barana
barana (üye)
İstanbul / Amatör

Uzun Ömürlü Batarya

Merhaba foruma yeni katıldım.

Elimde mevcut olan Sony w55 fotoraf makinası bataryası çok kısa sürede bitiyor.

Güç / Diğerleri

Pil Sistemi - Lityum N

Birlikte Verilen Pil- NP-BG1

380 çekim, 190dak. (LCD ekranla CIPA standardı)

Normal çekim koşullarında, birlikte verilen pillerle Stamina (pil ömrü)

80 çekim, 190dak. (LCD ekranla CIPA standardı)

* Bu konumda alabileceğim daha iyi bir batarya mevcutmu ? Bu konu hakkında beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Sevgiler..

Tarih: 18 Mayıs 2010, 12:21 - İp: 78.***.**3.159
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

sizin yazıklarınızdan ziyade ben bildiklerimi okuyayyım

1- lcd ekran bataryayı çabuk bitirir
2- tam şarz etme ve bitirme önemlidir
3- şarzı tam bitmemiş bataryalar şarza bağlanmamalıdır
4- batarya şazda fala tutulmamalıdır.
5- flaş çaktırmalar bataryayı çabuk bitirir
6- video çekimi bataryayı çabuk bitirir

 

Tarih: 19 Mayıs 2010, 11:26 - İp: 88.***.**3.124
sinnux
sinnux (üye)
Bursa / Meraklı

Lityum iyon pil (Li-ion) bir çeşit yeniden doldurulabilir pil. Çoğunlukla elektronik araçlarda kullanılır. Ağırlıklarına-büyüklüklerine oranla verebildikleri yüksek enerji ile en iyi pil çeşitlerinden biridir ve yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu pillerde hafıza etkisi yoktur ve kullanılmadıkları zamanlardaki enerji kayıpları yavaştır. Uygunsuz kullanılmaları halinde tehlikeli olabilirler. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise diğer pil türlerine göre ömürleri daha kısa olabilir. Daha gelişmiş lityum iyon pil tasarımları ise lityum polimer pil (lithium polymer cell) ve lityum titanat pil hücreleridir.

Avantajlar

Lityum ion piller diğer kimyasallarla hazırlanan denklerine oranla sıklıkla çok daha hafiftirler. Bunun sebebi lityum iyon pillerin en üst seviyede doldurulabilme yoğunluklarıdır. Li ion piller küçük ve taşınabilirdir. Li ion piller için hafıza etkisi sorunu yoktur, dolayısıyla bu pilleri şarj etmek için tam olarak boşalmalarını beklemek gerekmez. Ayrıca yine aynı nedenden dolayı şarjı yarıda kesmek pil için olumsuz bir etki yaratmaz.

Dezavantajlar

Lityum iyon pillerin en belirgin kusuru kullanım ömürlerinin üretim tarihlerinden itibaren başlamasıdır. Üretildiklerinden sonra şarj edilseler de edilmeseler de ömürleri üretim tarihinden itibaren azalmaya başlamaktadır. Ancak bu kusur muhtemel müşterilere (topluma) pek duyurulmaz.
%100 şarj seviyesindeki ve çoğunlukla 25 °C derece sıcaklıkta bulunan tam dolu tipik bir dizüstü bilgisayar pili, geri dönüşü olmayacak şekilde her yıl kapasitesinin %20 sini kaybeder. Bu kapasite kaybı ürünün üretim tarihinden itibaren başlar ve pil hiç kullanılmasa bile devam eder. Değişik depolama/saklama dereceleri değişik pil ömrü kayıplarına yol açmaktadır. 0 °C derecede %6, 25 °C derecede %20 ve 40 °C derecede %35 kayıpla karşılaşılabilir.
Eğer lityum iyon pil %40 dolu olarak depolanırsa/saklanırsa pil kapasitesindeki kayıp değerleri düşer. Bu değerler %40 dolu pilde 0 °C derecede %2'ye, 25 °C derecede %4'e, 40 °C derecede ise %15'e düşer.
Eğer pil %0 a kadar boşaltılırsa bu durum "tam boşaltma" olarak adlandırılır ve bu durum pilin kapasitesini düşürür. Yaklaşık olarak 100 tam boşaltma pilin kapasitesinde %75 ten %80'e kadar bir kapasite kaybına yol açar. Dizüstü bilgisayarlarda ya da cep telefonlarında kullanıldığında bu kayıpların anlamı üç-beş yıllık bir kullanımın ardından pilin kapasitesinin kullanılamayacak kadar düşecek olmasıdır.
Li-iyon piller hafıza etkisinden etkilenmezler ancak nikel metal hidrür ya da nikel kadmiyum piller kadar uzun ömürlü değildirler. Hatalı kullanıldıklarında çok tehlikeli olabilirler. İleri kimya bilgisi ve gelişmiş çalışmalar gerektirdiklerinden çoğunlukla daha pahalıdırlar.

Uyarılar

Lityum iyon piller yüksek ısıya ya da doğrudan güneş ışığına maruz bırakılırlarsa kolayca tutuşabilir ya da patlayabilir. Asla sıcak bir havada arabada bırakılmamalıdır. Bir Li-ion pilin kısa devre olması da tutuşmasına ya da patlamasına yol açabilir.

**********************************

Bence senin Li-ion bataryanın sorunu uzun süre beklemeden kaynaklanan kapasite kaybı makineyi ne zaman aldın? bataryanı değiştirmeyi dene.

 

Tarih: 19 Mayıs 2010, 14:09 - İp: 78.***.**4.161
barana
barana (üye)
İstanbul / Amatör

Cevap ve bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.

Sayın ; sinnux

Makinayı 1.5 sene önce aldım.

3 kere gold pc ye götürdüm batarya çabuk bitiyor diye sorun yok dediler.

Batarya sony nin kendi bataryası aldığımda yanında verilen batarya.

Bataryayı yenilemeyi düşündüğüm için benim amacım çok sağlam bir batarya almaktı. Yani kaliteli bir batarya alıp daha uzun süre kullanmaktı amacım.

30 liralık bataryada var 130 liralıkda var. Hiç bilgim olmadığından almam gereken bataryayıda söylerseniz çok sevinirim.

Bataryayı şarja taktığımda uzun süre beklediğinde sayın remi5861 ' in dediği gibi zayıflama yapıyorda olabilir. =(

Lcd ekranın ışığını kısma gibi bir şansım yok sanırım ayarlara bakacağım.

Not : Video çekmiyorum.

 

Tarih: 20 Mayıs 2010, 11:52 - İp: 78.***.**3.159
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Pil aldığınız servis sağlayıcınız pili alır teste tabi tutar,pilde sorun var ise değiştirirler,,sorunu yok ise kullanıcı tarafından esas dolumu yapılamamış mantalitesi taşır ise,,söylerler size,,yenisini alacaksınız bir yerden, taklit olmamalı ama pilin..

 

Tarih: 23 Mayıs 2010, 00:37 - İp: 88.***.**1.163
sinnux
sinnux (üye)
Bursa / Meraklı

Batarya orijinal olmalı. Alırken bandrolüne bak. Sony mağazalarından da alabilirsin.

 

Tarih: 26 Mayıs 2010, 20:53 - İp: 78.***.**2.155
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Mak' da açık filan bırakmayın gene de..

 

Tarih: 28 Mayıs 2010, 19:00 - İp: 88.***.**2.177
  • 1