juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Cok Fazla Forum!

Arkadaslar, bu sitenin forumuna gunde kac tane mesaj geliyor acaba da 'dijital fotograf makinalari' basligini bile ikiye ayirma ihtiyaci duymus site yoneticisi? Eger gidip bakarsaniz , (teknik) ve (secimi) seklinde ayrilan foruma atilan mesajlar arasinda hic bir fark gormezsiniz, mesajlar birbirinin cok benzeri... ve artik dijital makinalarla ilgili forumu takip etmek iyice corba haline geldi, bir ona bak bir buna bak.. Eger illa bolunmesi gerekiyorsa "Dijital SLRler" ve "Diger dijital makinalar" diye ayrilmasi daha uygundu.. Ikisinin dertleri yine bir derece farkli.

Bir de su "Klasik fotografcilik" nedir onu soyleyen olur mu?.. Ne demek klasik fotografcilik?

"forumu gelistirmek" demek konulari didik didik bolmek demek degil ki.. tam tersi benzer konulari bir araya toplamak bile olabilirdi. Forum zengin gostersin diye mi boyle yapilmis, baska bir sey aklima gelmiyor cunku fonksiyonel degil.

Tarih: 3 Ocak 2005, 16:01 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili juggler,
Evet biraz fazla detay olmuş ama kalite detaydadır...Umarım arkadaşlar forumu doğru kullanırlar...Dijital fotoğraf makinesi seçimi ve teknik kısmı ikiye ayrılamsının nedeni bence "x liram var ne alayım??" ve " z marka makinemin flaşı gündüzleri niye patlamıyor? " sorularının ayrımı için olsa gerek....Ben kendi adıma artık sadece "teknik" "firmware" "tüketici sorunlarında yazmayı düşünüyorum....Selamlar

Tarih: 3 Ocak 2005, 16:42 - İp: yok
juggler
juggler (üye)

Bence forum kendi kendine sekillenmeli, yani mesajlar o kadar cogalir ve insanlar aradiklarini bulamaz olurlar ki o zaman acarsin yeni bir forum. Gereksiz detaylarin kalite getireceginden supheliyim.

Tarih: 3 Ocak 2005, 17:12 - İp: yok
tembeleryk
tembeleryk (üye)
Samsun / Amatör

evet juggler e az biraz bende katılıyorum ilk gördüğümde çok güzel olmuş dedim ama dijital makineler bölümü biraz kalabalık olmuş aşağı yukarı yine aynı şeylerden söz ediliyor gelçi daha ilk defa giriyorum alışınca daha farklı olabilir
ilk kez olan bir şeyi yadırgamak normal olabilir biraz kullanalım herşey netleşir zaten

Tarih: 3 Ocak 2005, 19:34 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili tembeleryk,
Değişen bir şey yok aslında .Hemen her konuda bir şeyler yazmak zorunda değiliz ve zaten bu mümkün de değil...Ben şahsen o kadar şey bilmiyorum...sen de benim gibi yap bildiğin konuları sürekli takip et ve yaz öğrenmek istediklerini de takip et bilenlere sor...Bu siteyi profesyonel fotoğrafçılar takip ettiği gibi firmaların satış temsilcileri de takip ediyor.Ama her konuyu takip edecem diye uğraşırsan işin içinden çıkamazsın bilmiş ol
farkındaysan öteki sitede işler kesat gitti çoğunluğu geri döndü :-)

Tarih: 4 Ocak 2005, 00:29 - İp: yok
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Merhaba,
Forumun kaç mesaj aldığını saymadım ancak dünkü ziyaretçi sayım 1900 küsur çok iyi bir rakam ve benim için gurur verici. Bana gelen mailleride dikkate aldığımda bu 1900 kişinin içinde otelde düğün salonlarında acele fotoğraf işi yapan arkadaşlar, yerel gazetelerde çalışan arkadaşlar, firmaların teknik destek elemanları, stüdyo fotoğrafçısı arkadaşlar, amatörler, meraklılar, profosyoneller,... yani fotoğrafın her konumunda olan arkadaşlar var, hal böyle oluncada her konumdaki insanların bilgi ve tecrübelerini paylaşabilecekleri yerlerin olması gerektiğini düşünüyorum ve bu yöndede talepler var hatta yine öneri ve şikayetler başlığı altında bir arkadaşımız "neden doğa fotoğrafçıları için bir bölüm yok" diye yazmıştı (onuda açmayı düşünüyorum)
Dijital fotoğraf makinalarını bölme ihtiyacı ilk duyduğumda benimde kafamdan geçen ilk bölümler slr ve compakt tı ancak daha sonra bu bölümleri her başlığıyla incelediğimde 1- kararsız bir kesim varki neredeyse her 10 sorudan 7-8 tanesi bu yönde 2- makinasını daha iyi tanımaya çalışan bir kitle var bende bu iki grubu ayırmayı daha doğru buldum @burkay arkadaşımızın dediği gibi amacım "x liram var ne alayım??" ve " z marka makinemin flaşı gündüzleri niye patlamıyor? " u bir birinden ayırmak, belki başlıklarda oynama yapılabilir ancak ben daha kısa ve açıklayıcı başlık bulamadım
"Klasik fotoğrafçılık" olayına gelince o başlık zaten baştan beri vardı ve baştan beride havada kalıyordu orada amacım film kullanan arkadaşların bilgilerini paylaşmalarını sağlamak ama yine onada uygun her kesin anlayabileceği bir başlık baştan beri yaratamadım
Didik didik parçalayarak geliştirmeye çalışmıyorum zaten her kesin ilgi alanlarına göre konuları daha etkin paylaşmasını amaçlıyorum "benzer konulari bir araya toplamak" daha doğru olur dediğiniz başlıkları yazarsanız tabiiki değerlendiririz (ben daha 3-5 başlık eklemeyi bile düşünüyordum ) her zaman yapıcı eleştiriye açığız.
Birde şöyle bir gerçek var, ben bu siteyi ilk oluşturmaya başladığımda hazır bir scriptten yola çıkmıştım daha sonra her tarafını değiştirdim yine forum olarak interneti yoğun olarak kullanan arkadaşların kullandığı şablon sctriptlerden kaçınmaya çalıştım beni buna iten en büyük etken fotoğrafa ilgili her kes ulaşabilsin kullanabilsindi ki şu anda bile "konu nasıl açarım" "nasıl cevap yazarım" diye mailler alıyorum hatta geçen ilginç bir olay oldu bir stüdyo fotoğrafçısı arkadaşım siteye belirli aralıklarla girdiğini galeri ve ilanlar bölümünü incelediğini söyledi bende ona dedimki " forumada bak çok faydalı bilgiler var" ve o kişi böyle bir yerin (bilgi alış-veriş sisteminin) varlığından bile haberi olmadığını ve böyle bir düşünceyi hayata geçirdiğim için beni tebrik etti (forum olgusunu ben icat ettim diye düşündü) burada anlatmak istediğim internette forum diye bir olgudan haberi olmayanda bir kitle var ki hiçte azımsanmayacak kadar.
Ha birde öz eleştiri gerçi bu sayfaya daha sıra gelmedi ama çok uzun yazınca gönderim yapılamadığını zaman zaman okumuştum ve test amaçlı uzun konular ve cevaplar eklemiştim ama demekki yeteri kadar uzun değilmiş

Saygılarımla

#fdiker' tarafından 04.01.2005 09:31:15 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Ocak 2005, 08:49 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Forumu bu şekilde çok katagorilere ayırmayı doğru buluyorum. Çünki konuları bir yerde toplarsak aradığımıza ulaşmak imkansız hale geliyor. Forumda en son veya bugün açılan, sorulan, cevaplanan konuların listesine ulaşabildiğimiz bir sayfa daha olmalı. En azından acil cevap isteyenlere bir kolaylık olur. Bütün konuların katagoriler halinde tamamının listesinin tek bir sayfada alınabildiği bir sayfa da olmalı. Konulara göz atmak istediğimizde önemli bu. Açmış olduğum konuların ilk 10'unu görebiliyorum. Diğerlerine ulaşamıyorum bu konu acil çözüm bekliyor. Cevapladığımız konuların hepsine ulaşabliyoruz bunda sorun yok. Klasik fotoğrafçılığınnın başlığı Film fotoğrafçılığı olarak değiştirilebilir. Piller diye ayrı bir bölüm daha olmalı. DSLR diye ayrı bir bölüm olmalı. Etkinlikler diye ayrı bir katagori de olabilir. Doğa fotoğrafçılığı katagorsi iyi fikir.

Tarih: 4 Ocak 2005, 10:30 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Bir de hiç cevap yazılmayan konuların listesinin alınabildiği ayrı bir sayfa daha olmalı.

Tarih: 4 Ocak 2005, 10:44 - İp: yok
juggler
juggler (üye)

Cok konu olmasinda sorun yok ama konular keskin cizgilerle ayrilmaliydi.
Dijital makina (secimi) ve
Dijital makina (teknik)
bir kere aciklayici degil.. Teknik'ten kasit "elinizdeki mevcut makinalarla yasadiginiz sorunlar mi? Ben ilk baktigimda "dijital makinalarin teknik ozelliklerini tartisacagimiz yer" seklinde algilamistim.. SOnra burkay soyledi de ordan anladim sorunlarla ilgili oldugunu.

Bu konuda belki biraz titiz davraniyor olabilirim, ama aliskanlik, 5 yil boyunca arabul.com icin kategorizasyon yaptim. Linkleri nasil kategorize edelim, insanlarin algilamasi nasil, en kolay ulasabilecekleri sekilde nasil organize ederiz diye az kafa patlatmadim.. Ondan bu kadar uzerine gittim konunun. Su andaki hali geneli memnun ediyorsa sorun yok.

Tarih: 4 Ocak 2005, 12:34 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bugune gordugum en iyi duzenekteki forumlardan biri dpreview.com'daki forum.. cok sayida bolume ayrilmis olsa da forum, bulmak son derece kolay.. tabii turkiye icin boyle bir forum cok fazla kacacaktir..

diger bir forum.. gercekten aradigini bulmak cok kolay.. nereye bakacagini cok iyi bilebiliyorsun..

bence juggler hakli.. cok fazla forum var.. ve bu fazla forumluluk hic de fonksiyonel degil.

oncelikle fotograf makineleri basliginda olacaksa bence ya iki tane baslik olmali (ki bunlar analog ve digital) ya da bu sekilde ayrilmamaliydi.. digital makinelerdeki teknik tamamen ayri bir konu mesela, fotograf makinesi degildir.. boyle bir baslik olacaksa cekim teknikleri basligi altinda olmaliydi diye dusunuyorum.. ama o zaman da gerek olmazdi, degil mi? cunku zaten cekim teknikleri tartisilmiyor mu cekim tekniklerinde?

donanim ve aksesuar basligi altinda bir kere daha donanim ve aksesuar basligi var.. oyle bir baslik olmamaliydi bence.. baslik zaten donanim ve aksesuarlar olacagini soyluyor, ve bu donanim ve aksesuarlarin neler olduguna bakinca bir kere daha donanim ve aksesuarlari goruyoruz..

cekim teknikleri bolumu de bir yerde gereksiz bence.. cunku zaten portre fotografciligi, siyah-beyaz fotografciligi gibi bolumler var.. cekim teknikleri bu konular altinda tartisilacaktir zaten..

sonraki gozlemledigim ise; "amator fotografcilar" diye bir bolum var fotografcilik basligi altinda.. sonra "siyah beyaz".. ayrica klasik fotografcilik juggler'in da bahsettigi gibi.. eger klasik fotografcilik diye bir baslik olacaksa modern olani da olmali diye dusunuyorum, yaniliyor muyum acaba? ama o zaman da anlam karismasi yasiyorum beynimde.. gercekten de ne demek klasik veya modern?

genelde forumda konusulan konulara bakilacak olunursa; ben de juggler'in dedigi gibi bir duzenekte olmasini isterdim dogrusu.. slr olan makineler ve olmayanlar diye..

........................

"farkındaysan öteki sitede işler kesat gitti çoğunluğu geri döndü :-)"

tabii burkay yine takilmis bazilarina, ki buna ben de dahilim.. ben de geri donenler arasindayim..

unutma ki burkay, o siteye ben kayit oldugumda sen hali hazirda kayitliydin orada.. tabii bunun nedenini tartisacak degilim burada, konumuz degil cunku.. ama sen yine yaptin yapacagini ve konuyu buraya da tasidin..

Tarih: 4 Ocak 2005, 19:19 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

forum hickimseye bir aciklama yapilmadan kapandi, ohara gercekten de cok ayip etti bu konuda..

ikinci bir bulusma yeriydi benim icin, ama artik yok.. ikinci bulusma yeri tanimini cok dogru bulmayabilirsiniz ama ben sevmistim dogrusu..

peki simdi ne oldu? bu forumda kendi icinde 10'a 15'e bolundu.. cok ama cok fazla forum olustu.. peki bunun, yeni bir forum sayfasi eklemekten bir farki var midir acaba arkadaslar? bence o kadar da yok.. cunku artik bu foruma her gelisimde 3-5 ayri konu basligini acmak zorunda kaliyorum.. ha ama, bookmark listemde iki degil bir adres var o baska.. o yuzden mi bolunme olmamis oluyor acaba?

...

neyse.. turkiyenin bir tane daha fotografcilik forumu var, puanlama sisteminin kullanildigi.. herkesin birbiriyle yaristigi.. sanirim sen de oraya uyeydin burkay..

ben o siteye uye degilim.. sadece bura ile ohara'nin actigi foruma uyeydim.. bana lutfen soyler misiniz; neden acaba ohara'nin actigi foruma uye olmak cok goruldu?

internette her konuda binlerce site var, forumlar var.. ben sadece bu siteye uye degilim; ingiliz bir sitenin de forumuna uyeyim, dpreview'e de uyeyim.. ve bu bana cok zor gelmiyor; iki tane siteyi browser'imda acmak.. ha ama aktif olarak buradayim yalnizca.. eminim cogumuzun birden fazla siteye birden uye oldugunu kabul ediyoruz.. iki sitede birden yazmaniz sizin kimseye ihanet ettiginizi gostermez arkadaslar..

ayrica iki sitenin veya uc sitenin olmasi bolunmeyi de gostermez.. aksine tercih edilebilecek yerlerin fazlaligini gosterir.. ingilizce olan yuzlerce fotografcilik forumu var, neden acaba hepsi dpreview.com'da birlesmiyor? neden bir tane forum olmuyor fotografcilik ile ilgili?

turkiyeye mi fazla geliyor yoksa iki-uc tane forum olmasi? hic zannetmiyorum arkadaslar.. nereye bakmak istiyorsaniz oraya bakarsiniz..

bana biri cikip soyleyebilir mi acaba?? bu forumda sorulan teknik sorulara kac kisi cevap veriyor? bir juggler.. onun disinda birkac kisi daha var.. nerede peki pro fotografcilar? dijital fotograf makinesi seciminde kaci yardimci oluyor acaba?

ben kac tane konu actim; bir tek juggler'dan cevap alabildim.. birkac arkadas daha var.. nerede diger fotografcilar acaba?

Tarih: 4 Ocak 2005, 19:23 - İp: yok