nephilian
nephilian (üye)
İstanbul / Amatör

Zoom Objektif Seçimi

Herkese merhaba,

Uzun bir süredir forumları takip etmekteyim. Deneyim ve bilgilerinizi paylaşarak fotoğrafçılığa gönül veren amatörlerin gelişimine katkıda bulunduğunuz için herkese teşekkür ederek başlamak istiyorum. Bana da aynı şekilde yardımcı olacağınızı umuyorum.

Aylar süren araştırmalar ve onlarca inceleme yazısı okuduktan sonra, yaklaşık 3 kadar önce Canon 400D Kit almış bulunuyorum. Makineyle birlikte 4 haftalık bir temel fotoğrafçılık eğitimine de katıldım ve artık makineme hakim olmaya başladığımı hissediyorum. Kit lens (18-55 mm) ile çektiğim yüzlerce fotoğraftan sonra, bu lensin gerek odak uzaklığı, gerekse fotoğraf ve renk kalitesi açısından beni tatmin etmediğine karar verdim. Tahmin edebileceğiniz gibi yeni lens arayışındayım. Forumdaki konuyla ilgili tüm yazıları (defalarca) okuduğumda emin olabilirsiniz. Ancak yine de, doğrudan bir yanıt almak istedim.

Şimdiye kadar yaptığım çekimlerde, manzaradan ziyade sokak fotoğrafçılığına ve insan fotoğraflarına eğilimli olduğumu farkettim. Bunu yaparken de insanlara kendimi farkettirmeden, en doğal hallerini ve anları yakalamak istediğimden, belirli bir uzaklıkta olmam gerekiyor. 55 mm doğal olarak bu tür fotoğraflar için çoğu zaman yeterli gelmiyor.

Söz konusu durum ile ilgili olarak Canon EF 70-200 f/4 L ve Canon EF 70-300 IS'nin öne çıktığını düşünüyorum. Çeşitli yerli ve yabancı internet sitelerinde her ikisi için de yayınlanmış çok sayıda yazı okudum. Ancak malesef aralarında bir karara varamadım. 70-200 f/4 L, sadece L lens olmasıyla bile tercih sebebi. Optik kalitesi açısından son derece başarılı. Ancak bunun yanında, bence gereğinden fazla büyük (özellikle de 400d için), IS yok (200 mm'de tripotsuz çekimlerde faydalı olacağını düşünüyorum), nispeten ağır (objektifi makineme takıp saatlerce dolaşıp, fotoğraf yakalamayı seviyorum) ve beyaz olması nedeniyle dikkat çekici (bence estetik de değil). 70-300 IS ise IS'ye ve ekstra 100 mm'ye sahip. Ayrıca daha küçük, hafif ve siyah. Ancak bu objektifin de görüntü kalitesinin L kadar iyi olmadığını, 200-300 arası keskinliğini kaybettiğini ve genel olarak yapı kalitesinin düşük olduğunu öğrendim.

Siz deneyimli fotoğrafçılara göre 70-300 IS başarısız bir objektif mi? Fotoğraf kaliteleri arasında, 70-200'ü seçmemi zorunlu kılacak kadar bir fark var mı? Malzeme kalitesi bazılarının söylediği kadar kötü mü? Fiyatları arasında çok bir fark yok ve bu aşamada sadece bir adet telefoto lense yatırım yapabilecek durumdayım. Bana bu seçim konusunda yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

Son olarak, yeni bir fotoğrafçı olarak, ağırlıklı olarak insan fotoğrafları için objektif kolleksiyonumda başka hangi objektiflerin bulunmasını önerirsiniz? Tüm lenslerimin iyi fotoğraf kalitesi vermesine önem veriyorum, ancak hepsini L alacak bütçe ayırabileceğimden de emin değilim.

Sabrınız ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

Tarih: 2 Mayıs 2007, 10:58 - İp: 217.***.**3.30
sholder
sholder (üye)
İstanbul / Meraklı

Nephilian,
Canon objektifler hakkında bir fikrim yok fakat genel birkeç şey söylemek istiyorum. Sokak fotoğraflarına insan fotoğraflarına eğilimli hissediyorsan teleobjektif isteğini gözden geçir. İnsanlar farkına varmadan uzaktan çekme isteğini anlıyorum. Bende öyle hissetmiştim. Şimdi buna tembellik diyorum. Geniş açı yada normal lensler kullanmazsan fotğrafta alan derinliği olamaz. Sokak fotoğrafının her noktası net görünmez. Tabiki bu bir bakış açısı. Dünyanın en ünlü belgesel fotoğrafçılar gruplarından birisi Magnumdur. Istanbul modernin alt katında Magnum fotoğrafcıları ve Türkiye gibi bir sergi var. Istanbukdasın git gez. Bütün kadrajların nasıl net olduğuna ve genellikle dünyaya 30-50 mm aralığından baktıklarını göreceksin. Bu aralıkta bir prime lensin renk ve kontrastının tadı başka yerde zor diye düşünüyorum. Güzel fotoğraflar temenni ediyorum.

Tarih: 4 Mayıs 2007, 14:23 - İp: 88.***.**7.93
adem yener
adem yener (üye)
İstanbul / Amatör

merhaba nephilian öncelikle aramıza hoşgeldiniz sholder arkadaşımız güzel de yazmış ve bir önrnek olarak da belirtmiş insanların doğal hallerini yakalamak istiyosan bence genel amaçlı lenslerle çalışman olur tabiki bu lensle doğal hallerini çekmen sana kalmış ben genel de insanlarla sohbet ederim hatta ve hatta çay ikram ederler çaylarını içerim ve bu esnada onların içlerindeymişim gibi bir görüntü olur ve bu durumda da en doğal hallerini hep yakalmışımdır tabi buda birazda konuşma becerisine dayalıdır insanları fotograflamk çok zor bir sanattır aşagıda lens tavsiyelerim var bir gz atmanı isterim

tele için
Canon EF 70-200mm f4.0 L USM Objektif

genel amaçlı kullanım için
Canon EF 20mm f2.8 USM (sabit lensle çalışman daha kaliteli olucaktır)
CANON EF 17-40mm f/4 L USM
CANON EF-S 17-85mm F4 - F5.6 IS USM

her an elinde bulunması gerek bir lens
Canon EF 50mm f1.8 II Objektif

eger sırf sokak fotografları ve insanları çekecekseniz ben canon 50 mm ve birde 20 mm ile çalışmanızı öneririm eger tele derseniz üstteki listeye göz atmanızı rica edicem.

Tarih: 4 Mayıs 2007, 14:44 - İp: 85.***.**7.61
adem yener
adem yener (üye)
İstanbul / Amatör

önerdiğim objektiflerle çekilmiş bir çok örnek

Canon EF 70-200mm f4.0 L USM Objektif
http://www.fotokritik.com/fotograflar/?objektif_model_id=65

Canon EF 20mm f2.8 USM
http://www.fotokritik.com/fotograflar/?objektif_model_id=21

CANON EF 17-40mm f/4 L USM
http://www.fotokritik.com/fotograflar/?objektif_model_id=13

CANON EF-S 17-85mm F4 - F5.6 IS USM
http://www.fotokritik.com/fotograflar/?objektif_model_id=597

Canon EF 50mm f1.8 II
http://www.fotokritik.com/fotograflar/?objektif_model_id=56

Tarih: 4 Mayıs 2007, 15:26 - İp: 85.***.**7.61
nephilian
nephilian (üye)
İstanbul / Amatör

Değerli yanıtlarınız için teşekkür ederim. Açıkçası bir cevap alamayacağımdan şüphe etmeye başlamıştım.

Aslında, SLR makine ile yeni tanıştığımdan, bu tür fotoğraflar için hangi odak uzaklıklarının ve hangi lenslerin daha doyurucu sonuçlar vereceğini tam olarak kestiremiyorum. Sadece elimdeki kit lensin 55 mm maksimum uzaklığı ile bana yetmediğini düşünüyorum. Bu nedenle teleobjektiflerin daha faydalı olabileceği gibi bir sonuca varmıştım kendi kendime. Sizlerin yorumlarınız bana bu konuda yol gösterici nitelikte ve son derece önemliler.

Bu konuda aldığım yorumlardan, Sholder'ın da belirttiği gibi, aslında telefoto objektiflerin bu iş için çok da uygun olmadığı kanısına varmış bulunuyorum. Genel olarak 70 ile 100 mm arasında bir uzaklığa sahip objektifin bu tür çekimler için ideal olduğu, ancak kişisel tercihler (ve belki de beceriler) doğrultusunda, daha geniş açılarla da çalışılabildiğini öğrendim. Sholder, aslında çok güzel ve benim değerlendirmediğim bir noktaya da temas etmişsiniz alan derinliği ile.

Adem Bey, insanlar ile sohbet etmek konusundaki tavsiyenizi bizzat yaşadım ve ne kadar etkili olduğuna şahit oldum. Ancak yine de bazı durumlarda, biraz daha fazla mesafeden ve çaktırmadan çekim yapmak zorunda kalabiliyorsunuz (Buna da, çekim yapmaya çalışan fotoğrafçıları elinde testere ile kovalayan yaşlı bir teyze görünce karar verdim. )

Sonuç olarak, benim de şu anki düşüncem genel amaçlı olarak tabir edilen objektiflere yönelmek. Anladığım kadarıyla siz de bana, telefoto objektiften ziyade, bu tür lenslerin daha faydalı olacağını söylemektesiniz.

Tavsiye ettiğiniz objektifler hakkında da ufak bir iki sorum olacak, yanıtlarsanız çok memnun olurum:

1. Canon EF 50 mm f/1.8 hakkında çok olumlu yazılar okudum. Bunun bir de 1.4 USM versiyonu var. Fiyat/performans olarak 1.8'i mi yoksa 1.4'ü mü tercih etmeliyim? Bunlardan birini mutlaka almayı düşünüyorum.

2. Canon EF 17-40 mm L, L serisi bir objektif ve optik kalitesi tartışılmaz. Ancak elimde iyi veya kötü, benzer aralıklara sahip bir lens olduğunu düşünürsek, biraz daha büyük aralığa sahip bir lense öncelik vermem daha doğru olmaz mı?

3. Bana bir çok yorumda fiyat/performans açısından Canon EF 28-135 IS objektif önerildi. Her lens için olduğu gibi, bu lens hakkında da olumlu ve olumsuz (özellikle çok fazla toz emdiği yönünde) bir çok görüş mevcut. Sizler bu objektif hakkında ne düşünürsünüz? Odak aralığı olarak biraz daha esnek olduğunu düşünüyorum. Fiyat olarak da kalitesiz lenslere göre daha pahalı konumda.

4. Son olarak, ben Canon'dan vazgeçmek istemesem de, Sigma 17-70 ve Sigma 28-70 f/2.8 gibi lensler de önerildi. Siz Sigma ve bu ürünler hakkında bir öneride bulunabilir misiniz?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Tarih: 4 Mayıs 2007, 15:37 - İp: 217.***.**3.30
adem yener
adem yener (üye)
İstanbul / Amatör

50 mm 1,4 lens hakıında pek bilgim yok ancak 1,8 olanı size kafidir 50 mm 1.4 ile çekilmişş fotograflara bakarak da karar verebilirisiniz
http://www.fotokritik.com/fotograflar/?objektif_model_id=54

2. Canon EF 17-40 mm L, L serisi bir objektif ve optik kalitesi tartışılmaz. Ancak elimde iyi veya kötü, benzer aralıklara sahip bir lens olduğunu düşünürsek, biraz daha büyük aralığa sahip bir lense öncelik vermem daha doğru olmaz mı?

olabilir neden olmasın bence sizin ihtiyacınız olan tek lens
canon 28-135(yazdıklarınıza göre) oldukça kaliteli bir lensdir

eger canon değilde sigmaya yönelmek isterseniz
Sigma 18-50/2.8 EX DC
SIGMA 17-70mm f2.8-4 EX DC

önerdiğim tüm lens tavsiyeleri kendi sınıflarında kendilerini ispatlamış lenslerdir

Tarih: 4 Mayıs 2007, 16:05 - İp: 85.***.**7.61
  • 1