinden, bilgileriyle çoğu kez hepimize yol gösteren sevgili Cüneyt Ocaklılar abimizin bu koundaki daha önce yazmış olduğu görüşlerini alıntı yapmak suretiyle size aktarıp ardından elimden geldiğince soru ve sorunlarınıza ardımcı olmaya çalışacağım..

Bakın üstad Ocaklılar konuyla ilgili neler söylemiş daha önce:

'''Kompakt veya dSLR-like sınıfındaki makinelerin amacının makineden çıkar çıkmaz müşterisini memnun edecek sonuçlar verdikleri,
Bu tür makinelerden, dSLR türü makinelere geçenlerin bir çoğunun, "eski makinemle ben daha güzel fotoğraflar çekiyordum" dedikleri,
dSLR türündeki makineler ile o makinelerin varsayılan ayarları ile çekilen fotoğraflara, daha sonra çekenin göz zevkine göre bir miktar bilgisayar müdahalesi gerektiği,
Fotoğraf çekmek için satın alınan ekipmanlara ödenen tutarların, o tutarı ödeyen kişinin o ekipmandan alacağı sonuçlar ile her zaman doğru orantıda olmadığı,
dSLR makineler ile, kompakt makinlerin çektikleri kadar güzel fotoğraf çekmek için, çekenin yeterli fotoğraf bilgisi olması gerektiği,
Kit lenslerin, kalite açısından çok fazla yeterli olmadıklarını ancak kişinin acemilik dönemini atana ve hangi türede fotoğraflar için hangi türde lenslerin kullanılması konusunda yeterli bilgiye sahip olmasına kadar geçecek süre içinde gayet yeterli oldukları,
gerek bu, gerekse farklı forumlarda, defalarca dile getirilmiştir, ben bir daha getirdim
'''

Cüneyt bey çok güzel özetlemiş olayı ve ben de onnu söylediklerine tercüman olarak şunları eklemek istiyorum..Öncelikle makinenizi hangi lensle kullanıyorsunuz belirtmemişsiniz ama eğer kit lensle kullanıyorsanız ( ki tahminim bu yönde..) kit lensten çok fazla bir performans beklemeyin..Çekile fotoğrafın kalitesinde, objektifin kalitesi en belirleyici etkendir.Bir SLR makineyi hiçbir zaman üzerindeki objektiften bağımsız düşünemeyiz.

İkinci olarak fotoğraf = ışık demektir..Kullanıcının çekim tekniği bilgisi zayıf olup bir de ışığı doğru kullanamazsa , değil 450D, satış fiyatı 40.000 dolarlık orta format makineyi dahi kullansa yine verdiği sonuçlar onu tatmin etmeyecektir.

fotoğraflarınızı hang formatta çekiyorsunuz?Tahminim jpeg çekiyorsunuz yönünde..Fotoğrafı RAW formatında çekip öncelikle makinenin boyunduruğu altından kurtarıp çekilen ham footğrafa siz kendiniz müdahale etmeyi deneyin..Sonuçlar mutlaka değişik olacaktır..

..................................

Sorduğunuz sorulara yardımcı olmaya çalışayım..

1)Sorunuz net alan derinliği ile ilgili..Arka planın flulaşması, diyaframın açılması yani başka bir ifadeyle sayı olarak azalmasıyla mümkün olur.

2)Anladığım kadarıyla sol tarafınıza aldığınız ağaca odaklanmak istiyorsunuz ama makine arka plana odaklanıyor..Bunun iki yolu var..Ya lens üzerindeki AF / MF butonu yardımıyla lensi manuel odaklamaya alıp kendiniz odaklama halkası yardımıyla ağaca ( yada nereye odaklanmak istiyorsanız oraya ) odaklanacaksınız..Yada AF modunda iken odaklama noktalarının seçimini cihaz üzerinden siz gerçekleştirip kadrajdan baktığınızda ağacın üzerine yada en yakınına gelen AF noktasının odaklama noktası olmasına karar vereceksiniz..

3)Yarım saniye yada 1 saniye çok uzun bir pozlamadır ve sadece bu sürenin kullanılması gerektiği özel çekimlerde kullanılır..Bu süreyi gerektirmeyen birçekim için çok ama çok uzun bir süre..Fotoğrafın çok fazla ışıktan dolayı bembeyaz çıkması dahi normal..

'''Sıradan bir fotoğraf çekerken bunun ideali 1/125 saniye mi'' cümlesindeki ''sıradan fotoğraf'' kavramını anlayamadım.. Yani portre, makro, yaban hayatı...gibi çeşitli çekim kompozisyonarı var ancak ''sıradan'' isminde bir çekim kompozisyonunu ilk defa duyuyorum..Cahilliğimi bağışlayın bu nedenle.. O nedenle bu sorunuza yanıt veremiyorum..ancak sorunun ikinci kısmı için yanıt verecek olursam, hiçbir fotoğrafın ideal çekim süresi olamaz..Her fotoğraf için o anki ışık koşulları, flaş kullanılıp kullanılmadığı, çekilen odak uzaklığı, ISO değeri gibi parametrelere göre uygun diyafram ve enstantane değeri girilir..

#aeron' tarafından 28.11.2008 05:22:37 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 28 Kasım 2008, 05:21 - İp: 88.***.**1.239
querorz
querorz (üye)
Gaziantep / Amatör

Çok sağolun.Baya yazmışsınız.Zahmet oldu size.

Haklısınız.Başlangıçta çok şey beklememek lazım SLR lerden.Sonuçta birsürü ayarı var ve ben çoğundan anlamıyorum...

Evet,fotoğraflarımı JPG formatında ve kit lens ile çekiyorum.

1-Anlıyorum,yani tek objeyi ön plana çıkarmam gerektiği zaman F i kısacağım.
2-Anladım.Ben de bugün keşfettim o odak noktası için verilmiş kırmızı ışıkları,kullanmak bir hayli kolay zaten.
3-Yarım saniye uzun mu ? Bilmiyordum.Teşekkürler.Bu şelale fotoğrafları çekiyorlar.Onda uzun pozlama yapıyorlar değil mi?

Sıradan fotoğraf hakkaten çok saçma bir söz oldu.Yani durgun bir objeden bahsetmek istemiştim.
Aslında şu kafamı karıştırıyor.Durgun bir objeyi çekerken neden 1/125 gibi bir dilim kullanıyoruz?1/2000 kullansak fotoğrafın net çıkma şansı daha fazla artmaz mı?Çünkü elim kıpırdasa bile çok kısa bir zaman dilimini çektiği için problem olmaması gerekmez mi?

Ağaçlı fotoğrafım hakkında bir yorum yapmamışsınız.Bulunduğum bölge bu tür manzaralarla dolu ve ben bu fotoğrafı düzeltmeyi kendime ödev edindim.Lütfen bir yorum yapabilir misiniz ağaçlı fotoğrafım için?Neyi düzeltmem gerekiyor orda?ISO,kadrajı pek çok kez değiştirdim ve ne yapsam bir türlü tam olarak net bir fotoğraf elde edemedim.

Yoruyorum sizi.Çok teşekkürler.

Tarih: 28 Kasım 2008, 14:37 - İp: 68.***.**6.189
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

'''Anlıyorum,yani tek objeyi ön plana çıkarmam gerektiği zaman F i kısacağım'''

Değil işte.... Yazdığımı yanlış okumuşsunuz..Arka planı flulaştırmak için diyaframı açacaksınız yazmıştım ben..Yada başka bir ifadeyle f değerini SAYISAL DEĞER OLARAK KÜÇÜLTECEKSİNİZ

Fakat net alan derinliğinin belirlenmesini sağlayan tek etken diyafram değeri değildir..Çekim yaptığınız andaki odak uzaklığınız ve de odaklanan nesneye oolan uzaklığınız da alan derinliğinin ve de flulaşan bölgenin oluşumunda etkili diğer faktörlerdir..

Çekim için zorunlu ve özel bir durum olmadığı müddetçe enstantane ayarı, diyafram ayarından sonra yapılır..Bunun için şu fotoğraf için şu değer girilir diye bir genelleme asla yapılamaz.. Tamamen çekilen kompozisyonun gerektirdiği koşullara göre bu değer ya makine tarafından belirlenir yada siz manuel olarak girersiniz..

El titreme hareketinin fotoğrafa yansımaması için genel olarak o anki enstantane değerini minimum ''1 / Odak Uzaklığı'' şeklinde kabaca formülize edebiliriz..ancak odak uzaklığı ne olursa olsun 1 / 40 ve altına düştüğünüzde titreme harketi fotoğrafa yanısayacaktır..durgun bir objeyi çekerekn sizin bahsettiğiniz gibi 1 / 125 gii bir enstantane kullanılması zorunlu değildir..Hep söyediğim gibi tamamen o anki ışık koşulları, seçilen ISO değeri, flaş kullanılıp kullanılmaması...gibi etmenlere göre bu değer değişiklik gösterecektir.Yeri gelir 1 / 4000 dahi kullanırsınız, yeri gelir 1 / 80 kullanılır..

Size tavsiyem makineyle otomatik modda bol bol çekim yapın ve çektiğiniz fotoğrafların exif bilgilerine bakarak o anki koşullar için makinenin hangi diyafram ve enstantane değerini seçtiğini gözlemleyin..Ayrıca diyafram ve enstantane işikisi üzerine araştırmalar yapın..internet sayesinde bilgiye ulaşmak çok kolay.. Yeterli bilgi birikimine ulaştığınızı hissettiğiniz anda makinenizi manuel modda kullanırsınız..aceleye gerek yok yani..

Ağaçlı fotoğrafa gelirsek..Yorum yapmadan önce ben size sorayım..Bu fotoğrafta sizi tatmin etmeyen, içinize sinmeyen durum nedir?

Tarih: 28 Kasım 2008, 22:41 - İp: 88.***.**7.125
bladegs
bladegs (üye)
Yurtdışı / Meraklı

EOS 450D DE MANUEL ODAKLANMAYA AYARLANARAK AGACINIZ UZERINE ODAKLANMAK MUMKUN BUNU FOTOFRAF MAKINENI BIRAZ DAHA TANIDIGIN ZAMAN SENDE GORECEKSIN AYNI SORUNU BENDE YASAMISTIM... AYRICA BENDE SIZIN GIBI YENITIM BU KONUDA COK TUHAF SORULAR SORABILIYORUM BANA BAZEN KIZIYORLAR AMA BIZ YENI BASLADIGIMIZ ICIN KAFAMIZDA YUZLERCE SORU ISARETI VAR BUNLARI ANCAK BURADAKI ARKADASLARDAN YARDIM ALARAK VE COK SIK FOTOFRAF CEKEREK VE DE COK ARASTIRARAK USTESINDEN GELEBILECEGIMI DUSUNUYORUM...

Tarih: 30 Kasım 2008, 15:26 - İp: 88.***.**5.194
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

'''AYRICA BENDE SIZIN GIBI YENIYIM BU KONUDA COK TUHAF SORULAR SORABILIYORUM BANA BAZEN KIZIYORLAR'''

Kimsenin kimseye kızdığı yok tabii ki.. Böyle düşünmeyin..sonuçta burası forum ve amacımız bilgilerimizi paylaşmak.. Tam tersine konu ne olursa olsun o konu hakkında bildiğim bişey varsa bunu paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum her zaman..

Tarih: 30 Kasım 2008, 17:05 - İp: 88.***.**9.31
querorz
querorz (üye)
Gaziantep / Amatör

Kızmıyorlar pek aslında fakat kızacaklarmış gibisine geliyor insanın .

2 gündür internetim yoktu.Cevap yazamadım.

"Değil işte.... Yazdığımı yanlış okumuşsunuz..Arka planı flulaştırmak için diyaframı açacaksınız yazmıştım ben..Yada başka bir ifadeyle f değerini SAYISAL DEĞER OLARAK KÜÇÜLTECEKSİNİZ "

Ama ben de öyle demek istemiştim zaten.Doğru anladım yani.

Pozlama süresini neden direkt olarak 1/4000 çekip bu dertten kurtulmuyoruz anlamıyorum.Gerçi pozlama süresini çok kısaltınca fotoğraflar karanlık çıkıyor.

Ben şöyle bir yöntem kullandım.Otomobille giderken fotoğraflar çekiyordum.Pozlama süresini 1/1250 ayarladım fakat görüntüler karanlık çıkmaya başladı.Ozaman ben de Iso'yu artırdım.Aslında 400 isonun yetebileceği yerde 800 iso ile çektim.Çünkü 400 iso ile karanlık çıkıyordu(1/100 ayarlasam 400 le güzel çıkıyor fakat 1/1250 de karanlık çıkıyor).

Bu uyguladığım yöntem doğru mudur acaba?

Ağaçlı fotoda netlik haricinde başka bir dizi problem olduğunu da düşünüyorum.Ama problemin adını koyamıyorum.Çektiğim yeşil ve kahverengi renkler içeren doğa fotoğraflarında istediğim sonucu alamıyorum.Sorun ne onu da tam kestiremiyorum.Belki de çok fazla detay olduğu içindir.Fakat F değerini artırsam da azaltsam da düzeltemiyorum bunu.Lütfen artık yorum yapın bu fotoğrafıma .

Çok teşekkürler yardımlarınız için.

Tarih: 1 Aralık 2008, 14:38 - İp: 68.***.**6.189
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Pozlama süresini neden direkt olarak 1/4000 çekip bu dertten kurtulmuyoruz anlamıyorum

Size daha önceki yazılarımda da belirtmiştim ama halen ne demek istediğimi kavramadınız maalesef.. size diyorum ki; enstantane ve diyafram değerleri, ezbere kullanılan değerler değillerdir..Yani ''uygun'' bir değer bulup da öylece kalsın hep o değerlerde çekelim gibi düşünülemez..fotoğrafı çekileceği andaki ışık koşulları başta olmak üzere seçilen ISO değeri, flaş kullanılıp kullanılmayacağı gibi etmenler, diyafram ve enstantane değerinin belirlenmesinde rol oynar..

1/4000, son derece hızlı bir enstantane değeridir.ihtiyaç gerektirdiği çok özel durumlarda kullanılır..fotoğraf karanlık çıkıyor diye de ISO hızı artırılmaz.çünki ISO'yu artırdıkça zaten enstantena değerini arttıracaktır makine ki olanından daha da karanlık çıkmasına neden olur burum..

Tarih: 6 Aralık 2008, 13:59 - İp: 88.***.**2.23
gencmenn
gencmenn (üye)
Almanya / Amatör

ilk fotograf ani fotografi ve daha iyi olmasi diye birsey yok, ikincisi fotograf ok... bunun üstünde tartisalim..
simdi dallar budaklar arasindan evin görünümünü net almak kolay degil, makineler özellikle böyle dalli budakli mekanlarda tam olarak nereye fokus yapacagini bilemiyor ve makinenin gösterdigi fokus ile cekim arasinda farkliliklar olusuyor.
böyle bir mekanda sizin makinenizin en iyi ferformans gösterecegi mod, A.DEP modudur, yani sonsuz fokus her yere ayni fokus ....

eger lensinizi manuel fokusa alip lensin saginda yada solunda yanlamasina duran L isaretine getirdiginizde gene sonsuz fokusu hiperfokali yakaliyabilirsiniz, bu ayarda makine devamli fokusta duracaktir ve böyle dalli budakli yerlerde iyi netice alacaksiniz..
1/4000 cekim hizi cok iyidir fakat karanlik fotograf verir, en iyisi tripot ile cekim yapmak perde hizini düsürerek kisik diyaframda cekim yaparsaniz oda netice olrak güzel olacaktir..

Tarih: 13 Ocak 2009, 16:24 - İp: 90.***.**4.96
yolculuk
yolculuk (üye)
İzmir / Amatör

sevgili aeron önce soruyu ve senin açıklamanı uzun uzun okudum. henüz elimde dslr makinam olmadığı için bilgiyi teorik olarak aklıma kaydettim. makinam ile tecrübeye başlayınca pratik bilgiye dönüşecektir

ben şu noktada takıldım... kit lensten çok fazla bir performans beklemeyin demişsiniz. buradaki ÇOK FAZLA nedir ? merak ettim. çünkü ilk DSLR siparişimi yakında vereceğim ve tercih sebebi belirlediğim konulardan biri de kit içeriğinde yer alan lensler.

ben Sony Alpha A200 almak üzereyim ve birlikte verilen lensler :
SONY AF DT 18-70mm f/3.5-5.6(D) Autofocus Lens ve
SONY AF D 75-300mm f/4.5-5.6 Autofocus Lens

çok fazla ile yeterli arasında gerçekten epey bi fark olduğunu biliyorum. ama içimde kurt kalmasın diye mesaj atmak istedim .)

teşekkürler

Tarih: 19 Ocak 2009, 22:18 - İp: 85.***.**7.214
bariscelik
bariscelik (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Kimse İlk Makinesi Alıpta Harikalar Yaratamaz Sonuşta. Bu Arada Hayırlı Olsun Yeni Makinen Ama ilk önce sen çıkacak kareyi gözünde hayalini Canlandırdıktan Sonra Çektiğin Her Kare Sana Daha Güzel Gelecektir. Ve Zamanla Bu İşte O Makineyle Olğunlaşacaksın.

Tarih: 20 Ocak 2009, 14:56 - İp: 85.***.**5.123