Fotoğrafçılık Forumları
Zenit 122 Ve Sorular Sorunlar
Öncelikle merhabalar forumda bu makina ile ilgili bir çok yazıyı okudum ancak kafama takılan bir çok şey oldu.Makinayı bir açık artırma sitesinden aldım.Fotoğrafı aşağıda.Bu işe yıllardan beri merakım vardı ve bu makina ile başlamayı uygun gördüm.Elimde bulunan casio marka dijital makina'da herşeyin otomatik olması ve bir çok ayara izin vermemesi canımı sıkıyordu.
http://img126.imageshack.us/img126/9238/zenith122tt9.jpg
Bu makinanın ışık geçirdiğini ve filmi berbat ettiğini duydum.Bunun gerçeklik payı nedir ?
Yeni başlayan biri için çok ağır olduğunu söyleyenler oldu. Bu makina ile çok zorlanır mıyım?
Bu kamera için en uygun fiyatlı renksiz film hangisidir?
Kameranın pilini bir saatçide mi taktırmam gerek?
yaklaşık bir yıldır kullanıyorum.. ciğerini bilirim zenitin...
temiz almışsını, kapağı bile var lensin, bu iyi...
pil konusu bira karışık, evet saatçide taktırabilirsini pili ama çalışır mı o muamma.. pil yuvası toksitlenmiş olabilir, saatçi iyise işi çözer.. yok sorun pil yuvasında değilse o zaman, ankarada ya da istanbul da bu aletlerin ustaları vardır, işi onlar çözer...
pil işi çöüldü, ama polama işi hala sorunlu
çünkü pometreyi çok iyi okumak ve irdelemek gerekir , yoksa doğru polayamasınız...
pil çalışsın, makinanın ışıkları yansın, viördeki kırmızı ışıklar.. o zaman size dengeyi öğreterim...
sb filmler zor bulunur, ayrıca banyosunu yapan yer çok adır, genelde büyük şehirlerdedir.. ben hep fujicolor 100 asa taktım. gerekirse tarattıktan sonra sb yapıyorum... zaten sergi açacak değilim, kendi zevkim için çekiyorum...
dur bir kaç örnek yükleyeyim de aldığın aletin maharetini gör :
#fujisever' tarafından 27.10.2008 21:40:37 tarihinde düzenlendi.
Yardımlarınız için teşekkürler.İnanmayacaksınız ama bu kamera sıfır gibi birşeymiş. En fazla iki poz çekilmiş. Onun dışında hiç bir şey yapmadan bir kutunun içinde beklemiş. Yarın kargo geldiği zaman izlenimlerimi tam ayrıntılarıyla yazacağım.
Evimde kullanmadığım kiler kısmını stüdyoya çevirip kendi filmlerimi yıkamak istiyorum tabii bu kısa vadede olacak bir durum değil. Işık geçirdiği konusundaki öngörümü yüklediniğiniz fotoğraflarla aklımdan sildiniz.
kendi filminiz yıkamak için evinizin bir bölümünü karanlık odaya çevirmenize gerek yok sadece filmi spirale sarmak için 2 dakikalığına karanlık bir odaya ihtiyacınız var o kadar sonrasını aydınlıkta hatta gün ışığında yapabilirsin .
Heryerde birşeyler okuyorum ve kafam gitgide karışıyor. Sanırım bu işi uygulamalı olarak öğrenmeden olmayacak.
merhaba, msn istemişsiniz sanırım özelden, ama ben pek internete girmiyorum, kullanmıyorum msn yi..
arasıra foruma girer bakarım, sadece...
eğer bir sorunuz olursa buraya yazın, bilgimiz varsa cevaplarız..
film ile uğraşmak için idealist bir fotoğrafçı olmak lazım... ben bile ayda sadece bir makara kullanıyorum, yoksa çok masraflı oluyor...
kolay gelsin...
Makina sonunda elime ulaştı. Büyük çabalar sonucunda makinaya uygun pil buldum ve pilleri takar takmaz pozmetre çalıştı. Ancak bu sefer çok daha büyük sorunlar ortaya çıktı. Pozmetreyi bir türlü kullanmayı beceremedim.Makinaya renksiz film taktım ve deneme atışlarına başladım. Ancak pozmetredeki yeşil ışığı sadece direk ışığa tutunca görebiliyorum. Onun dışında genellikle üstteki kırmızı ışık yanıyor ? Yeşil ışığı bir ışık altında yakmayı beceriyorum ancak bu seferde fotoğraflamak istediğim objede vizörden çıkıyor.Kırmızı'da iken çekersem ne olur? Bu netleme olayını bir türlü anlayabilmiş değilim. Lens'in üzerindeki dönen kısmı ne kadar çevirirsem çevireyim obje bana flu gibi geliyor.Bunun hakkındada bilgi verirseniz sevinirim.
hmm,
sıfırdan anlatmak gerekiyor sanırım..
öncelikle netleme: viörden baktığınızda ortada bir kırılgan çizgi göreceksiniz, dikey hatlara yönelttiğinizde o yatay çizgiden geçen dikey hatlar kırılır, yani burunu ortaya aldığınızda burun çizginin üstünde solda iken çizginin altında sağa geçer... bu paralel çigi vizörün tam ortasında yuvarlağın içindedir.. işte netlemeyi yapıp yani halkayı sağa sola çevirip, o çizginin içinden geçen dikey hatların kırılmamasını sağlamalısınız. mesela portre çekerken burunu referans alıp deneyebilirsiniz, burun altta da üstte de aynı çizgide olmalı, kırılma olmamalı, o zaman netlemeyi yapmışsınızdır... tabi netleme or iş, f2 de çok çok zor, ancak f4 te doğru netlemeyi yapabiliyorsunuz, tecrübe gerektiriyor.. model hareketli ise tahmini netleme gerekiyor... oldukça keskin gözleriniz olmalı..
pozlama: zenitin pometresi genellikle fazla pozlar.. yani hep üstteki ışık yanar... öncelikle pozlamayı kısın, yani 1/60 dan 1/125 hatta 1/500 e getirin. hala üstteki kırmızı yanıyorsa, diyaframı kısmaya başlayın... f4 ten mesala f5.6 ya hatta f11 e doğru kısın ..
kısarken gözünüz ışıklarda olsun, yeşil nadiren yanar.. sorun değil.. alttaki kırmızı yandığı anda tamamdır... doğru pozlama diyaframı o dur...
ters ışıkta ise yeşili yakalamaya çalışın, ya da üstteki kırmızının yandığı diyaframı seçin.. ters ışığa dikkat edin, gözümüzün gördüğü gibi görmez film ışığı.. ters ışığı anında sezmeniz lazım, hatta fark ettiğiniz an açınızı değiştirin, ters ışık olayı biraz zordur..
şimdilik yazacaklarım bu kadar.. bir ters ışık fotoğrafı yükleyeyim, tam yeşil ışık yandı bu fotoğrafı çekerken, yani doğru açıyı yakalamışım demektir bu...
işte :
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
228829 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Foruma Soru Yöneltme Kuralları (!)
03 Nis. 2008, 14:58 ocaklilar
494481118 Ağu. 2024, 01:30
abaltaci -
-
Toki Sosyal Konut Sık Sorulan Sorular Merak Ettik
16 Eyl. 2022, 15:11 prodersler
098416 Eyl. 2022, 15:12
prodersler -