Fotoğrafçılık Forumları
Rus Yapımı Eski Bir Fotoğraf Makinesi
Öncelikle aranıza yeni katıldığım için merhaba...
Ben şu anda fotoğrafçılıkla amatör olarak ilgileniyorum, bu yaz kursa giderek ve bu alanda çalışarak profesyonelleşmek istiyorum... Ancak şuanda prof. bi makine alamayacağım, bu yüzden de evde bulunan fotoğraf makineleri ile başlamayı düşünüyorum. Evde bulunan makinelerin biri rus yapımı, oldukça eski bir makine. Lubitel benzeri ama ne marka olduğunu tam olarak bilemiyorum; nasıl çalıştığı hakkında da bir bilgim yok. Fotoğraflarını koydum, yardımcı olursanız sevinirim...
#kikicix' tarafından 29.05.2010 23:21:57 tarihinde düzenlendi.
#kikicix' tarafından 29.05.2010 23:21:40 tarihinde düzenlendi.
Evet sanırım bu Lubitel 2.(Rusca yazılınca tabi okuyamamak doğal. Nasıl kullanıldığına gelince, bilmiyorum. Ama bunlar orta format(6x6) makineler.120 roll film kullanıyorlar.Bir de bunlar TLR(Twin-lens reflex) makineler.Üsteki objektif bir ayna ile fotoğrafı çeken kişinin kadrajı ayarlamasını sağlıyor.Bunlarda da paralaks hatası var rangefinder larda olduğu gibi.
Benden bu kadar.
Lupitel-2, babamın makinası, benim bebeklik resimlerimi çeken makina
Vizör :
Üst kapağı açarsanız vizör açılacaktır. Kapağın üzerinde çarpı var. Kapağın makinanın arka tarafına denk gelen kenarında bir çıkıntı var, buradan açılır. Açtığınız aslın 1 kapak geğil, üstüste katlanmış dört kapak olduğunu göreceksiniz.
Normalde makinayı bel hizasında tutup üstten vizöre bakılır. Güneşin tam tepede olduğu, yani vizörün karanlık kaldığı vaziyetlede gözünüzü vizöre yaslamanız gerekecektir, bunun için ön kapağın iç tarafında bir mercek olduğunu göreceksiniz, onu da açın.
Bunun twin-lens-reflex yani 2 lensli aynalı tasarım olduğunu unutmayın. Siz vizörden üstteki lens ne görüyorsa onu görürsünüz, esas resmş çeken alttaki mercektir, yani esas resim sizin görüş açınızın 4-5 santim aşağısından resim çekiecektir. Buna paralax etkisi denir, özellikle 1 metreden yakındaki konuların çekilmesinde dikkat edilmelidir.
Film :
120'lik "Roll" film kullanır . Roll film 6 cm eninde film şeridinin Türkiye'deki en sık kullanılan ismidir. Lupitel-2, bu filmi 6x6cm'lik kareler çekecek şekilde kullanır. Bu formattaki film kenarlardan biraz fire verdiği için gerçekte 56x56mm'lik film karesi oluşacaktır.
"120", Kodak'ın bu boyuttaki filme 100 küsür sene önce verdiği kod numarasıdır. Bu film şeridinin arka yüzü ışık geçrimez kağıtla kaplıdır. Aynı filmin arkası kağıtla kaplı olmayanının kodu "220"dir. Normalde 120lik film 6x6cmlik kareler halinde 12 poz çekecek makaralar halinde satılır, 220lik filmde kağıt olmadığı için aynı makaraya bunun 2 katı poz alabilecek kadar film sığdırılabilir.
Rol film ile ilgili en büyük sıkıntı günümüzde banyo ettirecek yer bulmaktır. Normalde bütün minilablar bu filmi banyo edebilmekle beraber, minilabın makaralarının temiz olmasına dikkat etmek gerekir. Sizden önce aylarca 24mm enindeki 35'lik film banyo etmiş minilabın makarakalrına, bantlarına aralarında 24mm boşluk bulunan pislik birikmiş olur. Bu minilabdan temizlik yapılmadan roll film geçirilecek olursa resimlerin altında ve üstünde, fakat kenarda olmayan bir yerine şerit halinde pislik sirayet eder. Filminizi banyo edecek stüdyo ile konuşun, gerekirse temizlik yapana kadar filminizi bekletmesini söyleyin.
Film Sarma :
Lupitel-2'nin film sarma mekanizmasıyla perde mekanizması birbirinden tamamen bağımsızdır. Dolayısı ile çekilen her pozdan sonra filmi ileri sarmak kullanıcının edinmesi gereken bir alışkanlıktır, aksi takdirde üst üste çekim yapma ihtimali vardır.
Film sarma mekanizması olabilecek en basit tasarımdır : Üstteki makarayı ileri doğru elle sarasınız, her pozda bu sarma işlemini duduruan birşey yoktur, dikkat etmezseniz makarayı sonuna kadar sarar. Tabii çok sararsanız makarayı bitirirsiniz, çıkarıp allttaki artık boşalmış olan makarayla yer değiştirmeniz gerekir. Ayrıca üstteki makaraya film sarıldıkşa kalınlığı da artacağı için, makaranın turlarını sayarak ne kadar film sardığınızı anlayamazsınız
Tamam tamam, tabiiki konunun bir çözümü var : Makinanın arkasında bir pencere var, 120'lik filmin arkasındaki kağıtta ise pozların yerlerini gösteren rakamlar ve işaretler var, siz poz numarası görünene kadar saracaksınız, aradaki işaretleri (büyük kalın bir nokta) atlayacak, numaralarda duracaksınız. Tabii pencereden takip ettiğinize göre neden 220'lik film kullanamayacağınızı da anlamış bulunuyorsunuz.
Resim çekme ve kullanım :
Yolladığınız birinci fotografa bakarak, alttaki lensin üzerindeki kolları açıklayalım.
Saat 11 yönündeki kırmızı kol, kurma koludur, aşağı çekilerek, yani saat 9:30'a getirilerek kurulur.
Saat 9 yönündeki siyah kol denklaşördür, hafifçe aşağı bastırılarak resim çekilir.
Saat 6 istikametindeki kollardan birisi perde hızı, diğeri diafram (apertür) ayarıdır. ( Diafram 4.5 , 5.6 , 8 şeklinde sayılarla ifade edilir ), diğeri 1/15 , 1/30 , 1/60 şeklinde giden zaman ölçüleridir.
Saat 5 istikametindeki kırmızı kol mekanik zaman ayarlı çekim kurma kuludur, yani bunu kurarak içinde kendinizinde olduğu resimler çekebilirsiniz.
Emin olmadığım daha doğrusu hangisinin hangisi olduğunu hatırlamadığım 2 şey daha var :
Saat 8 istiikametindeki soket opsiyonel denklaşör kablosunun takıldığı yer
Saat 4 istikametinde ki soket ise flaşa takılıyor.
Fokuslama :
Alttaki ve üsteki lensin birbirine dişler vasıtasıyla birleştirildiğine dikkat etmişsinizdir. Bu dişlileri çevirerek fokus yapılır. Fokusu vizörden takip etmek mümkündür.
Perde :
Perde mekanizması lenstedir. Aynen diafram gibi. Zaten bu yüzden kurma kolu, denklaşör, zaman ayarıi, perde hız ayarı, flaş ve denklaşör soketleri, yani herşey lenstedir. Lensin arkasında, lens ile film arasında hiçbirşey yoktur.
Lens :
75mm. Bunun 35mmlik formattaki görüş açısı olarak karşılığı yaklaşık 40mm falandır.
Hatırladığım kadarıyla lensin diafram değeri F4.5. Ve yine hatırladığım kadarıyla camda kaplama (coating) yok, sade beyaz cam dolayısı ile güneşli havada parlama (flare) yapmaması için çekim anında elinizi parasoly gibi gölge yapmakta fayda var.
Eski model olması ve kalitesiz Sovyet malı olması sizi aldatmasın, doğru kullanılırsa bir büyük formattaki (6x6cm) makul kalitedeki en ucuz lens, bir ufak formattaki (35mm) binlerce dolarlık (Canon-Nikon-Leica) lenslerden daha net görüntü verir.
Pozlama :
Işığı tahmin etmeniz gerekcek, yada bir pozometre edinmelisiniz. Işığı tahmin etmek için pratik yöntemi "sunny 16" diye aratabilirsiniz. Negatif film kullanıyorsanız, acaip fahiş hatalar yapmadığınız sürece herşey çıkacaktır.
Son söz :
Bu kadar yazdık, baba ocağını ilk ziyaret edişimde makinayı elime alıp bir iki güzel fotografını da çekerek bu yazdıklarımı blog'uma eklerim artık
#antika' tarafından 30.05.2010 15:52:50 tarihinde düzenlendi.
Valla ben bu yazılan bilgileri kopyaladım.Belki ilerde bir Lubitel sahibi olurum. Teşekkürler.
çok teşekkür ederim..
Sn antika verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Saygılar
annem bana üstüne basa basa dünyanın en iyi fotoğraf makinesi demişti ama paralaks hatası varmış bugün pek işime yaramayacak sanırım. gene de kendimi geliştirdiğimde denememde yarar var mı sizce hani hesaplayarak çekerim güzel bir şeyler çıkar gibi geliyor... en azından denemekten zarar gelmez
Evet bu bir Lubitel-2. Bu makineler Avrupa'da tekrar üretiliyor artık.
Makine hakkında geniş bilgi için Lomography'nin sitesine ve microsite'a bakabilirsiniz.
Lomography için
Microsites için
#kaanthebarbar' tarafından 15.06.2010 23:36:43 tarihinde düzenlendi.
antika;
Belki sen bilirsin. Tabii antika haricinde bilen varsa da yazabilir, memnuniyetle kabulümdür. Soru şu. Bu lubitelin odak ayarını nasıl yapacağım? Geçen gün makineyi elime alıp biraz oynayayım dedim. Baktım shutter biraz tutukluk yapıyor. Yaa allah bismillah deyip söktüm mercekleri. Tutukluk olayını büyük ölçüde hallettim, sökmüşken temizliğini de yaptım. İş geldi mercekleri yerine takmaya. Mercekler vidalı olduğu için söküp takması kolay. Üstteki yani gösteren merceği takıp, yukardan bakarak metre ayarını yaptım. Mesafe bileziğini de gayet güzel yerleştirdim. Buraya kadar herşey tamam derken bir anda dank etti. E güzel de fotoğrafı benim gözüm çekmiyor ki, alttaki mercek çekiyor. Dolayısıyla üstteki mercekle alttakinin koordinasyonunu sağlamak lazım. Yani üstteki mercek sonsuza odaklandığında önemli olan benim gözümün değil, alttaki merceğin de sonsuza, üstteki iki metreye odaklandığında alttakinin de iki metreye odaklanması lazım. Aslında sistem görünürde çok basit. Biliyorsunuz mercekler birbirine dişlilerle bağlı. Üstteki merceği bir yöne döndürdüğünüzde, alttaki ters yönde dönüyor ve bu sayede dönüş yönüne göre ya yuvasına doğru vidalanarak filme yaklaşıyor veya gevşeyerek filmden uzaklaşıyor. Bu arada yazdıklarım anlaşılıyor mu bilmiyorum. Tabii ben gözümde canlandırdığım için bana kolay geliyor da yazıya dökünce ne anlaşılıyor kestiremiyorum. Neyse devam edeyim. Tabii çarklar ters yönde döndüğü için ve döndükçe merceklerden biri yuvasına vidalanırken diğeri de gevşeyerek yuvasından ayrıldığından arada hiçbir engel olmazsa ne olur? Bir noktadan sonra dişliler birbirinden ayrılır. Bunu engellemek için üstteki merceğe bir pim koymuşlar, bu sayede her iki yöne en fazla bir tur çevirebiliyorsunuz. Tur tamamlandığında pim gövdedeki bir çıkıntıya takılarak dönüşü engelliyor. Şimdi benim elimde hiçbir ölçüm imkanı olmadığından şöyle bir mantık yürüttüm. Üstteki merceği pim dayanana kadar bir yöne çevirdim. Alttaki merceği de dişlilerin tam birbirinden ayrılma noktasına kadar yuvasına vidaladım. Teorik olarak çok güzel oldu. Üstteki mercek tam bir tur atmasına rağmen dişliler yerinden çıkmıyor. Ama kazın ayağı öyle değilmiş tabii. Bir film takıp sonuçları görünce morardık. Gerçi film çok bayattı, ama yine de odak problemi olduğu belli. Fotoğraflar hep bulanık. Nereye odaklandığı belli değil. Velhasıl fazla uzatmayayım, şunu merak ediyorum. Bu ayarı kendim yapabileceğim bir yöntem var mı? Yoksa istikamet Hayyam mı? Hani odak ayarı yapmak için bir ölçüm aleti falan mı gerekiyor?
slm aynı makineden bende var. bende torna tesfiyecisi oldugum icin ki mekanige aklım basıyo. Aksam evdeki makineyi inceliyeyim. mutlaka bi işaret gibi bisey vardır merceklerde.
İlgili olabilecek konular
-
İup İşgücü Uyum Programı (typ) Başvurusu Nasıl Yapılır
05 Eyl. 2024, 22:47 prodersler
023805 Eyl. 2024, 22:48
prodersler -
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sözleşmeli Personel Alımı
20 Şub. 2023, 23:36 prodersler
058520 Şub. 2023, 23:36
prodersler -
Baykar İş Başvurusu Baykar Personel Alımı
20 Şub. 2023, 23:28 prodersler
055120 Şub. 2023, 23:28
prodersler -
-
Eski Basılı Fotoğrafları Nasıl Tarayabilirim?
04 Kas. 2022, 15:29 merakli34
1397307 Kas. 2022, 12:42
balcih -
E Devletten Kpss Başvurusu Nasıl Yapılır
01 Eyl. 2022, 15:08 prodersler
087501 Eyl. 2022, 15:08
prodersler -
Ali Şahin Eski Tadım Yok Artık [farkında Mısın]
30 Kas. 2021, 22:26 prodersler
0136130 Kas. 2021, 22:26
prodersler -
Askerlik Asal Yoklaması Başvurusu E Devlet Üzerind
10 Oca. 2021, 20:37 prodersler
0130810 Oca. 2021, 20:37
prodersler -
Makinem Eskisi Gibi Çekmiyor, Yardımcı Olur Musunuz :)
11 Ara. 2020, 14:22 tfg16
0184711 Ara. 2020, 14:22
tfg16 -