Fotoğrafçılık Forumları
Dpı Kavramı Hakkında
Arkadaşlar kafamı kurcalayan bişi var. Bilenler bilmeyenlere anlatsın bu arada ben de sebepleneyim diye soruyorum.
Elimde 4 adet fotoğraf makinası ile çekilmiş eşit boyda (1600x1200) 4 fotograf var. Hepside aynı nesnenin fotoğrafı. Makineler HP, Sony, Kodak ve canon
Bu üç fotoğrafı photoshopta açtığımda veya exif bilgilerine baktığımda DPI bilgisi sırasıyla 230dpi, 72dpi, 230dpi, 180dpi gözüküyor. Görüldüğü gibi Kodak 230dpi ile en yüksek değere sahip. Oysa makine orta vasat bir compact makine. Şimdi en yüksek dpi en iyi çekim anlamına gelmez mi? Eğer öyle ise üeticiler niçin buroşğrlerde bizim makine falan dpi çekiyor diye övünmezler? Hiç bir dökümanda dpi kavramı yok varsa yoksa megapiksel.
Bu listede 180dpi olarak çeken makina Canon S3 'dür dikkatinizi çekerim. Oysa basit bir 2 mp'lik Kodak onu katlamış gözküyor.
Neden?
Kolaylıklar dilerim hepinize
Hala kavram karışıklığı yaşadığınız belli kendinize biraz zaman tanıyın aklınızın karışmaması için çok detaya girmeyeceğim ancak şunu söyleyim makinanızdaki baz değer "piksel" dir ve renk kanalı başına jpeg ler 8 bit lik data barındırır.
tekrar selam,
şimdi sevgili hartoksi, dot zaten nokta demek. yani bir nokta tek bir rengi ifade eder.
300 dpi bir fotoda, en fazla 300 farklı renk tonu bulunabilir demektir. Ama her noktayı farklı hassasiyette algılayabilecek kadar iyi bir makine ile.
zaten dosya boyutlarındaki farklılık da buradan kaynaklanır. sen çektiğin fotoğrafı ilk ham (RAW) hali ile saklamak istersen dosya çok büyük olur. Ama bunu JPG formatına dönüştürdüğün zaman boyut küçülür. Neden ? Çünkü JPG dönüşümü sırasında kalite ve yumuşatma değerleri vardır. Yani bu birbirinden farklı 300 noktanın renkleri gözle fark edilemeyecek kadar birbirine yakın ise JPG'ye dönüştürülürken aynı renk olarak kaydedilir ve bu sayede sıkıştırma imkanı oluşur. Yani 300 noktada 300 farklı ton değil de 50 farklı ton mesela.
Monitöre gelince,
Şimdi şöyle farz et : elimizde bir inch yani 2.54cm'ye sığdırılacak 300 adet nokta var. yani 300 DPI. Monitördeki 2.54 cm düşen nokta sayısı çok daha düşüktür. Bilgisayarımızın ekran kartları, monitörlerimiz ve bazen de XP gibi işletim sistemleri devreye girerek bu 2.54 cm'ye düşen 300 noktayı gerçeğine en yakın görüntüyü verebilecek şekilde harmanlayarak monitörün gösterebileceği sayıya indirirler. Mesela 300'ü 72'ye indirmek gibi.
Burada sakın şunu unutma : monitöre bir inch'lik alanda 300 nokta gönderilip bunlardan bazıları üstüste denk gelerek arada kaybedilmez. Eğer böyle olursa görüntü kalitesi çok bozuk olur. Bunun yerine bir mavi nokta ve bir sarı nokta yanyana ise monitöre yeşil gönderilir. Bu da insan gözünde aynı etkiyi yapar. Aksi halde mnitörde sarı ve mavi etkisi yerine ya sarı ya da mavi görürdük. Ama böyle olmuyor. Monitörde gerçeğe yakın görüntü bu sayede oluşuyor.
Saygılar.
Görüşmek üzere.
O halde şunu mu anlamalıyım?
Pixsel ile dot aynı şey değildir. Dot'lar pikselleri oluşturuyor. Yani bir kaç dot yan yana gelip 1 piksel oluyor.
Fotoğrafımızda mevdut dotlar, görüntülenecek birime göre (baskı, monitör, tv v.b) gruplanarak pikselleşiyor ve görüntü oluşuyor.
Bir başka değişle 6 megapiksel bir fotoğraf makinesi 6 milyon dot anlamına gelmiyor. değil mi? [>
Pixel: Toplam noktacıklara; DPI da yoğunluğa denir. anladığım kadarı ile.
Bir soruda ben ekliyeyim fidalgo.
"300 dpi bir fotoda, en fazla 300 farklı renk tonu bulunabilir demektir. Ama her noktayı farklı hassasiyette algılayabilecek kadar iyi bir makine ile." demişsiniz.
Bu tam anlaşılır değil. Bir renk skalası baskısı düşünelim. 25*25 cm. ebatlarında ve 300 dpi (yoğunlukta) olsun. Bu skalada (tamamında) 300 renk oldugunu mu kastediyosunuz? Yoksa sadece her bir inch kare başına düşen renk sayısını mı?
açıklığa kavuşturursanız sevinirim.
ocaklılar çok faydalı oluyo verdiğiniz bilgiler teşekkürler
Arkadaşlar fotoğraf yarışması düzenleyen bir sitenin kurallar bölümünde şu şekilde bir ibare var :
-Ödülü almadan önce sizden fotoğrafın yüksek çözünürlüklü 300dpi - bir versiyonu istenecektir.
Peki bir fotoyu 300dpiye ayarlamak için ne yapmak gerekir ?
Dpi kavramı temelde baskı için oluşturulmuş 2,54 cm mesafede yatay veya dikey kaç nokta olacağını anlatan bir ölçü birimidir.
2,54 cm bizim kullandığımız metre birimidir. Ancak dünyada sadece metre birimi kullanılmamaktadır. İnch diye tabir edilen ölçü birimi metreden farklı olarak 2,54 cm ye denk düşen inch birimi 1 dir.
Buda demek olur ki 1 inch içinde 2,54 tane cm var.
Fotoğraflardaki dpi kavramı da baskıda kullanılan dpi kavramına benzemektedir. Ancak fotoğraflarda dpi kavramı sabit değil değiştirilebilir bir kavramdır.
Evet gerçektende fotoğrafta 2,54 cm içine kaç nokta düşer ise
okadar dpi olacaktır.
Biz dpi yi görmek için exif bilgisine bakarız. Ve orada kaç yazıyorsa okadar dpi vardır deriz.
Peki gerçektende durum böylemidir?
Nitekim değildir. Fotoğraf makineleri exif bilgisini fotoğraftan bağımsız yazarlar. Yani exifteki bilgi ile fotoğrafın kendisi arasında doğrudan ilişki yoktur.
Exif fotoğrafın içine gömülmüş fotoğraf makinesinin bilgilerinden faydalanarak yazılmıış bir formattır. Örmeğin makinenin tarihini değiştiriseniz makline gerçek tarihi değil içine girdiğiniz tarihi yazacaktır. Peki siz o zaman bu yanlış tarihimi kabul edeceksiniz?
Dpi de fotoğraf makinesinin içinde olan yazılımın fotoğraftan bağımsız olarak exife yazılma bilgisidir.
Peki gerçekler nasıldır. Nerede yanılırız?
Bir fotoğrafta 2,54 cm içinde 300 adet noktacık sayabilirseniz o fotoğraf gerçekten 300 dpi dir.
Yöntem: Fotoshop programında dpi sini hiç bilmediğimiz bir fotoğrafı açalım . Sonra fotoğrafı %100 göstermesini isteyelim. [actual picsels) Bu işlemi herhangi bir çözünürlükte yapabilirsiniz.
Fotoğrafı en sol ve en üst köşesine kaydıralım . Elimize bir cetvel alıp 2,54 cm birebir tutuyormu diye bakalım.
Eğer tutuyorsa fotoğrafı pikselleri görebileceğimiz büyüklüğe gelinceye kadar büyütelim.
Şimdi görebildiğiniz kadarı ile pikselleri saymaya başlayalım bakalım 2,54 cm içinde kaç piksel sığmış .
Eğer burada 300 piksel sayabilirseniz işte o foto gerçekten 300 dpi dir.
Diyelimki fotoğraf 72 dpi ama 300 dpi yazılmış . İşte o zaman Actual size Yani %yüz görünümde elinizdeki cetveldeki 2,54 cm ile Fotoshoptaki 2,54 cm birbirini tutmayacaktır.
Yani kendimize yeni bir inch yada yeni bir 2,54 cm üretmişiz demektir. Bu gerçekte olamayacağına göre fotoğraf makinemiz bizi kandıyor demektir.
Şimdi gelelim şu aklı bir karış havada olan cahil yarışma düzenleyicilerine . Siz hangi tür fotoğraf bekliyorsunuz ki kenar pikseli şukadar dpi si şu kadar olacak E hani dpi 2,54 cm alana düşen nokta sayısı idi. Demekki yarışma düzenlerken isteyeceğimiz kriterler farklı. Lütfen yarışma düzenlerken bu işi daha bilgili kimseler yapsın. Yada belli bir markanın fotoğrafları katılır desinler. Bilmedikleri bir konuda yarışma yaparlarsa biri gelir böyle kapak eder.
Lütfen konuyu bilmeyenler yazıma yorum yapmasın. Bu yazıyı yazmak için bile dünya zaman harcadım
Konuyu yeniden hortlatıcam ama bu konuda ben okuduklarımdan birşey anlayamadım.Bende eski kodak z1285 makine vardı.12 mp lik.480 dpi atıyordu.fotolar gerçekten netti aksilik bozuldu yapan yok.Geçenlerde abim samsung wb100 model makine aldı 26 zoomlu falan ama çekimlerdeki netlik berbat.dpi si ise 96 görünüyor.Ayrıca Nikonlar 300, fujiler 72, sonyler 72 ve canonlar 96 atıyor görünüyor.sanki bana bu dpi değerinin yüksekliği netlikle alakalı geldi.mesela baskı yaparken 300 dpi ihtiyaç olursa bu 72 ve 96 dpi atan makinelerle nasıl net baskı yapabiliriz ki!Şu an 300-400 tl arasında kaliteli bir makine bulamıyorum.nikon s9050 nasıl bir makine acaba kullanan var mı.sitede örneklerini bulamadım.
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Objektif Türü Hakkında Yardım
11 Tem. 2021, 22:12 susurluk1981
0146011 Tem. 2021, 22:13
susurluk1980 -
-
Magnum Photos Ve Çocuk İstismarı Hakkında Konuşabilir
15 Şub. 2021, 19:34 miratcenk
1151316 Şub. 2021, 01:37
ertugrulkoca -
Nikon Af-s Nıkkor 24-70mm F/2. 8g Ed Lens Hakkında İstişare
20 Oca. 2021, 15:21 fotografci3
0227420 Oca. 2021, 15:22
byhudai -
Kodak 35 Lik Film Hakkında Yardıma İhtiyacım Var.
13 Ara. 2020, 02:50 alicgrdmr
2196910 Oca. 2021, 03:14
tugbakuren -