Fotoğrafçılık Forumları
Sensör Temizliği
Benim D 80 nin sensörü kirlenmiş arkadaşlar...
Yabancı dilim olduğu için konuyu internette uzunn uzunnn araştırdım...
Hava sıkmakla sorun çözülmedi...yani temizlenmesi için başa bir yöntem gerekiyor...
şimdi burda bir iki karışık mevzuu var...
yanlış hatırlamıyorsam..sony ve pentax solüsyon damlatılan ve sensöre hafifçe sürülen bir takım aparatları sensör temizliği için kabul ediyor...
Ama Nikon ve Canon ise "höööyyyttt asla hiç bir surette bu sensör denen zımbırtıya dokunulmaya ne yöntemle olursa olsun" diyor...siteyi hatırlamıyorum...eğer üşenmez ve bulursam linkinide atarım buraya.
şimcik ben bu makinayı servise götürecem...likan hayyam pasajında bazı çok popüler fotoğraf makinası satıcılarının ikinci el ürünleri camekana yerleştirmeden önce sensörü
""""""""""""güderi bez ve parmak yardımı ile temizlediğine şahit olduğum için"""""""""""" ki kendileri lensleride o şekilde temizliyorlar...abiii en iyisi güderidir diyolar...lakin yine internette lens temizliği bir çok sitede farklı anlayılıyor...neyse uzatmayacağım....
kısaca
ne yapsam acaba şeklindeyim...
hellppppppppp
tuareks o dediğin malzemeleri biliyorum...teşekkür ederim...kamer ithalatıda biliyorum...lakin yazımı okuduysan eğer...
nikon ve canon hiç bir şekilde sensöre müdahale edilmemesi gerektiğini sölüyorlar....
ne solüsyon ileee...nede fırça ile...sadece hava
e havanın temizlemediği bazı şeyler oluyor ...o ne iş
dunessa;
çok teşekkür ederim
Kuru havalarda bir sorun olmuyor, el pompasıyla gidiyor tozlar.
Ama nemli havalarda yaışabildikleri için, üfleme üfürme filan halletmiyor.
Nefesi fazla kuvvetli olmayanlar için satılan türlü çeşit ürün var. Temel olarak çok uçucu ve iz bırakmayan bir sıvıyı (saf methanol veya türevleri) hav bırakmayan bir bez/kağıt ile sensörün üzerinden hafif bir baskıyla sürerek tozları söküyorsunuz. Sıvı çok hızlı buharlaştığı ve kalıntı bırakmadığı için sensörü gıcır yapıyor. Abuk sabuk sıvı kullanımı çok problem çıkarır, orada paraya kıymak lazım. Eclipse bu konuda iyi marka.
Canon Nikon ne derse desin, onların temizleme metoduda bu.
Elin biraz yatkınsa yapılabilir, altı üstü açık kalp ameliyatı değil. Tozsuz bir yerde yapmak lazım. Veya güvendiğin bir teknisyene yaptır. Basit bir işlem. Ben defalarca yaptım.
Benim de başıma geldi bende nacizane bir iki öneride bulunayım
makineyi alınca ilk acemilikte bir ikş toz benimkindede hasıl oldu...
Makrodada öyle bir sırıtıyodki hemn araştırdım dediğiniz gibi gerçekten iyi üretic ive iyi kullanıcılılar asla sensörle muhattap olmayın diyolar. Kulak çubuğu falan ise işin komik yönü pamuk ne yaparsanız yapın parça bırakır ve sensörden kopsa makineye yerleşir ben bunu göze alamadım. Pentaxa ve sony ye gelince zaten kirlensede fark etmez (zaten bişey gözükmüyo ondan demişlerdirişin şakası bi yana kuru hava en makbülü ve daha önce solusyon gibi rezil bişeyle uğraşmadıysanız hiç deydirmeyin 1.çözüm servis hem garantili nikon da bedava yapayor tele optiği siz benden iyi bilirsiniz hemen hayyamın yakınında...
2. çözüm ise bunu ben okudum uyguladımm sonuç iyi... tam pil dolu ike makineyi alrız tripoda koyarız. Ayna temizliği için miror lockup açarız... ardından bende pompa olmadığından ve devamlı bir hava istediğimden en büyüğünden bir enjektör birde en küçük enjektör alırız eczaneden en küçüğün iğnesi ni en büyüğe takıp ucunu sensöre deydirmemek içn kırarız veya (ben bant ile azcık bant taşacak şekilde sarmaladım.) daha sonra kirler tespit edilip tam ayna görüntüsü nü alacak şekilde sensöre hava boca edilir...
bu şekilde toz dan kurtuluyosunuz tripodun kafası mutavazi bir şekilde olup yere bakrsa iyi olur bi daha diğer toz ile uğraşırken içine yenisi kaçmamış olur...
bu şekilde mutlaka çıkıyor tozlar içinde doğru oranları bilinmeyen ve bence iletkenliğinden dolayı sensöre daha doğrusu kaplamaya zarar verebilecek solisyonlardan kaçının bence daha çok tanınmışlar belki iş görür içeriğini okumak kaydıyla izopropil en iyisi ama onun kullanımıda teknik bi mesele, üflemeye gelince kati suretle ağzınızdan çıkanı sensörünüz de duyarsa fena olur toz gibide olmaz yapışır kalır mazallah o da sizin elinizde olan bişey değil...
bunları öyle kuru sıkı söylemiyorum emin olun bir çok yabancı internet sitesinde ve donanım haberlerinde okudum hatta japon emmiler youtube de videosunu bile koymuşlardı sensör temizliğinin
genelde diyoruz ya amatörlere.renklendirme yaptırtmak istediklerinde.(sitede fotoshop bölümünde)git en yakın fotografcıya yaptırt işini diye.aslında bizlerde servislere yaptırtmalıyız bu tarz arızaları onlarda ekmek parası için oradalar..
Erdem pazarbey senin bu başlığını görmesin benden söylemesi..
Green Clean sensör temizlik kiti alabiirsin sana yardımcı olabilirim
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
-
Sensör Boyutu Ve Makro Çekime Etkileri
21 May. 2009, 20:15 gaijin
886173025 Ağu. 2016, 12:59
yavuzist -
Fotoğraf Makineleri Ve Sensörler
13 Haz. 2016, 16:24 hasankaleli