Fotoğrafçılık Forumları
White Balance Shift Ve Bracketing Nedir?
ikisi hakkında da cok ufak bir bilgim var bracketing'de 3poz arka arkaya çekiyor ve renkler farklı oluyor deneye deneye ancak bunu anlayabildim ama iyi kavrayabilmiş değilim umarım açıklayıcı bir yanıt gelecek
White Balance : Beyaz ayarı, günün farklı zamanlarında ışıktaki hakim renk farklı olur ve bu renk ( sabah mavi, akşam üstü kırmızı ) fotoğrafta çıkar. İnsan beyni gelen görüntüyü işlediği için biz bu ışıktaki değişimi pek fark edemeyiz. Bunun için fotoğraf makinesine deriz ki ben sabah fotoğraf çekiyorum, maviyi azalt renkler normal çıksın veya kırmızıyı azalt akşam üstü çekiyorum renkler normal çıksın veya biz bilerek bazı renkler baskın çıksın diye tam tersini yaparız. Sonuç olarak wb bracketing 'de fotoğraf makinesine diyoruz ki iki üç farklı beyaz ayarıyla fotoğrafı çek , hangisini beğenirsem onu kullanırım.
White Balance: İnsan gözü mükemmel bir mercek olup ışık çok farklı kaynaklardan (güneş, ampu,floresant lamba, flaş) gelse dahi bunları düzelterek görür.
Ancak fotograf makinesi için bu sözkonusu olmadığından makine üreticileri fotograf çektiğiniz ortama göre tercih etmeniz için bazı ayarlar koymuşlardır. Her fotograf çekiminden önce WB ayarının yapılmasında fayda vardır. Örneğin güneş ışığında fotograf çekiyorsanız güneş'e floresant lamba ışığında çekiyorsanıa floresant lambaya, flaş ile çekiyorsanız da ayarın flaş'a getirilmesi fotografta doğru renklerin elde edilmesi için önemlidir.
Makinelerde bir de AWB otomatik beyaz ayarı vardır. Bu beyaz ayarı konusunda sizi yanlışa düşmekten kurtarabilir ama her ışık altında iyi sonuç vermeyebilir. Beyaz ayarının Manuel olarak ayarlanması en doğru seçenektir ancak bunun için de bu işi göre bir filtreya ihtiyacınız olacaktır.
Bracketing: Kontrastı çok yüksek olan ortamlarda ışığı nereden ölçerseniz ölçün mutlaka ya fazla karanlık yada fazla aydınlık yerlerin çıkması kaçınılmazdır. Örneğin bir vadi içine girdiniz ve fotograf çekiyorsunuz diyelim. Işığı karanlık bölgelerden aldıysanız o bölgeler normal çıkar fakat gökyüzü hiçbir detay göstermeyecek şekilde bembeyaz çıkar. Işığı gökyüzünden alırsanız bu kez gökyüzü doğru ren ve detayda çıkar fakat vadi kapkaranlık çıkar. Bracketing bu etkiyi en aza indirmenin yollarından biridir. Ancak birçok kuralı vardır. Bazı makinelerde bu özellik bir menü ile eklenmiş olduğundan uygulaması nisbeten kolaydır. Bu işlemi yapabilmeniz için makinenin tripod'a bağlı olması, çekimi tamamlayana kadar kadraj içinde hareket eden bir nesne olmaması ve çekimin uzaktan kumanda veya tetik ile yapılması da şarttır.
3'lü veya 5'li braket yapılabilir. Ben size üçlüyü anlatayım. Makinede bu özellik varsa zaten sorun yok bunlar makine otomatik olarak yapıyor. Değilse yurarıda anlattığımşartlarda (tripod vs)bir normal fotograf, bir az pozlanmış fotograf bir de fazla pozlanmış fotograf çekiyorsunuz. Bu üç fotografo Photoshop'programında birleştirdiğinizde üç kareden de bilgi aldığından birleştirilmiş fotograf olumsuzlukların en aza indirgendiği bir fotograf oluyor.
Forumları incelerseniz örnekleri ile açıklamalar bulabilirsiniz.
aklıma biraz daha iyi oturdu sanki :/ teşekkür ederim
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Bir Günlüğe Ücretsiz Time Shift Programı
08 Oca. 2013, 20:01 umut1993
0245408 Oca. 2013, 20:01
umut1993 -
White Balance Filtre Alsammı Diyorum
08 Mar. 2012, 20:14 djadem
14413526 Haz. 2012, 12:02
birsahil -
-
Yardım Photoshop Crtl+shift+l Hata
08 Oca. 2012, 15:09 kurumali43
3170808 Oca. 2012, 21:55
remi5861 -
Nikon D200 White Balance Ayarı Nasıl ?
30 Ağu. 2010, 12:03 poyraz02
1276330 Ağu. 2010, 14:32
nizamoglu -