Fotoğrafçılık Forumları
Satın Alma Rehberi
Dijital Fotoğraf Makinesi Alma Rehberi...
Geçtiğimiz on yılda hızla geliştirilen dijital kameralar, pahalı, düşük kaliteli, az fonksiyonlu teknolojik oyuncaklar olmaktan çıkıp, kullanışlı, bütçelere uygun, çok fonksiyonlu aletlere dönüşerek, klasik filmli fotoğraf makinelerinin yerini almaya başladı.
Kimyasal fotoğrafçılıktan silikon-tabanlı fotoğrafçılığa bu önlenemez geçişin birçok sebebi var: Herhangi bir işleme ya da film ücretinin olmaması, çekilen resimlerin anında görülebilmesi, resimlerin bilgisayara ve internete kısa zamanda yüklenebilmesi, kolay ve çabuk düzenleme imkanı ve neredeyse herhangi bir jet printerla yüksek kalitede fotoğraf basımının mümkün olması avantajlarından bazıları.
Bugünün dijital kameraları, ucuz, düşük megapikselli kısıtlı özellikli makinelerden, video çekimi yapabilenlere kadar pek çok model çeşitliliğine sahip. Bunun sonucunda da insanlar hangi model kamerayı seçeceklerine karar vermekte oldukça güçlük çekiyor.
Megapixel çözünürlük, dahili flaşlar, özel efektler, şarj edilebilen piller, sesli video çekimi ve makro özellikli zoom lensleri gibi karmaşık özellikler yüzünden içinden çıkılmaz bir hal alıyor.
Dijital satın alma rehberi, dijital kameralar labirentinde doğru yolu bulmanıza yardımcı olacak ve aklınızdaki "Hangi dijital kamerayı seçmeliyim?", "İşime en çok yarayacak olan kamera hangisi?", "Alacağım kamera hangi özelliklere sahip olmalı?" gibi sorulara cevap bulmanıza yardımcı olacak.
Seçimleriniz...
Piyasadaki yüzlerce kameradan sizin ihtiyaçlarınızı karşılayabilen en uygun modeli bulmanın ilk adımı ne çeşit bir fotoğrafçı olduğunuzu bilmenizden geçer. Kullanıcıları üç başlıkta toplayabiliriz;
Tüketici: Birçok tüketiciye yönelik kamera, lensi hedefe yöneltip çekme tuşuna basarak kaliteli fotoğraflar çekmelerini sağlayacak kadar basittir. Yani makine poz, flaş, odaklanma ve renk ayarlarını ortamın durumuna göre otomatik olarak yapar ve kullanıcı bu ayarları yapmak zorunda kalmaz. Diğer yandan eğer tüketici kameralarının sağladığı özellik ve kontrolleri öğrenip de bunları kendiniz ayarlayarak kullanırsanız elde edeceğiniz sonuç daha da kaliteli resimler olacaktır.
Profesyonel: Filmli eşleri gibi, profesyonel dijital kameraların değiş-tokuş yapılabilen lensleri, birçok manuel kontrolleri ve tüketici kameralara karşı performans alanında belirgin bir üstünlükleri vardır. Eğer çok hevesli ya da profesyonel bir fotoğrafçıysanız ve resimleriniz üzerinde tek kontrol sahibi olmak istiyorsanız bu sınıf kameralar sizin için uygun olacaktır. Ancak unutmayın ki, profesyonel kameralar fazla sayıdaki aksesuarları sebebiyle ekstra mali külfetleri de beraberlerinde getireceklerdir.
Profesyonel tüketici: Profesyonel ve tüketici modeller arasındaki sınıf. Bu tür fotoğraf makineleri tam manuel kontrol, yüksek performans ve yüksek imaj kalitesi sağlar ancak değiş-tokuş lensleri yoktur. Bunun yerine daha ucuz olan ancak diğerleri kadar optik kalitesi sağlayamayan, opsiyonel takılabilen lensleri vardır. Bu sınıf profesyonel kameralara nazaran daha ucuz oldukları için hayatlarını fotoğrafçılıkla kazanamayan ancak resimleri üzerinde profesyonel kontrol sahibi olmak isteyen kullanıcılar için uygun gözüküyor.
Bütçeniz...
Bir yere kadar dijital kameralarda ödediğiniz mikta kadar kaliteli bir ürün elde edersiniz. Ucuz dijital kameralar genellikle az sayıda özellikle, düşük megapixel imaj sensörü ve optik zoom lenssiz piyasaya çıkarlar; orta-iyi derecede kaliteli resimler çıkarırlar. Diğer yandan daha pahalı kameraların uzun bir özellik listesi vardır ve imaj kaliteleri iyi-mükemmel arasındadır. Merak ettiğiniz dijital kameraların özelliklerini sitemizde inceleyebilir, karşılaştırabilirsiniz.
İşte size dijital kameraların temel özellikleri:
Imaj sensörü...
Çözünürlük: Bir imaj sensörünün çözünürlüğü kaç tane piksele sahip olduğunu gösterir. Bu sayı ne kadar çok olursa resminizi kalite kaybı olmadan o kadar çok büyütebilirsiniz. Ancak bu, resim kalitesini etkileyen özelliklerden sadece bir tanesi; dijital kamera alırken optik çözünürlüğü dikkate almayı unutmayın.
Piksel: Tüm dijital görüntülerin temel yapı taşı olan noktacıklara "piksel" denir. Dijital görüntüler, yatay ve dikey biçimde yan yana sıralanmış piksellerden oluşur. Eğer bir görüntü çok sayıda küçük piksellerden oluşmuş ise, elinize net ve keskin hatlı bir fotoğraf geçecek demektir. Eğer görüntü az sayıda ve büyük piksellerden oluşmuş ise, yeterince net olmayan ve bulanık hatlı bir fotoğrafın elde edilmesi söz konusudur. Kısacası, piksel sayısı arttıkça baskı kalitesi de yükselmektedir
CCD: Dijital kameraların en yaygın imaj sensörü. Bunlar genellikle CMOS'lerden daha kaliteli imajlar üretseler de daha fazla batarya gücü harcarlar.
CMOS: Buna sahip dijital kameralar başparmağınız kadar küçük olabilirler. CMOS çiplerinin üretimi ucuz olduğu için genellikle ucuz ve özelliksiz makinelerde bulunurlar; sadece birkaç profesyonel kamera üreticisi CMOS'ları kullanır.
Işık duyarlılığı: Bu, dijital kameranın en iyi pozu çekmek için ne kadar ışığa ihtiyaç duyduğunu gösterir ve ISO değeriyle belirtilir. Düşük bir ISO değeri (50-100) temiz bir imaj yaratır ancak bunun için ya bir flaşa ya da parlak bir güneş ışığına ihtiyaç duyar. Yüksek ISO değerleriyse(200-1600) az ışıklı ortamlarda daha iyi sonuç verseler de imaj kalitesinde bir düşüş gözlenir.
Lensler...
Hız: Lens hızı, diyafram tamamen açık olduğunda lensin izin verdiği ışık miktarıdır. Bunun birimi f-sayı'dır. Hızlı bir lens (f2 veya f2.8 ) az ışıkta çekmek için uygundur ancak, ön ve arkaplan odaklanmalarını kaldırdığı için derinlik hissini kısıtlar.
Zoom: Zoom, odak uzaklığının katlanmasıdır. Ancak üreticilerin dijital zoomları ile övünmelerine kanmayın çünkü imaj kalitesini etkileyen optik zoom'dur. Ayrıca dijital zoom imaj kalitesini azaltıcı etki de yapar.
Macro: Bu fonksiyon özellikle küçük objeleri yakından çekmeye yara. Çoğu dijital kamerada bu özellik bulunmaktadır.
Bazı lens üreticileri şunlardır: Canon, Fuji, Kodak, Nikon, Olympus, JVC, Sony, Minolta.
Flaşlar
Dahili: Birçok dijital kamera 'strobe' de denilen dahili flaşlarla gelmektedir. Küçük ve az güçlü oldukları için çoğu dahili flaşın menzili limitlidir. Flaşın yakılması dijital kameranın pilinin daha çabuk bitmesine neden olduğu da unutulmamalıdır.
Auto-flaş: Flaşı sadece ek ışık gerektiğinde yakan bir özelliktir. Bu dijital kameranın ışık sensörüyle ölçülür.
Flaş yoğunluğu: Bazı dijital kameralarda bulunan flaşın yayacağı ışık miktarını belirlemenize imkan sağlayan özellik.
Bazı flaş üreticileri şunlardır: Olympus, Minolta, Canon, Sigma, Sunpak, Nikon, Metz.
Güç kaynakları...
Bir dijital kameranın en kötü özelliklerinden biri çok yüksek miktarda enerji tüketmesidir. Üzerinde bulunan elektronik parçalar yüzünden normal bir fotoğraf makinesinden çok daha fazla bataryaya ihtiyaç duyar. Bataryaları 2 saat civarı dayanabilen kameralar çok iyi kabul edilirler.
Bataryalar: Dijital kameralar birkaç dakika içinde bataryalardaki gücü emip bitirebilirler. Bu sebeple sürekli batarya değiştirmenin maliyetini ve uygunsuzluğunu ortadan kaldırmak için ya bataryası şarj edilebilen modeller seçin ya da şarz edilebilir bataryalar alın. Kullanılabilecek batarya çeşitleri şunlardır :
Alkalin : Şarj edilemezler ve hiç dayanıklı değillerdir.
NiCD (Nikel Kadmiyum) : Şarj edilebilirler ancak çok verimli değillerdir.
NiMH (Nikel Metal Hidrit) : Şarj edilebilirler ve verimlidirler.
Li-ion : Şarj edilebilirler, çok uzun süre dayanırlar ve çok verimlidirler. Ayrıca çok da pahalıdırlar.
Dijital kamera alırken batarya durumunu seçme şansınız pek olmaz. İhtiyacınıza en uygun kamerayı belirledikten sonra içinden çıkan Alkalin bataryalar ile birkaç poz çektiğinizi görerek çok hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. AA ya da AAA tipi kalem batarya kullanan makineler için en iyi seçim NiMH tipi bataryalardır. Ancak bunların özel şarj cihazları olduğunu unutmayın. Çoğu makine yanında şarj cihazı olmadan gelir ve sizin hem yeni bataryalar hem de şarj cihazı almanız zorunludur. Bu bataryalar pek ucuz değillerdir ancak dijital bir kamera için başka seçenekler çok mantıklı olmaz. Hatta 4 bataryayla çalışan bir makine için en az 8 tane NiMH batarya almanız önerilir zira bir takımını şarj ederken diğerini kullanabilirsiniz. Yoksa birkaç saat beklemek zorunda kalırsınız.
Bu konudaki en iyi seçenek ise kendinden bataryalı (çoğu Li-ion tipi batarya kullanırlar) dijital kameralardır. Bunlar çok yüksek verim gösterirler ve kameranın yanında şarj adaptörü de geldiği için ekstra masraf yapmanıza gerek kalmaz. Kullanım süreleri uzun, şarj süreleri kısadır.
AC adaptörü: Birçok dijital kamera ile paketlenmiş olmadıkları için bir elektrik fişinden aldığı güçle ve tripod yardımıyla istediğiniz sürece devamlı çekim yapmanızı sağlayan AC adaptörlerini ayrıca elde etseniz çok iyi yaparsınız.
Alırken bunlara dikkat edin:
1. Tüm isteklerinizi karşılayabilecek maksimum çözünürlüklü dijital kamerayı seçin. Eğer resimlerinizi internette yayınlayacaksanız makineniz 640 x 480(VGA)'yı desteklemelidir. Enstantane fotoğraflar çekecekseniz 1024 x 768(VGA)'yı destekleyen modellere bakınız. Genellikle 3-megapikselli modeller en iyi fiyat/performans kombinasyonunu verirler ve kullanıcıların yüzde 85'i de bunları alır.
2. Dijital kameranın ihtiyacınız olan tüm özelliklere (çıkartılabilir hafıza, video ve zoom lens gibi) sahip olduğundan emin olun.
3. Ödeyeceğiniz miktarı hesaplarken şarj edilebilir bataryalar, AC adaptörü ve daha büyük bir hafıza kartı gibi ekstraları unutmayın.
4. Fotoğrafların bilgisayara kolay aktarımı için USB girişli bir kamera almaya çalışın. Bu imaj transfer prosesini oldukça kolaylaştıracaktır. USB ile bilgisayar kamerayı bir disk sürücü olarak görür, tek yapmanız gereken imajları tutarak Windows Gezginine koymak olur.
5. Zoom lensli kameralara bakarken önemli olan özelliğin optik zoom olduğunu unutmayın. Dijital zoom sadece resmi düzenlemeye yarayan bir yazılım fonksiyonudur.
6. Eğer gözlük kullanıyorsanız dijital kameranızın optik göz merceğinde odaklanabilir diopteri (Bu sayesinde düzgün görüntüyü bulana kadar oynayabilirsiniz) olduğundan emin olun.
7. CD-ROM üzerinde kullanma kılavuzu olan bir dijital kamera yerine cepboyu kullanım kılavuzlu kameraları tercih ediniz. Böylece dışarıda fotoğraf çekerken zorlandığınızda bakabilirsiniz.
8. Dijital kameranın ne kadar hızlı çektiğini test edin. 4 saniyede boot-up yapan ve 6 saniyede tekrar çekmenize izin veren bir kamera muhtemelen canınızı sıkacaktır.
Kaynak : Maksimum.com
İlgili olabilecek konular
-
Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım?
06 Mar. 2023, 00:49 alperencnky
1166631 May. 2024, 19:07
compozer -
Capcut Videoyu Programa Çağırma Alma Nasıl Yapılır
12 Eki. 2022, 00:39 prodersler
099612 Eki. 2022, 00:40
prodersler -
-
Tiktok Ucuz Jeton Alma Ucuz Jeton Nasıl Alınır
16 Mar. 2022, 19:19 prodersler
0407816 Mar. 2022, 19:20
prodersler -
Mhrs İle Aile Hekiminden Randevu Alma
20 Şub. 2021, 19:38 prodersler
0120420 Şub. 2021, 19:39
prodersler -
Mhrs Randevu Alma Mhrs Üye Olma
20 Şub. 2021, 19:27 prodersler
0139320 Şub. 2021, 19:27
prodersler -
Fujifilm Xt4 mü Sony A7 III mü Almalıyım
08 Tem. 2020, 15:33 xxray
4395728 Oca. 2021, 23:30
dioloh -
E Devlet Diploma Mezuniyet Belgesi Alma Nasıl Yapı
26 Oca. 2021, 12:17 prodersler
0151126 Oca. 2021, 12:18
prodersler -