Fotoğrafçılık Forumları
Doğrudan Siyah-beyaz mı ? Yoksa Shop Mu?
Arkadaşlar, Ara Güler fotoğraflarına olan ilgimin had safhaya ulaştığı son günlerde, kendimce siyah-beyaz denemelerim oluyor. Fakat kafamı kurcalayan şey şu;
Çekimi yaparken siyah-beyaz modda mı çekmeliyim, yoksa bilâhare siyah-beyaza mı dönüştürmeliyim. Aynı soru siyah-beyazla birbirine yakışan, yüksek iso, yüksek noise içinde geçerli. bunu efekt olarak sağlayan programlar var.
sizce ne yapmalıyım? şimdiden teşekkürler
Film kullanıyor olsaydın kesinlikle s&b film kullan derdim. S&b film ve renk filtreleri ile yapılan uygulamalar bambaşkadır. Ama dijital kullanıyorsan elbette renkli çek. sonra photoshop'la bunu siyah beyaza çevirmek çok daha fazla kontrol olanağı sağlar.
" çok daha fazla kontrol olanağı " aradığım sanırım buydu. fotoğrafları raw formatında çekmekse bu işi daha ciddi hale getirecektir. teşekkür ederim yanıtınız için.
#.hayalperest.' tarafından 11.02.2011 01:17:52 tarihinde düzenlendi.
Önizlemede yani çekip fotoğrafı baktığınızda renklini verdiği his ile siyah beyazın verdiği his de farklıdır. O açıdan arada bir S&B çekip acaba nasıl gözüküyor diye kontrol etmeniz yararlı olabilir.
Tabii en güzeli RAW çekip işlemek bunu. Elinizdeki makinede modu varsa mutlaka deneyin
kişisel olarak direkt siyah beyaz çekmeyi tercih ediyorum. o an gözlerimle renkli gördüğüm şeyi siyah beyaz hayal ederim. vizörden siyah beyaz görmek kafamdaki hayal ile karşılaştırma imkanı tanıyor. Bununla beraber arkadaşların önerileri de kendi içinde doğru. dijital işleme yazılımları hakikaten çok iyi olanaklar sunuyor. iyi çalışmalar
Benim tercihim renkli çekmek olurdu tabii Raw çekmek kaydıyla shop la düzenlemek.
istersen aradaki farkı sen gör her ikisinide dene aradaki farkı farkedeceksin...
şahsen renkli cekmeyi tercih ediyorum.
renkli fotograf siyah beyaza cevrilebilir ancak siyah beyaz renkliye cevrilemez.
bu benim için yeterli bir neden
Bencede renkli çek
Böylece kopyalayıp oynasan bile hem S B hemde renki bir resme sahip olursun...
bence raw çekip sonradan dönüştürmen daha uygun olur. ara güler fotoğrafları sözünden anladığım kadarıyla zaten makinede siyah beyaz çekip küçük ekrandan bakınca o istediğin etkiyi göremezsin fotoğrafta.
siyah beyaz çek ama raw formatında çek hem az çok nasıl göründüğünü bilirsin siyah beyazın hemde raw renk bilgilerini de saklar daha fazla kontrolun olur daha sonra iyi olur.
Çekim yaparken normal renkli olarak çek ve daha sonra shopta siyah beyaza çevirebilirsin eğer photoshop programı kullanıyorsan daha başarılı sonuçlar elde edebilirsin,makinenin vermiş olduğu SB etkili olamıyor çoğu zaman..
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Fotoğraf Makinemle Çektiğim Fotoğraflarda Siyah Leke Var
18 Kas. 2023, 19:50 edaak123
1129830 Ara. 2023, 01:28
mustafa_ozdag -
Ürün Çekimi İçin Beyaz Fon Perde Yerine Sotr Beyaz Güneşlik
28 Eyl. 2023, 22:43 bombom95
079328 Eyl. 2023, 22:44
bombom95 -
E Devlet İki Aşamalı Doğrulama Sms Doğrulaması
12 Eki. 2022, 17:14 prodersler
080012 Eki. 2022, 17:14
prodersler -
-
Nikon D-90 Resim Yarısı Siyah ?
26 Oca. 2014, 14:58 hakanbektas
121269514 Ağu. 2021, 13:09
memolikas -
Fotograf Kağıtında Baskıda Beyazın Sarı Renk Çıkaması ?
05 Haz. 2021, 16:11 hakansuna
1189007 Haz. 2021, 13:20
mavi1976 -
Siyah Beyaz Fotoğraflar Renklendirme
24 May. 2021, 21:28 selcuksoy
0144424 May. 2021, 21:28
selcuksoy -