arifarif
arifarif (üye)
Adana / Amatör

1 Mb mı 300 Kb Mi

slm
Arkadaşlar Samsung A55 W makinemle 1600x1200 pixel çektiim fotoların her biri normalde ortalama 1 MB civarında.Fakat bunları paint veya ofis picture manager ile açıp farklı bir isimle kaydedersem boyutları ortalama 300 KB ye düşüyor.Pixel değerleri değişmiyor(1600x1200) kalitede görünür ve fark edilir bir fark yok
Bunun sebebi ne olabilir neden düşüyo dosyaların boyutu?? Acaba Kalite de düşüyormu??

Tarih: 19 Ekim 2006, 20:53 - İp: 81.***.**0.133
nedimy
nedimy (üye)
Bursa / Meraklı

dosya formatlarında bir değişiklik oluyordur. dikkat etmen gereken nokta bu olsa gerek.

ama şunu söyliyeyim boyut düşüşünde her zaman kalitre düşer...
belki gözle fark edilemez ama yinede düşüş olur...

Tarih: 19 Ekim 2006, 20:59 - İp: 85.***.**7.210
arifarif
arifarif (üye)
Adana / Amatör

Tşk ama

makinanın kendi attığı dosya formatı *.JPG farklı kaydedincede *.jpg olarak kaydediyorum ama burda bir püf nokta var aynı isimle üstüne kaydedersem değişen bir şey olmuyor fakat dosyanın adını değiştirip kaydedersem bahsettiğim boyut düşmesi gerçekleşiyor.Belki sizdede oluyordur bir denemekte fayda var

Tarih: 19 Ekim 2006, 21:06 - İp: 81.***.**0.133
nedimy
nedimy (üye)
Bursa / Meraklı

şimdi bende denedim 384 kb lık direk fot. mak. çıkan bir resmi paintle açıp farklı kaydettiğim zaman 78 kb a düşüyor ve iki resmi karşılaştırdığımda kalite açısından baya bi fark olduğunu görüyorum...

ama nedenini bir türlü kavrayamadı araştırıyorum...

Tarih: 19 Ekim 2006, 21:14 - İp: 85.***.**7.210
nedimy
nedimy (üye)
Bursa / Meraklı

büyük bi ihtimal paint onu şöyle yapıyor.

resim jpeg formatında olsada onu bitmap formatında sayıp ona göre işlem yapıyor yani resmi tekrar jpeg formatında kayıt etmek istediğimiz zaman haa bu adam resmi sıkıştırmak istiyor diye düşünerek öyle davranıyor....

Tarih: 19 Ekim 2006, 21:18 - İp: 85.***.**7.210
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

jpeg her zaman sıkıştırılmış bir formattır ve her kaydedişte tekrar sıkıştırır.
mesela windows'un kendi fotoğraf görüntüleyicisinde fotoğrafı döndürdüğünüzde de aslında fotoğrafı yeniden kaydeder.
gözden çıkardığınız bir fotoğrafı veya bir fotoğrafın kopyasını döndürün. bir noktadan sonra kalitenin belirgin şekilde düşüşünü gözlemlersiniz.

Tarih: 20 Ekim 2006, 00:28 - İp: 88.***.**6.250
arifarif
arifarif (üye)
Adana / Amatör

dediğinizin farkındayım ama

Ben 1mb lik dosyayı paintle farklı isimle kaydedince boyutu 300 kb ye düşüyo ve windows resim ve fax göstericisi yada benzer programla dosyayı açıp digital zoom yatığımda (+ ile)
resimlerin her ikisininde aynı noktada bozulmaya başladıklarını mesela 15 tıklama sonunda her iki resminde aynı şekilde bozulduğnu ve işlem sonunda aynı göründüğünü farkettim.bu demek oluyo ki 1mb lık resim ile 300 kb lik resim aynı dijital kalitede.
.
Acaba fot mak. kaydederken dosyayı çok büyük mü gösteriyo??

Tarih: 20 Ekim 2006, 00:46 - İp: 81.***.**0.133
nedimy
nedimy (üye)
Bursa / Meraklı

o senin dediğinden resimlerin aynı kaliede olduğu sonucu ortaya çıkmıyor.. orjinal resim çok kaliteli olduğu için 300 kb resimde sana kaliteli görünbiliyor..

bunu denemen içi yapman gereken 200 kb lık bir resim üzerinde denemen göreceksin ki paintten çıkan resim ile ilk resim arasında baaya bi fark olacaktır....

sorunun cevabı da burda gizli!!

#nedimy' tarafyndan 20.10.2006 02:40:24 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 20 Ekim 2006, 02:39 - İp: 85.***.**7.210
blackrock
blackrock (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

http://forum.netfotograf.com/dijital_kompakt.asp?msg_id=13974

Sanırım iki başlık var ben diğer başlığa yazmıştım, linkini yazdım o yüzden...

Tarih: 20 Ekim 2006, 03:13 - İp: 85.***.**6.181
turkeyfoto
turkeyfoto (üye)
Kocaeli / Firma

arkadaslar photoshop kullansaydınız nedenını anlardınız. jpek formatı 12 kademedır, photoshopta kaydederken kademe secerız bunun normalı 10. kademedır dıjıtal makınalar 10. kademege cekerler paınt ıse 5. kademeyle kaydeder fark burda, kalıte olarak 5 ıle 10 arasında fazlabırfark goremıyorsunuz fakat 4 3 2 1 cok farkedıyor. anlamanız ıcın photoshopta denemenızı tavsıye ederım

Tarih: 22 Ekim 2006, 21:01 - İp: 85.***.**5.12
nedimy
nedimy (üye)
Bursa / Meraklı

photoshop üstadımıza teşekkürler ediyoruz.... saolasın turkeyfoto

Tarih: 24 Ekim 2006, 15:12 - İp: 85.***.**6.125
  • 1