Pentax K10d'nin fotoğraflarını bilgisayarda izlemek için Windows Viewer maalesef yeterli kaliteyi sunamıyor. Gerçi diğer makinalar içinde geçerli olan bu durumu bertaraf etmek için farklı fotoğraf izleme amacı için üretilmiş yazılımlar tercih edilmeli.
YAZILIM
Pentax Photo Labratory adlı makinayla verilen ücretsiz yazılım daha önceki K100D incelememizde yazdığım gibi kısıtlı ayar imkanlarına sahip. Silkypix tarafından geliştirilen bu yazılımda herhangi bir geliştirme yapılmamasından dolayı, ben yine istediğim kaliteyi alamadım.
Silkypix'in pro versiyonunun edinilmesi veya ince ayarlar için P/S kullanılması bence fotoğraf kalitesinde daha iyi sonuçlara ulaşımı kolaylaştıracaktır.
Fotoğrafları Raw'dan tiff veya jpeg'e çevrim de oldukça hızlı olan Pentax Photo Lab.'da jpeg formatta çekilmiş fotoğraflara neredeyse hiç bir müdahele şansınız bulunmuyor.
K10d'nin diğer RAW çekim alternatifi DNG formatı ise Adobe'nin yeni yazılımı Photoshop LightRoom yazılımınca çok daha güzel işlenebilir. Bu yazılımda ayar seçenekleri oldukça iyi.
Raw çekimlerde benim önerim, 22bit'lik A/D konvertörünün nimetlerinden tam olarak faydalanabilmek için DNG formatını kullanmanız.
OBJEKTİFLER
Pentax K10D ile alım opsiyonları içinde bulunan 18-55mm f/3.5-5.6 ve 50-200mm f/4-5.6 kit lensler fiyatları göz önüne alındığında yeterli kaliteyi fazlası ile sunmaktalar. Özellikle 50-200mm f/4-5.6 kit lensi ileride başka bir lens alımına ihtiyac bırakmıyacak kaliteyi sunuyor.
Pentax'ın 2007 yol haritasında yer alan K10D nin su ve toz izolasyonlu gövdesiyle aynı özellikleri taşıyacak yeni Star serisi objektiflerin, makinanın fotoğraf kalitesinin daha'da artmasında etkin rol oynayacağını düşünüyorum.
Bu grafikte gösterilen DA 16-50mm. F/2.8 ED , DA 50-135mm. F/2.8 ED , DA 60-250mm. F/4 ED objektifleri'nin K10D'nin su ve toz geçirmez gövdesi ile tam uyumlu olacağını da belirtmemiz gerekir.
Pentax'ın eski objektifleri ( DA,DFA,FAJ,FA,F9 Kodlu) de K10D'de kullanılabiliyor. Pentax'ın LİM serisi diye adlandırılan, yüksek çözünürlük ve kaliteli optiklerden imal edilmiş sıfır hata standardında, sınırlı sayıda üretilen objektiflerinin de bulunduğunu yeri gelmişken belirtelim.
İnceleme yazımız tamamlandıktan sonra eski analog fotoğraf makinalarını tamir eden bir dükkanda Porst marka 30-35 yıllık bir objektife rastladım.
(Bu bölüm K10D nin eski lenslerle uyumunu anlatabilmek adına incelemeye sonradan eklenmiştir).
Satıcı bu objektifi bana 30 ytl. (18 usd.civarı)ye verebileceğini söyleyince K10D de objektifi denemek üzere satın aldım.
Objektif Porst marka 55mm. lik F/1.2 değerlere sahip , manuel ,oldukça yıpranmış durumda idi.
Bu objektifi K10D ye taktığımda makina açılırken objektifin odak mesafesini sordu.Buraya gelen seçeneklerde 55 i seçip önce SR yi aktif ettim.
Daha sonra M modunda örnek çekimler yapmaya başladım.
Pentax K10D nin müzelik olarak adlandırılabilecek bu objektifle gösterdiği performansa ilk başta inanamadım.
Çünkü K10D ,çekilen objenin netliğini yaparken yani metrajlama halkasını çevirirken doğru netlik sağlandığında merkezdeki AF point in ışığını yakıp haber vermesinin yanı sıra ,shutter ın yanındaki yeşil butona basıldığında objektiften geçen ışığın miktarını ölçüp(Diyaframın hangi değerde olduğunu anlıyor),uygun enstantane süresini hesaplıyor ve ardından deklanşöre basıldığında , fotoğraf çekilebiliyor.
Pentax ın makinalarında ,eski bu günün şartlarında hiç bir değeri olmayan ve başka makinalarla kullanma şansımızın olmadığı objektiflere bu derece uyumlu olacağını inceleme sırasında araştırıp öğrenmiştim.Fakat makinanın bu manuel objektifleri bu kadar kolay kullanma imkanı vereceğini hiç tahmin etmemiştim.
Bu 30 ytl.lik objektif ve Pentax K10D nin uyumunu alttaki örnek fotoğraflarda görmek mümkün.
IMGP0457 nolu fotoğraf stüdyo ışığında çekilmiş, IMGP0475 nolu fotoğraf ise evde K10D nin kendi flaşı ile çekilmiştir.
Çekim sırasında makina içi ayarları:
Keskinlik +3
Doygunluk 0
Kontrast 0
Diyafram değerleri IMGP0457 nolu fotoğrafda F/11, IMGP0475 nolu fotoğrafda F/5.6 dır.
Fotoğraflar inceleme içine konulduğu için küçültme (crop) işlemine tutulmuşlardır.Orijinal exif değerleri fotoğrafların üzerinde bulunmaktadır.
Fotoğrafların büyük boyları için üzerine tıklayınız.
Pentax K10D'nin incelemesinde olumsuz olarak adlandırılabilecek şeyler nereyse yok gibi. Fakat bu kalite seviyesine ulaşmış bir makinada bence flaş haricinde yardımcı AF ışığıda bulunmalı idi. Ayrıca AF Lock tuşunun biraz dış tarafa konumlandırılmış olmasını da pek beğenmedim.
|