Fotoğrafçılık Forumları
Bazı Terimler
Bu Terimler Sözlüğünün kaynağı fujifilm.com.tr den alınmıştır.....
A
A/D çevirici
Geleneksel (analog) verilerin, > Sayısal (dijital) > verilere çevrilmesini sağlayan birim.
Ana sayfa
Bir genel ağ sunucusunun giriş sayfası. Tek şahıs, bir şirket veya bir teşkilata ait olabilir ve sınırsız sayıda alt sayfalara açılabilir. Genel ağın gayri merkezî yapısından kaynaklanan nedenlerden dolayı bütün genel ağ sayfalarını, çok çeşitli şekillerde birbirleri ile bağlamak mümkündür. Genellikle, ana sayfa üzerinde oluşturulmuş bağlantılar (ing.: link) üzerinden, alt sayfalara ulaşılır. Ana sayfada bulunan bir bağlantı, haricî bir genel ağ sayfasına yönlendiriyorsa, bu bağlantı seçildiğinde esasen ziyaret edilen sayfa terk edilmiş olunur.
B
Bitmap
Hepsine belirli renk ve aydınlık değerleri yüklenmiş resim noktalarından (piksel) yapılandırılmış görüntü. Sıkıştırılmadıkları için çok büyük kapsamlı olan ve “bmp” soy ismini taşıyan Bitmap dosyalarında kayıt edilir.
Bellek kartı
Sayısal fotoğrafçılıkta: Resim algılayıcı tarafından süzülen resim verilerini alarak, dosya düzenlemesi hâlinde, başka bir taşıyıcıya aktarılana kadar veya silinene kadar kayıtta tutan elektronik bellek taşıyıcı.
Beyaz ayarı
Sayısal fotoğraf makinelerinde, renk ısısının ölçümünden sonra kayıt edilecek olan bütün resim değerleri için yapılan düzeltmenin adıdır. Makine modeline göre tam otomatik, el ile veya her iki yöntem ile yapılabilir.
C
CCD algılayıcı
Bkz. Resim algılayıcı
CMYK
Çıkarıcı temel renklere dayanan şematik ifâdedir. Bu renkler Yeşilmavi (=Cyan C), Kırmızımâvi (=Magenta M), Sarı (=Yellow Y) ve Siyâh (=Black K) olarak belirlenmiştir. Siyan, majenta ve sarı renkler birleştiğinde de siyâh oluşur ancak, görüntünün daha kuvvetli bir ifâde kazanması için baskı işleminde siyâh, kendi başına bir renk olarak eklenir.
Ç
Çözünürlük
Bkz. Resim çözünürlüğü
Çevirmek
Resim dosyaları ile ilgili olarak: Bir düzenlemeden diğerine geçiş. Örneğin: Çok büyük olan bmp dosyaları, genelde, JPEG veya TIFF sıkıştırmalı dosya düzenlemelerine çevrilir.
Çalışma belleği
Bilgisayarın, işlem sırasında kullandığı ve çabuk ulaşabilmesi için verileri yerleştirdiği bellek. Ana bellek ve diğer veri taşıyıcı belleklerin aksine çalışma belleği, bilgisayar kapatıldığında, tamâmen silinir.
D
Diyafram
Fransızca diaphragme kelimesinden kırma sözcük. Objektif açıklığının ölçüsü. Yüksek diyafram değerleri küçük, düşük diyafram değerleri ise büyük açıklığı belirtir. Diyafram, netlik derinliğini belirler: Açık diyafram az keskinlik, kapalı diyafram ise çok keskinlik anlamına gelir. Sayısal fotoğraf makinelerinin objektiflerinde oluşan netlik derinliği, yapıları gereği, zâten çok fazla olduğu için, bir çok makine objektifinin diyafram açıklığı basamakları, “8” değerine kadar yapılır.
Dijital
Lâtince digitus (parmak) ve fransızca digital (yüksük) kelimelerinden kırma sözcük. Sayısal kavramının karşılığı olarak kullanılmaktadır.
dpi
“Dots per inch”: İnç (uzunluk ölçüsü = 2,54cm) başına düşen nokta adedi. Bir resmin çözünürlük inceliğini gösteren ölçü birimi.
Düzeyler
“Photoshop” gibi resim işlem yazılımlarının özelliği. İşlem yapılmak istenen bir resmin, üst üste dizilmiş katlardan oluşmasını sağlayarak, her düzeyin diğerlerinden bağımsız olarak kendi başına işlem görmesini sağlar. Böylece çok değişken ve tehlikesiz resim işlemleri mümkün olur.
Duyarlılık
Işık duyarlılığı olarak da adlandırılır. Bir filimin veya resim algılayıcının ışığa karşı olan hassasiyet derecesi. Bir resmin, mevcut olan ışık ortamında, ne kadar aydınlık veya karanlık olacağını belirler. Sayısal fotoğraf makinelerinde fazla duyarlılık çok kumlanmaya, düşük duyarlılık ise daha az kumlanmaya neden olur.
E
EBC
“Electron Bearn Coating” kavramının kısaltılmışı olup, mercek kaplamasının elektron ışını vasıtası ile buharlaştırılarak yapıldığını belirtir.
Enstantane (Po
teşekürler.sanıyorum herkes çok bu konuları çok iyi bildiği için yanıt yazan olmamış
aynı düşüncedeyim.Bu siteye üye olanlar akıllı ve bilgili insanlar olmalı onun için pek bir şey yazılmamış.
Çok yararlı bir çalışma olmuş. Teşekkürler.
Aptal ve cahil değilim ama benim için oldukça zengin bir kaynak oldu A'dan Z'ye takıldığım birşey olduğunda (malumunuz çaylağın önde bayrakla koşanıyım, bilgi yavaş yavaş birikiyor..) ilk bakacağım yerlerden birisi bu konu olacaktır.
Teşekkürler.
Çok Teşekkür ederim.
üstadım allah razı olsun senden...bana cidden faydası oldu..yüreğine sağlık
Sevgili Hudemirtas,
sitedeki arkadaşlara yardımcı olma gayretini candan kutluyorum.
Ancak bu tür bilgileri kopyalayıp başka yerlerde yayınladığımız zaman ASIL KAYNAĞI vermeyi unutmamak gerekiyor. Bu Terimler Sözlüğünün kaynağı fujifilm.com.tr den alınmıştır. Burada emeğe saygı göstermek lazım. Önemli bir konu bence...
Herkese Sevgilerle [>:D
...bir de bizden izin alınsaydı ( netfotoğraf.com için her zaman verirdik ) daha hoş olurdu.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Fotoğrafta Kullanılan Bazı Terimler
18 Eki. 2015, 20:47 arkantos35
0185318 Eki. 2015, 20:48
arkantos35 -
-
Photoshopta Bazı Pratik Kullanımlar
15 Ağu. 2012, 23:04 ozaygonlum
1303818 Ağu. 2012, 08:51
huseyİn1134 -