kayazaki
kayazaki (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

Photoshopun 49 Püf Noktası

ARKADAŞLAR SİZLER İÇİN FAYDALI OLACAĞINA İNANIYORUM.


49 PHOTOSHOP PÜF NOKTASI

1-AUTO AYARLARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Photoshop içerisinde Curve, Levels tablolarının auto değerlerini, siyah ve beyaz renk piksellerini kendi default değerlerinde ayarlıyor. Photoshop 6’da Curves ya da Levels tablosunu açın; “alt” tuşuna bastığınızda Auto butonu Options butonuna dönüşecektir. Alt tuşu basılı durumda iken Options butonuna tıkladığınızda açılan pencereden değerleri değiştirebilirsiniz. Photoshop 7’de durum daha kolay. Curves, Levels tablosunda Options butonu doğrudan karşımıza çıkıyor. Özellikle PS7 içerisinde Shadow, Midtones, Highlights seçeneklerine özel renkler girebilir, farklı efektler elde edebilirsiniz.

2-OPACITY DEĞERLERİNİ KLAVYEDEN DEĞİŞTİRME

Toolbox araçlarından brush, stamp (boyama ve rötuş) araçlarından herhangi biri seçili durumdayken klavyeden girilen nümerik değerler, bu araçların opacity değerlerini değiştirir. Seçim araçları, crop, move seçiliyken girilen nümerik değerler, bulunduğunuz layer’ın opacity değerini değiştirecektir. Opacity değerlerine klavyeden 48, 62 gibi küsuratlı değerler girebilirsiniz.

3-COLOR RANGE

Color Range renge duyarlı bir seçim aracıdır. Color Range penceresinde yer alan damlalık araçlarının yardımıyla belirlenen renkler pencere kapatıldığında bir seçim alanına dönüşür. İşlevli ve yoğun kullanılan bir Photoshop aracıdır. Color Range penceresinde yer alan Selection ve Image seçenekleri, seçim çalışmanızın açık olan belgenin ön izlemesi ile birlikte çalışmanıza olanak sağlar. Pencerede yer alan Seçim değerlerinizi kaydederek başka bir çalışmanızda tekrar kullanabilirsiniz. Select açılan menüsünden renge duyarlı seçim çalışması yapabilirsiniz. Belirli bir renk hakimiyetinin olduğu belgelerde kullanılabilir. Color Range’in en önemli araçları damlalıklar. Select menüsünün seçeneğini ‘Sampled Colors’ yapın, en altta bulunan ‘Selection Preview’ bölümünde de Grayscale seçeneğini aktif yapın. Üç damlalıktan ‘+’ simgeli olanı seçin ve örnek resimdeki Zebra’nın siyah kuşaklarının açık, orta ve koyu bölümlerine tek tek tıklayın. Her tıklayışınızda Zebra’nın kuşaklarındaki belirginliği görebilirsiniz. Seçim için renk ekleme ve çıkarma işlemi için iki ayrı damlalığı kullanmanın yanında birinci damlalığa tıklayıp istediğiniz renk tonunu seçtikten sonra seçime yeni noktalar dahil etmek için shift tuşunu kullanabilirsiniz. Alt tuşuna basarak da seçimden nokta çıkarabilirsiniz.

4-REPLACE COLOR

Kullanımı kolay bir renk işleme aracı. Örnek çalışmada Photoshop’un kendi örnek dosyalarından bir tanesini açarak, damlalık aracına tıkladım. Çalışma belgesi üzerine giderek shift tuşu yardımıyla kumların açık, orta, koyu bölümlerine tek tek bastım. Transform bölümünde bulunan Hue Saturation sürgüleriyle renk değişimi aldıktan sonra çalışma belgesi üzerinde değişimi izledim. Değişimin sağlıklı olmadığı bölgelerde yine damlalıkla, shift tuşuyla tıklayarak onları maske içerisine dahil ettim.

5-CMYK RENK MODUNDA RGB FİLTRELERİ

Photoshop filtrelerinin çoğu RGB renk modunda çalışır. CMYK renk modunda iken ister kanallara tek tek, ister Quick Mask ile RGB filtrelerini CMYK modda kullanabilirsiniz. Yeni bir Alpha kanalı oluşturun ve Filter menüsüne göz atın, hemen hemen tüm filtrelerin aktif olduğunu göreceksiniz.

6-FADE

Photoshop tüm alternatif araçlarıyla bize neredeyse sınırsız bir güç veriyor. Kullanılan tüm araçların farklı tarzlarda yorumlanmasıyla kolayca hoş sonuçlar elde edilebiliyor. Fade özelliği de bunlardan biri. Çalışma belgesine herhangi bir filtre uyguladığınızda, Edit menüsü altında aktif hale gelen Fade’e tıklayın. Açılan pencereden, son uyguladığınız filtrenin Opacity değerini, bununla beraber etkili olmasını istediğiniz Layer Mode’larından birini seçebilirsiniz.

7-AÇISI BOZUK BELGELERİ DÜZELTME

Servis bürodan gelen taramalar, çoğunlukla açısı bozuk görsell

Tarih: 15 Kasım 2005, 18:18 - İp: yok
tubs
tubs (üye)
Ankara / Meraklı

eline sağlık teşekkürler, photoshop a yeni başlıyan biri olarak bunlardan baya faydalanacağımı düşünüyorum.

 

Tarih: 18 Kasım 2005, 11:38 - İp: yok
creed_06
creed_06 (üye)
Ankara / Firma

Cok işime yaradı ellerine sağlık

 

Tarih: 20 Kasım 2005, 20:20 - İp: yok
banvit82
banvit82 (üye)
Aydın / Amatör

Merhaba;Bilgiyi paylaşmak nekadar güzel bir duygudur.Verdiğiniz tüm emekleriniz için binlerce teşekkür ederim.Dilerim hiçbir sorunuz cevapsız kalmaz.Ellerinize ,gözlerinize sağlık.

 

Tarih: 26 Kasım 2005, 21:30 - İp: 85.***.**4.183
sukrudeniz
sukrudeniz (üye)
Antalya / Amatör

tesekkur ederız cok yararlı bilgiler ben örnek çalışmaları göremedim örnekleri nere koydunuz acaba

 

Tarih: 13 Ocak 2006, 13:08 - İp: 85.***.**0.16
fotoser
fotoser (üye)
Eskişehir / Stüdyo Fotoğrafçısı

kaya tşk ederim

 

Tarih: 27 Ekim 2007, 17:27 - İp: 85.***.**0.183
bulent3535
bulent3535 (üye)
İzmir / Stüdyo Fotoğrafçısı

bilgilerin için çok teşekkür ederim emeğine sağlık

 

Tarih: 4 Kasım 2007, 13:53 - İp: 78.***.**7.13
  • 1