Fotoğrafçılık Forumları
Raw’dan Jpeg’e Dönüştürürken Fark Var
İyi Günler,
RAW formatlı foto üzerinde bazı düzenlemeler yaptıktan sonra maksimum kalitede jpege dönüştürsem bile özellikle keskinlikte, canlılıkta fark oluyor. örneğin raw iken su tanelerini damla damla görüyosam, jpege dönüştüğünde o netliği göremiyorum.
bunun sebebini ve varsa çözümünü bilen varsa yardım ederse çok sevinirim.
normalde bunun böyle olması beklenemez.
yani rawda nasılsa tiff yada jpgdede aynı görünmesi gerekir.
acaba diyorum 32 bit 8 bit olayı mı?
Yada jpgden çıktı aldıktan sonra mı iyi görünmüyor?
bir örnek ekran görüntüsü görebilirsek eğer sonuca daha hızlı gideriz gibime geliyor.
yada söz konusu rawı buraya yükleyerek başka pcde bakmak çözüm getirebilir.
tahmini cevap vermek zor oluyor.
yani rawda görüntü neyse jpeg olunca da aynısı mı olur normalde? ben yeni yeni başladım da bu işlere. canonun yanında gelen programı kullanıyorum. jpeg olduğu zaman keskinlikte ciddi bir azalma meydana geliyor. görüntüde bulanıklaşma oluyor. ardarda açtğım zaman bu farkı çok rahat görebiliyorum.
acaba kullandığım programdan dolayı mıdır? bir de canon 500d ile çekilmiş raw dosyalarını photoshopta açmam için gerekli olan plugin in linkini verebilir misiniz?
Normalde rawlar photoshop ile işlendiğini farz ederiz hep. Çoğunluklada bu böyle olur.
Raw nedir? jpg nedir tiff nedir önce onu anlamamız lazım.
sonra rawı işleme programlarına bakmalı.
Raw ham madde gibi bişeydir. Ve dosya boyutu çok büyüktür. Sıkıştırma sıfır gibidir.
Jpg de ise kalite kalite sıkıştırma seçenekleri vardır. En iyi kaliteyi seçerseniz bile kalite kaybı olacaktır mutlaka. Ama sizin dediğiniz kadar olmaması lazım. Hatta gözle çok farkedilmemesi lazım.
Bence fotoğraflarda rawdan çıkışta en az kalite kaybı için tiff formatınıda seçebilirsiniz.
Ama dedimya kalite kalite kaybı çok az olacağı için jpg yaparken 3-5 mb gelen fotoğraf tiffde 6-8 mb gelebilir. Gözle görülemeyen hatta buna ijtiyacınız olmadığını farz ettiğim şey için fazladan megabaytlarla uğraşmak hamallık olsa gerek.
Diğer bir konu photoshop raw işleme, başka yazılımlar ile raw işlemek mevzusu.
Ben hep photoshop kullanır ve tavsiye ederim. Bu düşük bir ihtimalde olsa deneyerek bulunabilir bişeydir.
Bilemiyorum yani, belkide farklı algoritmalar kullanıyor olabilir.
Herkesin güvendiği adobe rawa güvenmek iyi seçenek gibi duruyor karşımızda.
Bir diğer konu ise bir jpgyi 2 defa aç kapa yapıldığında 2 kez sıkıştırmaya maruz kalması ve kaliteden azar azar gitmesi demektir.
Yani, bir jpgyi 1 defa açıp kaydet dediğinizde bu jpg algoritmalarıyla sıkıştırılır. Bu fotoğrafı bidaha açıp bidaha kaydet dediğinizde yine sıkışıştırılır.
Bidaha aç kapa, bi daha aç kapa derken fotoğrafınızı tanıyamazsınız
Bu videolardada böyledir. Ne kadar az rendere girerse o kadar iyidir. Bir video 2 kez convert edildiğinde o videodan çok şey alıp götürür. İşte jpgdeki olayda buradaki ile aynı mantıkta çalışır. Herr aç kapa bir renderdır diyebiliriz.
unutmadan 500D için raw sorunu için başlık açılmış ve konu çözüme kavuşmuştur.
http://forum.netfotograf.com/dslr_slrlike_reviews.asp?msg_id=40010
konu dışı ama 500D kullanıcılarını ilgilendiren bir durum:
http://forum.netfotograf.com/dslr_slrlike_reviews.asp?msg_id=40523
arkadaşlar benim bir sorunum var ben manuelde alaylı yetişmiş bir prof demiyelimde fotoğrafçılık yapan grafikerim (prof. yapmak istediklerinin hepsni yapmaktır benim için) aranzör baskılarla film banyolarla manuel makinelerle yetiştiğimiz için srl de biraz isteksiz kalıyoruz...
sorunum şu canon eos-1 ds digital makinem var raw+jpg çekiyorum jpg makineden süper çıkıyor fakat raw da bir pus var photshpa attığımda canon ayar programı çıkıyor (eos-1ds diye) ordan veriorum ışığını shadows sharpness fakat yakalayamıyorum jpg deki netliği ancak üstüne photshpla biraz oynarsam bişiler çıkıo ama yine aynısı çıkmıoo normali bumudur ne yapmalıyım teşekkür ederim şimdiden....
@aliihsann
raw hammade gibidir. Profesyoneller çoğunlukla bu formatta çalışırlar. Bu raw formatını biraz araştırmanı öneririm -bu forumda olsun webde olsun..
Bulduğun sonuçlarda zaten rawın nasıl bir şey olduğunu neden böyle ham olduğunu, neden ham olması gerektiğini, nerde ve hangi durumda kullanılması gerektiğini bulacaksın.
---------
ayrıca rawda başka photoshopta başka renkler çıkıyorsa o zaman renk yönetim sisteminiz yanlıştır. buna ekran kalibrasyon işlerinin yapılmamasıda dahil edilebilir. çünlü renk yönetimi ekran kalibrasyonla ilişkilidir.
teşekkür ederim evet renk ayarlarım ppd ayarlarım tamam garafikjer olduğumdan hepsini ayarlardım ayrıca bir program buldum o sorunumu halletti ilgin için teşekkür ederim aynı sorun olanlarada capture one yiönere bilirim
- 1