Fotoğrafçılık Forumları
Flaşmetre Hakkında Yardım
selam arkadaşlar,
kendi çabalarımla ev studyom var ve flasşmetre kullanımı hakkında bilgi edinmek istiyorum.
Internette bakındım biraz pek bilgi göremedim bu konu hakkında.
Flaşmetre nasıl kullanılır amacı nedir? Kullanmak şart mıdır? deneme yanımla yöntemiyle halledilemez mi?
yardım ederseniz sevinirim,
teşekkürler.
merhaba.flaşmetre ışık ölçerdir. saniyede kaç diyafram işık gücünde çekeceğini hesaplarsın.ama onlar tarih oldu.dijitallerde bu otomatik olarak yapılır.manuelde bis ayar anlatayım 60-8 gölgede bir foto çektik. bu saniyenın 60 da birindeki zamanda filmin 8 diyaframlık işik alması demektir.en kuvvetli ışıkta diyafram numarası 32 ye kadar yükseltilebilir.en az ışıkta filme çok ışık gerekeceğinden bu 2,8 diyaframa kadar düşebilir. yani filme öyle bir ışık vereceksin ki saniyenim kaçta kaçında filmi doyuracak seviyede ışıkla yazacağını bileceksin. fazla ışıklanırsa yanar ve baskıda dijitallerde kor beyaz çıkar. ışığı kısman gerekir yani diyafram 8 deyse 11 e çıkar bir öyle çek.ya da saniyedeki hızı 60 sa 125 e yükset. bunlar örnek kendine manuel ayarı olan bir canon al. dijital olun.bana dertlerini yaz.bazı dijitaller öyle hassastır ki 1/8000 esnantene hızda foto çeker.bu flaşmetrede ayar edilemez.zaten piller azaldıkça hata çok ediyor.bende var şimdi tozlu yerde attım.flaşlaı hep 1/60 ta kullan çünkü flaşın en beyaz olduğu an bu hizdadır.125 sönme anı 30 parlama anıdır.bu iki ayarda ışık sarıdır.portrelerde cildi besler.bana derdini özele yazarsın.cevaplarım. makina autoda çekerken kenardaki numaralardan hangi ayarda çekiyor takip et bu senin bilgine destek olur.harici flaşla çekim yaparken hep manuelde kullan.ama kelviv denilen birşey var yani işığın filme yazmak için biraktığı ısıdır.güneş 5500 kelvindir.eğer bu ayarı yapmadan flaşla çekersen fotolar mavi kırmızı veya yeşil hatta sarımtırak olur.bir fotoğ.dan ayar ettir. ah yakınında olsam yardıncı olurdum ben aydındayım.üzgünüm. bu yazımı amatör arkadaşlarla paylaş.
teşekkürler bilgi için, dSLR sahibiyim. Tarih oldu demişsiniz ama aldiğim duyumlar hep "flaşmetre şart" tarzındaydi.. ben de deneme yanılmayla hallediyordum işimi tipki sizin önerdiğiniz gibi..
sn. lydya.. foruma hoşgeldiniz.. önce burayı tıklayın
bir kimse size cevap yazmış.. fakat ne ekleyeceğimi bilemiyorum.. gülsemmi, kızsammı...
şu satır:..
"flaşlaı hep 1/60 ta kullan çünkü flaşın en beyaz olduğu an bu hizdadır.125 sönme anı 30 parlama anıdır.bu iki ayarda ışık sarıdır.portrelerde cildi besler"
facia demek istiyorum.. renk ısısı ile enstantenenin ne alakası var...
üstelik flaşlar, saniyenin yüzbide biri veya milyonda biri süresünce ışık verir..
yani; 60 enstantene veya 125 enstantenede denediğiniz fotoğraflarda hiç fark göremeyeceksiniz...
sürekli ışıkdan bahsetmekj istediyse.. o , başka..
çırak durumundaki bir kimsenin söylediklerinin bir kısmı doğru.. bir kısmı yanlış..
amatör olduğunuzu göz önüne alarak:..
flaşmetre için bütçe ayırmanız gereksiz.. deneme - yanılma ile ilerleyin...
koç2513417.. pozometre ve flaşmetre nin ne olduğunu öğren..
ondan sonra buraya cevap yazmaya giriş..
mümkünse, yazma..
mete007 kardeş haklısın arkadaş koç2513417 destan yazmış ben ne demek istediğini anlayamadım şahsen neyse ev stüdyosuna flaş metr ye gerek yok kullandığınız makinenin stütyo daki işiğin altinda WB beyaz grı ayarını yaparsanız yeterli olacaktır kolay gelsin
Cok teşekkürler mete007 ve kartal53 deneyeceğim tavsiyelerinizi.
ıydya şimdi şunların suyunu bir sıkalım nedersin.beyler fotoğrafı ışık değil işığın bıraktığı ısı yazar.filmlere düşen ışık filmdeki gümüş tabakasını ısıyla yakar ve oksitler. biz bu oksiti banyolara sokarak hızlandırır ve hatları belirginleştirerek görüntüyü oluştururuz.renkli görmeye gelince bu sefer filmin arkasından kor ampullerle filmi ışıklandırır objektiflerle karta aktarırız.kartlarda altın ve gümüş tabakalar bu negatiften gelen ışığın ısısıyla oksitlenir.biz bunu siyanür banyolarıyla daha da belirginleştirerek kartta görüntüyü oluştururuz.kartta altın tabaka görüntüde parlaklık ,gümüş tabaka ana tema siyah beyazı ve mavi kırmızı sarı tabaka da renkleri karıştırarak yedi ana renge dönüştürür bizler renkli görürüz.DİJİTALLERDE FOTO TRANSISTÖRLERDEN OLOŞAN ENTEGRELERE GÖRÜNTÜ AKTARILIR. BU ENTEGRELER ÜZERİNE DÜŞEN IŞIKTAKİ ISI NEDENİYLE ELEKTİRİK ÜRETİR.BU ELEKTRİK MANTIKSAL ÇEVİRİ DEVRELERİYLE ELEKTRON TABANCALARINDAN MAVİ SARI KIRMIZI TABAKALARA SÜRÜLMÜŞ FLORESAN MADDEYE IŞINLANIR. FLORESAN MADDE UV IŞINŞLARLA IŞIK ÜRETİR.HANGİ TABANCA HANGİ TABAKANIN IŞIĞINA YÖNLÜYSE O IŞIK OLUŞUR. VE BİZ BUNLARI RENKLİ GÖRÜRÜZ. EVDEKİ EKRANLARA YAKINDAN BAKIN MAVİ SARI VE KIRMIZI MİKRO ÇİZGİLERDEN OLUŞUR.BÜYÜTEÇLE GÜNEŞTE KAĞIDI YAKMAK TA BUNA ÖRNEKTİR.ŞİMDİ BU SİTEDE BAŞKA BOY OLÇÜŞECEK ADAM VARSA HODRİ MEYDAN.flaşlar 1/30 saniyenin tamamında yanar ve söner.yani işıkları bu zaman aralığı kadardır.flaşlarda gördüğünüz ışık neon ampullerin içinde 330 voltun 15000 voltla içindeki gazı iyonize ederek karşıya aktarılırken kısa devre olan o 330 voltun karşıya kor gibi atlarken bıraktığı ısının ışığıdır.buna kelvin yada derece denir.sizde bu zaman aralıklarında bu ışığın belli an parçalarını kullanırsınız.saniyenin 1/60 ında flaş en beyaz ana ulaşır. eeeeeee beyler elimi öpün bakalım.flaşmetre bu saniyelerden birini seçersin sana kaç diyaframda çekmen gerektiğini gösrerir. makineler autoda iken kaç ayarlarda çekeceğini sana ekranda yazar zaten.flaşmetre oradada var.iydya paran çoksa git harca bu adamlara aldanıp.flaşmetre ne ki ya dijitallerde manuelde bir saniye seç( mesela 60)makinenle çeşitli diyaframlarda çek en beğendiğin tonajda ayarı tamamdır.tv ayarında saniyeyi sen verirsin değer olarak makina diyaframı bu saniyeye göre ayarlar.av de diyaframı sen verirsin makine hızını kendi ayarlar.m ayarında yani manuelde her iki ayar da senin elindedir. stüdyoda bu ayar kullanılır. ve eğer kelvin ayarını yapmazsan flaşlarda netice alamazsın.renklerde sapma olur. az mavi az magenta az sarı az kırmizi fazla olursa bu ayarı yap.bilmezsen bir prof fotoya danış. eeeeeeeee şimdi sıkı durun ben ajda pekkanın fotoğraflarını basan laborum. benle yarışacak daha kim kaldı.4 yıl trt de de kameramandım.lisans isteyen varmi beyler.ben birşey yazarken avcıyımdır.kısa mesafede kuşa ateş ederseniz eti yenmez papamparça olur. ama az salıverin saçma eti daglamaz eti de telef olmaz.eh düşenleri topluyayım bari............
koç2513417 destan olmuş yine cevabın ) teşekkürler tekrar ama anlamadıgım şu cümleni biraz açabilir misin rica etsem?
"ve eğer kelvin ayarını yapmazsan flaşlarda netice alamazsın.renklerde sapma olur. az mavi az magenta az sarı az kırmizi fazla olursa bu ayarı yap."
güneş ışığı 5500 kelvindir.ve bu ışıkta 7 ana renk vardır. floresan ışıklar aslında mavidir. ama insan beğninde matematiksel bir değişimle gerçek renge desteklenir. bu nedenle beyaz görürüz rengini.flaş renginde 7 ana rengin 1 tanesi yuktur. bu nedenle sarıyı makinede fazla algılatırız. yani buna kelvin ayarı denir.kullandığın profesyonel makinalarda bu ayar vardır. mesela ampul resminde ampul ışığında floresan ışığında floresan resmine getirirsin. gün ışığımda güneş resmi olan yerde çekersin flaşlarınla çekerken bu ayarlardan hepsinden çek ve bilgisayara aktararak orada detaylara bak. kesin netice oradadır.en yakın netice aldığın ayarda artı eksi tolerans ayarı da hemen orada mevcuttur.yanında göstergelere dikkatle bak.onları artı eksi yada grafikli olanı da varsa grafikte ileri geri oyna ve bu değerleri kardet. cilt rengi tatlı yeşıle dönmesine an kala ayar tamdır.yani ne sarı ne mavi ne de yeşil diyemediğin an bu doğru ayardır grafikli ayarların kenarlarında renk çizgileri vardır. hangi rengi istiyorsan grafik noktasını ayar probundan o tarafa ilerlet. 5500 kelvin 5226,85 derecedir.bu ısıda oluşan bir ışık pirizmada kırılırsa yedi ana rengi görebilirsin.en az kırılan ışık kırmızı en çok kırılan ışık mordur.stüdyonda makineni m yani manuel ayarına getir.stüdyona yabancı ışık sızmamalı. bunlar ayarı bozar.ya da az 20 wat floresan kullan. esnantene hızını 60 ayarla. bir diyafram değeri ver ve foto çek.koyuysa dijitalde diyaframı aç az değer ver.foto ekranda çok parlaksa diyaframı kıs yani yüksek rakam değeri ver. tam detayı yakaladıktan sonra bu kelvin ayarlarını yapmaya başla.renk ayarı en son ayarlanır. koyu resimlerde renk tonlama yapılmaz.çünkü işık az gelir ve çözünürlükteki renk yoğunluğu azdır ve detalı tahlil edinilemez. şahsın eline düz beyaz kağıt tuttur.fotoda tam beyaz çıkıyorsa buradan da tahlil doğrudur. saygılar.
güzel sorular güzel cevaplar.... nede olsa lydya sanırım bir bayan...
koç2513417 bence bu kadar teknik bir anlatımı amatör birine yapma ...
sonra çekimlerde ayarlardan çok çekilecek objeye verceğimiz görüntü önemlidir hoş bunu photoshopla yapıyoruz artık ... flashmetreye gerek yok dijital makinelerde WB ayarını yaparsan gözünün gördüğüne yakın bi görüntü alırsın... daha sonra photoshopta düzenleyerek bu işi çöz. bu arada mete abinin söylediklirene katılmadan edemiyeceğim..
İlgili olabilecek konular
-
Hiti 525l Termal Baskı Hakkında Yardım
04 Oca. 2025, 13:30 megavision
019104 Oca. 2025, 13:30
megavision -
Canopus Nhx-e2 Drivers Lazım Yardımcı Olurmusunuz Arkadaşlar
09 Kas. 2022, 11:18 yavuzkayseri
0139309 Kas. 2022, 11:19
yavuzkayseri -
-
Bunu Nasıl Yapabliirm Yardımcı Olurmusunuz
15 Haz. 2021, 18:47 xpia
1145716 Tem. 2021, 13:09
kayahanakcay -